Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Ser at flere forklaringer dukker opp, blant annet at A-50'en ble skutt ned, rett etter, kanskje som en konsekvens, ble det utløst en alarm i luftvernsstyrkene på Kersjbroen og SAM ble satt i beredskap. Mye tyder på at under denne prosessen og potensielt forvirringen, så ble missiler skutt mot Il-22M flyet.

Hva som er den mest plausible forklaringen er vanskelig å fastslå siden ryktene nå strekker seg fra at Ukraina skjøt ned begge til Russland skjøt ned begge, med dette et sted i midten.

Jeg tviler sterkt på at Russland skjøt ned begge.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dragavon skrev (17 minutter siden):

 

Interessant, og kanskje treffer det litt, Russland er villige til å gamble mer med egen befolkning enn vesten. MEN, her snakker vi om en kjernefysisk gambel, og konsekvensene og usikkerheten blir en helt annen. Å gamble på at vesten ikke umiddelbart svarer på et kjernefysisk angrep med et tilsvarende angrep av frykt for å eskalere, jeg tror faktisk ikke at selv folkene i Kremlin ville satset på det. Vi ville kanskje ikke eskalert, men et hvert angrep vil besvares. Videre må det legges til at vår evne til både å avskjære og levere kjernefysiske våpen overgår Russland, særlig siden vi innledningsvis trolig snakker om taktiske våpen.

Det forutsettes også at Russland evener og på kort tid innta større områder i Øst-Europa i forbindelse med denne kjernefysiske eksaleringen og deeskaleringen. Det er høyst usannsynlig at dette ville være mulig. Først og fremst fordi Russland ikke vil kunne klargjøre en slik styrke uten tilsvarende svar fra NATO, man tryller ikke styrker fra A til B.

Det er mange grunnet til at vi dro føttene etter oss i hjelpen av Ukraina, en av denne var frykten for eskalering. Men, denne frykten kan ikke nødvendigvis oversettes til en situasjon der vi selv er under trussel eller angrep. Dette endrer spillereglene betraktelig.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
On 15.1.2024 at 11:48 AM, Dragavon said:

 

Hans 20 punkter er vel verdt å lese, og ikke minst reflektere over. For verden er per idag ikke slik vi har trodd siden starten på 1990 tallet. Fred og frihet er ikke noe vi alle bare har rett til eller kan ta for gitt. Selv ikke demokrati og rettssikkerhet er noe som bare eksisterer helt av seg selv uavhengig av hva andre land foretar seg, og i ytterste konsekvens hva en selv foretar seg. Apati og likegyldighet fremmer autokrati og maktmisbruk. 

Norge har jo kjempet i minst tre tiår for å være snillest mulig. Vi stod hardt på for å redusere bruk av miner og forby klasevåpen blant annet. Og slik verden så ut i 1990 så var det jo et håp om at fred var noe varig, krig skulle derfor høre til sjeldenhetene og ble det først en krig skulle det skje med en viss medmenneskelighet. Ikke fullstendig spinnvilt på 90 tallet, selv om nok kan si at det var et snev av naivitet i det. 

putin har vist verden at vi tok feil. Noen mennesker er griske og onde, også mennesker med makt og militærmakt i ryggen. Nå må det faktisk synke inn både hos folket og politikere at den type snillisme faktisk ikke er gangbar mynt i det lang løp, det har og historien vist oss. Fred er flyktigere enn vi skulle ønske fordi det er for mange gærninger i verden. Og det er den realiteten vi må leve etter, og budsjettere etter. 

Om vi trekker oss fra avtalen om klasebomber og fyller våre lagre med hvit fosfor så betyr det jo ikke at vi automatisk er blitt en nasjon av sadister. For vi kan vente med bruk av de mest aggressive maktmidler til evt. en fiende benytter disse mot oss. 

Høy moral og etisk overtak alene er ikke nok dersom russerne skulle krysse grensen. 

I en videre kontekst må faktisk våre politikere, både i Norge, EU og USA forberede seg, tenke nøye gjennom hvordan det skal reageres om russland skulle angripe et NATO land. For det kan skje, og da er det viktig at NATO svarer kontant, umiddelbart og kraftig nok til at russerne skjønner alvoret. 

Det blir for sent å innkalle til hastemøter for NATO og EU etter at russerne evt. har angrepet et NATO land. For da kan vi ikke diskusjoner som drar ut i måneder og år. Da trenger vi en plan som iverksettes umiddelbart og helt uten forsinkelser.  

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
4 minutes ago, bojangles said:

..Om vi trekker oss fra avtalen om klasebomber og fyller våre lagre med hvit fosfor så betyr det jo ikke at vi automatisk er blitt en nasjon av sadister. For vi kan vente med bruk av de mest aggressive maktmidler til evt. en fiende benytter disse mot oss. 

 

Alle våpen vi skaffer og oppbevarer er våpen vi mener er riktig å burke under de rette omstendigheten. 

Da er det kun et definisjonsspørsmål om hva vi mener er "de rette omstendigheten" kontra hva andre mener, og vi kan ikke kritisere andre for å tolke ting annerledes enn oss.

