Jump to content

KjeRogJør

Medlemmer
 • Content Count

  641
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

485 :)

Recent Profile Visitors

2527 profile views
 1. Slik betong er "seig og sterk". På Ørlandet møtte de vist samme type problemer med "tyskerbetong". Ellers er det jo en gyllen anledning til å brenne av "litt" penger på destruksjon av nyere militær infrastruktur som skattebetalerne sikkert har fått gleden av og delta i finansieringen av, noe er altså ikke brukt engang. Helt topp... Ingen overraskelser her m.a.o.😋
 2. Norge er et land som tradisjonelt har drevet med salg og foredling av naturressurser. Det har vert vår sikreste inntektskilde i hundrevis av år. Disse virksomhetene lar seg ikke praktisere i en by, enda verre jo større by. Olje og oppdrett er også blant disse. En sterk en industri har vi dårligere tradisjoner for en vi skulle ønske. Å se på distriktene som et tapsprosjekt er å glemme våre egne forutsetninger. Har vi ikke god nok infrastruktur i distriktene vil det gå nedover med byene også, når folk gir opp å bo i utkantene. Sikkerhetspolitisk kan en se for seg at i en spent situasjon kan en større militærmakt ta fraflytting og avvikling av utkantene i nord som en invitasjon til å sikre seg strategiske punkter som havner og fiskeressurser. Mulig noen ser på oss i utkantene som unødvendige luksusdyr, med uten oss må folk i sentrale strøk belage seg på å jobbe i Sverige. For vilkårene til norsk industri ble heller ikke tatt seriøst. Dette ble "ofret" da vi fant oljen som også fantes usentralt plassert, beklagelig vis. Så bare legg ned, det har også sin ubehagelige pris, byer og sentrale strøk er som en trestamme, den må ha røtter for og ta opp næring. Og noen tror det er lurt å kutte røttene...!
 3. Dette blir vel litt som å lege gud, og da dukker et sentralt problem opp. Hvor mange er det som ser på, og som vi stoler betydelig mindre på enn gud? For det skal han ha, han er nok betydelig mere nøytral og tolerant enn et menneske. Kan vi ikke stole på overvåker(ne) er vi ikke bare like langt, men vi får det mye verre. Da blir ikke dette en løsning, men et nytt mareritt. Slik sett vil det være meget farlig å løpe denne linen helt ut. Den må begrenses.
 4. Her bør man i alle fall tenke lengre fremover ellers skyter man seg i begge beina før elektrifiseringen er kommet i gang. Kjør på standard spenninger og frekvenser og med kompetanse og erfaring som eksisterer. Som Simen1 nevner trengs nok flere standarder for å dekke forskjellige kapasiteter. Spennet må vere stort nok til og dekke de ulike behovene. Kom på en tanke som må luftes. Ville det eventuelt vere noe å hente ved og benytte samme spesifikasjoner og noe utstyr som elektrifisert jernbane benytter, som en del av standardiseringen i en eller flere "klasser"? Trafo, kraftelektronikk etc. (?) Lurer på om det er 800V AC eller hva? Og så lurer jeg på hva som skjer når et slikt fartøy havarerer og det kommer sjø (saltvann) i kontakt med spenningsførende deler, for sjø er en så god leder at dette blir nært en kortslutning. Hermetisk lufttett rom rundt sikringer og komponenter, for å skille spenninger fra kontakt med sjø(?) Jeg bare tenker "høyt". 🙂
 5. Det er vel nevnt at det finnes "kontrollerte" lekkasjer også, noen steder, med salg av det som kommer ut. Så demningen kan ha en viss symbolverdi, den kan symbolisere "faste" lekkasjer.
 6. Ja, jeg vet, men du tok jo med alle 2000 da. 🙂 Hvor spesielt utstyret er, og på hvilken måte vet ikke jeg. Det kunne vere et bomskudd dette. For elektronikkyndige er det ikke mye som er umulig, men da er kanskje ett panel nokk til test. Noe effekt må det vel levere ellers hadde ikke fyrvesen/kystverket hatt nytte av det til og lade batteriene som brukes på natt/mørketid.
 7. Ok, vi får se om det lette byttet gir mersmak. Denne gangen tok de solcellene, det står ikke om noe annet. Det finnes vel batterier også, og annet som kan være av interesse. Alle fyrlyktene er selvfølgelig ikke like fristende, men at noen kan ligge slik til at tyver kan få nok "arbeidsro", er mulig. Denne gjorde åpenbart det. Så 2000 er ditt eksempel. Vi får se om de ble fornøyd med "innsatsen". 🙂
