Jump to content

KalleKanin

Medlemmer
 • Content Count

  1245
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by KalleKanin

 1. Det er det vel "ingen" som har sagt. Det har hele tiden blitt nevnt at _sannsynligheten er liten_ som betyr at noen vil dø, men ikke veldig mange.
 2. Bor i Oslo og følger litt med på luftkvalitet.info, og mengden fint svevestøv har økt på den siste tiden. Igjen viser dette at det nok ikke er trafikken som er den største synderen. Da burde det jo blitt mindre fint svevestøv... Forbud mot vedfyring hadde nok vært smart. Nå er det heller ikke så kaldt at det burde være nødvendig heller.
 3. ??? Forklar? Hvilke tall? Jeg bare siterte fra sidene: "Til vanlig har norsk helsevesen totalt rundt 450 såkalte intensiv-sengeplasser, som er til for alvorlig syke pasienter. Dette er ikke senger som står ledige. De er i bruk av andre som trenger behandling. Hvis andre deler av sykehusenes behandlingsapparat tas i bruk, kan kapasiteten økes til mer enn det dobbelte. – Vi har en øvre grense på 1200 til 1400, hvis vi tar alle virkemidler i bruk, sier fagdirektør ved Helsedirektoratet, Svein Lie, til Filter Nyheter."
 4. Kilder?.... https://www.s24.by/48832/ "En ny kartlegging viser at det er 289 etablerte intensivplasser, og antall pasienter som blir innlagt på intensive avdeling stadig øker. Dermed kan sykehusene maksimalt skaffe 925 intensivplasser." Man har allerede ustatt en del operasjoner: Ref denne er det mulig å etablere opp mot 1400 plasser, mot vanlig ca 450: https://filternyheter.no/korona-norge-forbereder-epidemi-har-maks-1400-sengeplasser-for-alvorlig-syke/ (Edit: Dvs ca 900 "nye" plasser, kanskje flere hvis man omprioriterer)
 5. Javelgoddag.... Uansett, selv om det ikke skulle være fler enn 900 er vi fortsatt laaangt unna med de 57 personene vi har nå. Hvis trenden er som nå vil man måtte holde på i måneder til før man når 900. Da tyder mye på at man foreløpig har tatt for hardt i, men mindre trenden plutselig skulle endre seg til det verre.
 6. Sto det noe i h-a-linken om dette? (Bak betalingsmur, så umulig å lese for oss uten abo) Også i den siste linken min sies det 1200-1400 plasser. Kanskje litt ulike tellemåter i hva som er en "intensivplass". Dette kan vel også være et spørsmål om prioriteringer. Det kan vel tenkes at man kan lage 1 intensivplass ved å kutte ut x antall "vanlige" plasser? Uansett fortsatt en god del å gå på. Det ser ut jo som økningen har stoppet litt opp nå, og i hvert fall ikke er eksponensiell: https://www.vg.no/spesial/2020/corona/
 7. Ellers fra forrige runde: https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/kjoper-400-flere-respiratorer-1.822429 (Dvs hadde da 600 og skulle kjøpe 400 til) Ellers er det ikke sikkert antallet respiratorer vil være problemet, men kanskje antallet sengepl: https://www.tu.no/artikler/slik-kan-en-respirator-brukes-pa-fire-pasienter/488165
 8. Ikke akkurat antallet respiratorer, men man anslår å kunne behandle ca 1400 intensivpasienter samtidig. Da har vi fortsatt en del å gå på: https://filternyheter.no/korona-norge-forbereder-epidemi-har-maks-1400-sengeplasser-for-alvorlig-syke/
 9. Gode spørsmål. Finnes nok ikke noen fasitsvar, men mener at den siste setningen din er feil. Slike vurderinger gjør man hele tiden i samfunnet, og dette må man definitivt også gjøre nå. Vanligvis gjør man vurderinger som "Skal vi bruke 1 million mer på skole eller sykehus" etc. Dvs. hvor gir denne millionen mest mulig "avkastning". Nå har man en enorm usikkerhet, men dette vil man også ha i en "normalsituasjon". Det er ofte veldig vanskelig å spå framtiden. Mine synspunkter: Det jeg synes er mangelvare er ORDENTLIGE diskusjoner om dette og reflekterte/balanserte avveininger fra politikerne. "Hvor mange antar vi vil dø av korona vs økonomiske nedgangstider". Det siste har vi en del statistikk på, så base-line burde man sånn sett ha. Nå synes jeg ganske mange eksperter, faktisk inkludert FHI antyder at man tar for hardt i, mens politikerne våre sier "dette er den riktige løsningen", uten en god begrunnelse for hvorfor alternativene ikke vil fungere. (Forøvrig er dette noe som også går igjen i de fleste politiske debatter den siste tiden, men som kanskje under denne krisen har blitt veldig ekstrem) Eks: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/meldinger/folkehelseinstituttets-anbefaling-om-lokale-karantener-og-innreiseregler/ https://www.dagensmedisin.no/artikler/2020/03/19/fhi-direktoren--ikke-involvert-i-beslutningen-om-a-stenge-grensene/ https://www.dagbladet.no/nyheter/fhi-ikke-involvert-i-hytteforbud/72282623 På meg høres det faktisk ut som man IKKE lytter til ekspertene men er mer opptatt av oponion og å tilfredsstille (unødvendige?) folkekrav...
