Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

29 minutes ago, JK22 said:

Det er helt utrolig at ikke-vestlige ikke realisere dette. De kan ikke overleve på egenhånd uten det vestlige verdenssamfunnet.


Det har du helt rett i. Men det er enda sprøere at de ikke innser at det er Russland som har skyld i dette nå. Som jeg nettopp skrev i en annen tråd, så er f.eks østlige Midtøsten, Nord-Afrika og Øst-Afrika så dårlig selvforsynt at det er fullstendig uholdbart. Det er også Norge. Forskjellen på oss og dem er at vi er rike og ikke kommer til å sulte ihjel de neste årene med brist i den globale matvarehandelen.

Russland og Kina gjør også alt de kan i form av propaganda for å sørge for at folk i den fattige verdenen skal tro at det er vår skyld. Da er det lite behjelpelig at f.eks Lula da Silva i Brasil går på limpinnen. Han burde vite bedre. Men hatet hans for Vesten er dypt og inngrodd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg husker det ble sagt at HIMARS og vestlig MLRS bare ville ha en psykologisk effekt på moral og ikke endre noe på slagmarken og at Ukraina ville trenge flere tusen vestlig artilleristykker.

Men bare fire HIMARS viser seg altså delvis å ødelegge de russiske krigsplanene slik at de stadig må modifiseres.

Jeg tipper den andre store faktoren som gjør vestlig MLRS så effektiv i Ukraina er at det backes opp av ukrainsk og vestlig etterretning. Jeg tror vestlig etterretning er den virkelige "gamechangeren" i Ukraina sammen med ukrainernes høye kampmoral.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, JK22 said:

Det er helt utrolig at ikke-vestlige ikke realisere dette. De kan ikke overleve på egenhånd uten det vestlige verdenssamfunnet.

Og en kunne tenke seg at Kina ville dominere øst i Russland dersom Putin virkelig fikk knust Vesten. Russland kan jo sies å være avhengig av et vitalt Vesten på mange måter - og et lov-regulert verden-samfunn. 

Frostadtingsloven er aktuell for hele verden: https://no.wikipedia.org/wiki/Frostatingsloven  

(«med lov skal landet bygges, og ikke med ulov ødes»)

Endret av lada1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Outlier616 said:

Men bare fire HIMARS viser seg altså delvis å ødelegge de russiske krigsplanene slik at de stadig må modifiseres.

Jeg tipper den andre store faktoren som gjør vestlig MLRS så effektiv i Ukraina er at det backes opp av ukrainsk og vestlig etterretning. Jeg tror vestlig etterretning er den virkelige "gamechangeren" i Ukraina sammen med ukrainernes høye kampmoral.

Presisjon og rekkevidde russerne kan drømme om er den viktigste årsaken. Trenger ikke 100 kanoner eller missiler for å treffe 1 mål, du trenger 1 missil så er jobben gjort.

Russerne virker å innrømme at de sliter pga av disse 4 HIMARS også. Som straks er 9.

 

  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Bugle skrev (9 timer siden):

Så man risikerer derfor at Russland, med putin i spissen utsletter alle på et blunk, om NATO setter ned foten (Truer Russlands eksistens)

Frykten for at Russland skal benytte atomvåpen ligger som en bunnplanke i Vestens tilnærming til Russlands krig mot Ukraina.

Hadde ikke atomvåpen finnes hadde denne krigen vært slutt for flere måneder siden. Vesten hadde da ikke vært så tilbakeholden med å sende avanserte våpen, eksempelvis fly. Denne tilbakeholdenheten er utelukkende begrunnet med det faktum at Russland er en atommakt.  

Temaet du reiser er ytterst problematisk og illustrerende for hvorfor Putin må tape denne krigen. Hvis en i alle sammenhenger skulle tenke slik at siden Russland er en atommakt, så må Putin få fritt spillerom, blir Litauen, Estland og Latvia neste, så kommer Polen. Deretter kan Putin føle at norsk gass og oljeproduksjon også egentlig tilhører Russland.

Og av alle land Putin skulle ønske å invadere, er Ukraina det beste eksempel på at rævhølet Putin må stoppes. Ukraina var for 30 år siden verdens tredje største atommakt. Men Ukraina gav fra seg sine atomvåpen mot en garanti for at landets territoriale integritet ikke ble utfordret, og en av garantistene var Russland. En avtale Putin og Russland første gang brøt i 2014, og senere kontinuerlig har brutt ved å holde i gang en krig i Donbass. Denne garantien ble nedfelt i en internasjonal avtale som går under navnet Budapest memorandumet og har følgende innhold:

Ukraine. Memorandum on Security Assurances - Wikisource, the free online library

Mener du i fullt alvor at Putin og Russland ikke skal holdes ansvarlig for at de først lokket Ukraina til å gi fra seg sine atomvåpen, og deretter 20 år senere, begynner å stjele landet til Ukrainerne? Ser du ikke hva en slik prinsippløshet kan føre til?

