Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Institute for the Study of War (Washington DC tenketank som har vært svært pålitelig i denne krigen):

  • Russian offensive operations in Ukraine likely to stall in the coming weeks
  • Ukrainian troops may have to retreat from Lysychansk to avoid encirclement
  • The losses of Severodonetsk and Lysychansk would not represent a turning point in the war. It would be a Russian propaganda victory, but a military-strategic loss, given the price paid in personnel and material
  • Ukrainian forces have essentially already achieved their objective of slowing down and degrading Russian offensive forces
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
21 minutes ago, Windfarmer said:

I disse analysene er det viktig skille mellom noen helt grunnleggende trekk.

Det hevdes at der ikke finnes noen ambassader i verden der det alltid er massive demonstrasjoner rundt som den amerikanske.

Det hevdes også at der ikke finnes noen ambassader i verden der køen for å søke innreise eller for å få politisk asyl, er lengre enn foran den amerikanske.

Det er også mange her på forumet som argumenterer for "realpolitik." Jeg har aldri helt forstått hva dette betyr. Han som oppfant det, Henry Kissinger, konkluderte vel med at USA for i helvete måtte komme seg ut av Vietnam med en eller annen ære i behold. Og hovedargumentet hans var at Vietnameserne ikke hadde noen tillit eller tro til den amerikanske okkupasjonsmakten og det amerikanske prosjektet.

Så nå må dere "realistrævhølene" trekke sine konklusjoner fra Ukraina.   

En skal ikke undervurdere hva som oppleves som "rettferdig" og "urettferdig," i et samfunn. 

Det hevdes fra russiske side at grunnen til at ukrainerne ikke bar har lagt seg langflate og underkastet seg Putins mafiaregime, utelukkende skyldes NATO, og hadde det ikke vært for NATO så hadde alt vært løst. 

Slik begrepet "realpolitik" beskrives her på forumet spiller det ingen rolle hvem som har rett eller galt.

Det er bare er slik. Og en slik tolkning av historien og begrepet "Realpolitikk" ville jo lede til at Tyskland og Hitler hadde vunnet andre verdenskrig

Fuck realpolitik.

 

Jeg tror du har sitert feil innlegg og/eller feil artikkel.

Lenke til kommentar
6 hours ago, Uderzo said:

Jeg tror ikke USA ville respondert med atombombe, de har alt å tape på det. De er ikke en aktiv part i konflikten, og bruke atomvåpen har så store ringvirkninger at jeg ikke tror de er villige til å bruke et slikt våpen med mindre USA sitt eget territorium blir angrepet med atomvåpen eller allierte(NATO).
Det ville i praksis bety atomkrig, mellom to parter som er villige til å bruke atomvåpen. Hvis Russland skulle finne på å gjøre noe slikt, så vil de være ferdige. De vil ikke ha noen allierte igjen, de ville miste sin posisjon, sin makt.
De kan ikke lenger true med atomvåpen, de har mistet kortet sitt. 
Hvis Kina fremdeles hadde støttet Russland etter dette, som de gjør i dag(bak kulissene) så tror jeg det hadde blitt en verdenskrig.

Jeg tror Russland ville ha kollapset fra innsiden, selv ikke Russlands propaganda kunne dekket over noe slikt.

USA har alt å tape på å la Russland bruke atomvåpen uten at det får *alvorlige* konsekvenser. Da er det bare et spørsmål om tid før de bruker de igjen. Jeg er ganske sikker på at russisk bruk av atomvåpen ville møtes med en proposjonal respons, der USA gjør alt de kan for å unngå å gjøre noe som ville ansees som eskalering av krigen. Altså man kan forvente at de ikke ville respondere med et større antall atomvåpen, og de ville unngå å velge mål som har større verdi en det Russland angrep; økonomisk, militært eller kulturelt. Og for at det skulle være spiselig i den vestlige verden ville sivile måtte skånes til størst mulig grad.

Etter en proposjonal respons får man bare håpe at Russland ikke ønsker å bli utslettet, og heller ikke eskalerer.

