Gå til innhold

Regjeringen vil øke pensjonsalderen


Anbefalte innlegg

zanta skrev (Akkurat nå):

Gjennomsnittlig levealder har økt, se her. Den øker selvsagt ikke med noen år hvert år, men over noe år er det en merkbar økning. Det at noen dør tidlig er jo naturlig, men da vil det være like mange som dør tilsvarende senere.

Greit da. Woop woop, vi blir hele 81.5 år gamle i gj.snitt! Og nå vil de du skal jobbe til du er 70 år, så da har du 10 år ish igjen av livet ditt til og nyte resten av pensjonen din 😁 Høres meget fornuftig ut det(not). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Iterion skrev (5 minutter siden):

Greit da. Woop woop, vi blir hele 81.5 år gamle i gj.snitt! Og nå vil de du skal jobbe til du er 70 år, så da har du 10 år ish igjen av livet ditt til og nyte resten av pensjonen din 😁 Høres meget fornuftig ut det(not). 

Jobbe i 50 år får å leve 10, livet er herlig folkens🥳

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Iterion skrev (3 timer siden):

Vi blir ikke noe særlig eldre enn før, det er bare tull. Gj.snittlig levealder er fortsatt noe 80 og noe for menn, mens damene fortsatt ligger litt over. Uansett, man er å beregne som gammel når man nærmer seg 70 og livet er langt på vei nedover allerede. Det er fortsatt mange menn spesielt, som dør mellom 75-80 års alder. I tillegg har Norge toppet lista over pensjonsalder i mange år allerede. Bare sjekk denne statistikken . 

Gjennomsnittlig levealder har økt siden forrige pensjonsreform ble vedtatt og vil fortsette å øke fremover. Befolkningen blir eldre og flere blir pensjonister samtidig som det er for få i arbeidsdyktig alder til å overta. Da er det nødvendig med insentiver for å få folk til å stå i arbeidslivet lengre, økt pensjonsalder er derfor nødvendig.

Tall fra 2005 er irrelevant idag, mange europeiske land har allerede økt sine pensjonsaldere siden den gang eller vedtatt pensjonsreformer som vil øke de til et høyere nivå enn Norge har idag. https://en.wikipedia.org/wiki/Retirement_in_Europe

Endret av GP950mAh
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nå har jeg bare skumlest artikkelen, men jeg ser ikke at det nevnes en spesiell grunn til at de ønsker å øke pensjonsalderen annet en at det må "være bærekraftig over tid(?)"

Norge har vel aldri vært rikere, alikevel må vi jobbe lenger enn noen annen generasjon før oss? Hvilken logikk er lagt i bunn her? Hvordan kan den gjengse borger ta dette forslaget seriøst?

Tommel ned.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg synes godt man kan differensiere ut i fra type yrke siden noen yrker er hardere på kroppen enn andre, men jevnt over synes jeg det ikke er avskrekkende å måtte øke pensjonsalderen med et par år (jeg er selv snart midt i livet så kommer sikkert til å økes ytterligere før jeg kommer i denne alderen - til info). De jeg ser som går av med pensjon nå (min far, og et par kolleger) har masse liv igjen. Pensjon kan ikke være noe alle skal gå på +- 20-30 år av livet sitt, vi har simpelthen ikke råd. Alternativet er at vi lar pensjon være en selvkost sak, eller at vi øker skattenivået betraktelig (mener å huske å ha lest at vi måtte øke det med 30-40% for at det skal gå rundt). 

Vi kan også lukke øynene, og så ender vi opp som Hellas og tilsvarende hvor man har løst problemene med å ikke løse dem. 

Endret av The Very End
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Start privat sparing til pensjon så tidleg som du kan i tilfelle du vil pensjonere deg før.

Vil du miste uforholdsmessig mykje pensjon i dagens system (innskotspensjon) av å pensjonere deg før normal pensjonsalder? Kan du miste meir enn du ville tjent opp dei siste åra? Det du allereie har spart opp må sjølvsagt dekke fleire år.

Lenke til kommentar
Deechon skrev (12 timer siden):

Nå har jeg bare skumlest artikkelen, men jeg ser ikke at det nevnes en spesiell grunn til at de ønsker å øke pensjonsalderen annet en at det må "være bærekraftig over tid(?)"

Norge har vel aldri vært rikere, alikevel må vi jobbe lenger enn noen annen generasjon før oss? Hvilken logikk er lagt i bunn her? Hvordan kan den gjengse borger ta dette forslaget seriøst?

Tommel ned.

