Jump to content

lada1

Medlemmer
 • Content Count

  2806
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by lada1

 1. Tja, men er det ikke slik at nesten alle lukka/ikke-transparente samfunn ender opp med dominerende korrupsjon? Det er kanskje *det* som (fortsatt) er fremtiden til Afganistan.
 2. Jeg synes det er interessant å se hva man gjør nede i Europa angående krise-pregede strømpriser: https://www.aftenposten.no/verden/i/nWv29B/tar-fra-stroemselskapene-kutter-i-avgifter-og-penger-rett-i-lommen-paa Den enkleste løsningen kan inkludere å putte penger rett i handa på alle. Noen steder skal jo pengene gå uansett.
 3. Jeg er mest kritisk til at massemedia såg ut til å delta i å hause opp "fest-stemning" ifm "gjenåpningen". Jeg forventet meg en stille og ettertenksom greie, men bla Dagsrevyen var full av innslag om "fest" og også reising på ferie - selv om dette i virkeligheten sannsynligvis er en marginal sak. Jeg holder meg fortsatt til konspirasjons-teorien om at her var det penge-interesser som gjorde sitt. Utelivs-bransje, reiseliv, flyselskap, hotell-bransje. Name it. Så får vi se da: blir det mer nedstengning? 🙂
 4. Tips til julegave for din eventuelle kone/kjærste som jobber i NAV (eller unge datter som vanker ut sent): pepperspray! Elpistol er også kjekt å ha. Alarmer på veggen bak klienten på NAV er også en ide. Og hva med zoom?
 5. Her virker det som at flere en meg synes at denne "åpningen av samfunnet" hauses opp noe fryktelig i massemedia og at enkelte følger etter. Slagordet er "nå kan vi endelig drikke pils og klemme hverandre" (jeg for min del klarer meg godt uten klemming og øl). Litt enkel konspiratorisk tenkning tilsier at her er det utebransjen, reiselivet o.l. som står bak - store penge-interesser i bransjer som fysisk sett ikke er så livsviktige. Det er kanskje lettere nå for ungdom å dra på sjekkern på byen, og det har jeg forståelse for, men *det* er vel ikke hele greia i denne opphausingen? Jeg synes det var riktig ille å se på Petter Stordalen sitt arrangement som inkluderer god dekning av han på NRK. Riktig ille.
 6. Det er noe som heter elpistol og pepperspray (som også kan brukes mot bjørner).
 7. For å ta tak i fleipen din: enkelte ser vel "kjærleik og forståelse" som tegn på svakhet - og dermed signal til angrep? Rovdyr ser jo etter svakhet hos byttedyra før de angriper 🙂 Er de bløt i hodet så blir de gående sultne. Slik er det også for mange mennesker i dårlig fungerende land - er du bløt i hodet og stoler på folk så overlever du ikke. Og angrep er gjerne det beste forsvar.
 8. Det kan vel ligge ann til at Taliban utvikler seg til et korrupt regime tilsvarende eksempler fra Midt-Østen. De trenger bare litt tid. Det vil håndteres penger og deles ut privelegier (attraktive stillinger) i det skjulte. Ledere vil vasse i attraktive damer og sex. Da er det bare å merke av på kalenderen 🙂
 9. En kan også tenke seg at en utdanner spesialister innen NAV og som er godt trent på å håndtere vold-situasjoner. Disse spesialistene kan så overta som saksbehandlere for misstenkelige kasus. Kanskje dette kunne være noe for militære og politi som vil skifte jobb? En kan jo ikke forvente at f.eks. en saksbehandler som f.eks. sitter i rullestol eller skrøpelige gamliser skal trene seg opp i å forsvare seg skikkelig.
 10. Ide 1: I Donald Duck har man gjerne en skjult fall-lem/luke i gulvet forran pulten til "saksbehandleren" (som regel Skrue). Den åpner seg ved at saksbehandleren trykker på en (sjult) knapp bak pulten. Og så sluses den plagsomme klienten vekk (ofte ut en luke mot gata). Noe for NAV? Ide 2: saksbehandleren kunne kle seg ut som en Taliban-kriger og ha en Kalashnikov hengende på veggen bak seg på kontoret. Det kunne roe ned mange pågående klienter? Få vekk de snille blonde tantene i NAV til fordel for noen skumle/skremmende mannfolk med multikulturell bakgrunn (med langt skjegg) ! 🙂
 11. Bare for å kverrulere: Norge var vel et av de land som *først* ga kvinner (almen) stemmerett?
 12. lada1

  Rasisme i Norge?

