Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Zelenskyj kritiserte arabiske ledere på arabisk toppmøte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte fredag Saudi-Arabias statsminister Mohammed Shia al-Sudani i Jeddah i forbindelse med toppmøtet i Den arabiske liga.

Zelenskyj har bedt de arabiske landene om å fordømme Russlands angrep. Han kritiserer arabiske ledere for å «vende det blinde øyet til krigen» og Russlands ulovlige annektering. Han oppfordret arabiske ledere til å «kaste et ransakende blikk» på krigen,

Etter møtet erklærte Saudi-Arabias utenriksminister at landet stiller seg nøytralt i konflikten mellom Russland og Ukraina. Syrias president Bashar al-Assad som deltar på toppmøtet for første gang på 12 år, har Russland som en av sine nærmeste allierte.

Sitat

USA med ny våpengave til Ukraina

USAs president Joe Biden skal kunngjøre en ny militærpakke til Ukraina, verdt rundt 4 milliarder kroner.

Kunngjøringen skal skje mens presidenten denne helgen deltar på G7-toppmøtet i Hiroshima i Japan, opplyser en tjenesteperson i Det hvite hus.

Pakken skal omfatte artilleri, ammunisjon og rakettsystemet Himars, uttaler tjenestepersonen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj drar til Japan senere denne helgen, der han skal være til stede på siste dag av G7-møtet søndag. (NTB)

Sitat

Brann i boligblokk i Kyiv etter rakettangrep

Russland har gjennom natten gjennomført nye luftangrep mot Ukrainas hovedstad Kyiv. Det brøt ut brann på taket av en boligblokk.

Det var taket på en ni etasjer høy boligblokk i bydelen Dniprovskyj som tok fyr, opplyser Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko.

Han legger til at det ikke var meldinger om noen drepte eller sårede.

Brannen ble utløst av fallende vrakrester, ifølge Serhij Popko, som leder Kyivs sivile og militære administrasjon. Det falt også ned vrakrester på flere gater i bydelene Darnytskyj og Solomjanskyj, ifølge Popko.

Den ukrainske hæren opplyste etter midnatt at droner da var på vei mot Kyiv-regionen. Det kunne høres eksplosjoner både i Kyiv og i Tsjernihiv, en by som ligger nordøst for Kyiv.

Ukrainske luftvernsystemer var aktive både i Kyiv og Tsjernihiv, opplyser hæren. Også i havnebyen Mariupol kom det meldinger om eksplosjoner. (NTB-AP)

https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

Det ser ut til at Russland no testar luftvernet i Kiev kvar natt. Det må vere slik at russarane håpar på at ukrainarane skal bruke opp all ammunisjon til luftvernet før dei sjølv går tomme for missil og droner.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan det tenkes at kineserne er noen alvorlige luringer no når det gjelder all den utlåning av penger? Eg tenker da på at engang i fremtiden, da mange av disse lånene misligholdes så vil kina kreve en annen form for penger som feks i landområder, mineraler etc?

De har da dermed "kjøpt" seg 100% tilgang til markeder de normalt gjerne ikkje ville rådet over.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
9 hours ago, Brother Ursus said:

 

Enten dolker Xi Jinping Putin her i ryggen - eller så er det en forståelse fra Putins side om at Russland nå også i praksis er en vassalstat.

De sentralasiatiske tidligere østblokklandene har vaiet frem og tilbake mellom tre friere: Vesten, Russland og Kina.

Jeg lurer på russiske milbloggere vil si om dette ;) Kanskje de endelig våkner til at Kina er deres reelle fiende.

Dette er jo ikke helt overraskende eller helt nytt: Dette tok jeg opp her for en stund siden da Xi innviterte lederene for de Sentralasiatiske landene til Kina (hvis jeg ikke husker feil og det var han som var i Sentralasia). Det møtet foregikk uten at Putler var innvitert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Villfaren skrev (48 minutter siden):

Kan det tenkes at kineserne er noen alvorlige luringer no når det gjelder all den utlåning av penger? Eg tenker da på at engang i fremtiden, da mange av disse lånene misligholdes så vil kina kreve en annen form for penger som feks i landområder, mineraler etc?

