Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Regenburg skrev (1 minutt siden):

Tror vi da kan forvente en revolusjon etter Romanias modell mot Ceacesku 1989, hvor hans egne gjennomfører "folkerevolusjonen" og Putin får en grufull død (bilbombe f.eks.) men det i realiteten er de samme folkene som sitter videre med makten under et ferniss av vestlighet og åpning av samfunnet.

I følge av denne damen:

Er 60% av dagens russiske maktelite enten deltagere eller etterkommere av den kommunistiske makteliten, og at en enda høyere andel av sikkerhetsorganene er enten tidligere ansatte eller etterkommere av ansatte i de sikkerhetsorganene som opererte før 1991.

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Ukraina sier at deler av Bakhmut fortsatt er under ukrainsk kontroll

Ukrainske soldater befinner seg fortsatt i byen Bakhmut, ifølge Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maljar.

– Våre styrker kontrollerer visse objekter i Bakhmut og sektoren med bolighus i distriktet «Plane», skriver Maljar på meldingsappen Telegram mandag.

Hun oppgir at russiske soldater leter etter ukrainske soldater i områdene de har erobret, og at kampene fortsetter rundt høydedragene nord og sør for byen. Russland sender inn enda flere reservestyrker, ifølge Maljar.

Hun føyer til at det militære målet med forsvaret av Bakhmut er oppnådd, noe hun begrunner med at Russland er påført store tap og russernes angrepsevne er svekket. I tillegg har Ukraina vunnet viktig tid, mener hun.

Russiske styrker kunngjorde i helgen at de har tatt full kontroll over den østukrainske byen.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/ukraina-sier-at-deler-av-bakhmut-fortsatt-er-under-ukrainsk-kontroll-1.16417993

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (11 minutter siden):

Slik var det vel alle stader etter murens fall, sidan alle som hadde erfaring med politikk kom frå kommunistpartiet. Også Jeltsin kom frå kommunistpartiet, men var vel rival til Gorbatsjov?

Nei, ikke egentlig. The autumn of nations (1989) som kom etter at Gorbie sa at bresnjev doktrinen om å rulle inn sovjetiske tanks for å støtte regimer som ikke kunne holde seg med makten, var død, gikk fredelig for seg. Stort sett var det opposisjonsgrupper i Polen, Øst Tyskland, Tsjekkolovakia, Ungarn og Bulgaria. Senere de baltiske land. Det hele startet med masseprotester i Polen og i alle landene hadde det hele preg av massebevegelser fra folket.

Ungarn fjernet piggtråden mot Østerrike og man hadde den paneuropeiske piknik, opp dukket til og med Otto Habsburg, siste kronprinsen av Østerrike Ungarn (og trolig den mest undervurderte politiske skikkelse fra forrige århundre) og så raste resten av kommunistenes monopol på makten. Mange av de som tok over i østblokklandene var fra trade unions og også demokratiske forum av diverse formater, altså intellektuelle utenfor kommunistpartiene.

Men det er klart at man enda ser en del av de samme figurene og strukturene, bare at revolusjonene i 1989 var ekte og folkelige, foruten i Romania da.  Bulgaria hentet vel til og med hjem tsaren fra 1943 og valgte ham til statsminister i en periode til og med. 

EDIT: Merk at det er forskjell på Nasjonenes høst 1989, og sovjetunionens kollaps som skjedde 2 år senere. I Russland beholdt så klart en stor del av eliten posisjonene sine.

Man kan anta den dag i dag at professorer i akademia over en viss alder har hatt sin partibok i orden da de fikk gå videre og ta doktorgraden. Et sårt tema for mange slavofile i vesten som messer om denne mytiske "russerne ønsker putin vekk/var aldri ekte stalinister osv".

Endret av Regenburg
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (7 minutter siden):

Folket i Belgorod er leie av å bli bombet av Russland, og har bedt om beskyttelse og fredsbevarende styrker. 

Two can play that game tydeligvis. 

 

 

For en dag. Jeg vet ikke hvor virkeligheten slutter og satiren begynner lenger. 

Påstås harde kamper inne i Russland. Kanskje dette -er- et Bay of Pigs forsøk.
 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, Windfarmer said:

Jeg håper du har rett, men tviler. Til verre trusselen mot silovikiene blir, dess mer brutale blir de. Dette er et stort "korps" bestående av ulike organisasjoner som har en sterk personlig egeninteresse i å opprettholde det eksisterende system. De er i realiteten ikke underlagt andre enn seg selv, der er ingen andre offisielle maktfaktorer som kan stoppe de. Om nødvendig slakter de ned hundrevis av demonstranter om det skulle oppstå et opprør. 

