Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Entern skrev (1 time siden):

For å være ærlig virker det ikke som om noen forventer at andre enn Vesten skal følge reglene, heller - inkludert de som er mest høyrøstet på at Vesten skal følge reglene.

Som igjen representer en implisitt oven-fra-og-ned holdning de selv hater og fordømmer vesten for, go figure. Det mest tragikomiske her er at mye av dette kommer fra vesten selv, som sagt det er på tide å vokse opp.

Apropo barnslighet synes jeg det er skammelig og trist at de fleste innbitt heier og ukritisk flagger for en side av denne suppa. Jeg savner paroler som for eks "vennligst ikke slakt uskyldige barn", "spar de sivile" eller simpelthen "kom til fornuften" gjerne med begge flagg inkludert. Om en ser 100% nøkternt på det har det gått utover mange uskyldige fra begge leire og begått ymse mindre kloke ugjerninger fra begge hold, noe som en kan vri og vende på i all evighet. Jeg forventer ikke at israelere eller palestinere som lever oppi dette vil kunne se objektivt på hverandre, men vi som betrakter fra utsiden burde ikke hause opp konflikten mer. Selvom vi skulle føle religiøs, politisk eller kulturell tilhørighet mot en part så burde det være mulig å tenke litt utover dette.  

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Entern skrev (5 timer siden):

En fin tanke.

Men en «regelstyrt verden» blir aldri mer enn en drøm, eller en illusjon. Det er bare Vesten som følger disse reglene. Ingen andre. For å være ærlig virker det ikke som om noen forventer at andre enn Vesten skal følge reglene, heller - inkludert de som er mest høyrøstet på at Vesten skal følge reglene.

Ingen andre. Japan, for eksempel?

Endret av jjkoggan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, jjkoggan said:

Ingen andre. Japan, for eksempel?

Japan regnes vel på en måte som del av Vesten nå? Og Sør-Korea? Og Taiwan?

Vesten = modernisert og regelstyrt/demokratisk (i prinsippet) ? 

Ellers kan en kanskje definere Vesten som der migranter drømmer om å dra til men ikke alltid får det til 🙂

Endret av lada1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, Crooked Cracker said:

Apropo barnslighet synes jeg det er skammelig og trist at de fleste innbitt heier og ukritisk flagger for en side av denne suppa. Jeg savner paroler som for eks "vennligst ikke slakt uskyldige barn", "spar de sivile" eller simpelthen "kom til fornuften" gjerne med begge flagg inkludert.

Det har aldri vært mangel på paroler og penger når det gjeler palestinasaken.

Men som du kansje snart må innse er at Israel er omringet av hatefulle arabere. I sør Hamas og Islamic Jihad, og i nord Hezbollah som har akkurat det samme målet som er å utslette Israel. Disse arabiske terrorristene er æreløse og feige og gjemmer seg derfor blandt sine kvinner og barn samtidig som de foretrekker å slakte fienden (Israel) sine kvinner, barn, eldre og handikapede. 

Hvis du skal komme noen vei med dine paroler må du få de overstatt til arabisk og sende de med adresse Hamas, Islamic Jihad og Hezbollah. 

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Jeg blir mer og mer tvilsomt om det kommer en innmarsj, Israel drives fra skanse til skanse under det amerikanske presset og dag etter dag går mens Iran får mer og mer tid for å forberede seg for en storkrig. Det kan ende med at Netanyahu kansellere alt og utløse et allment opprør i det israelske folket. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (1 time siden):

Hvis du skal komme noen vei med dine paroler må du få de overstatt til arabisk og sende de med adresse Hamas, Islamic Jihad og Hezbollah. 

Absolutt, jeg prøver ikke å relativisere deres groteske handlinger eller benekte forsvar mot dette, men å overse at Israel også har bidratt med å legge opp til tilstandene er jo tilsvarende agendadrevet blindhet. Mitt innlegg var mer rettet mot den selektive empatien vi ser ovenfor ofrene, som kan diskuteres om er genuin empati i det hele tatt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Jarmo skrev (24 minutter siden):

Ifølge Times of Israel er ikke Israel med på en våpenhvile:

Stikk i strid med hva som ble rapportert for en time siden:
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/israel-said-to-agree-to-temporary-halt-of-fire-in-south-gaza-to-allow-crossing-to-open/

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Israel: Førebels ingen våpenkvile og humanitær hjelp i Gaza

 

Israel seier det førebels ikkje er semje om våpenkvile sør på Gazastripa, melder Reuters. Like etter at egyptiske tryggingskjelder opplyste til nyheitsbyrået at Israel, USA og Egypt var samde om ei slik våpenkvile, kom ei fråsegn frå den israelske statsministerens kontor.

