Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Just now, Quakecry said:

Hvor mye rubler var en dollar verdt før krigen? 


I snitt det siste tiåret har den ligget på cirka 60. Den tok et fall etter 2014. 24 februar 2022 traff den 124 over natten, men ble reddet med massive statlige russiske innkjøp og olje/gass-pris. Den russiske sentralbanken har kjøpt rubler og har nektet folk å selge dem. Likevel er etterspørselen etter rubler nå så godt som null. Og da sklir den nedover mot sin reelle verdi når Russland er nødt til å handle med utlandet i rubler. De har sansyneligvis gått tomme for utenlandske reserver.

Russiske borgere kjøper stort sett dollar, euro og andre ting på svartebørsen, og der er de reelle prisene også vesentlig høyere.

Pling.... der var 1 USD = 103 rubler. Det går radig nedover nå.

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/eJBGrQ/russiske-turister-paa-norskegrensa-kan-kjoere-bobil-til-syden

Russiske turister på norskegrensa: Kan kjøre bobil til syden

"KIRKENES (VG) Enkelte russiske turister er så desperate at de kjører bobil fra Sibir - via Kirkenes - for å oppleve europeisk sol."

"Etter Ukraina-krigen har de baltiske landene og Finland stengt grensene sine for russiske turister. Det betyr at Storskog er den eneste grenseovergangen til Schengen-land åpen for russiske turister."




Jeg synes vi skal la dem komme og bruke pengene sine her i Europa så lenge de oppfører seg noenlunde fornuftig ;)

Lenke til kommentar
9 minutes ago, Arve Synden said:

Lå vel et sted mellom 70 og 75 rubler per USD i siste halvdel av 2021. Under er utviklingen siste to år iflg xe.com:

 

 

Da var spenningen og olje og gass-prisene allerede på vei opp.

Smellene rubelen har gått på er (litt omtrentlige gjennomsnittsverdi for lengre perioder)

  • Finanskrisen 2008/2009, 23 > 33
  • Annekteringen av Krim 2014, 35 > 60
  • Pandemien 60->70+
  • Krigen i Ukraina 70->102+ så langt

 

Putin hadde bygget opp enorme reserver av både ressurser, utenlandske reserver og gull og andre ting. Hadde krigen vært over i løpet av noen dager, uker eller til og med måneder, så hadde Russland *tjent* penger på krigen. Det vil si, økningen i olje og gass- prisene hadde mer enn gjort opp for selv de enorme materielle tapene russerne hadde i begynnelsen.

At tiden går er nå økonomisk sett et større problem for Kreml enn Kyiv, så lenge Vesten fortsetter å støtte Ukraina økonomisk. Kommer det en global økonomisk smell pga. resesjon og/eller Kina så kan det plutselig bli en del vanskeligere.

EDIT: Glemte pandemien.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (44 minutter siden):

Norge og Storbritannia gir Ukraina CORTEX Typhon-antidronesystemer, som leveres av Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Gruppen skal levere antidronesystemer til Ukraina
https://e24.no/naeringsliv/i/Q7Bdl4/kongsberg-gruppen-skal-levere-antidronesystemer-til-ukraina

https://newsweb.oslobors.no/message/596768

Kult. :) 

Er det en følge av dette programmet? https://www.ffi.no/aktuelt/nyheter/hvordan-stoppe-droner-som-angriper

Endret av Kahuna
typo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Snikpellik said:

Norge og Storbritannia gir Ukraina CORTEX Typhon-antidronesystemer, som leveres av Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Gruppen skal levere antidronesystemer til Ukraina
https://e24.no/naeringsliv/i/Q7Bdl4/kongsberg-gruppen-skal-levere-antidronesystemer-til-ukraina

https://newsweb.oslobors.no/message/596768

Bra, det er bare å pøse på med dette, lignende, og annet til Ukraina 😀😍

  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (2 timer siden):

Det ville overraske meg enormt om ikke Russland er involvert til en eller annen grad. Tidspunktet er for mistenkelig.

Plutselig når Sverige skulle bli med i NATO ble dette en stor sak, når det er noe som har pågått i åresvis i mange europeiske land. Det er jo stort sett en ikke-sak at individer i vesten har ytringsfrihet.

Å skape eller hausse opp denne saken er noe Russland har motiv og anledning for, og de har tidligere stått bak masse lignende.

Men her må vel også vestlege media ta sin del av skulda for at koplinga mellom koranbrenningar og NATO-medlemsskap vart ei sak. Og di meir merksemd koranbrennarane får, di fleire koranbrenningar blir det.

Elles er det typisk russisk taktikk å prøve å fyre opp under konfliktar i- og rundt andre land for å prøve å destabilisere landa.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Jeg synes vi skal la dem komme og bruke pengene sine her i Europa så lenge de oppfører seg noenlunde fornuftig

Tenker det ville vært rart å ha grensen oppe for Tyske bobilturister hvis naziregimet der var på makten og førte krig i europa. Hadde det vært den gangen hadde jeg tenkt at Tyskere kan brenne i helvete, så da tenker jeg det samme med Russere i grunn.

Lenke til kommentar

https://www.wsj.com/articles/blame-bidens-hesitancy-for-stalling-ukraines-offensive-nato-aid-weapons-military-war-fight-europe-national-security-a62d9899

Blame Biden’s Hesitancy for Stalling Ukraine’s Offensive

Paralyzed by fear of Russian escalation, the administration has sought only to stave off defeat.

