Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Artikkel om teknologi Ukraina utvikler og bruker i krigen:

Quote

 

Teknokrig i Ukraina: – Det er ute av denne verden

Droner, hackere og bruk av kunstig intelligens. Den teknologiske utviklingen på frontlinjen i Ukraina går fort, og vil være avgjørende for utfallet.

 

 

https://www.nettavisen.no/nyheter/teknokrig-i-ukraina-det-er-ute-av-denne-verden/s/5-95-1311917

Endret av Gjest MKII
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
JK22 skrev (3 timer siden):

Russerne er veldig desperat, da de innså at Armenia vil forlate dem til fordel for USA,

Mer om det hos Nettavisen: Tidligere alliert viser Putin fingeren: – Sint, men også maktesløs

 

Mer Nettavisen: Russland har mistet 41 av ca 120 KA-52 helikoptere. Det står litt om helikopterets styrke og svakheter. Edit: Artikkelen er flere uker gammel. Nå er Oryx sine visuelt bekreftede tall oppe i 43 stk.

Endret av Simen1
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, Splitter said:

Tja vi har ventet på dette men er det bankers? Tror jeg sparer champagnen til de første ATACAMS finner sine russiske mål.

Quote

– Rakettene kommer

– Rakettene kommer. De vil sannsynligvis bli inkludert i en kommende våpenpakke, sier en ikke navngitt kilde.

Samtidig presiseres det at en avgjørelse om å gi Ukraina langdistansevåpe, ennå ikke er tatt, men at saken «ligger på bordet», og at en avgjørelse kan komme snart.

Det betyr at det trolig bare er et tidsspørsmål før den ukrainske hæren har ATACMS i sitt våpenarsenal, men ifølge kildene kan det også gå måneder før Ukraina mottar missilene.

Fra linken din..I praksis er vel dette mer av det samme? Det ble skrevet nesten tilsvarende rett før eller etter påsken d.å. og fortsatt er det ingen ATACMS i Ukraina selv om kalenderen nå viser andre uke i september. Hvorfor er donering av ATACMS så vanskelig for amerikanerne? 

Endret av bojangles
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):
Simen1 skrev (3 timer siden):

Stikket i disse valgtider trenger litt balanse. Det mangler ikke på eksempler på at det offentlige også har en evne til uansvarlig og uøkonomisk forfall. Problemet er altså ikke hvem som har vedlikeholdsansvaret, men at det mangler kontrollrutiner og oppfølging.

Ansvarspulverisering er ikke et norsk fenomen. 

Siden @Simen1 ikke svarte på denne selv. Simen1 skrev ikke at ansvarspulverisering er et norsk fenomen. Men at det offentlig eierskap eller privat eierskap til noe som skal vedlikeholdes, så må noen sjekke at det faktisk blir gjort (mine ord). 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (4 timer siden):

I møte med den aserbajdsjanske krigsmobiliseringen har Armenia satt sine styrker i krigsberedskap og overført store styrker til grensen mens Iran gjort det samme, de har sagt fra at de aktet å støtte Armenia i møte med et aserbajdsjansk angrep. Da blir situasjonen bisarre; USA og Iran kan oppdage at de er på samme side om de må stoppe en aserbajdsjansk invasjon, for ubekreftede meldinger vil at Alijev har sagt at Armenia er ikke-eksisterende på samme måte som Ukraina etter Putins oppfatning. Og USA kan finne seg mot Israel - som dermed signalisert at Blinken/Sullivan som er svært ivrig med å føre israelerne og gulfaraberne sammen, er ikke i stand til å se det store bildet.

Hva er det store bildet? Tenker du det er uheldig for USA å hjelpe Armenia når Israel er på den andre siden?

USA vs. Israel blir jo eventuelt interessant.

Endret av Markiii
Lenke til kommentar
toreae skrev (2 minutter siden):

Siden @Simen1 ikke svarte på denne selv. Simen1 skrev ikke at ansvarspulverisering er et norsk fenomen. Men at det offentlig eierskap eller privat eierskap til noe som skal vedlikeholdes, så må noen sjekke at det faktisk blir gjort (mine ord). 

Jeg tenkte det var så åpenbart at leserne fikk trekke den konklusjonen selv. Det er ikke alltid jeg ser hensikt i å svare hvis ting er åpenbare.

Nå druknet mye av dagens geopolitiske nyheter i jordskjelvet i Marokko, men Dagsrevyen hadde et lite innslag om G20-landenes toppmøte. De ønsket velkommen til et nytt medlem, Den afrikanske union. De hadde også to store saker på agendaen på første møtedag:

- En felles erklæring: Ingen land må bruke makt i Ukraina for å øke sitt territorium.

- De vil tredoble sin produksjon av fornybar energi innen 2030.

Både Kina og Russland er medlemer i G20, men både Xi Jinping og Vladimir Putin skipper dette møtet.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Splitter skrev (3 timer siden):

I artikkelen går det fram at det framleis kan gå månader før amerikanarane greier å bestemme seg.

