Jump to content

Smule8o

Medlemmer
 • Content Count

  179
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

25 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Desverre er en svært stor del av bransjen basert på å selge fjas som i beste fall har null hørbar effekt. Godt hjulpet av en udugelig kullørt fagpresse som først og fremst vil blidgjøre annonsører. Det hele gjør det frustrerende for oss som bare vil har god lyd uten noe hokus pokus. Så vidt meg bekjent finnes det bare 5 kilder i hele verden som måler og viser det man har nytte av å vite om feks. vanlige hjemmehøyttalere, nemlig skikkelige on og off axis målinger (ASR, Erin's, Audioholics, Stereophile og Soundstage, hvor de to siste ikke alltid nailer analysen av hva de måler). Finnes vel muligens en del flere på pro siden? Og som kjent er det høyttalere og rommet de spiller i som har aller mest innvirkning på lyden. Alt annet må bare være bra nok.
 2. Jeg hadde inntrykk av at det var langt høyere. Kanskje en burde se på muligheten til å installere en luft til vann varmepumpe i sameiet.
 3. Bundet på hender og føtter takket være et merkelig lovverk med tilkoblingsplikt og fjas. Om man ikke bruker en liten kW varme en gang må man likefult betale et betydelig fastledd til fjernvarmeselskapet bare fordi det eksisterer i nabolaget.
 4. Det store problemet her er tilknytningsplikt dersom man bygger i et område hvor fjernvarme eksisterer, og ingen mulighet til å koble seg av dersom man først er tilkoblet. Hadde ikke det vært en ting hadde jeg hatt ingen problemer med å la markedet bestemme prisen (og la fjernvarmeselkapene få minimalt med kunder)
 5. Tviler på om det skjer med det aller første dog. Ikke politisk brennbart nok
 6. De av oss som er tvangs-tilkoblet (ja, faktisk) fjernvarmenett har ikke denne muligheten.
 7. Kunne vært billig strøm og politisk stabilitet. Men vi kjenner vel alle godt til hvordan det er med usikkerhet på strømpriser for tiden, og også vår tilknytting til EØS er det faktisk litt usikkerhet om.
 8. 3db ekstra i dypbassen kan spare enormt med effekt/forsterkerkostnader. Spesielt for subwoofere i den rimeligere prisklasse kan det utgjøre mye. Og normalt er man mye bedre hjelpt med mange subwoofere enn bare én. Ergo er ikke mange billige bassreflekssubwoofere nødvendigvis feil veg å gå om man ønsker jevn bassrespons i et rom.
 9. Her er forresten en test, med målinger, av en dårlig senterhøyttaler fra selveste Harman. De som står bak forskningen som viser at denne er feilkonstruert. Kun brukbar om man sitter rett foran den. Rett og slett fascinerende at de gjør slikt. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/jbl-stage-135c-review-center-speaker.28536/
 10. Der er jeg faktisk helt enig. Det er det "religiøse" aspektet som er problemet. Spesielt at de misjonerer ovenfor andre at de skal kaste bort penger på magiske løsninger.
 11. Det er ingen tvil om at hodetelefoner med helt padde flat frekvensrespons hadde vært helt forferdelig. Les Sean Olives blogg, så får du hvite hvorfor de har kommet frem til den kurven de har. Så dette er ikke forsøk på å farge lyden på en eller annen merkelig måte som høres imponerende ut, dette er godt beskrevet forskning. Om du sjekker hvilken som helst kilde til seriøs hodetelefontesting (feks Audiosciencereview eller rtings) så ser du at det er denne kurven de benytter som referase. Og forsinkede lydbølger får du uansett fra alle overflater i et rom(fenomenet kalles SBIR), i bassområdet spesielt fra veggen bak høyttalerne. Du hører faktisk vel så mye av refleksjoner som direktelyd, derfor er det svært vikig at høyttalere har kontrollert direktivitet. Men bassrefleks må være gjort riktig for å unngå kanselleringer mellom port/element og resonanser som "lekker" ut gjennom porten. Alt det her er godt beskrevet i Tooles bok. Så bassrefleks er til og med av den seriøse pro-delen av bransjen ansett som helt uporblematisk.
 12. 2,5-veis med skikkelig bratt deling(24db/oktav) kunne ofte vært en bedre løsning. Da unngår man de verste kanseleringene i mellomtonen. Coax er vel ofte utfordrene å få til godt (selv "ekspertene" i KEF nailer det ikke alltid)
 13. Det finnes massesvis av skikkelig gode hjemmeanlegg også. Krever dog veldesignede høyttalere, noe som ofte blir dyrere enn tilsvarende pro-utstyr. Men blir dog langt mer stuevenlig. Og magiske kabler, størmrensere, eksotiske materialer og slikt er kun å kaste penger på bålet. Men virker som det er god butikk for de som selger det
 14. Men den kurven har ikke noe som helst med loudness å gjøre. At Harmans hodetelefonkurve ved første øyekast kan minne om Fletcher Munson kurven er nærmest tilfeldig. Men de er egentlig to helt forskjellige ting. Harman kurven er den kurven som gir mest nøytral oppfattelse av inspillingen når den spilles av gjennom hodetelfoner. Om du vite mer om den finnes det mye bra lesestoff på bloggen til Sean Olive. Desverre virker det som om Samsung (som eier Harman) har endret policy på publisering av ny forskning, så desverre lite oppdateringer i det siste. Et stort tap for bransjen. http://seanolive.blogspot.com/ Og det er ingen tvil om at øret endrer karakteristikk avhengig av lydstyrke. Selv synes jeg variabel loudness gjør underverker på musikk avspilt på "bakgrunnsmusikknivå". Selv om implementasjonen er langt fra perfekt. Og om du ikke har fått det med deg så finnes det massevis av inspillt musikk i 5.1/7.1/Atmos. Da er senterhøyttaler nærmest en nødvendighet (om du da ikke alltid sitter 100% i sweetspot, da kan phantom senter funke). Selv synes jeg også enkelte oppmiksingsalgoritmer funker bra på enkelte musikktyper. Selv om dette nok er å banne i den audiofile hifi-kirka Og bassrefleks er da vitterlig helt uproblematisk (gjort riktig). Masseviss at top notch både studio- og hjemmehøyttalere benytter dette med stort hell.
 15. Faktisk er mye profesjonelt utstyr også overraskende prisgunstig i forhold til ytelse. Skal ikke legge så alt for mye i noen studiomonitorer før de spiller fletta av grisedyre tradisjonelle HiFi høyttalere. Og feks Genelec høyttalere er nå noe av det beste som kan kjøpes for penger . Om utseendet er noe man vi ha i stua er en annen sak
×
×
 • Create New...