De har da dermed "kjøpt" seg 100% tilgang til markeder de normalt gjerne ikkje ville rådet over.

Jepp.

Kineserene prøver å framstille seg sjølv som utviklingslanda sin ven og velgjerar.

I verkelegheita er det kynisk utnytting og beinhard kapitalisme. Regninga kjem til slutt. Kinesarane tenker kun på seg sjølv og sine eigne interesser.

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (4 minutter siden):

Jepp.

Kineserene prøver å framstille seg sjølv som utviklingslanda sin ven og velgjerar.

I verkelegheita er det kynisk utnytting og beinhard kapitalisme. Regninga kjem til slutt. Kinesarane tenker kun på seg sjølv og sine eigne interesser.

Jepp. Det de driver med er rett og slett kolonisering. Mange u-land vil nok oppdage at når regninga kommer, blir de for vasallstater å regne.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
bojangles skrev (6 timer siden):

 En kan ikke fornekte at kloden vår er eggeformet....

Jeg vil absolutt fornekte at jorda er eggeformet og heller kalle den rund, men svakt flattrykt ved polene. Jordrotasjonen jobber litt mot gravitasjonen slik at avstanden fra et punkt på ekvator til jordens tyngdepunkt er litt lenger enn tilsvarende fra polpunktene. 🙂

19 kanoner ødelagt i følge ukrainerne. Artilleriet er ryggraden i russernes angrep og må knekkes om dette skal gå bedre.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

– Det ser ut som russerne har endret strategi. I fjor høst begynte de å skyte mye mot strøm og annen viktig infrastruktur, og målet var nok å tvinge folk på flukt. Det klarte de ikke. Nå skyter de mer mot militære mål; hovedkvarter, steder med våpenproduksjon, luftvernsystemer og slike steder, sier oberstløytnant og forsker ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen.

Han legger til:

– Samtidig er det ikke godt å si helt sikkert hva de skyter mot, for ukrainerne skyter jo ned de aller fleste rakettene før de treffer målet sitt.

 

https://www.aftenposten.no/verden/i/KnqQVy/skjoet-ned-29-av-30-russiske-raketter-det-ser-ut-som-russerne-har-endret-strategi

For en gangs skyld en artikkel på Aftenposten som er åpen 🤗

  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, Dragavon said:

Morselskapet til "vårt kjære" Freia er ikke stort bedre.

https://www.nettavisen.no/okonomi/maner-til-boikott-av-freia-sjokolade-bidrar-til-den-russiske-krigsmaskinen/s/5-95-1105777

De skulle byttet ut alle norske flagg og idyllisk kulturlandskap i reklamene sine med russiske flagg og ødelagte Ukrainske byer 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (20 minutter siden):

Den artikkelen er et par dager gammel, her en ferskere fra natt til 20. mai:

Russland lanserte nok et droneangrep over natten mot Ukraina, rettet mot hovedstaden Kiev, for 11. gang denne måneden, sa ukrainske tjenestemenn i morgentimene 20. mai.

Alle de 18 dronene iransk-laget Shahed-type droner som ble lansert i Kiev etter midnatt 20. mai ble fanget opp av byens luftforsvar, sa Ukrainas luftvåpen i en uttalelse på meldingsappen Telegram. Det var ingen informasjon om hva dronene siktet mot.

Flammende rusk fra de avlyttede dronene forårsaket en brann på taket av en boligbygning i byens Dniprovskyi-distrikt, som ligger på østbredden av hovedstaden, rapporterte administrasjonen tidligere.

I Pecherskyi-distriktet, som ligger sentralt i Kiev, ble vinduene i en boligbygning skadet, og i Solomyanskyi-distriktet, som ligger i den vestlige delen av byen, fikk også en vei og kjøretøy skader. Det er ikke meldt om personskader.

Russia launches 11th aerial attack at Ukraine this month, targets Kyiv (kyivindependent.com)

Der er med rette en bekymring for at Ukraina skal gå tom for antiluftskyts men der er også en bekymring i Moskva for at de skal gå tom for kryssermissiler. Det avgjørende er hvem som greier å holde tempoet oppe, og her burde jo vesten med sin langt større produksjonskapasitet "vinne."

