Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (17 timer siden):

Flere Nato-land vurderer om de skal gi Ukraina langtrekkende missiler.

Idioter. Idioter. Inkompetente idioter. Er de fullstendig mentalt skadet hele gjengen? Vurderer?!

Bare gjør det. Nå!

Sitat

Britene har satt som vilkår at missilene ikke skal skytes mot mål inne i Russland, men bare brukes innenfor Ukrainas egne grenser.

"Her har du en pistol, men du får kun skyte mot lilletåa til terroristen som går rundt og dreper folk."

Ren og skjær latterlig idioti.

Endret av Markiii
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (4 timer siden):

Men vi er ikke i krig, og jeg har her på strengen flere ganger revet meg i håret og stilt spørsmålet om hvorfor Nammo ikke for lengst har femdoblet produksjonen av 155 mm granater. Det er kjent og gammel teknologi, men vi er altså snart to år inne i krigen og jeg stiller kort og godt spørsmålet hva som er problemet, der er noe som ikke er fanget opp.

Du svarer på det selv: fordi vi ikke er i krig. 

Selskapet gjør først og fremst det som gagner egen lommebok. Samfunnsoppdrag eller -nytte kan ikke overlates til private aktører. 

Hadde vi vært i krig, kunne statlig kontroll (eller trussel om kontroll?) kanskje løst noen av utfordringene. Men så lenge Norge AS er skånet fra krigen, produserer vi, ironisk nok, alt for beskjedent til å kunne svekke fienden. 

På lang sikt bringer vår handlingslammelse Russland stadig nærmere. Klarer de å kverne seg gjennom Ukraina, så ha de lært at EU ikke er kapable til å forsvare seg. 😑

Problemet gjelder ikke bare Nammo. Mer eller mindre alt utstyr og materiell som trengs i krig, utvikles av private selskaper. Hele vesten sliter her. Ene og alene fordi vestlige stater ikke har/tar kontroll over produksjonen. Forferdelig å bevitne! 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
zorry skrev (3 timer siden):

Jo, A/S Norge har blitt drevet etter nesten utelukkende bedriftsøkonomiske prinsipper de seneste årene og sendrektigheten nå og vår manglende beredskap er et direkte resultat av denne skakkjøringen. Vi har brukt for lite på forsvar og nå kommer regningen og den blir ikke liten. Ikke rart de vegrer seg politikerne. For en forholdsmessig reaksjon på russernes aggresjon er den de har satt i gang i Polen. Der er kanskje til og med viljen større enn evnen. Her på berget har vi forsåvidt råd, men at dette kan svi på økonomien vår er det ingen tvil om slik det ofte er når noe skal gjøres på alfor kort tid.

Hva amerikanerne gjorde under 2. verdenskrig og hva regjeringen kan gjøre nå er igrunnen helt uintressant opp mot det regjeringen faktisk gjør. Å skylde på Nammo for at regjeringen er tilsynelatende handlingslammet er ikke rett.

Dette er et direkte resultat av den nyliberalistiske ideologien som for alvor slo gjennom i midten av 1990-årene selv om det tok et tiår før dette skulle få de første varige følger synlig for alle, A/S Norge er bare et lokalt eksempel på innføring av bedriftsøkonomiske og frihandelsmessige prinsipper med konkurranse, privatisering, effektivisering og markedsliberale lovendringer i hele Vesten i 1995-2023. Da Chile eksplodert i voldsomme og sanseløse opptøyer i oktober 2019, var folk og fe ført mot grensen av hva de kunne holde ut etter over førti års nyliberalistisk politikk. Vi tok heller ikke advarslene fra finanskrisen i 2008 som skyldes reguleringsfrislipp. Har nylig lest at vann hadde blitt privatisert i 1981, og nå lider store deler av landet av vannmangel fordi mektige konserner stjålet til seg vann for eksportformål! (avokadoen som kjøpes i Norge, forårsaker nå sterk fattigdom og sosial nød)

