Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

https://youtu.be/r0gWRJ3iT5Q

YouTuber spør ukrainere på gata i Kyiv hva de synes om russere nå.

Det er hvert fall tydelig for meg som har vært i Ukraina mange ganger at ukrainerne er europeiske i mentalitet. De har europeiske og vestlige verdier. Korrupsjon og andre ting var i betydelig grad arv etter Sovjet og 300 år med russifisering.

Jeg synes også å spore voldsom kontrast mellom youtubere som spør folk ting i Ukraina, og andre som gjør det samme i Russland. Ukrainerne svarer som normale, oppegående mennesker, som riktignok er sinna, men besinnede, og utviser verdier som deles av oss i Vesten. Russerne derimot virket sterkt preget av kynisme, depresjon, nostalgi og andre ting. Russerne virker som om de ikke har noe håp for fremtiden uansett. Kan det være en av nøklene til at ting har gått så galt der?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
4 minutes ago, Samms said:

Så det er ok å ta imot flykningar frå Ukraina, men ikkje frå andre krigsherja land?

Til dømes frå Irak eller Afghanistan der det var USA som bomba?


Det er ingen krig i Irak eller Afghanistan. De eneste landene som er i krig i Midtøsten er Syria og Jemen, og derfra kommer det svært få. Faktisk kommer ekstremt mange syriske flyktninger ifra de trygge byområdene. Ikke landsbygda. De flykter ikke - de migrerer - altså ren opportunisme. Det er sikkert noen ukrainere som gjør det også, men 90% av de som kommer er kvinner og barn, og mange har allerede dratt hjem igjen.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
kote skrev (21 timer siden):

En uke igjen til ettårsdagen. Har ikke gått i tog eller markeringer på mange år, men det hadde vært fint å møte opp på en solidaritetsmarkering for Ukraina. Det skjer over hele landet neste fredag (24.2) til ulike tidspunkt.

Finn en markering nær deg på https://www.facebook.com/events/search/?q=365 dagers

Er det bare for facebook-medlemmer?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (40 minutter siden):

Så det er ok å ta imot flykningar frå Ukraina, men ikkje frå andre krigsherja land?

Til dømes frå Irak eller Afghanistan der det var USA som bomba?

hvis jeg ikke husker feil, så bedrev jo Russland rene "vervekampanjer" og oppsøkende virksomhet i Syria for å få folk til å forlate landet. Det var vel også satt opp direkte-fly til Moskva og Belarus. Alt sammen kun med hensikt å flomme ned grensen til bl.a. Polen med "flyktninger" i neste omgang. Det er mulig syrere og afghanere ble lurt av fagre løfter, men disse menneskene er først og fremst Russland/Belarus sitt ansvar å ta hånd om. Norge/EU har mer enn nok med de som kommer for egen maskin via Tyrkia, Hellas og Italia.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Moldovas nye regjering ble torsdag tatt i ed etter å ha blitt godtatt av nasjonalforsamlingen. Den nye regjeringen ledes av 48 år gamle Dorin Recean. Han har i flere år vært sikkerhetsrådgiver for president Maia Sandu, som ga ham oppdraget om å danne en regjering da statsministeren Natalia Gavrilita trakk seg sist uke.

https://www.nrk.no/nyheter/moldova-har-fatt-ny-regjering-1.16301246

Sitat

President Aleksandr Lukasjenko sier at Belarus kun vil slutte seg til Russlands Ukraina-krig dersom de selv blir angrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Jeg er klar til å kjempe sammen med russerne fra Belarus' territorium kun i ett tilfelle; hvis så mye som én soldat fra Ukraina kommer innenfor vårt territorium med en pistol for å drepe mitt folk, sa Lukasjenko i en sjelden pressekonferanse med utenlandske journalister i Minsk.

https://www.nrk.no/nyheter/belarus-avviser-deltagelse-i-krigen-1.16299884

Sitat

Et klart flertall av EUs innbyggere er overbevist om at Ukraina vil gå seirende ut av krigen mot Russland, viser en fersk meningsmåling.

61 prosent av de spurte tror Ukraina vinner krigen, viser målingen som er utført av Bertelsmann-stiftelsen i Tyskland.

Tyskerne er noe mer skeptiske, men også der tror 55 prosent at Ukraina vil gå seirende ut. Hva som ligger i ordet seier er ikke nærmere definert i undersøkelsen, som ble gjennomført i desember.

På spørsmål om hvorvidt EUs økonomiske sanksjoner mot Russland har noen effekt, er skepsisen derimot større. 40 prosent av EUs innbyggere tror de har en effekt, mens andelen i Tyskland er 35 prosent.