Skal dette rakne tror jeg at motstanden må komme innenfra denne gruppen, og der de opplever at Putins vanstyre er i ferd med å frata de privilegier de er blitt vant med. Og skulle det skje, er jeg ikke overbevist om vi får noe som er bedre.

Hva som skjer på lengre sikt er noe annet, kanskje endog en del av silovikene etter hvert innser at det "russiske systemet" er så FUBAR at de må finne seg en bedre modell.

Jeg håper dette er gnisten som tenner håpet hos russerne, at de ser at andre landsmenn griper til våpen og aktivt kjemper mot putins undertrykkende regime kan gjøre at flere våkner fra apatien. 

Hva som skjer nå og videre fremover er jo faktisk litt opp til det russiske folket nå. Dersom de bare rister på skuldrene  fortsetter å drikke seg nummen på vodka og forblir apatiske til det som nå skjer blir ting vanskelig naturligvis eller i det minste vanskeligere. Men putin må sette inn styrker for å kvele opprørerne. Og må han bruke politi etc som primært er brukt for å undertrykke og holde befolkningen under kontroll kan det bli vanskelig å slå tilbake spontane reaksjoner og demonstrasjoner. Det kan gjøre at flere og flere velger å bli rebeller. 

Hva som skjer blant russlands militære styrker nå spiller naturligvis også inn. Blir det økt desertering for å kjempe for rebellene kan det bli en styrke som vokser så raskt at putin får alvorlige problemer med å bekjempe de. Og for hver dag som går uten at rebellene gruses så vil noen kaste seg inn og kjempe for rebellene. Eller sette fyr på viktig infrastruktur i protest eller sprenge viktige fabrikker eller annet. 

Dette har potensiale til å bli et kritisk men historisk øyeblikk og noe som kan bli en markant del av russiske fremtidige historie. Men selv en styrke på 10 000 rebeller kan ikke klare det helt alene. De trenger at flere russere våkner. Og setter russland i brann. Eller tar til våpen, eller i det minste er våken nok til å demonstrere mot krigen, mot putin og til å henge opp fordømmende plakater og trykke illegale aviser som fremmer kampen mot putin.

At de er våkne nok til å fortelle andre russere at dette er deres sjanse til å våkne opp i ett nytt russland, med personlig frihet, demokrati og vissheten om at de lever i en rettsstat. Selv giktbruddene russiske pensjonister eller de som er for gamle til å krige kan gjøre noe, de kan starte branner, spre budskapet om et nytt russland, skyte naboen om han er en overgriper i uniform, eller bare ta til gatene. Nå kan russland skape en ny fremtid for seg selv og sine etterkommere. Og det kan bli folkets russland. Ikke elitens og oligarkenes russland. Det kreves bare at mange nok våkner raskt nok. 

La drømmen om et fritt og trygt russland få blomstre så kan utrolige ting skje fra innsiden. Og skjer ingenting og russerne forblir passive og apatiske så må de faktisk leve med den skammen til livet ebber ut, med vissheten om at deres barn viste at de ikke gjorde en dritt for å skape en bedre fremtid for barna. Nå må russerne selv handle, de må våkne og lunter må brenne. De kan knuse putin. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Brother Ursus said:

Er det ikke idiotisk å oppbevare atomvåpen så nær fronten i utgangspunktet? Ikke at noen har anklaget russerne for å være strategisk smarte, men...

Nå er vel trolig disse områdene med våpen opprettet lenge før det var noen front. Så spørsmålet er vel snarere: Er det ikke idiotiskt å opprette en front så nært atomvåpen, uten at det på noen som helst måte gjør RaZZerene eller handlingene deres noe smartere...!

2 hours ago, Brother Ursus said:

 To everyone who sends us donations and smokes where necessary

ROFL 🤣😍

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Man må vel ta alle tweets med en klype salt i dag, men jeg ser på et foto av kona til Gladkov på den internasjonale flyplassen i Belgorod på vei ut av regionen/landet i alle fall. Om hun rømmer, er det jo helt herlig hvor mye panikk russerne har hisset seg opp til i Belgorod.

Edit: Gladkov er guvernøren i Belgorod Region.