  Teller utleie av bolig/hybel? Forresten: De er for deg (alle som en) per definisjon noen stakkarslige på bunnen av samfunnet? Ingen av dem f.eks. ansatt som saksbehandlere i NAV? Ingen i sjef-posisjon?
 13. Som ansatt saksbehandler i NAV ville jeg ha en pistol liggende i skuffen forran meg 🙂
 14. Et alternativ syn er at lover og regler skal maksimere frihet 🙂 En veitrafikk uten trafikk-regler gjør at du knapt kan bruke veien.
 15. Jeg kom til å tenke på Japan, Kina og tilsvarende land der de bruker spisepinner. De ser ut til å meste bedre enn f.eks. Afganistan. Dette kan vel ha litt med kultur å gjøre? En trenger ikke sammenligne med *vestlige* land for å snakke ned andre land sine evner til å ta vare på seg selv.
 16. Du mener vel her hovedsakelig overbehandling med medisiner/tabeletter? Det er vel en kjent sak bl.a. ifm ADHD? Og antibiotika? Mange tygger i seg tabeletter så mye de kan 🙂 Jeg har hørt om unødvendige menisk-operasjoner, men ellers er det vel lite overbehandling ifm operasjoner? https://www.dagensmedisin.no/artikler/2014/01/10/operasjon-ikke-bedre-enn-placebo-operasjon/
 17. Oppegående journalister burde få laget og publisert pengeflyten ifm kraft-produksjon/-forbruk - på en måte som folk forstår - gjerne med fargerike grafiske illustrasjoner. Dette kan bli en kontroversiell og prinsippiell sak. Ligger det ann til et "ran" ?
 18. Jeg aner at det er noe inkonsistent ifm plutselig høye strømpriser i Norge. Hvor går pengene? Går de til Staten? I så fall kan vel høye strømpriser enkelt kompenseres med mindre skatt og høyere trygd? Jeg mener at i prinsippet er det folk flest som burde høste (direkte) mye av fortjenesten av strøm-salg. I så fall ville høye strømpriser ikke bety så mye for den personlige økonomien til folk.
 19. Jeg kan tenke meg at det foregår overbehandling hos private helse klinikker der det offentlige betaler. Det gjelder helst alskens undersøkelser som er enkle for pasienten, men man kan vel neppe overbehandle for mye med operasjoner og behandling av beinbrudd? Jeg ville tippe at det var vanskelig å overbehandle innen tannhelsen - men unntak av enkelte kosmetiske tiltak. Det vil uansett være behov for en viss overvåking for å hinder missbruk av offentlige midler innen både privat og offentlig helsevesen. Engangs-hendelser er vanskelig å "ta" - men missbruk har en tendens til å gjenta seg og gjentagende missbruk kan lyse opp i statistikken dersom en gjør dette smart nok. Da kan man sjekke ekstra. Eksempel: En lege som flytter på seg og øker kostnader rundt om der han arbeider, ville kunne utløse ekstra sjekking. Det finnes allerede datasystemer som kan oppdage mye missbruk dersom en samler inn nok data. Slikt hadde man ikke tidligere. Mange argumenter for mulig missbruk kan elimineres ved smart bruk av data-systemer.
 20. Jeg mener å husker en historie fra gamle Sovjet der en solgte praktisk talt gratis brød. Det første til at brød ble brukt til grisefor. Gratis varer kan fort føre til mye sløsing. Helse-tjenester (inkludert tannlege-tjenester) kan man derimot ikke så lett fore grisene med 🙂
 21. Sikkert. Men slike forhold gjør at "gratis mat" er uaktuelt unntatt i tider med krise og behov for rasjonering mange steder. Tannlege-tjenester derimot.....
 22. Det jeg prøvde å si er at flere steder er "matauk" viktig i husholdet. Dette kan sees på som natural-husholdning utafor pengeøkonomien. Mine besteforelde brukte knapt penger på mat - de produserte maten selv (eller fanget/høstet den direkte).
 23. Jeg husker at AKP (ml) i sin tid bl.a. var notoriske gulag-fornektere på linje med at visse andre benektet holocost. Rødt har jo visse røtter i AKP. Hvordan har det ideologiske oppgjøret foregått? Noe mer enn "bortforklaring"?
 24. Gratis mat og egenandel-ordning for tannlege er veldig forskjellig. Noen kan lage/dyrke maten sin selv og alle kan klare seg rimelig bra med f.eks. 100 kr/dagen i matbudsjett. Utgifter til tannlege-tjenester er for noen uforutsigbart. For noen er det kanskje mindre enn 2000 kr/år i årevis mens andre kan i dagens system få en regning på 100.000 kr fra tannlegen - og unngår/utsetter derfor å gå til tannlegen. I stedet for "gratisk mat" kunne en heller ha et universielt nedre inntekts-gulv som sikret alle nok penger til (nøktern) mat (uten å måtte selge bilen og hjemmet og deretter tigge NAV). Anekdote: Jeg vokste opp i en familie med mye natural-hushold. Mine foreldre vokste opp i familer der en praktisk talt aldri kjøpte mat. Slik sett var maten "gratis". Fortsatt er det steder i Norge der egen matauk betyr mye økonomisk. Det går på kjøtt og bær fra skogen, fisk fra havet og kanskje potet og grønnsaker fra åkeren 🙂 Og ofte kan en få mye fra (gi til) naboen.
×
×
 • Create New...