Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

SkyMarshall Arts skrev (1 minutt siden):

Det hadde vært beste utfall. At det faktisk var akksept for et eventuelt nederlag om det kommer.

@Outlier616 Mykolaiv og Nikolaev er visst samme sted. Spørs hvor du leser. Men ja, det skjedde visstnok i går. Og det var et skipsverft som ble angrepet. Noen sier fly, andre sier kryssermissil, andre sier artilleri. Tallene variere fra 350 til 500 med masse utstyr. Ingenting 100% bekfreftet, as per usual. 

For å prøve å tenke litt positivt. Russland har vel allerede nedjustert sine strategiske mål? (Gitt opp Kyiev?) uten at det har resultert i en atomkrig. Og dermed akseptert en form for nederlag. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
iblazeqt skrev (3 minutter siden):

For å prøve å tenke litt positivt. Russland har vel allerede nedjustert sine strategiske mål? (Gitt opp Kyiev?) uten at det har resultert i en atomkrig. Og dermed akseptert en form for nederlag. 

Retorikken er den samme enda. Ukraina skal demilitæriseres. Det nye er at de annerkjenner at de er i proxykrig med vesten. Siste sitat fra Putin var vel:

Sitat

Today we hear that they want to defeat us on the battlefield. What can you say – let them try,” he said. “The goals of the special military operation will be achieved. There are no doubts about that.”

 

Endret av SkyMarshall Arts
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (1 minutt siden):

Russland har mindre områder nå enn de hadde tidligere i krigen, og om du ser på kartet så har fremgangen knapt nok vært synlig... 

Det stemmer nok ikke helt. Områdene rundt Kiev og slikt i begynnelsen av krigen hadde de aldri skikkelig kontroll på, stort sett var det bare veiene og noen kontrollposter. 

Jeg tror (dessverre) at vestlig støtte kommer til å reduseres når vi går mot vinteren og det blir nok av innenrikspolitiske problemer, særlig i Europa, å hanskes med. Hans Petter Midtun på euromaidanpress.com har skrevet om dette flere ganger.

Putin tror nok han har tiden til sin fordel. Sanksjonene mot Ru virker litt, men har også betydelige negative sider, særlig for Europa. Mens russisk statsbudsjett går med rekordoverskudd pga høye råvarepriser. Hindrer riktignok en del import av viktig teknologi, men det meste kan Kina produsere. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gibblay skrev (31 minutter siden):

Må de, så må de. De er ikke umenneskelige i det landet heller. De har nok levd litt for lenge på myten om at de var uslåelige i 2.vk, som de faktisk ikke var alene om. Resten er propaganda i mine øyne. Svelget med søkke og snøre.

De må, de kan ikke holde erobrede land med en motvillig befolkning uten å begå omfattende forbrytelser mot menneskeheten.

Som varslet er det svært lite tyngre rørartilleri i aksjon fra russisk side, det er stort sett bare rakettartilleri som har vært i bruk, og noe av denne bruken er ulogisk som vettløs bombardement av byer for langt vekk fra fronten. Opptak fra Sørlige Ukraina avslørt at ukrainerne er nå på hugget, og er i ferd med å hamre ut de russiske forsvarsstillingene fordi det ser ut at russerne har ikke lenge evnen for kontraskytning. Det kan være spesielt kritisk på Khersonfronten hvor ukrainerne har nå et klart overtak, og russerne kan ikke lenge få inn forsterkninger tidsnok. Altfor utmattede styrker i Donbass, styrker er fremdeles ikke klar i Krim-halvøya og ledige styrker mot Kharkiv er for langt vekk.

Okkupasjonsstyring i de okkuperte landene har vært verre enn verst; ukontrollert plyndring, akutt korrupsjon, stor egenrådighet fra både individer og organisasjon i tilsynelatende lovløse omstendigheter og voksende vold samtidig som folk enten bortføres eller trues, har gjort det veldig vanskelig også for russiske interesser. Nå opplever russerne at sivilressurser de selv vil ta, var sabotert av andre fra deres egne rekker. Det bodde 15 mill. i de okkuperte landene før krigen, angivelig bare et par millioner i Donbass inntil da, og flesteparten hadde flyktet. Det er mange millioner som trenger å returnere til sine hjemmene, og for dem har russernes okkupasjon vært en katastrofe; for de opplever å bli dårlig behandlet, utsatt for overtredelser og forsøkt annektert på en måte som er destruktiv, ettersom Putin aktet å ta hele Ukraina inn i Russland. Selv hjernevaskede pro-russiske tullinger begynner å innse realitetene. Det gjør inntrykk at menn som hadde blitt stående i tvillingbyene, er sagt å ha blitt tvangsvervet ifølge påstander.

