Gå til innhold

Strømmen var billigere før markedet overtok


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er dyrt å bygge ut vannkraft. Det kan vi fremdeles se siden det koster 4 øre å produsere 1kW/h og så er det 33 øre i kapitalkostnader i gjennomsnitt.

 

Hvis vi hadde bygd kraftverk basert på saltsmeltereaktorer ville kostnadene ha vært adskillig lavere. Sist jeg sjekket lå kostnadene 10-15 øre under gjennomsnitt for norsk vannkraft.

Endret av dahln
Lenke til kommentar
Lab Roy skrev (1 minutt siden):

Hvor mye ny strømproduksjon ble bygd ut før og etter dereguleringen?

Det skjedde minimalt med utbygging mellom tidlig 90-tall og litt etter årtusenskiftet. De aller fleste større norske vassdragene var enten utbyg eller vernet da energiloven trådte i kraft.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
WiiBoy skrev (5 minutter siden):
  • Høyere strømpriser gir lavere forbruk.
  • Lavere forbruk gir mer overskuddsstrøm.
  • Mer overskuddsstrøm gir mer eksport.
  • Mer eksport gir mer inntekter til nasjonen.
  • Mer inntekter til nasjonen gir lavere skatter.

..sånn satt på spissen i det minste..

Tror du virkelig det er "overskuddsstrøm" som blir eksportert no?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Så lenge folk fremdeles kjøper og installerer elektriske varmeovner, er strømmen i Norge _for_billig_. Det er nesten kriminelt at en så høyverdig energikilde som elektrisitet brukes til noe så simpelt som direkte romoppvarming. (For ikke å snakke om _utendørs_ oppvarming...)

Varmepumper gir 3-5 ganger så mye varme ut for samme effektforbruk og er den eneste vettuge måten å bruke strøm til oppvarming. (Så får en også muligheten til å bruke noe av besparelsen til kjøling på sommerstid.)

  • Liker 7
Lenke til kommentar
4 minutes ago, PWDQNAV4 said:

Så lenge folk fremdeles kjøper og installerer elektriske varmeovner, er strømmen i Norge _for_billig_. Det er nesten kriminelt at en så høyverdig energikilde som elektrisitet brukes til noe så simpelt som direkte romoppvarming. (For ikke å snakke om _utendørs_ oppvarming...)

Varmepumper gir 3-5 ganger så mye varme ut for samme effektforbruk og er den eneste vettuge måten å bruke strøm til oppvarming. (Så får en også muligheten til å bruke noe av besparelsen til kjøling på sommerstid.)

Nå har økonomi og antall rom litt å si da... Vi har forøvrig kun varmekabler til oppvarming av alle rom.

Lenke til kommentar

Kraften før 1991 var en subsidiert produkt. Det nytter ikke å se på kraftprisen før dereguleringen i 1991 uten å ta med de skattekronene Staten subsidierte NVE/Statskraftverkene med. Så kraftprisen alene sier ikke alt om hva strømmen egentlig kostet til "mannen i gata" før 1991.

Og det går andre veien og. Staten har tatt mange milliarder i utbytte fra Statkraft siden 1991, samme gjelder også de fylkes-/kommuneeide kraftselskap.

Så for å virkelig se om det har blitt dyrere eller ikke, må hele summen sammenlignes før og etter. Det er sluttsummen på kassalappen som teller, som kjent.

ps. Ulempen med den modellen før 1991 var at de som brukte lite strøm egentlig subsidierte de som brukte mye strøm. Tror de fleste er enige om at dette er uheldig.

Endret av dguzs
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Samfunnskritisk infrastruktur burde ikke prises på det åpne markedet - mener nå jeg. 

Fra før har vi gratis skole, i stedet for at markedet bestemmer hvor mye en skoleplass skal koste. 

Videre er kostnad for vann og avløp politisk bestemt - i steden for å selges høystbydende. 

Bussbilletten selges ikke på auksjon, og listen er mye lengre. 

Strøm er kritisk infrastruktur. Uten tilgang på strøm, ville mange husholdninger gått dukken. Vi trenger det til oppvarming, lage mat, varmt vann og for å få litt lys. Spesielt viktig nå i vintermånedene!

De fleste trenger også å lade telefoner, koble seg på internett, lade biler, etc. Selv om man riktignok ikke omkommer direkte av manglende tv/internett, såklart ..

Siden strøm er såpass kritisk, mener jeg produksjon og ikke minst prissetting burde vært underlagt strengere regler. I et ideelt samfunn betale husholdninger for faktisk produksjonskostnad, pluss et fast påslag (pr kWh). 

Alle forstår jo at kostnaden ved å produsere 1MWh ikke endrer seg fra time til time, eller dag til dag. Produksjonskost er temmelig fast. Men siden prisen bestemmes av produsent, uten at vi forbrukere har reell makt til å nekte å kjøpe, så blir det dyrt. Sier seg selv. 