Ein kan jo av og til lure på om enkelte har rett i at det skal kjempast "til siste ukrainar", eller om amerikanarane ynskjer at Ukraina skal vinne krigen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Markiii skrev (2 timer siden):

Hva er det store bildet? Tenker du det er uheldig for USA å hjelpe Armenia når Israel er på den andre siden?

USA vs. Israel blir jo eventuelt interessant.

Fordi man hadde ensidig fokus uten å ense det som finnes annetsteds. Israel skulle ikke ha støttet Aserbajdsjan om det ikke var for Netanyahus krigshysteripolitikken som i virkeligheten er ment for å underminere demokratiet i Israel, skape amerikansk avhengighet og deretter styrke hans egne ambisjoner. Dette gjør USAs innsats vanskelig fordi Blinken/Sullivan er altfor pro-israelsk og ikke villig til å gjennomskue Netanyahus skuespill som har gjort meget store skader på USAs interesser og dyttet Iran inn i en meget dyp antivestlig stemning. Israel stadig rabler med sablene uten stans, men vi er nå i Herrens år 2023 - og det har ikke vært annet enn skyggeboksing og skinnkrig bokstavelig talt i år etter år uten stans. Det har vært sett at når Netanyahu ikke er involvert, var det en større villighet på israelsk hold. I mellomtiden skaffer Iran seg atomvåpen, de har nå nok anriket uran og bombesikre fasiliteter sammen med et regime som har mistet all legitimitet i sitt egne land, som vil for enhver pris avverge utenforstående angrep på seg selv. Iran har i nyere tid kuttet ned på prosessen for å skape anriket uran, muligens fordi de har nok for minst tre atombomber, og muligens fordi det ikke er mer uran tilbake. De har også gjort ferdig arbeidet på IRBM missilvåpen som kan angripe Israel fra "hele Iran". 

Amerikanerne prøver nå å lokke ut Iran - med grep som skulle ha vært gjort i 2021. Folkeopprøret i 2022 hadde demonstrert at regimet i Teheran ikke har støtte i folket, som et rent "bajonettsregime", som i tillegg er overfølsomt for den aserbajdsjanske nasjonalismen som mener befolkningen i nordvestre Iran er aserbajdsjansk, selv om disse egentlig er azerbaijani, som kan mer sammenlignes med svensker mot nordmenn eller dansker. Iran er ikke etnisknasjonalistisk ved å tviholde på et imperialistisk og inkluderende enhetsstatsideal (som Danmark-Norge i 1550-1814), hvor det ikke gjøres forskjell på annet enn religiøs skjønn. Iranerne misliker Alijev sterkt. Ordet "iraner" har ikke en nasjonalitetsidentisk betydelighet fordi dette brukes på alle folkegrupper av iransk herkomst i landet - den største folkegruppen i Iran er persere som utgjøre opptil 65 %, azerbaijaniene utgjør opptil 24 %, da skjønner man hvorfor Iran støtter Armenia. 

Samtidig er den armenske diaspora veldig sterk, siden slutten på 1800-tallet var det knyttet meget sterke bånd mellom amerikanerne og armenerne gjennom de amerikanske misjonærene som tok sikte på å "sivilisere" armenerne ved å introdusere dem for moderne statskunst og annet. Disse amerikahayerer har sterk politisk innflytelse i USA selv om disse bare talt opptil 1,5 mill., en tredjedel som identifisere seg som 100 % armensk. Det armenske folkemordet gjør det tvingende nødvendig for Vesten å ikke ignorere risikoen for det armenske folket, ettersom tyrkerne har en folkemordkultur som på ingen måte er slukket fordi de vil ikke erkjenne sitt medansvar for blodbadet da det ottomanske riket falt fra hverandre i 1821-1918, da ukontrollert muslimsk aggresjon fostret fram av ubegrenset religiøs diskriminering utløst tragedie på tragedie, og siden avløst av en ekstremnasjonalistisk identitet som ignorere sine blodstenkte hender fra 1918-1923. Den aserbajdsjanske ultranasjonalismen med nazistiske anstøt er kraftig inspirert av tyrkernasjonalismen. 

Russerne på sin side tidlig etablerte sterke bånd med armenerne fordi mange armenerne flyktet mot nord, spesielt etter Georgia ble erobret av russerne i begynnelsen på 1800-tallet. Den russiske ekspansjonen inn i Kaukasus var et korstog for å frigjøre kristne troende fra det muslimske fremmedåket (og samtidig utsette muslimene for folkemord) - det er rundt 2 millioner med armenske aner i Russland, med Lavrov som en av de meste kjente. Russerne foretrakk dem fremfor jøder når disse trenger handelsfolk, og ettersom disse var kosmopolitisk anlagt med evne for å lære og tilpasse seg moderne tilstander, skulle de få meget sterk innflytelse i Russland. Fram til ganske nylig hadde armenerne tatt fordel av sin rolle for å hjelpe Armenia, de var blant de meste utdannede folkegruppene i hele Russland med innøvd ekspertise, slik at det ikke var uvanlig for disse med armensk opphav å komme høyt opp på makthierarkiet, og mange spilt dessuten en viktig rolle i russisk forskning, kultur, sport og politikk. 

