Jump to content

Simen1

Medlemmer
 • Content Count

  79106
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  127

Everything posted by Simen1

 1. Så dårlig dimmensjonert el-anlegg er egentlig et ikke-problem fordi folk får ikke parkert der likevel, uansett om de har elbil eller eksosbil? Da løser jo problemet seg selv. Er noen så dum at de kjøper bil uten å ha noe sted å gjøre av den, så må man jo bare gratulere med tabben. Det er sikkert samme type mennesker som kjøper 7-seters sofa til ei stue som bare har plass til en 3-seter. Da fniser til og med jeg..
 2. Ideelt sett ja. Men dette har ikke Tesla (ennå). Uansett, så er det sjeldent kø og hvis man skulle være så uheldig å finne kø så er det jo bare å stille seg i køa i stedet for å kjøre hvileløst rundt og vente på at det skal stå "ledig hos .." på skjermen. Det bruker å være grei rullering på laderne. Er det 10 ladestolper og folk lader i snitt 30 minutter så rykker man jo fram 1 plass i køa i snitt hvert 3. minutt. Er det 30 ladestolper så rykker man frem hvert minutt osv. Så ikke så rent ulikt det å stå i kø for å komme til bensinpumpa. En annen ting Tesla ikke har er køordner på skjermen. De fleste har god køkultur, men det er jo alltids en og annen råtten tomat innimellom.
 3. Bare på tvers? Jeg kjører årlig på langs av landet og synes det er helt ok med elbil. Har ikke behov for sjeldnere pauser enn det jeg bruker å ta nå. I fjor ble det litt drøyt med 8500 km bilferie i løpet av 3 uker (bare 1500 km med familien), men med tanke på lading gikk det helt greit. Det ble heller litt mange timer bak rattet. I år prøver jeg noe kortere, delvis pga koronaen, bare 1200 km med familien. Vennetur rekker jeg neppe i år.
 4. Nybilavgiftene kan deles inn i følgende fem komponenter: 1. Mva 2. Vektavgift 3. CO2-avgift 4. NOx-avgift 5. Vrakpant Elbiler gjør det naturlig nok 0 på punkt 3 og 4. Elbiler betaler allerede like mye vrakpant som eksosbiler Da er det 1 og 2 igjen. Elbiler får nok en gradvis innføring av mva. Det kan bli utfordrende dersom det økes for raskt. Derfor er det veldig viktig å gå varsomt fram med økninger her. Vektavgift er relatert til utslippsavgiftene i 3 og 4. Biler uten eksosutslipp får naturlig nok redusert vektavgift. Biler med delvis elektrisk framdrift får delvis fradrag i vektavgifta. Koster fort 6 kr/mil? Hvor har du det tallet fra? De fleste elbiler ligger rundt 1,8 kWh på mila og lader i snitt rundt 85% av strømmen hjemme til rundt 1 kr/kWh inkludert nettleie, fastledd, mva osv. Det betyr at de må betale 16,7 kr/kWh på hurtigladere for å komme opp på et snitt på 6 kr/mil. Her må det være fordommene som snakker til deg igjen. Jeg kan bare fortelle deg at det er ikke sånn det fungerer i praksis. Prøv og du vil finne ut av det du også.
 5. Dette må være fordommene som snakker til deg. Det er ganske uvanlig at folk ikke har mulighet for hjemmelading. Av de jeg kjenner som bor i blokk, rekkehus og eneboliger så kan jeg ikke komme på en eneste som ikke har mulighet for å skaffe hemmelader hvis de vil. Du må gjerne prøve å dokumentere påstanden "de aller fleste..", så vi alle får se hvor realitet det er. Det har ikke vært noen eksplosiv økning de seneste årene. Prisene ligger nå som før på rundt 3-4 kr/kWh på hurtigladere og rundt 2-2,5 kr/kWh på hjemmeladere, inkludert nedbetaling av selve laderen, hvis man lader ~10 000 km i året. Sånn rent hypotetisk altså? Rent hypotetisk kunne f.eks bensin og diesel kostet 100 kr/l. Jeg foreslår at vi holder oss til realiteten. Jeg som har mye erfaring med begge deler kan godt sammenligne. Hvor mye praktisk sammenligningsgrunnlag har du?
 6. Veldig bra scenarie! Det er nok veldig få av de som har elbil med 300+km rekkevidde som ønsker seg tilbake til eksosbil. Det er en engangs og enveis overgang.
 7. Noe som gjelder 99,99..% av ladepausene som foretas her i landet. Du finner sikkert også sære tilfeller der noen har betalt over 20 kr/l for bensinen, som du kan fnise av.
