Gå til innhold

Orknøyene vil vurdere å bli en del av Norge


Anbefalte innlegg

Orknøyene, en øygruppe som per nå tilhører Skottland og Storbritannia, vurderer alternative styreformer. Et av alternativene er å bli et selvstyrt territorium under Norge, slik Færøyene er under Danmark.

https://www.nrk.no/norge/skotsk-oygruppe-ser-pa-muligheten-for-a-bli-norsk-territorium-1.16469243

https://www.aftenposten.no/verden/i/O8XRRw/de-er-misfornoeyde-med-britene-naa-ser-orknoeyene-paa-mulighetene-til-aa-bli-norske-igjen

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/nQlkkm/orknoeyene-vil-vurdere-aa-bli-en-del-av-norge

Orknøyene har vært hovedsete for norske vikinger, og har tidligere vært under norsk styre i 600 år. Kjør på, tenker jeg!

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Morromann skrev (13 minutter siden):

De sliter økonomisk og ønsker mer overføringer fra Norge er grunnen leser jeg. Så - nei takk.

Det er nok en litt for forenklet oppsummering. De mener de ikke får nok støtte, spesielt ikke sammenlignet med andre øyer og lignende områder. De har også tidligere ønsket seg større grad av selvstyre og uavhengighet, så dette er ingen helt ny sak.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Runar skrev (14 minutter siden):

Det er nok en litt for forenklet oppsummering. De mener de ikke får nok støtte, spesielt ikke sammenlignet med andre øyer og lignende områder. De har også tidligere ønsket seg større grad av selvstyre og uavhengighet, så dette er ingen helt ny sak.

Morsom tanke, men det er snart 600 år siden de var en del av Norden:

Orkney could leave UK for Norway as it explores ‘alternative governance’ | Scotland | The Guardian

Men dette blir et snodig arrangement der Shetland som ligger nord for Orknøyene fortsatt skal være en del av GB/Scotland. 

Lenke til kommentar

Selv om de får litt overføringer kan det fortsatt være verdt det strategisk sett. Se på alt bullshit denne staten bruker skattepenger på fra før. Dette kan vel ikke være det verste. Mulighetene kan være mange, om det er utvikling av havvind, utvinning av mineraler og metaller, olje og gass under havbunnen etc.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (2 timer siden):

Men dette blir et snodig arrangement der Shetland som ligger nord for Orknøyene fortsatt skal være en del av GB/Scotland. 

Eit øysamfunn som er isolert frå fastlandet eller hovudøya forblir like isolert uavhengig av korleis ein tegner kartet. Einaste forskjellen dersom Orkneøyane blir ein del av Norge medan Shetland blir ein del av UK er at når innbyggarane på Shetland skal til London så må dei flyge (eller ta båt) som går forbi Orkneyøyane, Verken Orkneøyane eller Shetland blir meir eller mindre isolerte ved å bytte tilhøyrlegheit.

Eg antek at dette forslaget er mest ein politisk trusssel for å få UK til å bevilge meir pengar enn det er eit reelt forslag.
Men med gode elektroniske forbindingar så er ikkje geografien like viktig, med med ei øygruppe med berre 20 000 innbyggarar og største tettstad med rundt 7000 innbyggarar så blir det ein del tenester som innbyggarane må få dekt på andre måtar, kanskje særleg med tanke på tilgang til sjukehus med meir avansert behandlingstilbod. Eg veit ikkje kva slags helsetilbod dei har på Orkneøyane men helsevesenet er nok basert på at pasientar blir frakta med fly til Skottland. Så om Orknøyane skal være under norsk styre så vil nok den einaste fornuftig gjennomførbare løysinga være at Orknøyane må ha ei avtale om å kjøpe helsetenester frå Skottland sidan det nok er lite realistisk å tenke flytransport til Norge.
Det sagt så har Norge litt erfaring med å drifte små lokalsamfunn med lange reiseavstandar. Ser på wikipedia at minste distriktssjukehuset i Norge er Nordlandssjukehuset Lofoten som dekker 24 000 innbyggarar, og at neste på lista er Haukeland universitetssjukehus som dekker 30 000 innbyggarar.
Så sjølv i Norsk målestokk så er Orknøyane eit veldig lite og veldig isolert øysamfunn. 

Eg trur likevel at det kan være nokre fordelar å hente for Orknøyane ved å ligge under norsk styre, for norske myndigheiter har nok meir erfaring og forståing for behova til små lokalsamfunn. I UK så er politikken langt meir sentraliseringspositiv. I UK så har dei eit nasjonalt mål om at responstida for ambulansar skal være på 15 minutt i 90% av tilfella mot det norske målet på 12 minutt i 90% av tilfella. Det disse tala indirekte fortel er at ein innbyggar på bygda i UK må rekne med å måtte vente lengre på hjelp enn ein innbyggar på bygda her i Norge.