Endret av Regenburg
  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (3 timer siden):

Thanks to all those who support us. To everyone who sends us donations and smokes where necessary.

Den kommentaren er bare helt fantastisk. :D 

Det har vært påfallende mye skjødesløs omgang med sigaretter i russland i det siste. Jeg tviler på at vi får vite den fulle og hele sannhet om dette noen gang men jeg gjetter på at i tilegg til 'ekte' ukrainske agenter så har du ganske mange mer eller mindre vanlige russere som er drittlei regimet og griper de mulighetene som byr seg. Situasjonen i Belgorod bør gi de skjødesløse røykerne enda større røykesug! :p 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (5 timer siden):

Jeg ser en annen mulighet, nemlig en dette er red flag operasjon iverksatt av Putin for å underbygge narrativet om at Russland er truet av invasjon, og nå er Russland i ferd med å bli invadert?

.. men dette er jo RUSSERE som kjemper mot Putin, på russisk jord. Det heter borgerkrig, ikke invasjon. Er det i det hele tatt mulig å invadere sitt eget land?

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
21 minutes ago, Simen1 said:

.. men dette er jo RUSSERE som kjemper mot Putin, på russisk jord. Det heter borgerkrig, ikke invasjon. Er det i det hele tatt mulig å invadere sitt eget land?

Hvordan vet vi egentlig at det er russere? Altså blir jo det samme som da Russland snakket om sine "separatister". Ikke at det bryr meg nevneverdig hvor de er fra, det er krig og Ukraina kan fortjent angripe hvor de vil. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (4 timer siden):
Brother Ursus skrev (4 timer siden):

 

Dette kan jo ikke være legit? Har de atomvåpen som ikke beskyttes? no way 

De har et helt land som ikke beskyttes og ikke hvilket som helst land, men verdens største land er praktisk talt støvsugd for landforsvar, fordi alt og alle er konsentrert i et naboland i sørvest. Hvem er det som er hjemme og passer nukene? Babushka..

  • Liker 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (4 minutter siden):

Hvem er det som er hjemme og passer nukene? Babushka..

Rosgvardia?

Russland har brukt like mye penger på intern sikkerhet som på det øvrige forsvaret de siste årene. Nå har nok krigen slitt på sikkerhetsstyrkene også men jeg tror de er mye mer intakt enn det 'vanlige' forsvaret. Om de er utrustet til å bekjempe 10k kampvante hjemvendte eksilrussere, se det er en annen sak. ;) 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
34 minutes ago, .berZerk said:

Hvordan vet vi egentlig at det er russere?

Finner det sannsynlig at det er russere siden fangetatte Ukrainere der kunne blitt et politisk problem. Denne fyren i vognen som ble erobret er visstnok identifisert som en russer som tidligere jobbet i FSB. Rømte til Ukraina når invasjonen var et faktum i følge russiske telegramfolk. Finner ikke linken til den saken.

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Simen1 said:

.. men dette er jo RUSSERE som kjemper mot Putin, på russisk jord. Det heter borgerkrig, ikke invasjon. Er det i det hele tatt mulig å invadere sitt eget land?

Vel akkurat nå er det kanskje ikke mye til borgerkrig, men dette har definitivt potensiale til å bli en real borgerkrig. Eller russere som kjemper mot russere på russisk jord er vel selve definisjonen på borgerkrig, så det var vel mer det at akkurat nå er ikke rebellene mange nok til å virkelig utgjøre en trussel - om de ikke får veldig mange som kaster seg inn på rebellenes side mot putins. 

Selv om disse rebellene skulle bli meiet brutalt ned og slaktet så det likevel ikke sikkert trusselen er over for putin. For putins respons til rebellene kan spille inn på hva ivan velger å gjøre fremover. Om ivan ser sine brødre bli slaktet kan det bli ennå viktigere å ikke la sin bror dø for ingenting. 

31 minutes ago, Simen1 said:

De har et helt land som ikke beskyttes og ikke hvilket som helst land, men verdens største land er praktisk talt støvsugd for landforsvar, fordi alt og alle er konsentrert i et naboland i sørvest. Hvem er det som er hjemme og passer nukene? Babushka..

Ja og ALLE ser det, selv innad i russland. Hvor russiske føler folket i tjsetjsenia seg?  Eller andre marginaliserte grupper? Eller hva med andre stater som har slitt med russlands aggressivitet? Plutselig er det andre som banker på hos putin fordi de ser han endelig fremstår som svak og mottakelig for å styrtes. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...