Nå er også min forståelse at USA har kommunisert sine forventninger til Russland, og de har tatt det inn over seg. Jeg tror risikoen for atomkrig er svært, svært lav.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
5 hours ago, SkyMarshall Arts said:

Vil ikke si jeg er veldig kritisk. Situasjonen er den den er. Men føler rapportering her i vesten er veldig ensidig og til dels feilaktig og full av ønsketenking, og ikke den balanserte upartiske måten det burde være. Du kan ikke ta en tweet fra forsvaret til Ukraina eller Russland og lage en sak på det og presentere det som sannhet. Ukrainsk side blir veldig ofte sitert som sannhet, og alt fra Russland er sprøyt. Se på konflikten fra 10.000 meter, istedenfor gjennom øynene til individer og instutisjoner med agenda. Men det er jo ikke så lett, propagandaen er jo hinsides fra alle hold. Var lettere når vi pløyde over Irak og sivilbefolkningen dems, for de var det liksom ikke så farlig med. Vanskelig å få fakta når alle rapporterer med modifiserte vinklinger. Fog of war.

Man stoler mer på informasjon fra Ukrainske kilder fordi til den grad den har latt seg etterprøve, så har infomasjonen latt seg kunne verifiseres som riktig. Altså man stoler mer på Ukrainsk informasjon fordi det tenderer til å være sannhet.

Det betyr så klart ikke at absolutt alt av informasjon fra Ukraina er riktig, og man må alltid ha en viss skepsis, men informasjonen man får fra Ukrainske myndigheter er gjerne den mest nøyaktige informasjonen man har om nåsituasjonen. Og så må man bare vente noen dager/uker på at informasjonen støttes opp av tredjeparter.

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar
stamkunde skrev (7 minutter siden):

er det tidspunkt før Russland selv blir angrepet av 40 nasjoner?

Russland blir nok ikke anngrepet av noen så lenge Russland ikke anngriper noen som er sterke nok til å ta igjen men kan se for meg at Russland revner opp innenfra og man kan få oblaster som vil løsrive seg fra Kreml og om det skjer kan man kanskje ikke se helt bort fra at Kina vil ha tilbake østykysten som historisk har tillhørt dem.
Da Vladivostok feiret 200 års jubileum var ikke Kineserne videre fornød fordi området egentlig tilhørte dem.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (6 timer siden):

Hangarskip:  NATO har 17, Russland har 1

russland har riktignok 1 hangarskip, men de har ikke støtteapparatet som trengs for å drifte det, de har ikke mannskap, de har ikke vedlikeholdt det, det er utelukkende til pynt. Skipet har aldri reelt sett vært helt operativt, det er fullt av designfeil og dårlig design.

Selv de få gangene det virker som det skal, så har flyene store begrensninger på lasten slik at flyene de har knapt får gjort skade og knapt har rekkevidde.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
7 minutes ago, aklla said:

russland har riktignok 1 hangarskip, men de har ikke støtteapparatet som trengs for å drifte det, de har ikke mannskap, de har ikke vedlikeholdt det, det er utelukkende til pynt. Skipet har aldri reelt sett vært helt operativt, det er fullt av designfeil og dårlig design.

Selv de få gangene det virker som det skal, så har flyene store begrensninger på lasten slik at flyene de har knapt får gjort skade og knapt har rekkevidde.

Jeg la godviljen til. Selv om man antar alle de Russiske skipene er på høyde med NATO-skip, så er det fullstendig utklassing.

Lenke til kommentar
kremt skrev (11 minutter siden):

Man trenger ikke legge så mye politikk i absolutt alt. Men en ting funker alltid for å finne ut av hvorfor ting er slik og slik:

Follow the money.

Russland follow the money?

De klarer jo ikke engang å lage moderne biler.

Endret av _R2D2_
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Putin har brutt en ny tabu som må kommer som sjokkvirkninger over hele verden, han er villig til å gi et annet land atomvåpen, noe som hadde vært veldig strengt forbudt som en uskrevet regel siden 1950-tallet. Dette er svært alvorlig, og er noe som Xi Jinping om han har vett istedenfor å late som "den vise mannen" som han hykler som for hans egne folk, må reagere ekstraordinært voldsomt på. For hva vil skje om USA skulle gi bort atomvåpen til Japan, Sør-Korea og spesielt Taiwan? Mange i Beijing hadde dessuten vært surt over at Nord-Korea ødela Kinas atomvåpendominans i Øst-Asia fordi ledelsen - som Xi var en sentral del av - var svært lite handlingsvillig.

https://www.msn.com/nb-no/nyheter/verden/putin-russland-skal-gi-belarus-raketter-som-kan-bære-atomstridshoder/ar-AAYRJ5W?ocid=msedgntp&cvid=e392814a10174618ad74ac5d7967aef4

Ved å gi Belarus atomvåpenkapable leveringsmidler har Putin forbrutt seg mot hele idealet bak nedrustning og avvergelse av nukleære spredning, som var svært essensielt for Sovjetunionen og deretter Russlands interesser ved at man verne om egne status, og dermed avslørt for alle - også i Kreml - at han ikke brydd seg om den russiske maktens interesser. Hva om Lukasjenko myrdes i Minsk hvor det er klart at mesteparten av eliten er mektig irritert på ham, for man risikere jo at atomvåpen eller leveringsmidler for atomvåpen vil komme på avveie.