For mange som ønsker en retur til Sovjettiden, har ikke innsett at Russland er ikke Sovjetunionen. Den får de aldri tilbake. Og dermed må de gi tapt for de mange millioner som vil tilbake til sine hjemmene, og hundretusener har hentet fram våpnene. Så lenge Putin nektet å innse dette, er det umulig å bli værende i Ukraina. Selv en annektering vil bare produsere nye Tsjetsjeniakonflikter, og Donbass er helt ribbet etter mange års lovløshet og inkompetanse.

Det blir mer og mer støyende fra russisk side for hver dag. Det er fordi de har mistet realitetsorienteringen, og Lukasjenko skrek opp så voldsomt at man kunne høre ham på månen, om en verdenskrig eller videre. Dette må da få ikke-vestlige til å innse at de kan ikke ignorere den irrasjonelle dimensjonen av verdenskrisen. Og det virker til en viss grad i Tyskland hvor de lykkes å presse andre til å gi etter som blokaden av Kaliningradenklaven. Det er så godt som umulig å forvente seg annet enn trusler og atter trusler.

Og det bare påskynde våpenleveransene til Ukraina. Polen levert 10-12 nye "Krab" SP i det siste, i det minst er militærindustrien der i prosessen til en krigsindustri allerede nå. HIMARS har hatt veldig stor virkning, ødeleggelsen av et nylig anlagt ammunisjonsdepot bare dager i ettertiden er veldig rystende for russiske logistikkoffiserer.

Krigen har snudd. Nå er den største faren for at den russiske irrasjonaliteten kan komme utenfor kontroll.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Ski Fot skrev (3 minutter siden):

Det stemmer nok ikke helt. Områdene rundt Kiev og slikt i begynnelsen av krigen hadde de aldri skikkelig kontroll på, stort sett var det bare veiene og noen kontrollposter. 

Jeg tror (dessverre) at vestlig støtte kommer til å reduseres når vi går mot vinteren og det blir nok av innenrikspolitiske problemer, særlig i Europa, å hanskes med. Hans Petter Midtun på euromaidanpress.com har skrevet om dette flere ganger.

Putin tror nok han har tiden til sin fordel. Sanksjonene mot Ru virker litt, men har også betydelige negative sider, særlig for Europa. Mens russisk statsbudsjett går med rekordoverskudd pga høye råvarepriser. Hindrer riktignok en del import av viktig teknologi, men det meste kan Kina produsere. 

Det er hvorfor ukrainerne må vinne viktige seire, de må ta Kherson og Melitopol i sør, og Izium og Popasna i nord før en måned er gått, ettersom høsten kommer til å bli veldig intense. Alt tyder på at politikerne vil da presse på en raskere avgjørelse militært sett før de vil gi seg. De fleste EU-landene vil klare seg uten store innenrikspolitiske problemer, spesielt Nord-Europa og Øst-Europa, men Tyskland og Frankrike risikere å sendes ut i krisetid, dels støttet av Spania og Italia. Da er USA nødt til å hjelpe til, men demokratene har problemer med en altfor arrogante og visjonsløs president og republikanerne er ikke pålitelig.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Våpenleveransene til Ukraina er i ferd med å når de rette dimensjoner som trenges. Man vet fra før at Ukrainas ønskeliste er 1,000 155mm skyts, 300 rakettskyts, 500 stridsvogner og 2,000 panserkjøretøyer.

Forløpende er cirka 140-150 tauet skyts og 88-90 SP skyts levert sammen med 12 M-270 og 18 HIMARS rakettskyts. Dette er riktignok lite, men disse skal være mange ganger mer effektiv enn russiske motstykker, trolig mer enn ukrainerne selv regnet med.

Aktuelt har ukrainerne snart mer enn 500 stridsvogner ettersom tsjekkerne og polakkene levert over 400 til sammen, og andre 232 er underveis. Ved å erstatte hele stridsvognflåten i Øst-Europa med Abrams stridsvogner vil ukrainerne aktuelt ha flere enn russerne i det lange løpet.

317 M113 har så langt blitt levert, og trolig 400 til 500 andre har også blitt levert, så det er omtrent 700 til 800 motoriserte og mekaniske panserkjøretøyer.