I motsetning til USA hvor forsvarsindustrien er "big business" med et stort indre marked, en pengesterk hovedkunde og attraktive kunder ved å være i verdens mektigste og rikeste land, har den europeiske historien omkring militærindustri vært kjennepreget av meget vekslende hell; i mange århundrer hadde de europeiske militærmaktene nemlig problemer med å ha et sterkt militærvesen i fredstid, ressursene strakk ikke til. Sverigeveldet kunne for eksempel bare være i styrke ved å være i "evig krig" der man kan utplyndre fiendeland i midten av 1600-tallet. Selv da man hadde store nasjonale hærer i 1860-1914, var det ikke alltid enkelt fordi man måtte ha statlig subsidiestøtte for militærindustri - og det var i en tid hvor velferdsordning ikke eksisterer. 

Og der kommer vi akkurat til årsaken om hvorfor en militærsnedrustning fant sted, og det er ikke første gang; da sosiale spørsmål bli viktig under mellomkrigstiden, var man nødt til å avdele mer for sosialpolitikk enn tidlig, og dermed var det nærmest uunngåelig med at militærbudsjettene måtte kuttes samtidig som mange våpenbedrifter som hadde kunne konkurrere med hverandre så tidlig som i 1870-tallet, var nødt til å overleve i et meget trangt og nådeløst marked der formålet var å unngå massearmeene. Da franskmennene og britene forsto krigsalvoret i 1935, hadde de kommet i samme tilstand som i dag; fabrikkene var dels lagt ned, mye kompetanse hadde gått tapt, og mye av våpenlagrene besto av utdaterte våpen samtidig som konkurransetilstandene fulgt til en mikrotendens med for mange små bedrifter - og dermed for mange våpensystemer i små kvantiteter. I dag er det langt færre, men kvantitetsproblemet forbli det samme. Dette fulgt til unnvikende politikk manifestert i appeasement, som i 1939 ble grundig avkledt.

Men da det var klart i våren 1939 at krig var uunngåelig, hadde de vestallierte omsider fått orden på sin militærindustri som i 1941 vil være beredt. Tyskerne hadde aktuelt presise de samme tankene, de var egentlig ikke klar for krig i august 1939 da Hitler valgt å satse på en kortvarig krig med Polen under troen om at disse i Vest vil vente dem ut - da året 1940 hendt, sloss nemlig alle partene i en tilstand av fredshær og hurtig opprustningsfase uten å komme i ekte krigstilstand. Så lang tok det - fra 1935 til 1941. USA hadde istedenfor fått et meget stort aeronautisk fortrinn takket være nyvinninger i 1928-1933, som egentlig skyldes et fatalt flykrasj da limet i et vinge av tre gikk i oppløsning om bord på et passasjerfly. 

I dag er det enda verre enn den gang, fordi mens det var mulig å sanke inn kompetanse og iverksette en industriinnsats på bred plan, hadde den teknologiske utviklingen - spesielt digitalisering - sammen med kompetansehandel slik at ikke en fabrikk kan produsere alle komponenter som i 1930-tallet, gjort våpenproduksjon spesialisert, kostbart og sjeldent - spesielt innenfor elektronikk. Samtidig hadde politikerne - spesielt etter "den sosialistiske vekkelsen" som hendt etter Frankrike fikk sin første sosialdemokratiske regjering - begynte med å konsentrere seg om å etterape suksessen i Skandinavia; det skandinaviske velferdssystemet. Og dessverre hadde økonomiske trangtider oppstått, slik at da man skulle velge, var militærets behov valgt bort i tiden etter Murens fall. 