 8. Dette ligger an til å bli en umulig diskusjon. Nå er tvilen sådd, og mange vil være "føre var". Tror flere ulver trekker inn i skyggen nå. Ingen kan si at ulvene ikke finnes. Topp ytelse og god pris er et fristende åte.
 9. Noen har muligens ikke skjønt hvor viktige sjømerkene er, eller gir glatt faen i det...(?) Lykten blir ikke sort før batteriene er tomme, og tar dette dager og uker vil de få et alt for godt forsprang. Så dette kan lett friste til gjentakelse, dessverre. Kanskje en trenger et automatisk webcamera (med dekning), som filmer aktivitet rundt utstyret i sann tid(?) På et slikt sted har nok tyver god tid på seg til å omgå utfordringene, så kameraet(ene) må starte å filme før tyvene rekker frem til noe utstyr som helst. Dette krever sikkert større dimensionering av solcellepanel og batterier. Men dette blir et enda dyrere problem ellers. Det måtte vere bedre enn at vi får en skipstragedie på svarte vinteren, og dette på grunn av ei lykt som er blitt mørk på grunn av tyveri og hærverk...!
 10. Det er slik fokus på "forsprang" og "lederstilling" når det gjelder miljø. Er det bare for å ha noe å smykke seg med(?) Det er så lite praktisk. Er det ikke realiteter og fakta som skal stå i sentrum? Alt ligner snart en "missekonkuranse". Det blir alt for overfladisk for meg. Det eneste det ellers går på er penger, våre og mine penger. Er det på tide at oljefondet/pensjonsfondet for fremtidige generasjoner, blir til miljøfondet? For uten finansiering av det som skal til trenger vi ikke noe pensjonsfond, da vi får en fremtid hvor fondet ikke kan hjelpe oss allikevel...(?) Vi er blitt så gjennomsnittelig "fete" her i landet at vi kommer til å "kanibalisere" på de magreste og svakeste i samfunnet for å holde oss fete en stund til. Det er ingen sak og finne pene ord å pakke det inn i slik at det blir spiselig denne gangen også... Sentraliserte verdier stiger, og periferien taper i verdi, for der må det "melkes", tilsvarende.
 11. Dette virker jo umiddelbart fornuftig. Men det er jo drøvtygging av ting vi har hørt/lest før. Ser ikke noen åpenbare resultater. Det som en tror kommer, blir bare konsepter. Skryter de av noe de ikke våger å lage?
 12. Forlat NH90-prosjektet snarest mulig, vi har ikke noe nytte av dette tullet. Har vi råd til dette, ja da har vi for god råd. Dette har passert idioti for lenge siden, nå er det bare tragisk. Vi lager ikke helikoptre selv, da må vi handle det som er best, og ikke rote oss borti denne typen "handel". Det som har fungert best her er vel pengeoverføringer. Noen er sikkert glade for det... Slike "drømmer" bør man våkne opp fra før man blir hentet...vekking har åpenbart enda ikke virket. Eller betyr det virkelig så lite hva man bruker felleskapets midler til??? Dette er en fiasko, slutt med fiaskoen !
 13. Mener at sjøkabler har en stål/metall-kappe i oppbygningen dette vil kunne skjerme feltet.
 14. Lyd forplanter seg så lett og langt i vann at støy må taes på alvor. Her er det spørsmål om frekvens og nivå. Lydens hastighet i luft ca. 340 m/sek. I vann ca.1500 m/sek. Avhengig av temperatur. Altså lyden forplanter seg ca. fem ganger raskere i vann! Treffer frekvensen det området som levende arter benytter er det uvisst hva som kan skje. I naturen benyttes lyd til alt fra forplantning til matsøk og sosialisering, tenker også på hvaler i denne sammenhengen. Jeg går ut i fra at det velges områder til oppankring som ikke er så dype, der er gjerne også fiskebankene! Greit nok at det blir mindre attraktivt å fiske der, det kan bli et fristed for fisken. Men hva skjer om fiskebankene blir et inferno av støy fra vindturbiner? Blir fisken stresset og syk, rømmer den...? I oppdrett prøver man å stresse fisken så lite som mulig, det er gode grunner for det, hvordan kommer det til å bli for villfisken vår? En stresset fisk er en dårlig fisk. Støy er neppe sunnere i havet enn på land. Vedvarende støy fra mange store kilder blir intenst i forhold til det som skjer i dag. Spørsmålet er frekvens, styrke på støy, og hva som kan tåles over tid. Og om turbinene må støydempes. Lyden går med sa 5000 m/sek.i stål og tårnet leder rett ned til sjøen. Det kan ligge et stort tabbepotensiale i dette!
 15. Blir vel ikke mindre steinsprut når disse sparker i vei(?) En vinner ikke løp på lyd og eksos alene heller, så det er neppe noe stort tap.🙂 En vanesak bare.
×
×
 • Create New...