Dette finnes ikke noe fornuft i det; det er 100 % pur galskap som ALLE ansvarsbevisste russerne må innser! Hva er det som gjør dem så blind at de ikke klare å ense faktumet om at de risikere katastrofe? Om det utplasseres russiske styrker med atomvåpen i Belarus kunne det til en viss nåde aksepteres, men det kommer ikke på tale om å gi et annet land atomvåpen. Da er det i realiteten fritt for andre land som Iran og Tyrkia å skaffe seg atomvåpen ettersom de folkerettslige bestemmelsene og de uskrevne reglene fra en tid hvor man har respekt for atomvåpenet, vil bli maktløst. Det er veldig tydelig at Putin er en normbryter som har demonstrert at INGENTING ER HELLIG FOR HAM.

Nå må kommunistpartiet i Beijing likedan Kreml tar til vettet! I det øyeblikket en atombombe detoneres i et NATO-land vil flere hundre millioner mennesker dø, hele Russland vil bli utryddet og det russiske folket vil bli husket som monstre av de overlevende. Det er på tid for partiledelsen å gjøre opprør mot Xi som bare gjør det verre og verre, og tvinge Putin på retrett, blant annet ved å minne disse i Kreml at overlevelsen er nå i spørsmålet!

Hvor er Gorbatsjov? Hvor er alle politikerne, byråkratene og generalene som tidlig hadde vært i maktens korridorer? De kan ikke mer ignorere utviklingen. Spesielt ettersom det er voksende tegn på et allment opprør, droneflyangrepet i Rostov var ikke gjennomført av ukrainerne, men en russisk gruppe som hadde vokst i de siste måneder ved å arrangere sabotasjeangrep nærmest uten halt. I Ukraina og andre land har opposisjonelle russerne dannet "legioner" av soldater og frivillige som vil angripe Kremlregimet, og det er tegn på at disse styrkes for hver uke som går. Putins ideologi tross alt er uforstående for flesteparten av russerne. Likedan med Belarus, det er tegn på at Lukasjenko sitter på en vulkan fordi handelsstanden og forretningskretsene innså de hadde gjort en grusom feil ved å støtte ham, mens generalene skiftes ut med russiske til voksende misnøye for soldatene. Og i Ukraina har flere tusen hentet fram våpen og venter på å frigjøre deres land.

Putin har skapt både eksterne og interne trusler mot Russlands integritet. Eliten kan umulig å ikke ha innsett at om Putin skulle gi bort atomvåpen eller angripe NATO-land, vil det fører dem mot massedød. De risikere å bli drept. Det er noe helt annet enn å beskytte egne godser og sikre fremtiden for sine nære, de må innser at de har barn som trenger en fremtid. Putins ideologi har blendet ham så meget, at han har mistet enhver sans for langsiktighet. Og de risikere borgerkrig - for krigen i Ukraina koster altfor mye, isolasjonen fra Europa begynner å tære sterkt på russerne som bare ser fremmede annetsteds - de kan ikke løpe bort fra sin europeiske basisidentiteten.

Ved å sørge for at det finnes et evighetsregime har Putin skapt de samme forholder som Ivan den grusomme, ettersom ingen er sterk nok til å overta etter ham, ingen har et politisk mobiliseringsapparat, og ingen har blitt valgt av Putin selv som slo ned på alle mulige utfordrere slik at bare nikkedukker og viljeløse som hjernevaskede folk er tilbake. Dette kan ikke heller ha vært oversett av eliten som må se at jo lengre tiden går, jo verre vil det bli.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (4 minutter siden):

Putin har brutt en ny tabu som må kommer som sjokkvirkninger over hele verden, han er villig til å gi et annet land atomvåpen, noe som hadde vært veldig strengt forbudt som en uskrevet regel siden 1950-tallet. Dette er svært alvorlig, og er noe som Xi Jinping om han har vett istedenfor å late som "den vise mannen" som han hykler som for hans egne folk, må reagere ekstraordinært voldsomt på. For hva vil skje om USA skulle gi bort atomvåpen til Japan, Sør-Korea og spesielt Taiwan? Mange i Beijing hadde dessuten vært surt over at Nord-Korea ødela Kinas atomvåpendominans i Øst-Asia fordi ledelsen - som Xi var en sentral del av - var svært lite handlingsvillig.