Militæret og bedriftsøkonomiske tankemodeller er helt uten av stand til å sameksistere. For i moderne tid er det helt umulig å ha gevinster med militærmakt (Putin er først ut siden 1945) gjennom invadering og plyndring, slik at en stående hær bli et svart hull hvorfra lite eller ingenting returnere. Noen av landene hadde prøvd seg på å koble sammen marked og forsvar, som med Sverige og Gripen-eventyret (som gikk galt fordi svenskene var altfor raskt med å snu ned produksjonstakten) - med lite hell. Bare oljegulflandene synes å ha råd, der er disse statusgjenstander fremfor krigsverktøyer. 

Uansett må Norge ha flere hundretusener granater for automatkanon, morter og haubits fra 25mm til 155mm - vi burde ha 20,000 granater per haubits eller 560,000 granater.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Quote

Nato-land lover fortsatt milliardstøtte til Ukraina i 2024

Nato-allierte har i et møte med Ukraina gjort det klart at de vil fortsette å forsyne landet med store mengder militær, økonomisk og humanitær bistand.

Det opplyser forsvarsalliansen i en uttalelse onsdag etter et møte i Nato-Ukraina-rådet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ledet møtet, som ble holdt på ambassadør-nivå og kom i stand etter henvendelse fra Ukraina.

Hva bistanden inneholder, er foreløpig ikke kjent.

Topp!

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Quote

EU i gang med å overtale Orban om Ukraina-støtte

 

Ungarns statsminister Viktor Orban kan være på gli mot å snu og si ja til EUs hjelpepakke til Ukraina.

På EU-toppmøtet i desember skapte Orban uro og dårlig stemning da han, som eneste regjeringssjef, la ned veto mot å bevilge en hjelpepakke på 50 milliarder euro til Ukraina over fire år via EUs budsjetter.

Men nå kan han være på gli mot et kompromiss, melder Politico.

Ungarn skal ha sendt signaler om at de kan være villig til å heve sitt veto mot at hjelpepakken vedtas for ett år av gangen, og ikke fire som i det opprinnelige forslaget.

Men det er det andre EU-land som er imot.

1. februar skal det holdes et ekstraordinært EU-toppmøte om saken.

Ser ut som EU har vært forutseende når traktaten ble skrevet. Det finnes en paragraf 9(?) som gjør at dersom ett medlemsland benytter veto når det helt klart kan påvirker sikkerheten til hele alliansen kan landet miste sin stemmerett i EU. 

Så kan de gjerne ordlegge seg som at dette blir et kompromiss. Men det ser ut til at realiteten er at Orban har spilt Ungarn i sjakk-matt og hans eneste trekk for å bevare Ungarns stemme i EU er å slutte å være idiot og stemme for støtten til Ukraina. 

Kanskje noen skarpe jurister burde få endret regelverket i både NATO og FN slik at ikke en enslig medlemsstat kan støtte opp om autokratier og banditter og dermed terminere alliansen fra innsiden?

Endret av bojangles
  • Liker 2
Lenke til kommentar

GDfvAhxWEAAFWiR.thumb.jpg.78ad37df6bd06f8f6fd5d4c8d3b53e0e.jpg

 

 

Jeg vet ikke hvem som driver siden Global Firepower, men det er mye rart her.

  • Russland er åpenbart ikke foran Kina lengre
  • India hører hjemme lengre nede
  • Storbritannia hører hjemme lengre ned
  • Tyrkia hører til flere plasser lengre ned
  • Italia hører ikke hjemme foran Frankrike
  • Indonesia har ikke noe i topp 20 å gjøre
  • Ukraina er lett inne i topp 10
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Som Osloboer er jeg også fascinert over hvor hardt kuldebølgen har fått Russland til å gå på ræva denne vinteren.

I Oslo hadde vi ny kulderekord på -31,1 grader. Forrige var noe slikt som -28,5 grader fra 2011.

Russland er vant med disse temperaturene. Det er ikke vi i Oslo. Snittemperaturen for januar her er -2,3 grader.