 

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):



Problemet er rekkevidden på våpnene. De mest langtrekkende har typisk 150-200km rekkevidde skutt fra bakken. AMRAAM og Meteor som skytes fra luften har også 180 og 200km rekkevidde. Flyene ser ut til å ha gått ned 200-250km fra fronten.

Ingen av rakettene Ukraina har eller får tilgang på skulle i teorien kunne ramme disse flyene. Det var også derfor de fløy der de gjorde. Og et AWACS ville garantert ha sett innkommende raketter og forsøkt å manøvrere og skutt flares og chaff osv.

Så det virker som om noen enten har mekket Ukraina nye raketter, eller så er dette F-16 på tokt som har klart å fly over russiskokkupert territorium usett.

Skal vi tro disse trackene fra Landsat så var minst ett av flyene godt innenfor avstanden for flere våpen.
Regner med at det kommer mer informasjon om ikke så lenge, men det er sikkert også lurt av Ukraina å ikke fortelle hva de faktisk har brukt her. Da må Russland være enda mer forsiktige fremover.
 

 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Vi får håpe at det er Ukraina som har klart å skyte ned flyene. Om det stemmer så vil Russerne bli tvunget til å flytte overvåkingsflyene enda lengre unna frontlinjene, og det vil gjøre det tryggere for the Ukrainske luftforsvaret å utføre sine oppgaver. Det vil være til stor nytte når F-16 ankommer og tas i bruk.

Og uansett hendelsesforløp for nedskytningen av A-50 så er det et betydelig tap for Russland. De hadde noe sånt som 8 stk, og nå har de noe sånt som 7 stk. Det er nok fortsatt ikke der at det vil påvirke mengden slike fly Russland kan benytte - men over tid kan man kanskje håpe at flere kan skytes ned, treffes med kryssermissiler, eller faller ned pga teknisk feil e.l. Kommer man ned til 4 eller færre vil jeg tro tilgjengeligheten begynner å bli problematisk for Russland.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Russland har da absolutt ikke mistet noe radarfly i Azovhavet, de har bare helt frivillig konvertert fra radarfly til sonarfly...

Ellers, jeg fikk ikke med meg før nå at Gonzalo Lira er død, men det var godt å høre. Håper han led til det siste.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

 

Ukraina hevder de har skutt ned to russiske fly: − Prestisjenederlag
Russland kan ha tapt to av sine viktigste kort på hånden til å overvåke fronten i øst.

Det er forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj som melder om operasjonen på meldingstjenesten Telegram.

– Jeg er takknemlig overfor luftforsvaret for den perfekt planlagte og utførte operasjonen i Azovhavet, skriver han mandag formiddag.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/762Wrv/ukraina-sier-de-har-skutt-ned-to-russiske-fly

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (28 minutter siden):

Når de ble skutt ned over Azovhavet tror jeg vi ikke kan håpe på stort mer enn bilder av flytende vrakgods, eller vrakgods som har drevet i land. Det vil nok ta litt tid før det dukker opp.

Uansett så er det vel bare A-50 som ble skutt ned. Det andre skal ha landet skadet hvis vi skal tro radiomeldingene som er lagt ut der de ber om ambulanse++

  • Liker 2
Lenke til kommentar
46 minutes ago, Espen Hugaas Andersen said:

Når de ble skutt ned over Azovhavet tror jeg vi ikke kan håpe på stort mer enn bilder av flytende vrakgods, eller vrakgods som har drevet i land. Det vil nok ta litt tid før det dukker opp.

Siden det var to fly så burde det jo være et eller annet i alle fall. Blir interessant å se.

Lenke til kommentar

kreml bekrefter på lang vei at de ble truffet/skutt ned ved ikke blånekte som de vanligvis gjør.

"This was stated by the press secretary of the Russian President Dmitry Peskov, commenting on statements from Kyiv about the allegedly shot down A-50 and Il-22 of the Russian Armed Forces.

“No, there is no information,” Peskov answered the corresponding question."

https://tass.ru/politika/19730461

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Trist å se at det kom seg på bakken, men fint å se store skader. Jeg ville kanskje anta at denne ikke vil svare seg økonomisk å reparere.

Det store spørsmålet er egentlig hvordan det gikk med utstyret om bord. Hvis det er intakt vil de kunne benytte dette som reservedeler til å holde de andre flyene operative, eller ombygge et annet fly. Flyskrog har de.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/01/14/7437144/

ISW calls Ukraine disabling over 20 Russian missiles with EW stations a turning point

Over 20 Russian missiles and drones failed to reach their targets during Russia's combined air attack on Ukraine on the morning of 13 January because they exploded mid-flight, landed in unpopulated areas, or met with an effective response from Ukrainian electronic warfare.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

https://www.newsweek.com/russia-germany-bundeswehr-bild-nato-war-1860675

Russia Responds to Report About War With NATO

Moscow has mocked an article in a German newspaper which says Berlin is preparing for an armed conflict between NATO and Russia.

Bild said a classified document it had seen showed how the German armed forces, the Bundeswehr, were preparing for an attack by Moscow on the alliance's eastern flank and outlined a "path to conflict" between Russia and NATO, according to a translation.

 

Russerne gjør altså narr av tanken om krig med NATO - samtidig som de offentlig forteller sitt eget folk på statlig TV, at de er i krig med NATO.

🤭

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...