 8. - Har opplevd ladekø én gang i løpet av 3 år med elbil. Det varte 5 minutter. Jeg kjører derimot ofte forbi bensinstasjoner der folk står og fyller. Det er helt normalt. Har forresten stått mye i diesel-kø. Ofte 5-10 minutter ca annenhver mandag morgen når prisen var på sitt laveste. Jeg er veldig fornøyd med å slippe det. - Har aldri opplevd at noen plundrer med laderen i en fellesgarasje eller lignende. - Kjøp av lader hever boligverdien mer enn prisen på laderen. Helt grei investering, selv for folk som ikke har elbil. - Jeg har opplevd fastfrosset ladeluke. Det løser seg med en varm hånd og + 10-20 sekunder. Har også opplevd fastfrossede dørhåndtak, vindu og bakluke både på elbil, dieselbil og bensinbiler. Det er noe som hører til vinteren og skyldes kulde, ikke batteriet. - Har aldri hørt om noen som i praksis har betalt mer for strøm enn for diesel, men jeg har lest påstanden i media, i et svært søkt scenarie. - Folk som flytter til leilighet uten lademulighet har nok enten ikke elbil, eller lader på jobb, eller planlegger å sette opp lader senere. - Du fniser mye du Nidar. En skikkelig fnise-fniser..
 9. Både tørr luft og de tingene du nevner bidrar til tørking. + vind.
 10. Desto mindre dråpene er jo fortere fordamper de i luft som ikke er mettet på vanndamp. Da skulle man jo tro at typisk inneluft om vinteren, altså tørr luft, ville tørket ut små dråper fort. Hvor lenge kan virus overleve tørking?
 11. Kunne Hydro aluminium bidratt med et virtuelt batteri som er stort nok? De 120 elektrolysecellene i Essen produserer ca 55 000 tonn Al årlig og det virtuelle batteriets kapasitet er på 1120 MWh. Norge produserer i overkant av 2 millioner tonn Al/år. Hvis tallet fra Essen er overførbart til Norge tilsvarer det en virtuell batterikapasitet på ~40 GWh. Total innstallert effekt i norsk kraftproduksjon er ~34 GW.
 12. Hva koster et metanol-anlegg som er stort nok til å kompensere mot slike bunnpriser? Det blir selvsagt et spørsmål om dimmensjonering av effekt vs driftstid vs pris. Metanol-markedet er sikkert villig til å betale ekstra for forutsigbar og god leveringssikkehet, så det er spørs hvilken pris man får om metanolen kommer i veldig uforutsigbare mengder. Jeg ser også for meg at tank-kapasitet kan bli utfordrende i en skala som monner for kraftbransjen. Jeg har ikke regnet på det, så ta dette som ren brainstorming.
 13. Å stå 3 minutter ute i snøstorm og plages med å taste koden med kalde fingre, trege kortautomater, der man skal dra både bankkort og bonuskort, taste på kalde metalltaster, flytende væske som fordamper fra blå fingre osv. er lange minutter - helt klart. Eventuelt om myggsvermen suser rundt hodet. Man kan kanskje tyne det ned i 2 minutter om man nøyer seg med halv tank. Å koble til Teslaen i snøstorm kan man greie på ned mot 5 sekunder. Smett ut-1-2-3-4-5-smett inn i varmen igjen. Kose seg med litt underholdning, mat eller noe sånt, gjenta 5 sekunder i kulda og kjør. Andre snedige egenskaper ved laderne er at både fingre og skosåler er like luktfrie etter fylling som før. Og man kan til og med gå på do eller spise når bilen fylles. Eller kikke seg litt rundt, strekke på beina og trekke frisk luft. Smak og behag.
 14. @rm84 Det er sikkert noe å hente på bedre ICE-konsepter, men ingen revolusjon. Det trengs helt andre løsninger. Skrog som Candela har, seil/kite og saktelading fra solceller/vindturbin på dekk.
 15. Betaler du ikke? Det tar jo lengre tid å dra kortet og taste koden enn å plugge inn og ut kabelen.. Jeg tenkte mer på kjøttkaker, potet, brun saus og tyttebærsyltetøy. Men kan godt omformulere meg til indisk vs italiensk vs amerikansk. Poenget er bare at man får noe å velge mellom. Jeg er altså ikke fornøyd med utvalget sånn det er i dag på mange strekninger. Cafeeiere er neppe så interessert i at ladetiden krympes til få minutter. De vil jo gjerne ha kundene der lenge nok til at de kjøper noe å spise og drikke og kort nok til at de ikke sitter og tar opp bord i det vide og det brede mens de tvinner tomler. Jeg tror det er en felles interesse med folk som er på langtur. Folk liker ikke å stresse, dytte pølsa ned på høykant og springe til bilen for å trekke ut ladekabelen før man får "overtredelsesgebyr". Indirekte liker folk heller ikke å betale for å ha unødvendig mange ladestolper så de kan stå der mye lengre enn faktisk ladetid heller. Ladestoppene bør med andre ord tunes så de varer ca 30 minutter, både av hensyn til cafeene og bilistene. Da får vi et kjøremønster for hvermansen som kan minne om yrkessjåførenes kjøre- og hviletids-bestemmelser. Jeg synes i hvert fall det er en betryggende tanke at uopplagte bilister må ta 30-minutters pauser av og til. Av samme grunn liker jeg heller ikke tanken på at framtidige elbiler skal få 1000+ km rekkevidde. Det bør holde med 4-5 timer i 100 km/t og kortere tid dersom hastigheten er høyere.