I Oslo hadde vi noen forsinkelser i buss, tog og flytrafikk. And that's it. I Russland fryser folk ihjel.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

https://www.businessinsider.com/russia-lost-500-000-soldier-by-year-end-uk-intel-2024-1?r=US&IR=T

Russia is on course to lose 500,000 troops by end of 2024, after turning its forces into a 'low quality, high quantity mass army,' says UK intel

The average number of Russian casualties in Ukraine each day had risen by almost 300 during last year, the department said, citing data from the Ukrainian defense ministry.

Neither Business Insider nor the UK's MOD could independently verify the methodology used by the Ukrainian general staff.

But the MOD previously said the figures were "plausible" considering mounting casualty figures from Russia's attacks on Avdiivka, a small town on the edge of occupied Donetsk.

The department said the increased casualty rate reflected how the quality of the Russian military decreased following the partial mobilization of military reservists in September 2022.

The mobilization turned Russian forces into "a low quality, high quantity mass army," the department said.

Russia shows 'no regard for the lives of its own soldiers'

Analysts have said Russia is employing "human wave" tactics in Ukraine, in which large numbers of poorly trained soldiers are sent to the battlefield and die in high numbers.

One example of this tactic was a recent report of near-suicidal attacks on a section of the eastern front in which Russian forces repeatedly tried to commit identical tank assaults in the same part of a Ukrainian forest that was thwarted by Ukrainian forces seven times.

John Kirby, the spokesperson for the National Security Council, said the tactic demonstrated that Russia "continues to show no regard for the lives of its own soldiers, willingly sacrificing them in pursuit of Putin's goals."

The UK's defense department said it would most likely take Russia five to 10 years to "rebuild a cohort of highly trained, experienced readiness force."

Russia has been secretive about the numbers of its casualties, but US intelligence estimates that about 315,000 of Russia's troops have been killed or injured since the beginning of the war.

This is believed to be around 90% of the personnel it had when the war began.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

FIn29tI.jpg

Da har russerne våknet etter nyttårsfeiringen. Trenden er omtrent den samme som siste år ble avsluttet, dvs fortsatt store materielle tap for russerne samt så store personell tap at nettoen ble negativ også her. 

Også siste døgn tapte russerne 2 antiluftvern, 15 artilleri og noe panser, samt at 830 russere sjekket ut fra fronten for aller siste gang. 

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Som Osloboer er jeg også fascinert over hvor hardt kuldebølgen har fått Russland til å gå på ræva denne vinteren.

I Oslo hadde vi ny kulderekord på -31,1 grader. Forrige var noe slikt som -28,5 grader fra 2011.

Russland er vant med disse temperaturene. Det er ikke vi i Oslo. Snittemperaturen for januar her er -2,3 grader.

I Oslo hadde vi noen forsinkelser i buss, tog og flytrafikk. And that's it. I Russland fryser folk ihjel.

For real?

Det gir jo ikke mening at den russiske befolkning skal være verre rustet for årets vinter, enn de har vært mot tidligere vintre?!

Riktignok kan familie-økonomien ha fått seg en støkk. Mat og husly håper jeg har høy prioritet. Dersom midlene ikke strekker til, aner jeg ikke hva Putins regime tilbyr. Om noe? 

Men er det fler som fryser ihjel i sine hjem i årets vinter, enn hva som (tragisk nok) er normalt i Russland?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (21 minutter siden):

For real?

Det gir jo ikke mening at den russiske befolkning skal være verre rustet for årets vinter, enn de har vært mot tidligere vintre?!

Riktignok kan familie-økonomien ha fått seg en støkk. Mat og husly håper jeg har høy prioritet. Dersom midlene ikke strekker til, aner jeg ikke hva Putins regime tilbyr. Om noe? 

Men er det fler som fryser ihjel i sine hjem i årets vinter, enn hva som (tragisk nok) er normalt i Russland?

Det fryser ihjel og dør ganske mange hvert år i Russland på grunn av kulde. I boligblokkene fra sovjettiden, som det er veldig mange av, er det som regel gamle radiatorer koblet til store sentrale oljefyrer ofte lokalisert langt unna og som eies av korrupte folk og selskaper. Gjerne også litt god gammaldags mafia.