– Det er førebels ingen våpenkvile og humanitær hjelp i Gaza for å få ut utanlandske statsborgarar, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

Lenke til kommentar
Entern skrev (9 timer siden):

En fin tanke.

Men en «regelstyrt verden» blir aldri mer enn en drøm, eller en illusjon. Det er bare Vesten som følger disse reglene. Ingen andre. For å være ærlig virker det ikke som om noen forventer at andre enn Vesten skal følge reglene, heller - inkludert de som er mest høyrøstet på at Vesten skal følge reglene.

Slutter vi å kjempe for en regelstyrt verden kan vi like gjerne bare legge ned FN, domstolen i Haag og trekke oss ut av de traktater og samarbeid vi er del av. 

Jeg kjøper overhodet ikke en slik tangegang du fremlegger, at hvis andre ikke følger reglene, så er det greit for alle å drite i dem.

At det bare er vesten som er del av og følger internasjonal lov er heller ikke sant.

At man nå må argumentere for FN, menneskerettigheter og internasjonal lov på et norsk diskusjonsforum finner jeg forøvrig ganske så nedslående. Har vi virkelig kommet dit nå? Det burde faktisk være unødvendig, spesielt her i Norge som er en nasjon der disse prinsippene står kanskje sterkest i verden.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (10 timer siden):


Meh, vet ikke om det er ironisk, eller om du bare har en grov bias som gjør at du tror den siden du selv holder med ikke gjør noe galt?

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/

OHCHR har angivelig gode indikasjoner på at ukrainske styrker har bedrevet tortur, og rene henrettelser av russiske soldater.

https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/countries/ukraine/2023/23-03-24-Ukraine-thematic-report-POWs-ENG.pdf
 

Jeg har vel ikke på ingen måte sagt at Ukraina ikke har gjort noe galt eller begått krigsforbytelser, dette er godt kjent. Ikke minst er det gjennomdiskutert i tråden om den krigen.

Det jeg skrev er at Ukraina er et forbilde til etterfølgelse som Israel kan og bør lære av. Ikke fordi også Ukraina i likhet med alle stridende parter i de fleste kriger også har begått krigsforbrytelser, men fordi de i motsetning til f.eks. Russland følger opp disse hendelsene på største alvor og tilstreber seg å følge internasjonal lov. Som også er en nødvendighet for at Ukraina skal beholde støtte fra det internasjonale samfunnet.

Det bør også Israel gjøre, og jeg opplever at de i ganske stor grad gjør det, men langt fra godt nok.

Sitat

Krig er krig, Israel går usedvanlig langt for å nettopp følge reglene, men det er grenser for hvor mange tåpelige regler man skal følge.

Krigens folkerett er ikke tåpelige regler. 

Sitat

Har noe annet land, i noen annen konflikt, noen gang, levert mat, vann, elektrisitet, medisiner og annet, til området som er under angrep? Har noe annet land utsatt kritiske militæroperasjoner, i påvente av at sivilbefolkningen skal flytte seg?

Dette er elementær folkerett. Israel kontrollerer sivilbefolkningens primære tilgang til mat, vann og strøm. Sivile skal beskyttes i krig, så å stanse tilgangen er ulovlig, uavhengig av hvor det kommer fra. Hvis en part i en konflikt hindrer grunnleggende rettigheter fra å komme til sivilbefolkningen, og det fører til at sivile blir for eksempel utsultet, er det i strid med krigens folkerett, artikkel 33 og 55 i Geneve-konvensjonene. Kollektiv avstraffelse anses for å være en krigsforbrytelse, og FN mener Israel er skyldig i det.

https://ihl-databases.icrc.org/en/ihl-treaties/gciv-1949/article-33
https://ihl-databases.icrc.org/en/ihl-treaties/gciv-1949/article-55

Ta for eksempel Ukrainas stans av vannforsyning til Krym etter at russerne invaderte halvøya. Det ville ha vært en klar forbrytelse av Ukraina dersom det å skru av vannet hadde fjernet de sivile på Krym sin tilgang på drikkevann, men Krym har nok lokal vanntilgang til at tilgangen til drikkevann ikke blir påvirket.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mer om hvorfor våpenhvilen sør på Gaza for å få frem nødhjelp ikke har blitt noe av (foreløpig). Det er amerikanerne som har forhandlet den frem, men flere ministre i Netanyahus parti Likud er imot skriver Times of Israel, og siterer noen av dem.