Pensjonssystemet slik det er i dag er ikke bærekraftig over tid. Grunnen til dette er at pensjonistene i fremtiden vil utgjøre en større andel av befolkningen, dvs. at det blir relativt sett færre arbeidstakere per pensjonist, da det også fødes færre barn som vil si færre fremtidige nye arbeidstakere. Dette vil føre til at arbeidstakerne må betale høye skatter for å finansiere folk som ikke jobber. F.eks. mente nylig avdøde Jon Hustad i en artikkel fra 2014 at hvis man fortsetter med velferdsstaten slik den var i 2014, ville skattetrykket per husstand gå fra sånn 33 % til over 60 % i fremtiden (husker ikke nøyaktig formulering). Det sier seg selv at det ikke går.

Oljefondet er for så vidt fint å ha, men jo mer vi gjør oss avhengige av det, jo mer sårbare blir vi. For hva skjer den dagen fondet synker med 30 %? Jo, da kan vi ikke ta ut like mye penger og underskuddet må dekkes på en eller annen måte. For å dekke dette kan skattene selvsagt økes, men ved passering av et visst skattenivå, antakelig er vi allerede veldig nære det nivået, ref. utflyttere til Sveits, går statens inntekter ned. Så, hva gjenstår da? Nemlig kutt i offentlig forbruk for å få statsfinansene til å gå opp. Jo tidligere vi reformere pensjonssystemet, jo mindre smertefullt blir dette.

Endret av logaritmemannen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det burte vært løst på en annen måte enn en alder for alle.

Det burte vært satt opp at man kan gå av med pensjon etter f.eks. 40 år i arbeid med mins 70% stilling igjennom hvert av årene. De med tunge jobber er ofte de som starter tidlig å jobbe. Da får de som ikke vet hva de skal i livet, og tar seg utdanning til de er rundt 30, jobbe det samme. En 18 åring kan da gå av ved 58 år, og en som starter som 30 åring kan jobbe til de er 70 år. 

Så må det komme en løsning slik at det ikke straffer seg å jobbe lenger hvis man ønsker det. De som velger å jobbe lenger i dag, kan tape nokså mye penger. Min mor har jobbet på gamlehjem, og de som der har valgt å jobbe lenger, så har så å si alt de tjener på å jobbe gått med til å betale ekstra skatt, slik at de i bunn og grunn jobber gratis.

Vi trenger flere folk i praktiske yrker, slik som sykepleiere osv., slik at politikerne må gjør det slik at det er enkleste vei å få mange i den rettningen. Maks 5 år gratis utdanning etter ferdig ungdomsskole. Utdanning etter det bør de ta kostnaden for selv. Hvor mange statsvitere trenger vi egentlig?

Samt innfør obligatorisk arbeidsmåned for alle politikere på storting og i regjering. De har mer enn nok sommerferie å ta av, og det trengs hjelp på sykehjem om sommeren. Da hadde de kanskje fått inn noe fornuftig kunnskap om hverdagen til vanlige folk.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

At det blir færre inntektsskattbetalere pr pensjonist er jo en forbigående effekt: før eller senere blir også disse pensjonister og dermed synker også pensjonisttallet og forholdet forbedrer seg - greit nok at det tar noen få tiår. Men på en måte må man komme gjennom denne knipa.

Er det ikke slik at oljefondet egentlig heter noe som "Pensjonsfond utland". Skulle derfor være helt etter intensjonen at den bidrar til å komme gjennom denne knipa.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
19 hours ago, Iterion said:

https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/vil-oke-pensjonsalderen-urettferdig/16205292/ 

Arbeidsministeren i AP, Tonje Brenna slår fast at regjeringen vil øke pensjonsalderen. Rødt er ikke enig, mens NHO visstnok er positive til forslaget.

Jeg må si meg mer enig med Rødt her, det er ikke alle som har stillesittende kontor jobber...Selv da er ikke alle gira på å jobbe seg i hjel til man er nærmere 70 for så kanskje bare ha noen få "gode" år igjen før alderdommen begynner å merkes skikkelig. Hvis man i det hele tatt fortsatt lever da.  Hva med folk med tung fysisk jobb, som tømrere, murere, malere o.l? Mange av de sliter med kroppen allerede før de bikker 50.                                         

 *OPPDATERTDersom den nye pensjonsreformen blir vedtatt må de som er født f.o.m 1980 jobbe til de er 69 år. De som er født f.o.m 1990 må belage seg på å jobbe til de er 70 år. Kanskje må de ikkje bare belage seg på å jobbe lenger, men de må kanskje belage seg på lenger arbeidsdager som før.

Hva tenker folket her inne om dette? For eller imot dette forslaget? 

Her kan jeg ta en litt sosialistisk tankegang og mene at siden jeg er født på 70 tallet så kan de gjerne tvinge andre til å jobbe litt lenger.