NATO er i stand til å levere 2,500 stridsvogner og panserkjøretøyer uten større problemer, det er noe annet når det er snakk om artilleri, men dette kan løses over tiden. Spesielt når den sørkoreanske militærindustrien er involvert; for det er bare Sør-Korea som har en faktisk krigsindustri i virksomhet, og derfra er delvarer og chassiser underveis til Polen hvor "Krab"-produksjonen er i full gang. Der er 122 "Krab" bestilt, av dette var over 80 levert, og 54 andre har blitt reservert for ukrainerne under produksjonen som har skutt i været, ettersom polakkene ikke vil avbryte produksjonen. Disse 10-12 som nylig er sendt til Ukraina, var nybygd.

Polen og Ukraina har inngått et militærteknologisamarbeid, så det betyr at den polske militærindustrien med sine kontakter med Sør-Korea er stilt til disposisjon for Ukraina. Polen hadde startet en opprustningsplan i 2019 der man tar sikte på å skifte ut hele arsenalet fra før med siste nytt. Og Norge er tungt involvert, ettersom Raufoss er blitt tatt inn i varmen med sitt M72-våpenet. Polen ruster opp, og de er i en god posisjon for å bli en meget sterk militærmakt. Da må USA gå inn og levere annenhåndsmateriell som finansiell støtte snarest mulig.

Og jeg tror ikke ukrainerne selv er på latsiden, det har så langt vært sett minimal materiell tap i Donbass som er visuelt dokumentert, og russerne måtte leter dette opp som da to M777 var funnet sterkt ødelagt i Lysychansk. Dette tyder på at selv ødelagte skyts som kan berges, fraktes i sikkerheten og i tusenvis av verksteder over hele landet er det en omfattende produksjon av våpen, utstyr og annet endog ut av ødelagte våpen. Her er sovjetiskdesignerte våpen formidable ettersom disse før 1970-tallet skal kunne tåle svært mye, og det er mye DIY-produksjon basert på ødelagte krigsmateriell.

Ukrainerne ruster opp. Polen ruster opp. Og omstendighetene tyder på at vil sannsynlig være i høsten ukrainerne har fått alt på ønskelisten, med klar unntak av artilleriet. 

Men det ukrainerne trenger mest er radarutstyr og ECCM utstyr for elektronisk krigføring, og ettersom de lot NATO lære alt om russisk teknologi - de har leverte moderne SAM-systemer som var erobret - betyr det at USA må gi bort verdifulle utstyr. Sambandsutstyret er i NATO-standard allerede nå, datalenk fra disse mange små satellittene har vist seg skremmende effektiv selv om russisk jamming er et stort problem. De må ta ned droner snarest mulig, eliminere EW-systemer, forstyrre russisk samband og ha bedre radardekning.

Militærsobservatører og våpeneksperter har trukket veldige mange lekser så langt, som utvilsomt kommer til å bli satt i produksjon snarest mulig - spesielt i USA. I Norge har armerte droner med M72 blitt utviklet, dette er bare et av meget mange resultater så langt, og man har lært hvordan å identifisere og motarbeide russisk ECCM. De vet nå hva å vente seg av russisk militærteknologi i en stor konvensjonell krig.

Så Ukraina vil også ta den teknologiske ledelsen i det lange løpet.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm

Om Putin hadde fritt spillerom. Hvor stor ville styrken til russland være, eksklusive kjernefysiske våpen?

Svaret jeg er ute etter er personell.

Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (6 minutter siden):

De har fremgang. Enorm var det du som la til. Du må få understreke hvor sakte det går alt du vil.

Hva betyr det for krigen som helhet at Russerne har fremgang selv om den er treg?
Med tanke på områdene de har tatt de siste 2 månene sammenlignet med tapene pr. kvadratmeter kan de ikke ta Ukraina basert på samme tap pr. areal, de har ikke nok folk til det.
Skal de kunne ta vesentlig mer må de finne på noe som gjør at de taper mindre soldater og utstyr pr. kvadratmeter okkupert område en de gjør i dag.
Når nå ting har skjedd som får Russerne til å roe ned fremrykkingen sin tror du fremdeles Russerne greier å ta vesentlig mer av Ukraina?

Lenke til kommentar
2 hours ago, SkyMarshall Arts said:

Retorikken er den samme enda. Ukraina skal demilitæriseres. Det nye er at de annerkjenner at de er i proxykrig med vesten. Siste sitat fra Putin var vel:

 

Putin kan si hva han vil. Vesten er ferdig med å respektere denne klovnen. Hvis vi hadde lukket øynene og bare latt han ta Ukraina, ville vi kun utsatt en fremtidig krig mellom Vesten og Russland. Foten må settes ned og Putin må lide et kraftig nederlag, kun da vil slike mordere lære en verdifull lekse. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...