66 prosent av de spurte gir Russland «hovedansvaret» for krigen i Ukraina, mens 11 prosent mener USA bærer det største ansvaret. 5 prosent mener at USA og Ukraina har delt hovedansvar for krigen.

Mens 88 prosent av de spurte i Polen sier at Russland har hovedansvaret for krigen, er andelen 54 prosent i Italia der 23 prosent mener USA og Nato har det største ansvaret.

68 prosent av EUs innbyggere ser på Russlands invasjon av Ukraina som et angrep på hele Europa. I Polen er andelen 79 prosent, mens den er 78 prosent i Spania.

https://www.nrk.no/nyheter/et-flertall-i-eu-tror-ukraina-vinner-krigen-1.16301200

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

Britisk etterretning: Russlands flyvåpen underpresterer

Det russiske flyvåpenet underpresterer kraftig i angrepskrigen mot Ukraina, heter det i en oppdatering fra det britiske forsvarsdepartementet på deres etterretning. De mener Ukrainas bruk av luftvernsvåpen setter begrensinger for Russlands flybruk.

– I det store og det hele fortsetter russiske luftstyrker å underprestere betydelig i krigen. De er begrenset av en pågående høy trussel fra ukrainsk luftforsvar samt spredte baser grunnet trusselen for angrep mot russiske rullebaner, skriver de.

Britene melder videre at russiske jagerfly opererer omtrent kun i russisk-kontrollerte områder, noe som forhindrer dem fra å gjennomføre hovedjobben deres effektivt.

– Til sammen i hele landet har trolig det russiske flyvåpenet hovedsakelig en intakt flåte med omtrent 1500 bemannede militærfly, til tross for å ha tapt over 130 siden invasjonens oppstart. Det er derimot usannsynlig at flyvåpenet forbereder seg for en dramatisk eskalering i luftkampanjer, da de under de nåværende omstendighetene på slagmarken trolig ville lidd uholdbare tap av fly.

 De skriver at russerne opprettholder et lignende antall fly i krigen som de har hatt i flere måneder.

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/britisk-etterretning-russlands-flyvaapen-underpresterer.gf2Yw1cT1

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, Samms said:

Så det er ok å ta imot flykningar frå Ukraina, men ikkje frå andre krigsherja land?

Vil bare minne om at å gi flyktninger beskyttelse ikke trenger å bli sett på som en moralsk handling. En kan se på det i et egoistisk perspektiv. Da har naboer rangen - tilsvarende som at sørlendinger må bli tatt hånd nordpå eller i Sverige dersom Sør-Norge ble angrepet av russere som dreper og ødelegger alt de kan. Svensker må tilsvarende ha en prioritet. Slik er livet (som "egoist"). 

Må vi se på oss selv som (hvite?) guder blant bermen og dyrene? Alle (ikke-hvite?) er bare ofre som en ikke kan forvente noe av? F.eks. kinesere er tvers igjennom uten moral og ansvar for andre i verden? Rasistisk?

Endret av lada1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (8 timer siden):

Og Ukraina skaut ned 16 av 36 innkommande missil i siste runde. Kanskje tilfeldig, men tidlegare har dei vel rapprotert halvparten til to tredele av innkommande skutt ned. Alternativet er at Russland har blitt betre på jamming, decoys, tatt mål i områder med mindre luftvern eller at Ukaraina har brukt opp mykje luftvern.

Oppi all støyen rundt kinesiske ballonger, så jeg en artikkel om at det var oppdaget ballonger over Ukraina, trolig russiske. Disse var angivelig utstyrt med radarreflektorer. Kan tenkes at slike taktikker benyttes til å forvirre luftforsvaret og dermed øke sannsynligheten for at faktiske raketter slipper igjennom.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Samms skrev (10 timer siden):

Og Ukraina skaut ned 16 av 36 innkommande missil i siste runde. Kanskje tilfeldig, men tidlegare har dei vel rapprotert halvparten til to tredele av innkommande skutt ned. Alternativet er at Russland har blitt betre på jamming, decoys, tatt mål i områder med mindre luftvern eller at Ukaraina har brukt opp mykje luftvern.

Som vanleg rapporterer Ukraina skade på infrasturktur, utan å seie noko om kor alvorleg eller kor mykje. Det kjem vel i ein rapport om økonomi om nokre månader.