Vi kan riktignok gjøre tiltak som å flytte strømlast til tider på døgnet med lavere pris. Varmtvann og elbil kan kobles av og på, etter pris. Jeg må bare investere i et titalls smarte duppeditter, og få de installert og konfigurert. 🥴

Før vi fikk smarte målere slapp vi slikt fjas. Da var prisen mye jevnere, og vi meldte inn forbruk månedlig (evnt. ble det stipulert). Enklere for alle - men kanskje vanskeligere å ta ut ekstremt utbytte for produsent?

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, FrihetensRegn said:

Det blir for dumt å kalle det et marked da det ikke er et fritt, men et lukket system avhengig av tilgang på noen få lands infrastruktur. Det er ikke som med olje som kan selges til hele verden og til en internasjonal pris. Acer og Nord Pool er med på å forhøye prisen, men det er ikke et fritt marked. Norsk vannkraft er ferdig nedbetalt og koster under 15 kWt å produsere, men nå selger vi denne billige og rene kraften ut av landet, med en stor profitt for eierne (stat, kolmune og fylkeskommune) mens alle andre sitter igjen med høyere regninger.

Med med en kombinasjon av Acer, Nord Pool, utbygging av vindkraft, kraftkabler til utlandet og CO2 kvoter, prising og avgifter, er det klart at det blir et dyrt og kaotisk system. Vi har gått fra å ha en enkel, billig, stabil, miljøvennlig og nasjonal strømproduksjon, til å ha et dyrt, forurensende og komplisert strømmarked. Dette er fordi norske politikere har forpliktet seg til EU og ikke nordmenn eller norsk industri. Når man i tillegg skal elektrifisere alt som kan krype og gå, så vil det igjen øke prisene. Nå skal man legge med kullkraftverk, atomkraftverk og satse på vind og sol i Europa, samtidig som man skal kjøre elbiler og elektrifisere alt mulig. Selv etter rekordnedbør i de siste dagene kam vi forvente oss dyre strømpriser til vinteren. Jeg forventer å ligge på mellom 3 000 og 5 000 kr for strømmen i vinter, per måned, for mitt hus om det blir en like kald vinter som i fjor. Godt jeg har to vedovner da, en i hver etasje.

 

Om du føler strømmen blir for dyr så kan du skalere ned vet du? Trenger du så stor bolig at det koster så mÿe penger i strøm? Eller kunne du klart det med en langt mindre og mer effektiv bolig med bedre isolering og mindre volum å varme opp?

Det er så mye sutring om strømpriser om dagen at jeg blir litt matt. Og når jeg ser på de rundt meg som klager mest på strømmen så har de alle sammen god nok økonomi til å betale strømmen, de må kanskje kutte litt på hverdagsluksus eller andre kostbare innkjøp eller forbruk men ingen av dem vil måtte sitte hjemme å fryse fordi de ikke har råd til strøm. 

Jeg tenker vi får heller hjelpe alle de som ikke kan hjelpe seg selv i forhold til boligoppgradering, og de som har en så trang økonomi at de er tvunget på leiemarkedet. For de kan ikke installere varmepumpe eller etterisolere. Vi andre kan om vi føler strømmen er for dyr. 

Studenter, minstepensjonister, uføre osv de må vi heller hjelpe slik at de ikke må sitte inne med vintertøyet på gjennom hele vinteren. Alle andre får nesten selv ta grep. Varmepumpe, etterisolere, skalere ned, eller stenge av deler av boligen fram til våren. Bare tull å subsidiere strøm til folk som har god nok råd til å betale strømforbruket. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (4 timer siden):

Jeg skjønner ikke helt hvor dette med å nasjonalisere strøm kommer fra. Vi kunne brukt de samme argumentene med å holde nordmenn og norsk industri med overskudd av billig bensin og billig energi, men vi valgte i stedet å selge oljen for rikdom og arbeidsplasser, på bekostning av at nordmenn må betale global markedspris for oljen vi trenger.

Oljen er nå avleggs, og da er det kortsiktig å stikke kjepper i hjulene for arvtakeren slik at man i dag kan nyte godene av et amputert proteksjonistisk marked.

Synes dine standpunkter på markedsfrihet og proteksjonisme er litt motstridene.

Olje, gass og vannkraft har vidt forskjellige egenskaper. Vi kan selge olje og gass til hele verden samtidig som det er ikke-fornybare ressurser.

 

Vannkraft er lokal og fornybar. Vannkraft er dårlig egnet til salg verden over.

 

Ellers så er det jo skikkelig dumt å bruke billig fornybar energi til å gi norske borgere gode liv og norsk industri gode betingelser! Da er det mye bedre å la Norge blø økonomisk for hodeløs energipolitikk i andre land. Eller?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (58 minutter siden):

Hvorfor det? Vi hadde ikke bygget kraftkabler og solgt strøm til Europa om det ikke var fortjeneste i det.

Tap ved overføring kombinert med å frarøve egen nasjon betydelige konkurransefordeler. Det er neppe lønnsomt om vi ser på potensialet for å foredle vannkraften i Norge. 

Endret av Roger Moore
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...