Jump to content

Espen Hugaas Andersen

Medlemmer
 • Content Count

  3695
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by Espen Hugaas Andersen

 1. De fleste «refurbished» pakkene har nok bare fått byttet hovedkontaktorer. Dette har vært den vanligste feilen på batteripakkene til Tesla, og til å begynne med ble batteripakkene ganske enkelt byttet med nye.
 2. Tror det kunne være mulig med litt flere enn det, hvis man organiserer litt. Med 5m kabler tror jeg det kan være mulig med så mye som 7 biler på hver side, og en bak, altså 15 totalt. For å få 7 biler på hver side har man da en Tesla med bakenden inn helt til venstre og en e-tron med frontenden inn helt til høyre (eller f.eks i3 med bakenden inn). Da klarer man å få omkring 4 meter spenn ut til hver side. Da har man omkring 10 meter i mellom disse to bilene der man kan plassere fem andre biler. Dette er nok absolutt maks man kan få plass til med 5m kabler, men 5-6 bør være relativt lett å få til.
 3. Jeg utelukker ikke at det finnes batteripakker og celler som har bedre energitetthet enn Tesla, men jeg syns absolutt man bør forsøke å sammenligne epler med epler, og du har egentlig ikke klart å bevise påstanden. Teslas celler er nær toppen av energitetthet, men energitetthet er ikke den eneste betraktningen. God levetid, god ladeeffekt, lav pris, lite kobolt, osv. Det er mange ting som spiller inn i valg av celler. Det å integrere mye forskjellig i samme pakke gjør at alt må passe veldig godt sammen. Det krever mye utvikling og en god systemforståelse. Det er litt enklere å f.eks kjøpe inn en lader fra ett sted, kjøpe inn en DC/DC omformer fra et annet sted, lage en egen batteripakke, og så plassere alt inni en bil. Dette er mer normalt. Så klart rapporterer de ikke vekten til annet enn batteripakken. Du kan verifisere dette ved å sjekke oppgitt energitetthet opp mot vekt og kapasitet på batteripakken på de bilene der dette er kjent. Det vil helt sikkert stemme overens, som betyr at vekt av lader, DC/DC omformer, osv ikke er tatt med.
 4. Så, i og med at døren til Tesla verken åpner innover, eller er skyvedør, som du sier er ett av hovedpunktene i patentet, så tenker du kanskje at Teslas dør ikke havner innunder patentet til Nikola?
 5. Det var du som påsto at Tesla hadde dårligere energitetthet, så da får du bevise det, om du ønsker at jeg skal være enig i påstanden. Og det er umulig å få likt utgangspunkt med forskjellige løsninger. Spørsmålet ditt er litt som: Hvorfor skal man rapportere totalvekt på et kjøretøy, når vekten vil være forskjellig utifra kjøretøysklasse og valgte løsninger? Andre ting som vil spille inn i de oppgitte tallene, utover kjemien: - Væskekjøling vs luftkjøling vs passiv kjøling - Stålkasse vs aluminiumskasse vs karbonfiberkasse - Mye krasjsikkerhet vs lite krasjsikkerhet vs ingen krasjsikkerhet - Mye brannisolasjon vs lite brannisolasjon vs ingen brannisolasjon - Prismatisk vs pouch vs sylindrisk - Osv. Ting tar tid. Og løsningene som er benyttet i Model 3 er mer kompliserte enn i Model S. Batteripakken fungerer fint uten lader, DC/DC omformer, batterikasse, osv. Så det ville gi mer mening for Tesla å fjerne disse komponentene. Da er energitettheten 202 Wh/kg.
 6. Så klart er det mulig å få patent på design. Vi ville ikke hatt denne diskusjonen om det ikke var mulig. Grunnen til at de andre ikke har fått patent på sine design er at de ikke har søkt.
 7. Igjen er elektronikk inkludert i tallene, både for LR og batteriene til CATL. Jeg har da aldri betvilt at kinesere kopierer. Men de kopierer ikke alt med en gang, og det er ikke alt som er så lett å kopiere. Som sagt, betviler ikke at det kopieres. Du har jo ikke bevist noe. Jeg ba deg finne ett eneste eksempel på at løsningen fra Model 3 med å integrere elektronikken i batteripakken var blitt kopiert, og du kunne ikke finne noe.
