Jump to content

logaritmemannen

Medlemmer
 • Content Count

  2526
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2329 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

19552 profile views
 1. Hvor er det beste/billigste stedet å se live i dag?
 2. Hvis teknisk analyse eller "statistikk" virkelig fungerer, så er det vel ikke noe problem å bli rik på kort tid? Da er det bare å selge boligen og investere alt man har i aksjemarkedet.
 3. Vil bare legge til at denne arven ofte er skattefri, noe som gjør at EK-en blir enda større enn om det hadde vært en arveavgift på primærboliger.
 4. De fleste sykler passer for "til og fra jobb". Hvis du vil ha en sykkel som er rask på asfalt og grus, og som samtidig tåler litt terreng, så kan du gå for en grussykkel. En slik sykkel er ikke den mest behagelige å sykle på, men den får deg fort frem. Eksempel på en sånn sykkel: https://www.xxl.no/cube-sl-road-claris16-hd-21-grussykkel-unisex-svart/p/1184511_1_style Dersom du vil ha en som er litt mer "tur med ungene" kan du gå for en hydridsykkel. Den er ikke like rask som grussykkelen, men er mer komfortabel å sykle (rolig) på: https://www.xxl.no/scott-sub-cross-park-hd-21-hybridsykkel-herre-svart/p/1183609_1_style Terreng- og landeveissykler blir for spesialiserte for ditt bruk.
 5. Hva slags belastning trente du på? Hvis du prøver å makse er det ikke rart at det kan gjøre vondt. Jeg har hatt god erfaring med å trene i Easy Strength-stil for å styrke "vanskelige" skuldermuskler. Metoden går ut på å trene enkelte øvelser relativt lett fem ganger i uka, men aldri så tungt at man ikke klarer færre enn 10 reps per øvelse per økt. Fordelen med dette er at man kan øke mye i styrke uten å trene "hardt".
 6. Om jeg skulle ha startet på nytt igjen, ville jeg nok ha tatt utdanning i Europa. Da får man lært seg et nytt språk samtidig som man lærer seg å kjenne et annet land / annen kultur.
 7. Spørsmålet er for upresist. Optimalisering gjøres ut fra minst én parameter, noe som ikke er oppgitt i førsteposten.
 8. Om jeg ikke tar helt feil, vil det regnes som næringsvirksomhet når en privatperson leier ut flere enn fire boenheter Da vil man måtte betale nærmere 50 % skatt i stedet for 22 %.
 9. Blir det vanskeligere for de yngre generasjonene å spare opp en formue i aksjer enn for de eldre generasjonene? Se figuren under og hva The Economist skriver om dette:
 10. Et kombinasjonsfond er en kombinasjon av aksje- og rentefond. Siden rentefond gir lavere avkastning enn det aksjefond gir, vil du i et kombinasjonsfond oppnå lavere avkastning enn det et fond med 100 % aksjer ville ha gitt. Over tid vil du derfor gå glipp av mye avkastning hvis du kjøper et slikt fond. Når man blir eldre og nærmer seg pensjonsalder og vil ta ut penger fra fond, ønsker man vanligvis en større andel renter i porteføljen sin enn tidligere. Den relativt lave avkastningen som rentefond gir, gjør porteføljen mer stabil og mer egnet til jevne uttak.
 11. For å spare til pensjon eller øke formuen ville jeg ha plassert mest i et globalt indeksfond, men helst ikke det til DnB siden de har økt årskostnaden på sitt indeksfond. Jeg ville ha valgt KLP AksjeGlobal Indeks V til omtrent halve kostnaden. Teknologifond kan du kjøpe hvis du tror at dette vil gjøre det bedre enn den globale indeksen fremover, men husk at historisk avkastning ikke er lik fremtidig avkastning. Her ville jeg ikke spart like mye som i det globale indeksfondet siden du er mer eksponert mot én enkelt bransje. DNB Spare 50 er et kombinasjonsfond, og med din alder tatt i betraktning trenger du ikke et slikt fond nå. Banksparing er fint, men her får du vurdere hvor mye du egentlig trenger. Kanskje én netto månedslønn? Det finnes ingen fasitsvar her, siden det må tilpasses individuelt. F.eks. vil en person med hus, hytte og bil ha behov for en større bufferkonto enn en som kun eier en liten leilighet. Du kan også vurdere å låne ut penger til bedrifter gjennom crowdlending, f.eks. FundingPartner, men sett deg inn i hvordan dette fungerer og hvordan du reduserer risikoen.
 12. Å være så å si maksimalt belånt, i verste fall kun basert på din inntekt, når det er spådd flere rentehopp i år og i neste år, noe som med stor sannsynlighet kommer til å dempe/senke boligprisene de neste årene...dårlig idé, spør du meg. I tillegg vil vel en bolig med utleiedel ha priset inn inntektene fra utleie i prisantydningen? Så det er vel neppe en gullgruve å kjøpe en slik bolig, men mindre det er for å gi økt cash flow. Totalt sett virker din idé å innebære høy risiko med høyst usikker avkastning.
 13. Enig. Det er viktig å ha flere ben å stå på. Et eksempel på hva man helst ikke burde gjøre er å satse alt på ett kort, som f.eks. tro at kr. 3 750 000 ,- i fond er alt man trenger for å tidligpensjonere seg for resten av livet, siden man uansett "ikke benytter mer enn kr. 150 000 ,-" brutto i dag (4 % av summen). For å være godt sikret i fremtiden tenker jeg at følgende er viktig: - Ikke være maksimalt belånt / ha en komfortabel gjeldsgrad (da tåler man bedre renteøkninger, å miste jobben etc.) - Sørge for å opprettholde eller utvikle sin markedsverdi på jobbmarkedet (da vil man alltid kunne tjene bra, uten å måtte jobbe 100 %) - Investere i aksjer, fond, bolig og annet (gir en ekstra inntektskilde, buffer) - Ha et nøkternt forbruk (reduserer behovet for inntjening) Ved å følge de punktene vil man kunne ha flere typer inntektskilder, samtidig som man ikke er avhengig av å tjene mye penger for å få det til å gå rundt.
 14. Jeg jobber med oppgaver knyttet til styring av selskaper ("compliance") i en spesifikk bransje som jeg ikke kommer til å nevne her Markedssegmentet er relativt lite, uten for mye konkurranse, noe som er bra for timeprisene. 1500 kr timen kan jeg ikke ta med min erfaring nå (ca. 5 år), men kanskje om 10 år. De "eldste" seniorene hos oss tar nesten 2000 kr timen, så det er en viss betalingsvillighet hos våre kunder. Takk, det er en viktig presisering.
×
×
 • Create New...