Nærmest alle var derfor dypt sjokkert da Putin gjort ingenting for å stoppe de aserbajdsjanske krigsforberedelsene, siden holdt seg unna så lenge stridighetene var om okkuperte aserbajdsjansk land, og kun grepet inn da armenerne var påført et militært nederlag, noe som vekket ramaskrik i både Armenia og Russland. Og da Putin framforhandlet trepartsavtalen i november 2020, gjort han flere fatale feil, spesielt ved å gi etter for aserbajdsjanernes krav om en forbindelse mellom enklaven Nakhitsjevan og Aserbajdsjan. I det samme slaget lot han egne preferanser dominere håndteringen av armenerne, som var tidlig behandlet relativt godt uansett politisk retning - demokratiorienterte og selvstendighetstilhengere fant seg dårlig behandlet mens russisklojale kastes ut i kaos og forvirring. Dette satt det armensk-russiske forholdet under seriøs stress. Da aserbajdsjanske styrker angrepet Armenia flere ganger og tok strategiske viktige grenseområder, nektet Putin å gjøre noe, og da Armenia vil ha CSTO-inngrep eller russisk assistanse i tråd med den armensk-russiske militæravtalen, vendt han ryggen mot dem. Den armenske diaspora i Russland hadde i mellomtiden blitt maktløst og underlagt et tvangsregime av Putin som vil bruke dem som hans agenter. Dette setter armener mot armener. 

Nå er det seriøs risiko for en armensk-aserbajdsjansk krig, og Putin som er bundet ned i en meningsløs krig i Ukraina, har nektet å erkjenne at han er skyld i dagens situasjon som gjør at Armenia vil gå sin egne vei ut fordi han har på egenhånd ødelagt mye av det armensk-russiske forholdet som meget mange russerne verdsatt, ettersom dette var et vennskapsbånd de hadde vektlagt sterkt i tiden etter Sovjetunionens fall. Putin i november 2020 mistet Kaukasus, nå - tre år senere - har Armenia og Aserbajdsjan fått nok av ham. Den ene mente seg sviktet, den andre mente han er for svak. Putin hadde oppført seg som en komplett idiot, det er hans skyld for at Armenia nå trenger hjelp fra Vesten.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
5 hours ago, Simen1 said:

Mer om det hos Nettavisen: Tidligere alliert viser Putin fingeren: – Sint, men også maktesløs

 

Mer Nettavisen: Russland har mistet 41 av ca 120 KA-52 helikoptere. Det står litt om helikopterets styrke og svakheter. Edit: Artikkelen er flere uker gammel. Nå er Oryx sine visuelt bekreftede tall oppe i 43 stk.



Russerne har også mistet et par av dem i havet, som jeg regner med ikke er avbildet ;) Men disse har de selv bekreftet. Så da er vi oppe i rundt 45.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

Zelenskyj: Ukraina må forberede seg på en ny krigsvinter
Ukraina er i gang med å forberede seg på en ny vinter med krig, sier president Volodymyr Zelenskyj. Samtidig kommer meldingene om nye droneangrep.
– Nå må alle gjøre alt som er mulig, og også alt som virker umulig, for å hjelpe Ukraina med å komme seg gjennom vinteren og opprettholde alle funksjoner, sa Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/wAQoKG/zelenskyj-ukraina-maa-forberede-seg-paa-en-ny-krigsvinter

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
23 hours ago, Svein M said:

Når angripende part gjør det er det alltid krigsforbrytelser. Når forsvarende part gjør det så må det vurderes opp mot nødvendighet for å vinne krigen.

Hmm Strengt tatt var det Storbritannia som erklærte Tyskland krig i andre verdenskrig. Og engelske fly bombet mål i Tyskland lenge før motsatt. Jaja :)

Lenke til kommentar

Tyskland invaderte Polen uten formelt å erklære krig, og tok med det ikke hensyn til forsvarsavtalene mellom Polen, Storbritannia og Frankrike. Klarer du å se likhetstrekk med "Spesialoperasjonen" til lille Putler? Synes du det er greit?

WW2 ble strengt tatt startet av Tyskland da kanskje?

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
scuderia skrev (12 minutter siden):

Hmm Strengt tatt var det Storbritannia som erklærte Tyskland krig i andre verdenskrig. Og engelske fly bombet mål i Tyskland lenge før motsatt. Jaja :)

Tyskland startet andre verdenskrigkrig.

Andre verdenskrig brøt ut 1. september 1939, da Tyskland invaderte Polen, med påfølgende krigserklæringer fra Frankrike samt de fleste land i det britiske imperiet og Samveldet av nasjoner.

https://no.wikipedia.org/wiki/Andre_verdenskrig

Endret av Svein M
  • Liker 4
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...