https://www.msn.com/nb-no/nyheter/verden/putin-russland-skal-gi-belarus-raketter-som-kan-bære-atomstridshoder/ar-AAYRJ5W?ocid=msedgntp&cvid=e392814a10174618ad74ac5d7967aef4

Ved å gi Belarus atomvåpenkapable leveringsmidler har Putin forbrutt seg mot hele idealet bak nedrustning og avvergelse av nukleære spredning, som var svært essensielt for Sovjetunionen og deretter Russlands interesser ved at man verne om egne status, og dermed avslørt for alle - også i Kreml - at han ikke brydd seg om den russiske maktens interesser. Hva om Lukasjenko myrdes i Minsk hvor det er klart at mesteparten av eliten er mektig irritert på ham, for man risikere jo at atomvåpen eller leveringsmidler for atomvåpen vil komme på avveie.

Dette finnes ikke noe fornuft i det; det er 100 % pur galskap som ALLE ansvarsbevisste russerne må innser! Hva er det som gjør dem så blind at de ikke klare å ense faktumet om at de risikere katastrofe? Om det utplasseres russiske styrker med atomvåpen i Belarus kunne det til en viss nåde aksepteres, men det kommer ikke på tale om å gi et annet land atomvåpen. Da er det i realiteten fritt for andre land som Iran og Tyrkia å skaffe seg atomvåpen ettersom de folkerettslige bestemmelsene og de uskrevne reglene fra en tid hvor man har respekt for atomvåpenet, vil bli maktløst. Det er veldig tydelig at Putin er en normbryter som har demonstrert at INGENTING ER HELLIG FOR HAM.

Nå må kommunistpartiet i Beijing likedan Kreml tar til vettet! I det øyeblikket en atombombe detoneres i et NATO-land vil flere hundre millioner mennesker dø, hele Russland vil bli utryddet og det russiske folket vil bli husket som monstre av de overlevende. Det er på tid for partiledelsen å gjøre opprør mot Xi som bare gjør det verre og verre, og tvinge Putin på retrett, blant annet ved å minne disse i Kreml at overlevelsen er nå i spørsmålet!

Hvor er Gorbatsjov? Hvor er alle politikerne, byråkratene og generalene som tidlig hadde vært i maktens korridorer? De kan ikke mer ignorere utviklingen. Spesielt ettersom det er voksende tegn på et allment opprør, droneflyangrepet i Rostov var ikke gjennomført av ukrainerne, men en russisk gruppe som hadde vokst i de siste måneder ved å arrangere sabotasjeangrep nærmest uten halt. I Ukraina og andre land har opposisjonelle russerne dannet "legioner" av soldater og frivillige som vil angripe Kremlregimet, og det er tegn på at disse styrkes for hver uke som går. Putins ideologi tross alt er uforstående for flesteparten av russerne. Likedan med Belarus, det er tegn på at Lukasjenko sitter på en vulkan fordi handelsstanden og forretningskretsene innså de hadde gjort en grusom feil ved å støtte ham, mens generalene skiftes ut med russiske til voksende misnøye for soldatene. Og i Ukraina har flere tusen hentet fram våpen og venter på å frigjøre deres land.

Putin har skapt både eksterne og interne trusler mot Russlands integritet. Eliten kan umulig å ikke ha innsett at om Putin skulle gi bort atomvåpen eller angripe NATO-land, vil det fører dem mot massedød. De risikere å bli drept. Det er noe helt annet enn å beskytte egne godser og sikre fremtiden for sine nære, de må innser at de har barn som trenger en fremtid. Putins ideologi har blendet ham så meget, at han har mistet enhver sans for langsiktighet. Og de risikere borgerkrig - for krigen i Ukraina koster altfor mye, isolasjonen fra Europa begynner å tære sterkt på russerne som bare ser fremmede annetsteds - de kan ikke løpe bort fra sin europeiske basisidentiteten.

Ved å sørge for at det finnes et evighetsregime har Putin skapt de samme forholder som Ivan den grusomme, ettersom ingen er sterk nok til å overta etter ham, ingen har et politisk mobiliseringsapparat, og ingen har blitt valgt av Putin selv som slo ned på alle mulige utfordrere slik at bare nikkedukker og viljeløse som hjernevaskede folk er tilbake. Dette kan ikke heller ha vært oversett av eliten som må se at jo lengre tiden går, jo verre vil det bli.