Sitat

Several Likud ministers are vehemently opposing a reported US-brokered temporary truce to allow aid into the Gaza Strip through the Rafah border crossing with Egypt.

Energy Minister Israel Katz says he “bitterly opposes the opening of the blockade and the introduction of goods into Gaza on humanitarian grounds.”

“Our commitment is to the families of the murdered and kidnapped hostages — not to the Hamas murderers and those who helped them,” he says.

Culture Minister Miki Zohar also objects. “Those who massacre children, rape women and kidnap babies do not deserve any mercy.”

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/likud-ministers-oppose-temporary-truce-to-allow-aid-into-gaza/

Hamas hevder (lyver) på sin side at de ikke har hørt noe om noen våpenhvile.

Dette må være enormt frustrerende for amerikanerne, som allerede i går kveld annonserte at nødhjelp vil kunne slippe inn over Rafah-overgangen, og utenlandske statsborgere den andre veien. Også Norge var blant landene som annonserte dette i går, etter Støres samtale med Egypt.

Samtidig er det i morgentimene i dag observert fire FN-tankbiler på vei over grensen fra Gaza til Egypt, trolig for å fylle drivstoff til generatorene på sykehusene:

Spoiler

 

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (4 timer siden):

Det har aldri vært mangel på paroler og penger når det gjeler palestinasaken.

Men som du kansje snart må innse er at Israel er omringet av hatefulle arabere. I sør Hamas og Islamic Jihad, og i nord Hezbollah som har akkurat det samme målet som er å utslette Israel. Disse arabiske terrorristene er æreløse og feige og gjemmer seg derfor blandt sine kvinner og barn samtidig som de foretrekker å slakte fienden (Israel) sine kvinner, barn, eldre og handikapede. 

Hvis du skal komme noen vei med dine paroler må du få de overstatt til arabisk og sende de med adresse Hamas, Islamic Jihad og Hezbollah. 

Det er et poeng at i Gaza så er det tettpakket landstripe  med masse folk, ikke for å forsvare Hamas, men det er ikke mulig for de å drive krigføring uten at sivile er i fare. Men de burde tenkt på dette Før de angrep Israel og drepte 1400? mennesker og halshugget babyer…

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Rexxus skrev (19 minutter siden):

God morgen alle sammen, dem oppjusterer Gisselsituasjonen til 199 nå ca 200 stykker.

Dem har nå åpnet grensen til Egypt i Sør.

Det første stemmer, det andre er feil.

IDF identifies at least 199 hostages; Israel denies truce to allow aid into Gaza
https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-16-2023/

Det rapporteres om rakettangrep fra Hamas mot Modiin og Shefala nå. Ingen nedslag eller skadde er meldt om.

https://www.0404.co.il/?p=922882

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 minutt siden):

Det første stemmer, det andre er feil.

IDF identifies at least 199 hostages; Israel denies truce to allow aid into Gaza
https://www.timesofisrael.com/liveblog-october-16-2023/

Det rapporteres om rakettangrep fra Hamas mot Modiin nå. Ingen nedslag eller skadde er meldt om.

 

Rart Norske nyheter da skrive rom dette da :(
Misinformasjon :(
Desinformajson det kalles eller noe.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Snikpellik said:

Dette er elementær folkerett. Israel kontrollerer sivilbefolkningens primære tilgang til mat, vann og strøm. Sivile skal beskyttes i krig, så å stanse tilgangen er ulovlig, uavhengig av hvor det kommer fra. 

Vannet er skrudd på i sørlige delen av Gaza, innenfor den "sikre" sonen definert av Israel.

https://www.timesofisrael.com/israel-says-it-is-restarting-water-supply-to-southern-gaza-strip/

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...