 8. Først og fremst vil jeg si alle eksemplene på tidligere lastebiler som benytter seg av samme konsepter som de Nikola har patentert. Du kan se noen her: https://electrek.co/2020/04/22/tesla-semi-design-lawsuit-move-forward-nikola-motors-weaker/ Hvorfor skulle Tesla egentlig gidde å se særlig nøye på patentene til Nikola, når alt de inneholder er kjent fra før? (Dette er hovedgrunnen til at patentene helst skulle blitt slettet. Men når de ikke har blitt slettet, så gir det mening å tolke patentene veldig smalt. Altså noe må være *veldig* likt for å falle inn under patentene til Nikola.) Man får nesten inntrykk av at du mener det er negativt at Semi benytter teknologi fra Model 3. Model 3 har den beste elbilteknologien, og det er en stor fordel for tesla å kunne benytte denne så mye som mulig, til så mange bruksområder som mulig. Og det er ikke sånn at Tesla offentliggjør alt de jobber med.
 9. Ok, så da skal jeg bare ta din synsing som bevis på at kineserne faktisk er bedre enn Tesla på batterier? Nei takk. Synsingen kan du beholde selv.
 10. Jeg motsier ikke meg selv. Jeg er 95+% sikker på at Tesla ikke har benyttet seg av patentene, men tvilen er ikke null, så da *vet* jeg ikke. Fullstendig tull. Selskaper saksøker hverandre over patenter hele tiden og taper. Det meste Tesla kommer med har vært utviklet over lang tid. Men svært mye har vært på et ganske lavt nivå i forhold til finansiering i de første årene. Ettersom det nærmer seg lansering kjører de på med mer ressurser.
 11. Har du et eksempel? Så de har kopiert Model S designet. Altså har de ikke inkludert elektronikken i batteripakken.
 12. Det har svært liten betydning. Det å ha sett på patentene betyr ikke at man kopierer patentene. Tesla angriper ikke. Alt hadde vært fryd og gammen om ikke Nikola hadde startet et søksmål. Nå vet vi jo ikke om Tesla har benyttet seg av patentene. (Ganske sikkert har de ikke det.) Det er kanskje noe som vil kunne komme frem i en rettsak. Eksempelvis kan det hende at Tesla kan vise designskisser på Semi fra 2014. Eller CFD-analyser på 20 forskjellige design fra 2016, der noe nært dagens Semi kom ut best. Vi får se hva de drar opp av hatten.
 13. Det er ingen standard på hva en batteripakke inneholder. Dette er opp til hver enkelt produsent. Fordi Tesla forsøker å få til lavest mulig pris, med mest mulig kompakt og billigst ledningsnett, så har de integrert det meste i batteripakken. Dette er foresten en betydelig forbedring fra Model S/X, der de hadde ekstra bokser med lader, DC/DC omformer og f.eks en koblingsboks under baksetet (HVJB). Den første utgaven av Model S hadde til og med *2* stk ladere, med hver sine tilkoblinger og slikt. Dette er mer normalt, tradisjonelt design. Jeg kjenner ikke til noen andre som har samme løsning som Model 3.
 14. Ok, om Tesla skulle argumentert for at de ikke kjente til patentene, så hadde det hatt en betydning. Men det er ingen som forsøker argumentere for at Tesla ikke visste om patentene. Det spiller heller ingen rolle om de visste eller ikke visste om patentene, egentlig, så lenge de er gyldige. Når Nikola fikk beholde patentene sine er den neste relevante problemstillingen om Teslas design dekkes av Nikolas patenter. Det er en komplisert problemstilling, ettersom designpatentene går på utseende, og hvor likt kan noe være før det er "likt"? Personlig vil jeg si at det er åpenbart at Teslas design er ganske fundamentalt forskjellig fra Nikolas design på de fleste måter, og det er ca ingen sjanse for forveksling, men akkurat hvor en rettsavgjørelse vil ende opp vet vi ikke. Jeg anså de ikke som relevant. Dette er ikke en diskusjon om hvorfor designeren til Nikola ikke valgte å begynne å jobbe i Tesla.
 15. Nå snakket jeg om gravimetrisk energitetthet, ikke volumetrisk energitetthet. Batterimodulene i Model 3 har ca 202 Wh/kg. Det blir misvisende å se på den totale massen til batteripakken, ettersom Tesla har valgt å integrere masse elektronikk i batteripakken. Blant annet lader og DC/DC omformer. Når man inkluderer denne massen faller så klart energitettheten.
 16. Det er *fullstendig* irrelevant at Tesla forsøkte å poache designeren. Det kunne spilt en rolle om Tesla faktisk poachet han, og Nikola kunne eksempelvis bevise at designeren tok med designskisser o.l. over til Tesla. De ville fortsatt måtte bevise at de hadde hatt noe tap, men de hadde i hvert fall hatt en sak.