 10. Har noen sett noen slags fremskriving av hva man tror blir resultatet i Italia. Vi er nå i Italia ca 1/3 inn i influensasesongen 17-18 i antall døde: For sesongen 17-18 i Italia: "Ikke mindre enn 18.000 mennesker, for det meste eldre, «døde med influensa som en komplikasjon». Av de 18.000, døde bare 173 på en intensivavdeling." Og ikke minst, har man noen estimater på hvor mange liv man sparer på tiltakene som gjøres? Gitt at flere nå er på en intensivavdeling enn vanlig, ville kanskje dødstallet vært noe høyere hvis man hadde håndtert dette som en helt vanlig influensa, men likevel. Blir spennende å se hvor man endre, og ikke minst hvor mange personer som dør som en følge av de enorme økonomiske tapene. F.eks. er det på verdensbasis grove anslag som varierer mellom 500.000 og 200.000 ekstra dødsfall av kreft grunnet finanskrisen: https://www.ctvnews.ca/health/global-financial-crisis-linked-to-260-000-extra-cancer-deaths-study-finds-1.2917179 I tillegg kommer alle andre negative helseeffekter grunnet dårlig råd, arbeidsløshet etc. For at alle tiltakene skal "være verdt det" må vi da sikkert spare minst en halv million liv på de tiltakene som iverksettes, kanskje mange fler. Edit: Synes det begynner å bli mange av disse artiklene uten at det virker som politikerne tør å gjøre noe. Er politikerne feige som ikke tør å være ærlige/tøffe? https://www.universitetsavisa.no/incoming/2020/03/19/Tiltak-for-å-redde-liv-må-settes-inn-der-det-kaster-mest-av-seg-21388952.ece
 11. I en krisesituasjon klarer vel folk å spise ufilitert fisk...? Men tror nok det er en del som i større grad har lært at man må være forsiktig med å stole alt for mye på utenlandsk produksjon, og i det minste ha et litt større lager så lokal produksjon ikke stopper med en gang man får en liten svikt i leveranser utenfra.
 12. Ja, om ikke du dreper tannlegen så kan man fort smitte andre. Viktig å være åpen om utenlandsbesøk og annen karantene. (Jeg ble spurt om dette når jeg ringte, men dette er noe man uansett bør fortelle uoppfordret)
 13. Ja, bare å ringe. Brukte selv tannlege til noe akutt i helgen. (Med mindre du er smittet. Da er jeg usikker)
 14. Jeg lurer på om det er mulig å sideloade Get sin TV-app. (Eller om den kan lastes direkte?) Ellers forstår jeg det slik at de fleste andre apper er støttet, dvs NRK, Dplay, PrimeVideo, Netflix etc Min eksisterende Android-boks sliter litt med å streame BluRay-filmer fra NASen min, og ser etter en oppgradering. Har en vifteløs i7-minipc som i dag kjører Ubuntu som kunne fungert. Men Nvidia Shield har nok høyere WAF. På minipc'en må jeg f.eks. kjøre Get, NRK++ i browseren og skulle helst kjørt via apper.
