Jump to content

Camlon

Medlemmer
 • Content Count

  14619
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Camlon last won the day on June 1 2018

Camlon had the most liked content!

Community Reputation

6982 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 1. Johan Sverdrup er blant Norges mest effektive felt, vi har andre felt som krever vesentlig høyere priser. De tallene inkluderer heller ikke andre kostnader som leting og utbygging av nye oljeplatformer. Og uten det så vil Norges oljeproduksjon falle, og da vil det ikke bli nok oljejobber eller skatteinntekter. Jeg tror også du undervurderer amerikanerene. Oljekollapset i 2016 førte bare til en liten reduksjon i USAs oljeproduksjon, og så økte oljeproduksjonen til nye høye nivåer.
 2. Ta en titt på grafen under. Fra år 1990, hver eneste gang man har en krise så faller oljeprisen. Men i 2015 så skjedde det noe spesielt, prisen på olje falt og forble lav. Dette skjedde fordi vi begynner å gå vekk fra olje, og USAs oljeproduksjon økte kraftig på grunn av ny teknologi. Om oljeproduksjonen aldri økte og det var ingen fokus på fornybar energi så kunne vi hatt $250 olje. I en global krise så kommer etterspørselen for olje til å falle enda mer og det kan medføre en lav pris over lenger tid. Det har ikke norges oljenæring råd til. Nye oljeplatformer vil bli skrinlagt, og bare de mest effektive oljeplatformene får fortsette å produsere. Den norske stat vil ikke lenger få inn masse oljeinntekter, staten må redde flere firmaer og finansiere arbeidsledige. Å bruke masse penger fra oljefondet er også en dårlig ide, siden oljefondet har falt på grunn av aksjeprisene. I tilegg så kommer dette til å få boligboblen til å kollapse. Jeg tror ikke på gradevis fall. Prisen er stabil nå nettopp fordi det er ikke nok etterpørsel og for mye produksjon. Når etterspørselen faller i en global krise, så finnes det ingenting som kan hindre oljeprisen fra å kollapse.
 3. Vi så hvordan det gikk i 2016. Oljeprisen falt, kronen falt og arbeidsledigheten gikk opp. Det som reddet oss da var at Staten økte forbruket av oljepenger og vi blåste opp en boligboble. Etterhvert så økte oljeprisen og norske oljeinvesteringer. Statens forbruk av oljepenger gikk aldri tilbake til tidligere nivåer og vi ble mer avhengig av oljepenger. Nå forestill deg en lignende situasjon, men det skjer sammen med en global krise og det er lite olje igjen. Boligprisene vil gå ned, ikke opp. Aksjeprisene går ned og oljefondet taper penger. Staten må kutte og øke skattene sånn at vi ikke bruker opp hele oljefondet. Mange firmaer kollapser, arbeidsledigheten øker kraftig, og den norske kronen faller kraftig. Tanken om å la folk jobbe når de er på trygd er god, men kommer neppe til å skje når vi har flere hundretusen arbeidsledige som trenger fulltidsjobb.
 4. Feil. Tar du en titt på fattige land så vil du se at de har normalt. Høy korrupsjon Høy kriminalitet Elendig rettsystem Forferdelig byråkrati (se Ease of doing Business) Dårlig infrastruktur En lavt utdannet befolkning, med ledere som konstant gjør dårlige valg. Jeg sier ikke at gode investeringer ikke hjelper, men det er ingen vidunderkur. Norge er heller ikke i spesielt god posisjon for å investere. Vi har mye penger, men nordmenn har for mye fokus på å hjelpe, og det betyr at alle prosjektene fører til store tap. Land som Kina gjør det bedre, fordi primærfokuset deres er å tjene penger. Spørsmålet var om Norge kan erstatte oljen med fornybar energi. Det kan vi ikke, fordi Norge er ikke i en spesielt god posisjon til å tjene masse penger på fornybar energi, spesielt ikke solkraftverk i Afrika. Selvfølgelig bør Norge prøver å investere i nye områder. Ikke fordi det kan erstatte oljen, men fordi det vil begrense skaden. Du vet ikke hva du snakker om. Parafin er billig, mye billigere enn å få noen til å installere en solpanel, legge inn strømkabler, kjøpe inn lyspærer og reparere eventuelle skader. Og la oss si solpaneler og installasjon ble mye billigere. Det vil også bety at Norge vil tjene svært lite per solpanel. La oss si det er 200 millioner familier som lever uten strøm. Hvis vi klarer å få 10% til å kjøpe norsk solcelle for 1000 kroner i året med en profttmargin på 25% så vil vi tjene 5 milliarder kroner. Etter skatt og eventuelle ekstrainvesteringer så blir det enda mindre. Oljevirksomheten fører til flere hundre milliarder i skatteinntekter. Man tjener ikke penger på å selge et billig produkt til folk med lav kjøpekraft. Man tjener penger på å selge et dyrt produkt som folk må ha. Et eksempel på et slikt produkt er olje. Det er mer enn nok penger rundt i verden, og er det penger å tjene så finnes det investorer. At de ikke er villig til å ta tap for langsiktig gevinst er 100% feil, investorer har over lenger tid finansiert tapene til WeWork, Netflix, Tesla, etc i håp om fremtidlig profitt. Men i mange tilfeller så er det ingen penger å tjene og da trenger man naive nordmenn med et enormt oljefond. Det er riktig, men resultatet av dette er ikke at Norge finner en ny industri som vil ersatte oljen. Det som vil skje er at kronekursen kollapser og på den måten reduserer lønningene og Norges import. Staten vil ikke få skatteinntektene de forventer og må kutte i velferden og øke skattene. Mange av de som jobber direkte eller indirekte i oljeindustrien vil bli arbeidsledige. Vi kommer da til å bli et eksempel på hva som skjer når man blir for avhengig av olje. Over tid vil det rykte forsvinne, men vi har da blitt et normalt skandinavisk land.