Når disse feiler tar det ofte lang tid å fikse opp i og få varmen tilbake. Siden både oppvarming og varmtvann er koblet på dette, har de ikke noe varme igjen og det blir raskt kaldt i dårlig isolerte sovjetblokker i -30, selv med tepper på veggene. Alternativet som noen tyr til blir da å fyre opp kokeplatene med gass for å få litt varme, og dette fører også til mange ulykker. I tillegg kan radiatorene bli ødelagt av frost om det går for lang tid.

Jeg vet ikke om det er hyppigere slike problemer nå enn før krigen, men det kan jo tenkes ettersom mer penger går til krigen og det er mangel på arbeidskraft over hele Russland. Spørs jo også på været, hvis det er uvanlig kaldt denne vinteren vil mange gamle rør gå dukken.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Russia has been secretive about the numbers of its casualties, but US intelligence estimates that about 315,000 of Russia's troops have been killed or injured since the beginning of the war.

Uttalelsen kom 12. desember 2023, men det er usikkert hvor mange dager gammelt det var. Casualties regnes som døde + sårede. Det tallet er 7,5% under det tallet Ukraina oppgir i sin daglige plansje samme dag:

Spoiler

12desember2023.thumb.jpg.bc7ec0ca5bf4ec6a84fc2b450f4eb2ec.jpg

Jeg antar vi kan stole mer på UK intelligence enn Ukrainas tall, som de ikke en gang spesifiserer (casualties/killed). Det kan jo være en rettesnor når vi ser på framtidige tall på disse plansjene.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

@oddeh Hvordan er det med logistikken rundt snø-kamuflasje? Har ukrainerne bedre tilgang på sånt enn russerne? I så fall kan det bli en taktisk fordel. En annen ting er at snø gjør landskapet lysere både når månen er oppe og fra lysforurensning. Det gjør det lettere å se både med det blotte øye og nattsyn-instrumenter. Snødekke isolerer bakken under fra å fryse så det kan faktisk gjøre forholdene bløtere enn ved barfrost. Jeg vet ikke hvilken part som har mest nytte av manøvrerbarhet, men antar at forfrysninger er et større problem på russisk side av fronten. Sånn sett kan kulde være fordel for Ukraina.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (1 time siden):

For real?

Elena Gold postet ett svar på quora for noen timer siden:
 

Sitat

 

January 2024: Collapse of the heating system in Russia causes havoc in 20+ Russian cities in minus 25°C (–13°F) temperatures.

Residents are dancing around bonfires, recording messages for Vladimir Putin, begging him to help — because in Russia, there is only one man who can solve problems.

 

https://qr.ae/pKm1h5

Endret av Dragavon
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, Snikpellik said:

Trump fortalte Ursula von der Leyen at USA under hans ledelse "aldri" vil hjelpe Europa dersom vi blir angrepet, ifølge EU-lederen Thierry Breton. Han sa også at NATO er "dødt" og at han vil forlate NATO.

Trump vowed he’d ‘never’ help Europe if it’s attacked, top EU official says
https://www.politico.eu/article/donald-trump-vow-never-help-europe-attack-thierry-breton/

 

Hvis noen lekker dette nå fordi de tror det er en fordel for Europa/Biden så mangler de forståelse for amerikansk politikk. Dette får antagelig ingen negativ effekt for Trump i USA, kanskje heller det motsatte. Mulig det heller er Putin eller Trump som er kilden, men det gjør uansett en vanskelig samarbeidssituasjon verre i tilfelle Trump vinner. Nesten alle i Europa mener uansett at Trump er en arrogant idiot som bare tenker på seg selv, de som kommer dårligere ut av denne historien er EU, som fikk denne beskjeden og satt på hendene uten å sette i gang en signifikant satsing på eget forsvar.

Endret av TAC-2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...