Ukraine’s spring offensive, now well into the summer, isn’t making the headway some proponents had forecast. The Ukrainians aren’t lacking in bravery or tenacity, and they’ve achieved eye-catching successes, such as the recent crippling of Russia’s Olenegorsky Gornyak, a roll-on/roll-off landing ship. Nevertheless, it should be a wake-up call for Washington that its strategy needs reformulating.

 

 

Dette er altså en kronikk av John Bolton, som jobbet for både Trump, Bush den yngre og Reagan, så trengs en klype salt. Men det er interessant å bite seg merke i at den mer tradisjonelle konservative høyresiden i USA fremdeles er hauker i denne krigen og ønsker å gå lengre enn det Biden gjør i å støtte Ukraina.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Gjest slettet-ld9eg7s96q said:

Tenker det ville vært rart å ha grensen oppe for Tyske bobilturister hvis naziregimet der var på makten og førte krig i europa. Hadde det vært den gangen hadde jeg tenkt at Tyskere kan brenne i helvete, så da tenker jeg det samme med Russere i grunn.



Joa. Men russerne lar seg ikke rikke og bli politiske uansett. Så vi kan like gjerne utnytte dem, synes jeg. Bedre at de bruker pengene sine i Europa enn i Russland. Særlig om det er utenlandsk valuta, hvilket det sansyneligvis er.

Lenke til kommentar

Handelsbankens valutastrateg om rubelens fall. Kort sagt, sanksjonene koster.

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/stuper-krigen-begynner-a-koste/80048230

Sitat

Inntil nylig har man, ifølge valutastrateg ved Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, lagt skylda for den svake rubelen på de lave olje- og gassprisene, som påvirker russisk økonomi kraftig.

- Det er bakteppet, forklarer han til Børsen, og fortsetter:

- Russland må importere mye varer i forbindelse med krigføringen. Samtidig er det lite eksport. I dag fokuserer markedet mer på den ubalansen og driftsunderskuddet.

Russland har nemlig tapt et viktig eksportmarked. Vestlige sanksjoner mot russisk økonomi, slik som importforbudet av russisk olje, hindrer kapital i å komme inn i landet.

- Russland handler fortsatt med enkelte land, som Kina, men det er klart at eksporten de har hatt tidligere til Europa ikke er der lenger. Da blir det en ubalanse, som legger press på valutaen, sier Knudsen.

Gigantisk Russland-smell

- Krigen begynner å koste

Det er et tegn på at sanksjonene begynner å koste Putin dyrt, ifølge eksperten.

- Det er lenge siden starten av krigen, så effektene begynner å bli synlige og gjeldende i markedet. Det er på mange måter en manipulert situasjon, men det er også et uttrykk for at krigen begynner å koste, sier Knudsen.

- Det er få som ønsker å involvere seg med handel i rubel. Det betyr at markedet ikke fungerer som det skal, legger han til.

Derfor er oljeprisen kritisk for utviklingen av den russiske valutaen framover.

- Olje- og gassinntekten er veldig viktig, og finansierer staten. Hvordan det blir framover er i veldig stor grad avhengig av hvordan de prisene utvikler seg. Det har vært en oppgang i markedsprisen for både olje og gass i den siste tida. Hvis det holder seg kan det bidra til å dempe underskuddet, spår Knudsen.

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

https://www.bbc.com/news/world-66393949

Quote

It is one year since the Ukrainian city of Mariupol was largely destroyed by Russian forces and captured.

It is now being transformed and presented as a showcase for rule from Moscow - and some Russians are even hoping to buy homes there.

Russia claimed to have annexed Mariupol, along with all other occupied areas, following a series of referendums that have been widely condemned as sham exercises.

About 90% of the city's buildings were damaged or destroyed by Russian shelling during a gruelling two-month siege. Thousands of civilians were killed and about 350,000 people left, out of the pre-war population of 430,000, according to the UN.

Now, the occupation authorities seem intent on "Russifying" the city, changing Ukrainian-language road signs to Russian ones, introducing the Russian curriculum in schools and pushing the remaining residents to acquire Russian passports.

BBC Verify has used satellite footage to map how Russia is reshaping the fabric of the city.

 

It has also found that while new development is ongoing, extensive destruction remains - and it has heard from remaining pre-war residents who fear an uncertain future.

'House with a sea view'

 

 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
19 hours ago, Brother Ursus said:



Joa. Men russerne lar seg ikke rikke og bli politiske uansett. Så vi kan like gjerne utnytte dem, synes jeg. Bedre at de bruker pengene sine i Europa enn i Russland. Særlig om det er utenlandsk valuta, hvilket det sansyneligvis er.

Nei russerne burde være sendt "på rommet sitt" til de kommer på bedre tanker og til de helt slutter å begå forbrytelser mot menneskeheten,slutter å slakte naboer, torturere naboer, voldta og kidnappe naboer. Dvs russerne kan holde seg hjemme og tenke seg grundig om en gang eller to heller enn å reise på ferie. 

Jeg tenker hverken vi eller våre naboland trenger eller ønsker seg russiske turisme slik russland holder på i Ukraina. Og jeg tenker at vi skal da ikke dra buksa ned og bøye oss frem bare fordi at russerne vifter med dollarsedler. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...