Men nei.. Folk er forskjellige. Noen har lyst til å jobbe til de stuper, andre hater jobben og noen blir rett og slett for gamle i forholdet til hva de faktisk gjør på jobben. Som det er nå med at de som kan og vil jobbe lenger tvinges ut i pensjon er galskap. Samtidig må de som har dårligere helse eller rett og slett drit lei jobb kunne gå av. Det er ikke akkurat slik at arbeidsgivere sikler etter utbrente 60 åringer. 

Men dette er en konsekvens at 80 -90 - 00 kullene rett og slett har lagd for få barn så kanskje antall barn satt til verden også burde inn som en parameter i vurderingen av pensjonsalder sammen med kjønn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Stemmer Rødt, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg er enig i alt de sier. Jeg er veldig positiv til å øke pensjonsalderen, så lenge man er frisk og fungerer til en viss grad er det mange som ønsker å stå i arbeid så lenge de kan, uten at må gå over på dårligere pensjonistlønn. Å stå i arbeid kan være verdifullt for ens psykiske helse pga sosial tilhørighet, følelse av å være til nytte, rutiner etc.  De som av ymse grunner ikke kan av fysiske problemstillinger vil jo fortsatt ha muligheten til å stoppe å jobbe. Dessuten kan liten tilrettelegging gjøre arbeidslivet mer tilgjengelig for flere ved økt alder. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Er ueinig i forslaget men forstår behovet. 

Pensjonsalderen vart i sin tid satt utifrå levealder der målet var at minst halvparten skulle leve lenge nok til å oppleve å bli pensjonist. At det å være sprek pensjonist i mange år er ei rettigheit er ei nyvinning som vi har fått gjennom velstandsauke og ein baby boomer generasjon som har jobba nok til at vi kunne tilby dette godet. 

Å skulle gå på skule til ein er 30 år, jobbe til ein er 60 år, og leve som pensjonist til ein er 90 år vil sjølvsagt ikkje være bærekraftig over tid, i alle fall ikkje utan at vesentleg mykje meir av lønna går til pensjonssparing. Men sjølv om vi må rekne med å jobbe meir for å få dette til å gå rundt så trur eg at løysinga må være å legge til rette for best mogleg verdiskapning utan at det nødvendigvis betyr at ein må jobbe 100% til ein blir 70 år. Om fleire kunne hatt trivelege småjobbar utan at det går utover pensjonen så kunne vi fått mykje verdiskaping ut av folk i pensjonsalderen utan at folk kjenner at dei må stå ved samlebandet kvar dag til dei er for gamle og sjuke.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (25 minutter siden):

Pensjonsalderen vart i sin tid satt utifrå levealder der målet var at minst halvparten skulle leve lenge nok til å oppleve å bli pensjonist. At det å være sprek pensjonist i mange år er ei rettigheit er ei nyvinning som vi har fått gjennom velstandsauke og ein baby boomer generasjon som har jobba nok til at vi kunne tilby dette godet. 

Jeg trodde dette var hele poenget med "velferdsstaten" vår jeg?
At vi alle skulle kunne bidra etter evne mot at staten passet på at ingen "falt igjennom" osvosv. 

For det er ihvertfall det jeg får høre hver gang jeg ymter frempå at jeg kanskje betaler litt i overkant mye skatt i forhold til hva jeg får tilbake igjen. Da blir det raskt en "Ja, da får du flytte til USA eller "Generisk diktaturstat/land" og se hvor moro det er" diskusjon. 

For jeg heller mer og mer mot at hvis jeg får "gratis" plass i en relativt lang helsehjelpkø mot å ligge på vårt skattenivå, og ikke kunne gå av med pensjon før jeg er fysisk ute av stand til å pendle frem og tilbake så har jo hele systemet feilet. 

Igjen, jeg er glad i velferdsstaten, men jeg er ikke så fanatisk at jeg ønsker å vie 100% av mitt voksne liv til å holde liv i den. Personlig fikk jeg min første deltidsjobb ved siden av skolegang når jeg var 13 år gammel og jobbet deltid frem til jeg (frivillig) "ga bort" et år til forsvaret. Når jeg da kom hjem igjen som 20 åring gikk jeg rett ut i fulltidsjobb og har gjort det siden. 

Så jeg føler ihvertfall selv at jeg har gjort noen solidariske valg opp gjennom, og dersom jeg ikke blir ufør/overkjørt av bussen/annet usannsynlig scenario så vil jeg når jeg fyller 70 år ha jobbet fulltid i nøyaktig 50 år. Legg på rundt 5 år deltidsjobbing, 18 måneder verneplikt og det faktum at jeg har vært et barn i løpet av disse årene også.