 15. Det er forsåvidt en legitim tanke. Jeg er ikke fremmed for å dele mer av oljefondet med dagens generasjon. Men man må likevel tenke på om dagens pengebruk er den mest fornuftige. Bruker man 50 millioner på å spare 1 liv er dette kanskje i overkant mye, og man vil i for stor grad måtte spise av oljefondet. Oljefondet skal også sikre pensjonen til de fleste av oss som lever i dag. Om ikke mange år vil nok Norge begynne å gå i kraftig minus, med eller uten mer oljepenger, grunnet en stadig eldre befolkning. Er du villig til å ofre en stor del av din pensjon? Svaret er kanskje "ja", men jeg savner diskusjonen. Jeg er ikke sikker på om alle faktisk ville svare "ja" på dette, når man ser hvor mye det sytes allerede i dagens overflods-Norge.
 16. Så du mener vi bør bruke hele oljefondet på dagens befolkning? En fersk artikkel som belyser dette: https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/advarer-mot-uante-konsekvenser-av-ekstreme-koronatiltak-1.1682286 Kanskje vi i for stor grad bare har diltet etter Kina: "Andre land har tatt etter Kinas praksis med å stenge ned hele byer og sette folket i isolasjon i sine egne hjem." Jeg er ikke sikker på om dette nødvendigvis er smart.
 17. ????? Disse pengene er jo også "våre". Alle penger staten bruker er "våre". Enten betales de ut til gjeldende generasjon i velferd eller så spares de til fremtidige generasjoner. Enhver krone brukt i dag betyr mindre å bruke i fremtiden. Utrolig at det ikke er mer fokus på dette. Tenk på alle milliardene som nå går i dass grunnet lockdown. F.eks. hvor mange kreftmedisiner kunne man ikke kjøpt for disse pengene? Jeg er absolutt ikke sikker på at vi "går i pluss" på denne nedstegningen, dvs at vi sparer mer enn det vi bruker/taper. Det er litt kynisk, men alle liv har en pris i dagens samfunn, ref kreftmedisinene. En krone som brukes på å spare et liv i dag betyr en krone mindre til å spare liv i morgen. Slik det ligger an nå er prisen på de sparte koronalivene ekstremt høy, dvs at jeg lurer på om man ikke i for stor grad prioriterer dagens befolkning på bekostning av morgendagens befolkning.
 18. Igjen. Les fakta. Vedfyring står fortsatt for ca 70% av årlige PM2,5-utslipp i Oslo.
 19. Det er vel for å sørge for at de som har jobber i kritiske funksjoner også kan komme seg til og fra jobb. Vi andre som kan jobbe hjemmefra bør holde oss unna...
 20. Tor vi heller sier at sånn går det når kommunene ignorerer sentrale råd, og tror de vet best selv...
 21. Bra av Høie. Han kritiserer de kommunene som bare har stengt absolutt alt. Det er viktig at kommunene sørger for at de som jobber i kritiske funksjoner får et tilbud som gjør at de kan gå på jobb. Dvs kommunene må sørge for et barnehage- og akstilbud til disse, ikke fullstendig lockdown som enkelte kommuner har gjort.
 22. Det har jo kommet klare råd, men folk vil ikke høre. Og at opposisjonen hyler er ikke noe nytt. Det jeg savner er faglig begrunnede spørsmål og at man er kritisk på faglig grunnlag. Nå er det fullt anarki.
 23. Da stenger altså skoler i de store byene også... Men dette virker som en politisk beslutning "for å vise handlekraft"? Det er vel fortsatt ikke noen nasjonale retningslinjer som sier at det er riktig? Hvor er de faglige vurderingene bak dette? Eks fra Ålesund: " Vi har ikke tid nå til å vente på at myndighetene skal bestemme seg om dette her - vi tar ansvar ved å ta det grepet som vi gjør her i vårt lokalsamfunn" Javel... Kan nå alle drite i det sentrale myndigheter bestemmer? Men nå blir nok alle skoler stengt uansett. Regjeringen kan nok ikke stå imot massesuggesjonen som råder nå.
 24. Nei. Regner med at du gjorde dette i dialog med arbeidsgiver og du hadde jo symptomer på sykdom (selv om det nok kanskje ikke er korona) Selv om man har andre sykdommer, er det ekstra viktig å holde seg unna nå, for å unngå at andre sykdommer kommer på toppen. Jeg tenker på personer som er helt friske og ikke på noen måte har vært i kontakt med noen som er syke eller mistenkt for å være det, men likevel helt på eget initiativ mener det er best å holde seg hjemme. At man f.eks. stenger hele klassetrinn eller hele skoler der det er personer som er satt i karantene er nok smart. Dette er iht offisielle retningslinjer. Ps: Jeg har barn i skolealder.
×
×
 • Create New...