 

For Norge sin del så vil nok eit slikt forslag være veldig avhengig av to ting;
Det fyrste og viktigaste er i kor stor grad Orknøyane forventar å ha eit sjølvstyre. Løysinga som Færøyane har i dag ovanfor Danmark kan nok ikkje politisk aksepterast sidan det medfører ein ikkje ubetydeleg mengde byråkrati om Orknøyane skal ha eigne særreglar og ikkje kan driftast som eit fylke eller kanskje meir aktuelt som ei eiga kommune som til dømes Utsira kommune eller Longyearbyen lokalstyre. Berre enkle ting som språket vil gi ei byråkratisk utfordring ettersom alt som kjem frå den norske regjeringa vil måtte oversettast.

Det andre som blir viktig er om det er økonomisk ansvarleg å innlemme Orknøyane til Norge. Om verdiskapinga på Orknøyane, eventuelt at dei potensielle verdiane i from naturressursar og då særleg havbruk gjer at Orknøyane kan bidra med skatteinntekter som står i stil med tilskota dei får frå staten.

For Norge sin del så må det ikkje berre være berre utgifter og meirarbeid knytt til ei overtaking. Det må være igjen nokre fordelar for Norge også.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Selv om det trolig er et PR stunt for å få oppmerksomheten til England og Skottland, så er det litt artig at de shopper rundt for å finne en ny "forelder" 😛 
Vi har felles historie og interesser, men det spørs om alle eventuelle ulemper det vil medføre å bli adoptert av oss er gjennomtenkt.
Skal det være verdt det for oss så er olje og fisk noe som kunne være av interesse, men naboen Shetland har ikke vært begeistret for Equinor sin virksomhet, så det spørs om de vil være av lik oppfatning. Men jeg vil anta at Orknøyene hadde fått litt mer av kaka enn de får i dag i fra England ;) 

En ting til, Orknøyene er tilhengere av EU, tvilsomt om de kunne fortsatt å være medlem om de ble norsk territorium. 

Endret av Uderzo
Lenke til kommentar
29 minutes ago, Sjørøver said:

Få med Shetland og Færøyene også. Kanskje vi skal sende en forespørsel til Island i samme slengen? 

Det er jo bare rett og rimelig. I tillegg skal vi ha tilbake Jemtland, Herjedalen, Baahus og Eirik Raudes land.

Da vi ikke kan forvente at Sverige og Danmark uten videre leverer tilbake det de har stjålet anbefaler jeg at forsvaret vårt skaleres opp til ca 3 ganger summen av det svenske og danske forsvaret, slik at vi får tilstrekkelig slagkraft til å befri de okkuperte delene av Norge med vold om vi må.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er nok mest PR-stunt.  Går el-kabler fra fastlandet ut til de - riktignok er 10% selvforsynt med egne vindturbiner leser jeg - men er nok flere bånd inn mot fastlandet enn kun noen kabler. Skottland er del av Great Britain og gir neppe fra seg et slikt område med sjømat- (fiske, største krabbeforedling i Europa, hummer og kamskjell) og natur-ressurser (mye vind, vindturbin parker) osv.    Den skotske whisky'en de produserer får vel neppe samme "schwung" over seg om den blir "Norwegian Whisky".    Ikke bare har toget gått, men skinnene er for lengst borte...

Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (7 timer siden):

Veldig unaturlig at øyene som nesten ligger på land i Skottland skulle bli norske. Det er jo nesten som om Lofoten skulle blitt Skotsk.

Hvis Bouvetøya kan regnes som norsk så er det ikke noe problem med Orknøyene.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (36 minutter siden):

så spørs det om regjeringene i UK/Skottland vil gi slipp på de?

Det vil de ikke ;)
 

Sitat

 

Storbritannia: Uaktuelt å la Orknøyene bli norsk

Storbritannia sier det er uaktuelt at Orknøyene kan bli en del av Norge. Tirsdag skal øygruppens råd se på alternative måter å styre på.

I det siste har lokalpolitikere på Orknøyene uttrykt sterk misnøye med Storbritannia og antydet at de ønsker å bli en del av Norge. Det kommer ikke på tale, ifølge Storbritannia.

– Vi er sterkere som ett forent kongerike, og vi har ingen planer om å forandre på det, sier en talsperson for statsminister Rishi Sunak mandag.

Orknøyene ligger nord for Skottland og var en del av Norge fram til 1472, da øygruppen havnet under Skottlands styre.

(NTB)

 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...