 16. Du slår inn åpne dører med dette "motsvaret" til meg. Jeg er helt enig. Tunge batterier i båt kommer ikke til å skje. Det må som sagt løses på andre måter.
 17. Min utheving. Godt at ikke alle skal ha stort batteri da Lading av fritidsbåter kan skje med solceller og små vindturbiner. Og rekkeviddeangsten kureres med seil og nødaggregat.
 18. På produktsiden står det at det er "full color" og NIR. Det betyr vanligvis RGB + IR i området 700-1000 nm. Lengre bølgelengder enn det krever en annen sensortype (InGaS) og den er mye dårligere på RGB. RGB-IR Si CMOS er en populær sensortype for tida, til nettopp slike ting som bilkamera. Noen av de er utstyrt "dual gain" som betyr at de takler mye større kontrast enn vanlige sensorer. F.eks motlys-situasjoner. Lanmodo spesifiserer også "Active infrared, light magnification", men her tror jeg det er snakk om helt vanlig gain (aka høy ISO på kameraer) og ikke fotonmultiplikatorer (SPAD), fordi sånne sensorer (kun sensoren) med 1080p er koster mye, mye mer enn dette nattsyn-kameraet. Her er produktsiden. Det er dessverre sparsommelig med detaljer, men de hevder i hvert fall at oppløsningen er 1920x1080, på linja under der skjermtypen spesifiseres til IPS, uten at det står direkte at det er skjermoppløsningen de refererer til. Jeg tar det ikke som en bekreftelse på at skjermen har 1920x1080. Det virker som et helt greit produkt, men det irriterer meg at de er så hemmelighetsfulle med spesifikasjoner og at det virker som et haste-produkt med mangelfult raffimenent og funksjonalitet.
 19. I kontekst av bensinstasjoner og offentlige ladestasjoner så skjønner jeg den bekymringen. Men i kontekst av Teslas navigasjon, der man kan se antall ledige ladestolper i sanntid, på alle nærliggende ladestasjoner så ser jeg ikke helt problemet. Teslas navigasjon er langt i fra perfekt, men de ligger likevel langt fremme i brukervennlighet. Det er bare et spørsmål om tid før navigasjonen til andre modnes og får like bra eller bedre funksjonalitet. Angående antall ladere på hver plass så er jeg enig i at det bør være mange. Men ett tettsted kan gjerne ha mer enn étt sted å lade, for å skape litt mangfold og konkurranse mellom spisesteder og andre tilbud rundt laderne. Så kan man velge om man vil stoppe der det bare er hurtigmat eller et sted med husmannskost.
 20. Jeg synes TM3 lader for fort. Man bør slippe å stresse når man er på langtur. Maten, drikken og turen skal nytes - ikke bare overstås.
 21. I starten vil det føles som en befrielse og du kan trekke på smilebåndet hver gang du passerer en bensinstasjon. Etter hvert normaliseres følelsen av å slippe å fylle. Så forsvinner automatikken i å flytte blikket til prisskiltene når man passerer de. Litt som filmrull til kameraet i butikken, eller musikk-kasettene. På et eller annet tidspunkt forsvant de fra bevisstheten. Selv om de sikkert var i salg mange år etter at digitalkameraene/CDene kom.
 22. Dagens tilnærmet batteriløse H2-biler er forsøkt som erstatning for bensin/diesel-biler Framtidens H2-PHEV kan forsøke å konkurrere mot PHEV med bensin/diesel, ikke mot rene elbiler. Hverken de med lang eller kort rekkevidde. PHEV-konseptet har sin storhetstid nå i 2020-årene, før batteriene blir ennå bedre. Det vil sannsynligvis være for sent å hive seg på PHEV-konseptet i 2030-årene. Selv om fyllestasjonene skulle stå tett som lyktestolper langs veiene pga tungtransport.
 23. Seilbåter trenger også redundans. Kan ikke risikere å bli liggende langt til sjøs i vindstilla eller i veien for store skip i ei trang lei. Diesel, batteri, eller om den er liten nok: årer.
 24. Jeg har jo forklart deg før at en 1 MW ladestasjon med bare 25-33% kapasitetsutnyttelse i døgnet (6-8 timer med full kapasitet, 16-18 km med 0 utnyttelse) så kan denne stasjonen levere ut like mange km rekkevidde til elbilene som lader der, som en 1 MW elektrolysestasjon som går på 100% kapasitetsutnyttelse, døgnkontinuerlig maks produksjon. Er kapasitetsutnyttelsen til hurtigladeren under 6-8 timer i døgnet, så kan en hydrogenstasjon redusere effekten deler av døgnet og likevel kunne levere like mye rekkevidde. Er kapasitetsutnyttelsen til hurtigladeren over 6-8 timer i døgnet så enten må elektrolysestasjonen skaleres opp fra 1 MW eller så klarer ikke elektrolysestasjonen levere like mye rekkevidde som hurtigladeren.
×
×
 • Create New...