Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En fin artikkel om Polen og deres historie

De stoler f.eks. ikke så veldig på artikkel 5, til det har de blitt sviktet for mange ganger før...

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/hvorfor-snakker-polakkene-sa-hoyt/o/5-95-1253589

Sitat

Ekte polakker stoler nemlig ikke på fagre løfter utenfra. De har altfor ofte blitt sviktet av sine vestlige allierte. Og ingen har glemt historiebøkenes – og sine bestemødres – beretninger om hundrevis av år med undertrykkelse og utbytting fra russisk side.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Ukraine’s offensive is stalling and the West owns a portion of the blame
https://thehill.com/opinion/national-security/4148753-ukraines-offensive-is-stalling-and-the-west-owns-a-portion-of-the-blame/

Biden asks Congress for more than $13 billion in aid to Ukraine. He may be in for a fight
https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2023/08/10/biden-ukraine-aid-congress-fight/70558485007/

  • Liker 2
Lenke til kommentar
44 minutes ago, Dragavon said:

Som eg har sagt nokon gonger her, Polakkane forstår russarane, og det skal vi være jæla glad for her, med dei ryggeslause politikarane vi har i mange land i Vest-Europa. Scholz, Macron og våre eigne Solberg og Støre.

Vil bare si at jeg syntes Ine Eriksen Søreide var tøff som utenriksminister i 2014 som kalte en spade for en spade, i motsetning til mesteparten av resten av Europa.

  • Liker 7
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Sitat

En av bunkerfartøyene som GP har undersøkt, er Copenhagen. Dette fartøyet eies av Alba Tankers, og holder til i Gøteborgs havn. På oppdrag fra Peninsula Petroleum Limited, skal Copenhagen ha hentet brensel i havna dagen før den møtte og bunkret skipet Canis Power ute i farvannet,
Canis Power, som flagger med flagget til Cookøyene, skal da ha kommet fra Russland, full av russisk olje. Selv om skipet ikke kan levere oljen til Europa, får den dermed nok brensel til å komme seg videre.

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/avslort-bidrar-til-putins-krigskasse/80034897

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (32 minutter siden):

Kertsjbroen kom under angrep 12. august, og vitner meldt fra om meget voldsomme røykutvikling og lyd av opptil tolv detonasjoner - det vist seg at russerne hadde oppstilt en av verdenshistoriens meste imponerende røykleggingsapparater siden 1953, med massive røykbomber, røykleggingspumper - som helt dekket hele broanlegget i ganske tykk røyk til overraskelse og bekymring for sivile russerne. Deretter ble s-400 batterier aktivert, det vist seg at det var sendt to S-200 missiler som kom hvert for seg, så opptil seks-åtte missiler var sendt opp for å skyte dem ned.

Det er kommet innrømmelser om et treff på øya Tuzla uten at selve broelementet var truffet, sagt å være "fragmenter" av en S-200 - og de mange detonasjonene kan ha kommet fra røykbomber som var detonert, det virker som at russerne tok i bruk massive røykbomber i rakettbeholdere kjent fra gamle krigsskip. Røykbombene avfyres og så detoneres på kloss hold, noen av disse så ut som massive eksplosjonsrøyk endog med karakteriske røykpreg. Da røyket forsvant, var det ikke tegn etter skader i det hele tatt. Men øya er trolig avsperret der russerne kan skjule effektene fra omverdenen. S-200 var ganske nært på å treffe Kertsjbroen om denne opplysningen stemmer. 

Det var to separate angrep med hver S-200, og minimum to S-400 var sendt ut under hver angrep, selv om det er visuelt vist at opptil fire eksempler var avfyrt under det ene angrepet. Det er mulig at en S-200 klarte å komme seg forbi og traff øya uten å bli avskåret, den bokstavelig talt var i stratosfæren da den kom rett mot sitt mål - fragmentene ville ha blitt for spredt fra stor høyde. 

I Kherson meldes det at en base med ammunisjon, lastekjøretøyer og ingeniørkjøretøyer ble truffet med artilleri og satt i brann - det var i Radensk, flere opptak derfra vist at dette mer virker som bombekastergranater eller klasevåpen fremfor 155mm granater eller HIMARS. Basen ligger bare 16 km fra det ukrainske brohodet vest for Kozachi Laheri, og var tidlig angrepet uten resultater fra vestbredden. Opptakene vist typiske skader som ikke kom fra 155mm skyts eller HIMARS, som er mer lik det som var sett etter angrep med bombekasterskyts som 120mm. Vi vet at ukrainerne har mindre kvantiteter av rakettstøttede mortergranater som kan når 12 km.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
34 minutes ago, Dragavon said:

Vel helt overraskende er det kanskje ikke? Svenskene har jo tradisjon for å være krigsprofitører. At svenskene har finlest Eu regelverket med lys og lupe for å finne smutthull slik at de kan få max profitt er vel nesten som forventet. 

Det er jo ikke lovbrudd, men det sier kanskje litt om moral og etikk. Eller mangelen på sådan? Akkurat som selskapene som fortsatt har virksomhet i russland. De gjør ikke noe direkte ulovlig, men det de gjør med å opprettholde driften i russland er å støtte putins krigskasse. 

Slik svenskene nå ble outa for. Ikke ulovlig - men temmelig dirty og langt utenfor det vanlige folk tenker er greit. De har nok et eget "russer-påslag" når de reiser ut å tanker russiske skip, men det er jo ikke bare de selv som tjener på det. De muliggjør jo også at russland får inn mer penger å krige for. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Vi får se. Jeg er ikke så "negativ" enda.

Men, om Ukraina ikke klarer å bryte gjennom i Donbas kan det være fokuset på Kherson øst før elva vil øke betraktelig. Om Ukraina klarer presse Russerne langt nok bak kan det være en elvekryssing blir trygg nok å etablere. Disse områdene er tilsynelatende langt mindre minelagt og befestet da mye av innsatsen virker å ha blitt lagt i nordlige deler av Krim, og en del Russiske styrker skal allerde ha trykket seg til eller nærmere disse befestningene.

Om ukrainske styrker trenger inn i Kherson så kan man se to scenario. Det første er at de går mot Melitopol fra vest og presser fra to sider. Veien fram dit er lang, men Russland vil måtte omdisponere styrker fra områdene nord for Melitopol om de skal holde tilbake en offensiv styrke av noe betydning, som kan gjøre jobben for styrkene som er i kamp nå mer overkommelig. Tid er uansett et problem, men det kan funke om den russiske tilstedeværelsen i Kherson ikke er for omfattende. 

Det andre er at de går mot Krim, men jeg vet ikke om de har nok styrker til å gjennomføre dette uten å om strukturere til en defensiv positur i Donbas og omdisponerer offensive styrker derfra. 

Men, først må de krysse elva. Og, det er ikke rett fram å få til med en styrke stor nok og utrustet for noen av disse operasjonene. Det vil kreve å etablere en bro for tunge kjøretøy og krysse uten at denne tas ut. 

Endret av Serpentbane
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...