Er glad i jobben min jeg altså, men det høres jo ut som tidenes dystopi å bruke de 70 første årene av livet på å vokse opp akkurat nok til å jobbe, deretter jobbe i 50 år hvor staten stikker av med mesteparten av lønningen din, for til slutt å sitte der å innse at du ikke har råd til å pensjonere deg etter å ha gitt bort 50 år i "solidaritetens navn". 

Dersom systemet bikker under hvis ikke majoriteten arbeider til etter fylte 67 år så er det faktisk systemet som er problemet her.

Et ekstremt forenklet eksempel som ikke tar hensyn til inflasjon osvosv viser meg følgende: 
Snittlønn i Norge i fjor var 53 150,- som gir årslønn på 637 800,-
Ifølge skattekalkulatoren gir det 170 449,- blanke kroner inn på nettbanken til Norge AS pr år. 
Hvis jeg ganger opp dette med 50 år så bidrar en gjennomsnittlig arbeidstaker med 8 522 450,- skattekroner før denne personen har foretatt seg noe som helst. Sannsynligvis betaler du betydelig mye mer enn denne summen hvis du planlegger å overleve, dette er "inngangsprisen" for å være bosatt her før du har kjøpt deg en eneste vare/tjeneste.

For vi snakker jo om at det er "brukerne som må betale", så kjører du bil, så betaler du avgifter, handler du mat blir det avgifter, besøker du legen er det egenandeler og veiene betales (les: skulle vært betalt) i utgangspunktet av bomavgifter.

Ifølge google varierer skattetrykket litt fra år til år, men ligger rundt 40-45%. Da går vi fra 170 449,- til 271 065,- pr år hvis vi regner med 42,5%. (totalt: 13 553 250,- over 50 år) 

Burde det ikke vært mulig å få lov til å hvile ut etter å ha betalt 13.5 millioner kroner over 50 år til fellesskapet? 
Er det ikke da på tide å la fellesskapet ta litt vare på deg? 

Nå er det viktig at noen sier ifra hvis det faktisk er jeg som er problemet her, for jeg klarer ikke å forstå hvordan dette er riktig, rettferdig, verdig eller ønskelig... Jeg bare ønsker å leve litt uten å være styrt av mobiltelefon og klokke i noen år før jeg sjekker ut for godt, men før jeg blir for gammel til å reise rundt eller huske hva jeg selv heter.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Cyrio skrev (32 minutter siden):

Nå er det viktig at noen sier ifra hvis det faktisk er jeg som er problemet her, for jeg klarer ikke å forstå hvordan dette er riktig, rettferdig, verdig eller ønskelig... Jeg bare ønsker å leve litt uten å være styrt av mobiltelefon og klokke i noen år før jeg sjekker ut for godt, men før jeg blir for gammel til å reise rundt eller huske hva jeg selv heter.

Velferdsstaten skal gjere at flest mogleg kan leve best mogleg, herunder at enkelte treng hjelp frå fellesskapet til å få rekneskapet til å gå opp. 

For alle vil ha mest mogleg for minst mogleg, enten det er tidleg pensjon, korte arbeidsdagar, høg lønn, billig mat, osv. Poenget er likevel at flest mogleg skal gjere ein innsats for at flest mogleg får det bra. 

For at velferdsstaten ikkje skal bli heilt kommunisme så har vi idag eit system der alle er sikra eit minimum, samtidig som at den som bidreg mest også får ta ut meir i form av høgare pensjon. 

Dersom vi skal oppretthalde dagens pensjonsordning så enten kvar enkelt auke pensjonspotten gjennom eige arbeid, eller ein må ha nok ungdommar til å tene inn pengane for å betale for gildet, eller ein må ha anna statleg finansiering som ikkje er skatt som til dømes olje. For sjølv om ein i snitt betalar inn 13,5 mill då hjelp ikkje det om ein gjennom livet har forbrukt meir enn dette. Tidlegare pensjonistar har nytt godt av at vi har hatt stor andel yrkesaktive og ein god oljeindustri som betalar gildet for god og lang pensjon, men med fleire som skal ha pensjon og mindre inntekter så er det ikkje bærekraftig. 

Lenke til kommentar

Hev i veg. Å heve pensjonsalder kommer bare til å medføre en eksplosjon i uføretrygd.

De som sitter på et kontor i offentlig etat kan sikkert klare å jobbe til de er 150 år om de ellers holder seg i form. Om jeg skulle fortsette med det jeg gjør nå så lenge jeg kan håper jeg å bikke 60 før jeg blir ufør. Pessimistisk anslag, ufør ca tidlig 50.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...