I følge dagens rapport fra The Kyiv Indipendent var det kun iranske droner som ble sendt over Kyiv i natt, og disse er det ikke nødvendig å benytte Patriot eller NASAMS på, mot disse er Gepard og andre billigere luftvern også effektive. 

 

Endret av Windfarmer
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (11 timer siden):

Slik kan en russisk krig mot Norge utspille seg: – Angrep uten hensyn til sivile tap

Vert å lese! Artikkel / bokomtale, Lars Peder Haga, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen

Men hvilken relevans har det? Vil ikke et angrep på Norge øyeblikkelig iverksette NATOs artikkel 5?  

Mannen med ljåen skrev (11 timer siden):

Russland er og blir en parodi på seg selv. Denne gangen "sanksjonerer" de folk som ikke har noen som helst form form interesse av å besøke Russland. Skjønner de ikke selv at de latterliggjør seg selv med slike ting?

De fremstår inkompetente i alt de gjør. Hvordan klarte de engang å skrape sammen nok folk til å angripe Ukraina i utgangspunktet? Det virker som hele Russland er holdt sammen med teip og lynlim.  

Andre1980 skrev (10 timer siden):

Slik som her? 

Nei, på dette forumet er det nok de fleste noenlunde oppegående. Det er mange med f.eks. IT-bakgrunn.

Men ja, det er noen av Livets harde skole-utdannede her også. De er gjerne på Russlands side i konflikten, og de er vaksinemotstandere, klimanektere, osv.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (10 minutter siden):

Men hvilken relevans har det? Vil ikke et angrep på Norge øyeblikkelig iverksette NATOs artikkel 5?  

Scenariet som Haga beskriver er etter at artikkel 5 uansett er utløst ved en større krig mellom Russland og Europa. Da blir Finnmark et flanke-angrep mot Europa.

Uansett, det har liten relevans til Ukraina som denne tråden handler om, men mer relevans til Norges posisjon og forsvar i en tenkt storstilt utvikling av krigen. Putin har vel ikke tenkt til å si seg fornøyd med ekspansjonen med det første? Som da Hitler "bare" skulle ta Tsjekkoslovakia..

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (4 minutter siden):

Men hvilken relevans har det? Vil ikke et angrep på Norge øyeblikkelig iverksette NATOs artikkel 5?  

Russland er og blir en parodi på seg selv. Denne gangen "sanksjonerer" de folk som ikke har noen som helst form form interesse av å besøke Russland. Skjønner de ikke selv at de latterliggjør seg selv med slike ting?

De fremstår inkompetente i alt de gjør. Hvordan klarte de engang å skrape sammen nok folk til å angripe Ukraina i utgangspunktet? Det virker som hele Russland er holdt sammen med teip og lynlim.  

Nei, på dette forumet er det nok de fleste noenlunde oppegående. Det er mange med f.eks. IT-bakgrunn.

Men ja, det er noen av Livets harde skole-utdannede her også. De er gjerne på Russlands side i konflikten, og de er vaksinemotstandere, klimanektere, osv.

Når det gjelder et russisk angrep på Nord Norge er det såpass aktuelt at den såkalte filosofen Aleksndr Dugin har skrevet flere bøker der minst ett av de er pensum på de ulike russiske militærakademier, og der det fremkommer at Russland "har interesser" i Nord Norge. Og når russerne har "interesser," så vet vi hva det betyr.

I dagens situasjon er det ingen fare for noe konvensjonelt russisk angrep mot Norge, og særlig etter at Finland og Sverige kommer inn i NATO vil den norske sikkerhetssituasjonen bli kraftig styrket. Men dette må ikke sees på i et tiårsperspektiv, for 10 - 15 år siden var Europa - med noen hederlige unntak - overbevist om at russerne ikke lenger var noen fare og bygde ned forsvaret. Men for å gjenta Steven Kotkin sin observasjon som går omtrent slik;

Når russerne er svake nærmer de seg vesten og innleder samarbeid og fremstår som fredelige, men når de føler seg sterke igjen dukker den egentlige russeren opp igjen. 

Nå vet vi ikke utfallet av denne krigen, det kan ende med et så stort nederlag at der kommer andre krefter inn i Kreml slik det gjorde på 1990 tallet, men det går ikke mange årene før de er klare igjen.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...