 17. Dette vil altså redusere energitettheten, ettersom volumet av kjølevæske blir ganske stort. Dette underbygger egentlig bare at det er sannsynlig Nikola overdriver energiinnholdet i sine batterier.
 18. Det er vel lite Nikola ønsker mer enn å bli sammenlignet med Tesla. Det har gjort at Trevor har blitt milliardær. Det er helt vanlig å poache gode folk fra overalt. Tesla har tidvis trengt veldig mange nye folk på kort tid, og arbeidsmarkedet i California er ganske presset. Da må man finne alt man kan av folk hvor enn de tilfeldigvis jobber. Ok, jeg husket litt feil, fra søksmålet: "Milton began designing the Nikola One in his basement in 2013. But Milton was not satisfied with his designs. He looked for a designer with vehicle design experience. In April 2015, he hired Steve Jennes, a designer with over 25 years of experience.36. Jennes and Milton went to work improving the shape and proportions of the truck. Jennes would develop a design; Milton made changes. The back-and-forth continued for months until Nikola finalized an overall truck design." Ok, så det var et samarbeid. Uansett - designeren fikk ikke frie tøyler.
 19. Hvor mye har omsetningen gått ned? Fasit: Fra $0 til $0. Nå vet man ingenting om hva Tesla var imponert over. Kan hende det er tidligere kollegaer/kjenninger fra andre selskaper eller skolen som har anbefalt en gitt person for poaching. Og det er gjerne slik at ansatte i et selskap ikke har frie tøyler i forhold til å finne løsninger selv. Mener å huske at Trevor tok æren for å ha tegnet fronten på Nikola One - om det er tilfelle hadde kanskje ikke designeren særlig mulighet til å endre grunnformen, eksempelvis. Om designeren klarte å gjøre et elendig grunnkonsept rimelig OK, så er det kanskje god nok grunn til poaching.
 20. Det naturlige er å begynne først i kjeden. Litt forenklet så må Nikola ha patenter, som Tesla har kopiert, og de må ha lidt et pengemessig tap. Om Tesla begynner med å angripe det at de ikke har lidt noe pengemessig tap (som kanskje er det enkleste, ettersom de ikke har noen salg, og dermed ikke kan ha tapte salg), så innrømmer de på en måte at de har kopiert Nikola. Til den grad Tesla har forsøkt å poache noen fra Nikola så tyder det på at de er imponert med personen. Ikke nødvendigvis løsningene de har jobbet på hos Nikola.
 21. Hvordan tenker du da? Det naturlige å gjøre om noen saksøker deg på feil grunnlag er å angripe *alt* som kan angripes. Å få ugyldiggjort patentene hadde vært en elegant løsning, men når det ikke fungerte så hopper man bare videre til neste forsvar. Det neste er vel å vise at Teslas løsninger ikke er helt de samme løsningene som i Nikolas patenter. Om det ikke fungerer kan de vise at sine løsninger er ikke baserte på Nikolas patenter, men tidligere løsninger fra andre produsenter som ikke har blitt patentert. Og om det ikke fungerer kan de vise at Nikola ikke har lidt noe pengemessig tap fra bruken.
 22. Jeg mistenker egentlig at Nikola overdriver energiinnholdet i batteripakkene sine. Det hadde vært interessant om noen fikk tak i et produkt og tok det i fra hverandre. Men først må vel Nikola begynne å selge produkter. Fullt mulig Nikola NZT har noe sånt som 50-80 kWh tilgjengelig, om man ser litt nærmere. (Ikke at det egentlig har noen praktisk betydning, det er rekkevidden som betyr noe.)
 23. Som artikkelen sier så var det snakk om et anonymt tips. Det kunne vært Elon Musk, men det kunne like gjerne være 7,6 mrd andre mennesker på jorden.
 24. Musk hadde ingenting å gjøre med det. Det er ikke en ikke-sak å forsøke å forårsake en ulykke, selv om han slapp unna. Det er desverre slik at noen ganger kommer kriminelle seg unna. Og Musks optimisme er velkjent. Det er vanlig at han bommer på tidsestimater.
 25. Så vidt jeg kan huske har han ikke gjort noe av det du sier. Riktignok har han saksøkt folk som sier han imot, men ikke fordi de har sagt han imot. Han/Tesla har saksøkt noen for å stjele informasjon fra Tesla, og saksøkt f.eks en short som forsøkte å forårsake en ulykke med en autopilot testbil, samt gjentatte ganger for å ulovlig ta seg inn på Teslas eiendom.
×
×
 • Create New...