Tyrkia skaffer seg Atomvåpen, hva så? de er jo et NATO land.

God ØL har de også (EFES) :D

Endret av _R2D2_
Lenke til kommentar
_R2D2_ skrev (1 minutt siden):

Tyrkia skaffer seg Atomvåpen, hva så? de er jo et NATO land.

God ØL har de også (EFES) :D

Dette kommer ikke til å skje fordi hele Vesten motarbeider det, og det er russerne som skulle levere det nødvendige utstyret for produksjon av atomvåpen. Ennå er det sett at Erdogan vil ha atomvåpen, og har endog prosjekter om å skaffe seg ICBM rettet mot USA, som i dag er ved å miste tålmodigheten da det kom fram at han har blitt helt irrasjonelt omkring Sverige/Finland.

I fakta, Tyrkia må kvitte seg med Erdogan før de kommer i samme situasjon som Russland.

Lenke til kommentar

https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1540796059672363008

HIMARS traff et kommandosenter i Izium (Donetsk by var også angrepet, så begge HIMARS batterier hver på to kjøretøyer har blitt operativt) med stor treffsikkerhet. Russiske SAM hadde prøvd å avskåre HIMARS-rakettene av type GMLRS er egentlig mer en rakettassistert granat enn en ballistisk missil og dermed er lavere og raskere i sammenligning. Bare C-RAMS er av nytte, og dette har russerne IKKE. USA har nå over 50,000 GMLRS raketter med 10,000 hver år - det hjalp veldig at det er flere bestillingsavtaler på bordet - og hundretusener av INS-styrte raketter ment for M270, ettersom HIMARS kan også bruke eldre ammunisjon.

Ukraina trenger egentlig ikke så mange GMLRS raketter, omlagt 2,000 skulle være nok, og selv om russerne har GPS-jamming har den en fatal svakhet; den bare forstyrre på lang hold og blokkere på kloss hold, og kan ikke brukes fordi russerne simpelt gjør seg selv blind og døv med total jamming, så den kan ikke være påslått til enhver tidspunkt. Dessuten har det vist seg at satellittslenk og digital lenk ikke kan jammes som sett av ukrainske droneoperatører og artillerister.

Som motsvar har alle eldgamle og rustne Kh-22 rakettene blitt hentet fram, det er sannsynlig flere hundre ekstra, og avfyrt flere dusin mot Ukraina med Tu-22M3 som er de eneste som kan bruke dette våpenet. Som er svært upresist og lite effektiv. Det blir nå klart at det ikke er mer å hente fram, det vil ikke være overraskende om Putin hadde overstyrte forvaltningstjenestens veto mot overdrevne bruk av TBM og kryssermissiler.

Alt tyder på at Lysychansk kommer til å bli evakuert, for hele fremspringet øst for Siversk-Bakhmut er nå under russisk ild fra begge kanter. Men i sør ser det ut som at Kherson kan bli befridd før eller senere, og på søndre Donbass er det kommet nyheter om at ukrainerne kan ha oppnådd et gjennombrudd. Ukrainerne hadde avansert vest for Hulyaypole og utvidet et grunt fremspring fra Orikhiv mot Tolmek i sør og Polohy i sørøst. Dette tiltrakk seg russernes oppmerksomhet - og åpne opp for et angrep fra øst omkring Pavlivka og Vuhleder ved å krysse en lokal elv og overrasket de fåtallige russerne. Om dette kan få fronten til å kollapse er et åpent spørsmål, men det er klart at russerne har store vansker der det er lite jernbane.

Og en merkelig nyhet fra Belarus er at våpendepoter der nå tømmes for ammunisjon som skal sendes til Russland. Betyr det at russerne er i ferd med å gå tomme for bestemte granattyper for sitt artilleri? 800,000 granater i bare få måneder er jo ikke småtteri, og nesten hver eneste dag hadde flere tonn ammunisjon gått tapt under ukrainsk angrep. Det må huskes at Russland hadde ikke store mobiliseringsammunisjonslagre fra den kalde krigen i kontrast til Moldova, Ukraina og Hviterussland. Mesteparten av de hensatte panserkjøretøyene i Russland var satt ut i det åpne fordi de var hentet "hjem" i 1991-1995, da det ikke finnes plass for dem. De tre landene i vest var jo ment som en forsvarssone mot et angrep fra vest.

