Gå til innhold

Espen Hugaas Andersen

Medlemmer
  • Innlegg

    9 042
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    43

Espen Hugaas Andersen vant dagen sist 11. august 2022

Espen Hugaas Andersen hadde mest likt innhold!

3 følgere

Nylige profilbesøk

16 349 profilvisninger

Espen Hugaas Andersen sine prestasjoner

21,9k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Det betyr at du ikke kan benytte hurtigladere. Om jeg husker riktig kan den lade med maks 11 kW. Altså langturer er problematiske. Det blir en 2-3 timers ladepause etter 2-3 timer med kjøring.
  2. Dette kan også være at verktøyene som benyttes til å lage rutene ikke har nok fleksibilitet. Rutene kan f.eks være autogenerert, med minimal mulighet for operatøren å endre det, slik at om man velger et punkt nær Polen eller Romania så kan den automatisk genererte ruten havne over grensen. Men det er ikke god nok unnskyldning. Russland må respektere andre lands territorium.
  3. Ja, lav bane er ikke et stort problem. Det er snakk om noen år med problematiske forhold, i verste fall. Den store bekymringen er for geostasjonær bane, der denne russiske satellitten befinner seg. Geostasjonær bane er kun én bane. Alle satellittene i geostasjonær bane er i nøyaktig samme høyde og inklinasjon, de er bare fordelt litt utover slik at de holder seg over forskjellige deler av jordens overflate. I geostasjonær bane er det ikke nevneverdig atmosfære. Romsøppel som genereres i denne banen kan forbli i bane i millioner av år. Altså det er fullt mulig at menneskeheten vil ha opphørt å eksistere innen romsøppelet forsvinner av seg selv. (Enten via evolusjon til noe annet eller utryddelse). Jeg mener også at det er større sjanse for at romsøppelet kastes ut i interplanetarisk rom enn å falle ned til Jorden. Over lang nok tid år kan det f.eks bli absorbert av Jupiter eller kastet ut av solsystemet. Altså vi får håpe at Russland ikke er gale nok til å gjøre noe i geostasjonær bane. Det ville kunne ødelegge geostasjonær bane for i praksis all fremtid.
  4. Mener 12 av 12 streker er et Nissan-spesifikt uttrykk. Det er i hvert fall ikke et generelt elbil uttrykk. Generelt for en elbil vil du måtte kjøre mye for å komme ned på 80% gjenstående kapasitet på batteriet. Jeg er vel sånn ca der nå etter 265k km på min Model X. Altså hvis man kjøper en bil med batteri med god levetid så er det ikke noe stress. Kjøpe, lease, gjør hva du vil. (Levetid er for øvrig sterkt knyttet til antall sykluser batteriet gjennomgår - hvis man kjøper bil med lang rekkevidde kan man forvente bedre levetid, ettersom den tilbakelagte avstanden tilsvarer færre sykluser.) Jeg vet det har blitt importert en del Leaf fra varme strøk i USA og batteriet i Leaf har ikke taklet varme veldig bra, så der kan man ha mistet streker selv om bilen ikke har gått veldig langt. Altså det er noe å spesielt følge med på om man skal kjøpe eldre Leaf som kanskje er importert. For øvrig har jeg hørt at det er mulig å nullstille utregningen av batterikapasiteten på Leaf, slik at man kan få opp 12 av 12 streker, selge bilen, og så regner bilen ut gjenstående kapasitet på nytt og man mister noen streker.
  5. Kommer så klart litt an på hva man bruker de til. Hvis man skal frakte noen tonn med utstyr bak frontlinjene er tohjulstraktor noenlunde ok. Skal man bevege seg mellom posisjoner på vei 10+ km bak frontlinjene så er motorsykkel noenlunde ok. Skal man gå til frontalangrep på ukrainske stillinger er begge helt upassende. Da er det bedre til fots. Men Russerne har brukt motorsykler til dette...