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Windfarmer skrev (37 minutter siden):

Mener du i fullt alvor at Putin og Russland ikke skal holdes ansvarlig for at de først lokket Ukraina til å gi fra seg sine atomvåpen, og deretter 20 år senere, begynner å stjele landet til Ukrainerne? Ser du ikke hva en slik prinsippløshet kan føre til?

Glemte å sette et spørsmålstegn bak siste innlegg til deg.

Nei, det mener jeg ikke.

Det jeg lurte på var om Russland hadde en atombombe som kunne drepe alt liv på planeten. Og det fikk jeg svar på ar de ikke hadde.

Men konsekvensen av en atomkrig er uansett svært dødelig, fikk jeg forklart.

Det som bekymrer meg litt, er om putin føler han ikke har noe å tape. Både med tanke på tapt ansikt og evt. dødelig sykdom.

Lenke til kommentar

Drepe alt liv på planeten er helt usannsynlig, men hvorfor er det interessant? Russland har flere tusen atomvåpen, og hvis de bruker sine så kommer andre til å svare. Svært dødelig er å si det mildt. Det hadde vært en global katastrofe av uante proporsjoner.

Lenke til kommentar

Grunnen til at man ikke kan forhandle med terrorister er at de aldri vil slutte. Hvis du først gir dem lillefingeren så bare fortsetter de.

Dersom vi lar en atommakt vinne hver gang de kommer med en trussel, så vil vi aldri få fred. Tvert imot vil vi nesten garantert få atomkrig, fordi det vil være umulig å sette en stopper for ting før det allerede har gått for langt.

Å gi etter for trusler fra atommakter ØKER altså faren for atomkrig, fordi eskaleringen vil være et faktum.

Og nei, atomkrig vil ikke utslette hele verden. Selv en full utveksling av atomstridshoder ville, som jeg har skrevet for et par sider siden, "bare" drepe antagelig 1-2 milliarder mennesker avhengig av hvor kaldt det blir.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
On 7/7/2022 at 9:33 AM, Outlier616 said:

Rundt en halv million russere, hovedsakelig yngre med høy utdanning og eldre med utdanning og kapital, har flyktet landet.

Kina på sin side har de siste månedene ikke tilatt folk å reise utenlands. Angivelig på grunn av covid. Men i realiteten er de redde for hjerne og kapital- flukt.

Russland og Kina på sikt risikerer å bli Super-Nord-Korea 1 & 2.

Rundt fire millioner har flykta frå Ukraina. Kvinner og barn då menn mellom 18 og 60 år ikkje får reise ut av landet. Før eller seinare så må Ukraina også la menn reise, eventuelt dei kjem til å flykte over grensa der det er mogeleg. (Via Russland?)

Så spørs det kor mange damer som tek med seg barna tilbake til Ukraina etter ungane har gått eit par år på skulen og mødrene har fått jobb der dei er. Eller om dei heller satsar på få mannen etter om han ikkje har fallt i krigen og skape seg ei ny framtid i landet dei har flykta til.

Lenke til kommentar

Det er en del unntak i Ukraina, for eksempel dersom man har tre barn eller flere er man unntatt tjeneste hvis man vil. Det samme om man er aleneforsørger, er forsørger for funksjonshemmet barn opp til 23 år, har permanent adresse i utlandet, er i annen samfunnskritisk rolle eller utdanning osv. Og tjenesteudyktig selvsagt.

Noen velger likevel å gå i krigen. Det må være et utrolig vanskelig valg for noen, spesielt når man ser venner og bekjente som kjemper, risikerer livet, blir skadet og dør. Jeg så et intervju med en far til tre barn som valgte å flykte fra landet og beskytte barna. Han slet mye med skyldfølelse fordi han ikke kriget, og vurderte å reise fra barna ned igjen for å krige, men man kan ikke si at han gjorde feil valg. Det kan tjene Ukraina like mye at en mann forsørger og tar vare på sine barn.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Bugle skrev (16 timer siden):

Takk for svar.

I følge media har Russland en superbombe som vi alle må være redde for.

"DOMMEDAGSVÅPEN: Med 220 tonns vekt er Satan 2 det største missilet noensinne. Det kan levere sprengkraften til 500 Hiroshimabomber til motsatt side av jordkloden. Foto: RU-RTR Russian Television via AP"

En slik artikkel gjengitt av troverdige medier i Norge vil skape mye frykt i befolkningen.