 5. Om vi får billig fornybar energi, så vil det naturligvis være flott for fattige land. Men du glemte å forklare hvordan det ville være fantastisk for Norge. Vi har allerede billig fornybar energi i form av vannkraft, og hvis resten av Europa har tilgang til billig solkraft, så kan vi ikke lenger selge vannkraften til høy pris. Det virker som om du lever i en illusjon om at Norge skal tjene seg rike på å bygge solkraft for fattige afrikanere. Hvor fantastisk hadde det ikke vært, fattige kan få strøm og vi kan finne en erstatning for oljen. Men slik fungerer det ikke i virkeligheten. Grunnen til at vi kan tjene penger på olje er nettopp fordi prisen er høy, og de som kjøper oljen våres er rike land med mye kjøpekraft. Vi tjener ikke masse penger på å selge et billig produkt til land uten kjøpekraft.
 6. Internasjonalt så er Sveriges levestandard høy, men jeg tror ikke nordmenn ville vært svært fornøyd med 10% høyere skatter, 30% lavere lønn, dobbelt så høy arbeidsledighet og dårligere velferd. Og Sverige har en rekke bedrifter som har bygget seg opp over tid. Det vil ta lang tid for Norge å bygge opp en lignende eksportindustri. Sverige har også fordelen at de har en mye høyere befolkningstetthet, og de er med i EU. Nei, Norge uten olje kommer neppe til å bli en suksesshistorie.
 7. Det er ikke våres jobb å bestemme hvor mye en persons arbeid er verdt, markedet skal gjøre det. Setter man en maksimumslønn får man to store problemer. For det første vil rike folk i enda større grad flytte inntekten sin fra lønn til utbytte og avkastning, noe som vil gjøre forslaget meningsløst. I tillegg så vil det føre til at mange rike forlater landet og Norge mister skatteinntekter.
 8. Det ser ut som Greta Thunberg begynner å forstå at hun har blitt lurt. Hun er bare en utstillingsdokke for politikere og media til å gi støtte for deres politikk. De hadde ingen planer om å "redde" kloden, planen var å få flere til å stemme på partier som Demokratene. Om noen år så er Greta Thunberg for voksen og de vil erstatte henne med en ny yngre modell.
 9. Nå vet vi ikke om produsenten fikk ssd-en på tilbud eller om de ville tatt besparelsen som ekstra profittmargin. Han vet allerede at den bare har 256 GB, han får heller glede seg over at han fikk en rask SSD i en så billig PC.
 10. Jeg vet ilke helt hvor jeg skal starte. For det første så har ikke Japan en veldig høy prosent selvmord, og det er feil aldersgruppe som tar livet av seg. For det andre så gjorde ikke Japan mye bedre enn Norge i Pisa 2018. For det tredje så er ikke Japan verken Kina eller Singapore, og deres problemer kan ikke sammenlignes med dem, spesielt siden Singapore har ikke en høy selvmordsrate.
 11. Det er mye mer press i Singapore og Kina uten at det fører til en mye høyere andel syke sammenlignet med Norge. Poenget er ikke at norske elever ikke opplever stress, men stresset kommer ikke fra høye arbeidskrav. De kommer av at elevene bruker for lite tid på læring og faller etter. Og det er mye pugging uten forståelse i Kina også, de er tross alt kjent for det.
 12. PISA 2018 har blitt sluppet ut, og Norge falt med ca 8 poeng. Asia er best igjen. Der kollapser teorien om at norske elever opplever for mye prestasjonspress. Problemet er heller at norsk ungdom er for late, og faller etter. Pisa 2018 resultater, se side 17 og 18. https://www.oecd.org/pisa/Combined_Executive_Summaries_PISA_2018.pdf
 13. Jeg synes dette var et mye bedre valg, du får mye mer for pengene. Jeg er uenig med de som mener du burde kjøpt HDD, SDD er mye raskere. Geforce 1660 er også et veldig godt grafikkort. Om jeg var deg så ville jeg kjøpt en 8/16 GB minnebrikke. Den har et ledig Ram-spor og 8GB RAM er litt lavt. Om du ikke har det allerede, skaff deg en ekstern harddisk hvor du plasserer bilder og videoer sånn at du ikke går tom for plass.
 14. Etter min mening kjøper du en dyrere PC enn det du trenger. Kjøp deg heller en stasjonær for rundt 8000-11000 og kjøp en god skjerm. Det burde holde fint for Dota 2. Når Diablo 4 kommer ut, så kan du bytte ut grafikkortet.
 15. Kina er øverst fordi byene har rundt 25 millioner innbyggere. Andel EL-biler er forsatt lav og ifrastrukturen er dårlig. Kina har gjort kraftige tiltak for å redusere fabrikkutslipp, det har blitt bygget mye fornybar energi og jeg har aldri sett noen brenne søppel på gaten. Brenning av søppel skjer normalt i fabrikker og målet til Kina er å øke andelen som blir brent sånn at de ikke får enorme søppeldynger.
×
×
 • Create New...