  6. Det var en slik en på familiegården/småbruket som ble brukt til slåtta for ~30 år siden, så man må ikke veldig langt tilbake i tid. Vil ikke overraske meg om de fortsatt benyttes til en eller annen grad i Norge. Det er nok ikke det verste alternativet å bruke. Motorsykkel er helt klart verre. Men det er også mange bedre alternativer.
  7. Øyeblikkelige fredssamtaler er i mitt syn helt greit. Men det bør ikke være noen våpenhvile før Russland skriver under på at de skal trekke seg ut av Ukraina og Ukraina kan bli med i NATO. Jeg kan skjønne at Ukraina foreløpig føler at fredssamtaler er bortkastet tid. Russland må signalisere at de er åpen for å finne en løsning.
  8. Starlink og Oneweb benyttes også til cellular backhaul for å muliggjøre 4G/5G. Men det er ikke førstevalget. Har man mulighet for fiber til overkommelig pris går man for det. Fiberstamnettet vil alltid være der, men utenfor sentrale strøk vil man nok til større og større grad droppe fiber.
  9. Jeg tror dessverre dette angrepet var litt mislykket. Mitt inntrykk er at de fleste av flyene fikk tatt av og kommet seg unna før dronene kom seg frem til målet. Jeg kan ikke se spor til at det gikk med fly, med unntak av de to som var i hangaren, som trolig ble vedlikeholdt og trolig ikke var flyvedyktige på tidspunktet for angrepet. Svimerkene ser ut til å være relatert til en bygning som ble truffet, som kanskje inneholdt drivstoff e.l. Dette er litt av ulempen med droner. De er veldig trege, så hvis varslingssystemene fungerer er det mulig å evakuere flyene før dronene kommer seg frem.
  10. Starlink og tilsvarende er jo ikke ment å erstatte fiber. Du har i praksis et ganske lavt maks-antall kunder per kvadratkilometer, som gjør at i urbane strøk vil kapasiteten fort bli sprengt. Hvis man har mulighet for fiber er det fort det som er det beste alternativet, kvalitetsmessig. Men så klart er det kjekt å ha Starlink som et alternativ for å presse prisene. Spesielt utenfor urbane strøk kan det bli utrolig dyrt å bygge ut fiber - der vil fiber neppe kunne konkurrere med Starlink for den overskuelige fremtid. Starlink er på noen måter dårligere enn fiber, men alt må jo sees opp i mot pris.
  11. Det blir bedre for Ukraina. Russlands militærmakt blir gradvis utradert. Ettersom Russland går tom for luftvern og Ukraina begynner å operere hundrevis av F-16 vil det begynne å åpne seg muligheter for Ukraina å fokusere ildkraft mot spesifikke områder for å klare å penetrere Russiske forsvarsverk. Mange tenker ikke helt på at F-16 er et svært kapabelt bombefly. En F-16 kan frakte 12 stk Mk-82 240 kg bomber. Og dette er rimelige bomber som vesten kan levere hundretusenvis av over tid.
  12. Stoke Space imponerer mer og mer. De har klart å lage en Full Flow Staged Combustion (FFSC) motor og testfyrt den. Dette er samme design som Raptor, og den bruker også metan som drivstoff. Bare den fjerde motoren med dette designet noensinne. Det er et veldig vanskelig design, men samtidig kanskje det beste designet som er mulig for kjemiske rakettmotorer. https://www.stokespace.com/stoke-space-completes-first-successful-hotfire-test-of-full-flow-staged-combustion-engine/ Everyday Astronaut hadde en video om de for et år siden. Og de fløy en prototype på sitt gjenbrukbare andre trinn for noen måneder siden: Åpenbart er det fortsatt mye de trenger å gjøre, men det er spennende å se noen andre enn SpaceX forsøke gå for full gjenbruk.
  13. WOW! Det var utrolig! Myk landing oppnådd. Starship er ett skritt nærmere å bli fullt gjenbrukbar. Ikke 100% perfekt flygning, men det var heller ikke forventet.
×
×
  • Opprett ny...