RS-28 som jeg nevner over er den som betegnes som Satan 2. Satan 2 skal ikke være veldig mye kraftigere enn Satan totalt sett, men er bedre på presisjon, unnvikelse av defansive systemer osv. 

Endret av Serpentbane
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ammunisjonsdepotene fortsetter med å eksplodere. Det meldes også at C2-lokaliteter og kjøretøysdepot med brensel er også under angrepet, dette "glimret" med sitt fravær i skyggen av eksplosjonsskyene. Det snakkes på russisk hold om å flytte på disse, men dette er håpløst; C2 kan man gjøre noe med - men det er fordi dette ikke er områdekrevende i sammenligning med dusinvis kjøretøyer og hundrevis av tonn med ammunisjon. Spesielt ettersom det stort sett er mange eldre depoter fra før 24. februar, og disse oppført etter dette er farlig sårbart.

M-270 som har for dårlig mobilitet ved å være på belter, kommer nok til å bli benyttet mot mål i feltet som angripende styrker og artilleri med ordinære raketter - og et amerikansk sprenglegeme er langt kraftigere i sammenligning med en russisk. HIMARS, derimot, har med sine GPS-styrte missiler som er immun mot jamming av fysiske årsaker; disse kom nemlig veldig høy og veldig raskt - og kan bare "forstyrres" - fått en veldig viktig teaterstrategisk rolle som russerne simpelt ikke var forberedt på. De har våpen som når lengre ut som BM-30 - men disse er knapt så presist. På en liste over mål har man; ammunisjonsdepoter, kjøretøy/verksteddepoter, C2 lokaliteter, stasjonær SAM, jammingsstasjoner og større våpensystemer. Og nå man kan tilføye en ekstra på listen; jernbaneinfrastruktur.

To viktige jernbanebruer har blitt tatt ut, den ene i Kupyansk, den andre i jernbaneforbindelsen mellom Melitopol og Kherson - som alle var innenfor rekkevidde for HIMARS, som har en treffsikkerhet på mer enn 90 % på 84 km, selv om raketten kan når lengre ut. Det eneste som kan stoppe en HIMARS-rakett - som egentlig er en styrt artillerigranat montert ovenpå en rakettbooster - er C-RAMS som russerne simpelt har ikke. Dette oppdaget russerne da Donetsk var angrepet for første gang.

Russiske artillerister ser ut til å bli smått desperat, en stor 2S7 Pion med 203mm skyts - som er lik synlig som en elefant i en europeisk skog - hadde kommet veldig tett på frontlinjene og stadig flyttet på seg, bare for å bli tatt ut med M777 i Kharkivfronten. De virkelige prøver å jevne ut styrkeforholdet med de vestlige skytsene. Ikke rart, treffsikkerhet er lik null på mer enn 15 km uten laserstyrte granater som må guides inn med dronefly (Vesten har ikke dette problemet).

Veldig svimlende mange panserkjøretøyer har gått tapt under de russiske fremstøtene i Kharkivfronten og Severodonetsk-fronten, i et av disse ble en hel kolonne på 9 stridsvogner manipulert inn i et minefelt av de ukrainske forsvarerne. Ingen av disse overlevd. Dette betyr at piggsvinsforsvaret som ikke var mulig mot Popasna og Severodonetsk-området på den andre siden av elven, har nå for alvor blitt reist. Det var dette som ødela russernes offensiv fra Izium da man ville kutte av hele fremspringet med et gjennombrudd vest for Slovjansk. Det var for sterkt befestet. I det minst har Zaluzjnyj ikke vært på latsiden mens kampene om tvillingbyene pågikk.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (16 timer siden):

Uansett hva det enn er, er det altfor høy feilsannsynlighetsfaktor i de siste dager; fra minst tre forskjellige episoder har det kommet fram at flere av de avfyrte kryssermissiler og ballistiske missiler simpelt kom utenfor kontroll eller falt tilbake, og det er kjent at mange av disse som kom videre, simpelt ikke nådde disses mål. Mye høyere selv etter russisk standard. Et krigsskip var endog nesten truffet av to fallende missiler 4. juli, boostere falt av lengre vekk.