I Russland begynner folk å fatte mistanke etter hvert som de får flere og flere opplysninger om drepte soldater fra svært tidlig i krigen, disse som omkommet i den første uken fremdeles begraves. Sanksjonene biter nå veldig hardt, og Putin har innlagt seg på nytt i et gamblingsspill, han fortsetter olje- og gassproduksjon uten å ense at det ganske snart bli fullt at produksjonen må stoppes, og prøver å presse EU til å gi etter for hans krav. En mystisk eksplosjon i USA har gjort det vanskelig å overføre gass raskt nok, og det er simpelt ikke nok kapasitet i gassrørene fra Norge selv hvis man har nok gass. I sentrale Europa er det nå veldige mange som er sint over at man hadde i 1960-2010 nektet å erstatte gassfyring med strøm for matelagring og oppvarming. Gassrasjonering kommer til å bli nødvendig fra oktober 2022 fram til april 2023. Og sinnet blir verre når man sitter med atomkraftverk som hadde blitt slått av og kan ikke aktiveres på nytt på kort tid. Men i slutten vil både Putin og EU taper.

Endret av JK22
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det har de siste to nettene vært en ganske stor opptrapping av missilangrep inn i deler av Ukraina lengre unna frontlinjene, mange av dem skutt fra Hviterussland og fra fly.

Ellers så har Russland nylig mistet det som skal være en II-76 i nærheten av Ryazan. Det er ikke mye som er kjent, men det er åpenbart at flyet tar fyr i luften og at pilotene lenge forsøker å holde flyet flyvende før de etter hvert forsøker en nødlanding. Denne skal ikke ha vært vellykket. 

 

Det er også en video som viser hjelpemannskaper på stedet, samt restene av flyet, men jeg fant den ikke i farten.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det var mye diskusjon om et angrep i Donbass som var angivende gjennomført av HIMARS; det må understrekes at GMLRS har en kjent rekkevidde på 84 kilometer med stor presisjon, fordi denne raketten kan når lengre ut, på bekostning av presisjon. Det var dette som fulgt til 150 km-varianten, ER GMLRS, ved å bare gjøre rakettmotoren litt større og sette inn "styrefinner" i enden for større gliding.

https://twitter.com/LanguageIearner/status/1540770004278292481

C2-fasiliteter er nå under angrep av ukrainerne med artilleri, og det har blitt avslørt at ukrainerne omsider har fått utstyr for bruk av Excalibur presisjonsgranater som hadde uteblitt altfor lenge. Disse L/52 haubitsskytsene var langt mer effektivere enn ventet, og vestlig ammunisjon lot til å ha utgjort en viktig forskjell fordi med nærslagtennsats er de mange ganger mer dødeligere enn russisk ammunisjon. Og nå som HIMARS har blitt satt inn - som dermed kan gi ukrainerne rom for bruk av langdistanseskyts man hadde vært sparsomt med - betyr det at alt opptil 100 km fra frontlinjene er sårbart.

Og disse selvdrevne skytsene - SP med L/52 skyts fra Tyskland og Polen - har ennå ikke vist seg.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Da er det bare å vente på de russiskvennlige propagandistene slepe rundt på restene etter disse rakettene med seg i ett eller annet utbombet nabolag for å beskylde Ukrainske styrker for å beskyte boligområder i de okkuperte områdene med sine nye vestlige våpen.
Og når det skjer, ja da vet vi at de nye våpnene har hatt en effekt.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (16 minutter siden):

Det har de siste to nettene vært en ganske stor opptrapping av missilangrep inn i deler av Ukraina lengre unna frontlinjene, mange av dem skutt fra Hviterussland og fra fly.

Ellers så har Russland nylig mistet det som skal være en II-76 i nærheten av Ryazan. Det er ikke mye som er kjent, men det er åpenbart at flyet tar fyr i luften og at pilotene lenge forsøker å holde flyet flyvende før de etter hvert forsøker en nødlanding. Denne skal ikke ha vært vellykket. 

 

Det er også en video som viser hjelpemannskaper på stedet, samt restene av flyet, men jeg fant den ikke i farten.

Det er den fjerde flyulykken på få dager. Det er veldig uvanlig at et fly med nytt brensel skulle ta fyr under avgang. Det har i flere uker vært små tegn på at det russiske flyvåpenet har blitt sterkt overarbeidet, de hadde aldri mange piloter (i NATO er det tre pilot per fly, i Russland kunne det være bare en per fly) og hadde tradisjonelt slitt med ordinære operasjonsopprettholdelse.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...