Handler vel mer om hvilke mål og hvor de skytes fra. Mange av missilene slippes fra fly, og ruten inn i landet kan derfor variere. Det blir spekulasjoner, krig er ikke eksakt vitenskap, det er uforutsigbart av natur, og handler om å alltid gjøre tilpasninger for å få overtaket. Selv om Russland sliter, så gjør de ikke feil hele tiden

Hvis Russland ser at X missiler skytes ned over rute A, og Y missiler skytes ned rundt målområde B, så vil de neste gang velge rute C inn mot målområde D. Ofte vil da målområde D være av mindre strategisk viktighet, evt. kan det være etterslep i utplassering av antiluft skyts.

Men, SAM missiler og annen AA er ikke eksakt vitenskap, noen ganger bommer de, og teoretisk sett kan det også være slik at flere bom enn vanlig skjer innenfor ett og samme angrep. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Samms skrev (10 timer siden):

Spørsmålet er heller kva dei gjer i Polen om Kviterussland prøver å drive tusenvis flykningar frå andre stader i verda over grensa til Polen. Aktivt støtta med jamming av kommunikasjon, navigasjon og øydelegging av grensegjerdet.

Dilemmaet med å ikkje ta i mot desse flykningane, men ta imot Ukrainske flyktningar blir fort og eit tema.

 

Dette er jo ikke en ny problematikk, de har gjort dette i lang tid allerede, og landene som administrerer disse grensene har allerede opprettet systemer for å håndtere dette best mulig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (10 timer siden):

Er det bare for facebook-medlemmer?

Solidaritetsmarkering for Ukraina neste uke
https://akademikerne.no/2023/solidaritetsmarkering-for-ukraina-neste-uke

Mener å huske du bor i Tromsø, det er av en eller annen grunn ingen markering planlagt der.

Her er programmet for markeringen i Oslo:

Sitat

Hovedparole: 365 dagers motstand - Sammen med Ukraina

Tid og sted: Fredag 24. februar kl. 17, Eidsvolls plass (foran Stortinget).

17:00 – ca. 17:30:
- Velkomsthilsen fra arrangørene.
- Ukrainas nasjonalsang ved Iryna Bokal. Iryna er en profesjonell ukrainsk sangerinne og kom som flyktning til Norge i fjor.
- Ett minutts stillhet for ofrene i krigen.
- Appeller fra Ukrainas ambassade i Norge, ordfører Marianne Borgen (SV), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Høyres leder Erna Solberg (H), stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V), LO-leder Peggy Hessen Følsvik, og unge ukrainske flyktninger.
- Kulturelt innslag ved den ukrainske sanggruppen FolkeMelodi.

Ca. 17:45 – 18:15: Fakkeltog 
Vi ønsker at representanter for hele det politiske Norge skal gå forrest i toget som et sterkt symbol på samhold - dette jobber vi med å få til. Det vil bli delt ut håndfakler før vi går mot Ukrainas ambassade i Arbins gate 4 (rett bak Utenriksdepartementet), og ender opp foran Nobels Fredssenter ved Rådhusplassen.

NB, pga. brannfare er det ikke tillatt med flagg og bannere i fakkeltoget. De som ønsker å ha det med må gå bakerst.

Ca. 18:15 – 18:45
Konsert ved FolkeMelodi foran Nobels Fredssenter, som vil fremføre vakre ukrainske sanger.

Ca. 18:45 – 19:30
Vi går videre til Russlands ambassade, Drammensveien 74, for å protestere mot Russlands krig i Ukraina.

https://allevents.in/oslo/norge-står-sammen-med-ukraina-solidaritetsmarkering-i-oslo-365-днів-стійкості-Осло/200024015990345

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

Sør-Afrika er vertskap for militærøvelse med Russland og Kina

I dag, fredag, starter en større militærøvelse i Det indiske hav utenfor byen Durban i Sør-Afrika. Sør-Afrika, Kina og Russland deltar i øvelsen, som har fått navnet «Mosi II». Øvelsen skal vare i ti dager, og vil dermed også være i gang på ettårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina 24. februar.

 

https://www.nrk.no/nyheter/sor-afrika-er-vertskap-for-militaerovelse-med-russland-og-kina-1.16301563

Lenke til kommentar
Svein M skrev (3 minutter siden):

Ukrainas regjering ber sivile forlate Bakhmut

Det er ganske utrolig at flere tusen har valgt å bli der helt til nå. Jeg har sett flere innslag fra byen, og de som er igjen der tror jeg ikke har noen planer om å forlate. Sta og hardføre folk med imponerende vilje. Men byen burde bli tømt for folk, det må koste mye ressurser å få inn mat og varer. Ikke minst er det risikabelt, og som vi vet er russernes taktikk å jevne så mye som mulig med jorda - uavhengig av sivile ofre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...