Og fra 7. juli ser man opptak av triumferende ukrainske soldater marsjert forut med flere ødelagte russiske vrak i bakgrunnen, i det som skal være Luhansk oblast. Det hadde blitt meldt fra om at ukrainerne hadde tatt tilbake kontrollen over Bilohorivka og kanskje endog fram til utkanten av Lysytsjansk oljeraffineriet i Verkhnokamyanka, det ment de hadde dyttet russerne en halv mil østover. Fra Popasna-fronten vet man at ukrainerne hadde tidlig gjenvunnet noe av det tapte og deretter satt russerne under skarp ild. Det er veldig interessant å se selvsikkerhet og kampglød i ansiktene på soldatene selv om de hadde enorme tap.

Og fra satellittbilder om varmeutvikling - har det vist seg at mens russisk ildgivning sjeldent stakk mer enn 15 km dypt inn - er det stadige mange "hot points" opptil 35 km dypt inn på den andre siden av fronten. Spesielt i Rubizjne-Severodonetsk området der hovedvegen fra jernbanestasjonsområdet i Starobilsk går. Der skal det være mye artilleri. Dette tyder på at L/52 skyts er i forreste rekke i fronten ved Siversk.

Det ser ut at ukrainerne nå har et motiv for å ta tilbake tvillingbyene og Popasna, derfra kan de treffe hele logistikksentralen for russerne i Donbass. Men etter min mening burde de ta Popasna og Izium først.

De russiske dronene er et stort problem, det er ikke lenge nok med droneelimineringsvåpen som simpelt ikke kan når så høyt, etter disse Orlan-dronene begynte å fly mye høyere på omtrent 5 km, også utenfor rekkevidde for MANPADS. Da må ukrainerne få egnede utstyr for å jamme disse. Russerne på sin side jammer nå droner, men de lot til å slite sterkt med NATO-graderte droner mens alle andre er mye mer sårbart. Heldigvis er det veldig enkelt å lokalisere jammingsstasjoner, så L/52 skyts og HIMARS kan brukes for å ta  dem ut. Og det trenges! For nå har russerne bare en eneste fordel, dronene, disse må nøytraliseres. Håper på at israelerne har det som trenges.

9 HIMARS og M-270 har kommet til Ukraina, og så langt hadde bare 4 HIMARS vært i virksomhet, på litt mer enn en uke har de tatt ut et dusin ammunisjonsdepoter. Med flere HIMARS kan de rotere sine styrkene og være dobbelt mer aktiv.

Ettersom selvmordsdrone-skandalen ikke er overstått, har ukrainerne startet produksjon av små selvmordsdroner for å ta ut artilleri på egenhånd. De amerikanske utebli helt synlig fra hele affæren.

Jeg så en "on-site" reportasje med HIMARS, og selv om vi ikke fikk se mer enn HIMARS så ble det mer enn antydet at med disse vognene så fulgte det også mobile luftforsvarssystemer og en kontingent med det som ble betegnet som spesialsoldater, så HIMARS vognene kjører ikke rundt alene. 

Videre skal det vist nok være bestemt at alt av droner i områdene disse opererer skal tas ut med alt man har av luftvern. Det betyr også at små droner om nødvendig skal skytes ned med de gjenværende S300 systemene. 

Og det er natutlig at disse er strengt bevoktet, for de har blitt både viktige taktiske og politiske mål for Russerene, som nok også er bakgrunnen for det som enn så lenge fremstår som falske påstander. 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det skjer veldig mye om dagene (som er synlig i sosiale media). Her er noen høydepunkter:

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

In Russia, the first verdict was passed in the case of "fakes" about the Russian Armed Forces. The court sentenced municipal deputy Aleksey Gorinov to 7 years in a penal colony for criticizing the Russian army and offering to hold a minute of silence in memory of the fallen citizens of Ukraine.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Det har eksplodert i flere timer på et våpenlager i Shakhtarsk.
Her er samme våpenlager, men en annen vinkel:

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Samtale mellom Russisk soldat og kjæreste.
"It’s a nightmare, I will never heal from this"

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Russisk skilt som det står "Alaska is ours!" på:

358nq7olw5a91.jpg

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Russlands president Vladimir Putin har advart Europa om katastrofale prisøkninger i energimarkedet dersom sanksjonene som er pålagt landet fortsetter.

– Vi vet at europeerne prøver å erstatte russiske energikilder, sier Putin i et TV-sendt møte med høytstående tjenestemenn.

– Vi forventer likevel at som følge av operasjonen vil prisen på gass stige på det lokale markedet og for sluttforbrukere, fortsetter Putin.

– Alt dette viser nok en gang at sanksjonene som er pålagt Russland gjør mye mer skade for landene som innfører dem. Å bruke sanksjoner i fremtiden kan føre til de mest alvorlige, om ikke eskalerte, til og med katastrofale konsekvenser på det globale energimarkedet.

Saken ble rapportert av blant annet The Guardian .

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...