Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Simen1 skrev (17 minutter siden):

[...]Målrettet ondskap!

Det er rett og slett nådeløst og ikke minst en stor løgn fra Kiwi. De kjørte på med reklamer over hele linja, med dramatisk bakgrunnsmusikk og en fortelling om at de presser prisene og aldri gir seg. Selvsagt fordi dem tenker på oss, forbrukerne. De har gjort det motsatte. 

Men jeg tror også at vi forbrukere har nytt veldig godt av kunstig billige EMV lenge. Man kan jo lure når Synnøve Finden og Tine sine guloster har kostet ca. 90 kr kiloen, hvorfor koster Xtra-gulosten (som forøvrig er laget av Synnøve Finden og har samme fettinnhold som de to andre) 75 kr kiloen? Dette er da noe gamle og omtrentlige tall. Men jeg mener at det illustrerer poenget mitt. 

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Nedward skrev (2 timer siden):

 ... en stor løgn fra Kiwi.


Kiwi er ... Norgesgruppen.

Akkurat det samme som de fleste andre butikker i Norge, med samme eier.

Kiwi har dog vært i mer direkte konkurranse med Rema, som billigkjede, og derfor passet det vel fint at Kiwi presset prisene, var billigst, og holdt prisene fast osv. slik at de fremsto som et bedre alternativ enn Rema.

Kiwis søsterbutikker Meny, Spar og Joker, som har samme eier, som også eier det største leverandørleddet til butikkene (Asko), valgte åpenbart ikke samme modell, trolig fordi man nok lot Kiwi straffes litt på bunnlinjen, med noen hundre millioner mindre overskudd i første halvår, for å øke konkurransen mot Rema.

Det var neppe noen genuin omtanke for forbrukerne, da ville man jo gjort det i alle butikkene, ikke bare Kiwi, og de kronene de tapte på "stuntet", tjener de lett tilbake ved å ha økt omsetningen, og trolig tatt noen kunder fra Rema.

Man blir ikke Norges rikeste ved å ha omtankte for vanlige folk, det blir man av å flå folk flest for ting de er nødt til å kjøpe.

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hørte en podcast om prishoppet. De sa at priskrigen gav noen billigere basisvarer, men at andre varer, som såpe, hadde blitt mye dyrere.

Men disse kan du kjøpe billigere i sånne butikker som ikke har ferskvarer. Europris, Normal osv. De trenger ikke skru opp prisene på såpe for å subsidiere billig kjøttdeig, da de ikke har kjøttdeig.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar
BadCat skrev (10 timer siden):

De rimeligste ostene du nevner er ikke laktosefrie.

Det er antagelig bare noe de skriver for å være på den sikre siden og for å differensiere kunstig mellom den samme osten som har ulik emballasje. Å være på den sikre siden handler om å ha teoretisk mulighet til å bytte produksjon fra ekte laktoseholdig ost til hvitost uten å vaske ned produksjonslinjen mellom de to. Dvs. de tar første batch og emballerer den med f.eks Prima og når anlegget har kjørt en stund, så kommer de sikkert garantert under noen grenseverdier for laktose som gjør at de kan emballere resten som Synnøve. Dvs teoretisk mulighet og forbehold til å kunne gjøre det, hvis det skulle bli behov. Det er ikke sikkert det er vanlig å ikke vaske ned linja selv om de har tatt forbeholdet på de billigste emballasjene.

Lenke til kommentar

Hvilke fullverdige middager er de billigste? Jeg kjenner noen* men vil gjerne ha flere forslag.

De to billigste jeg kommer på er:

1. Tomatsuppe med makaroni (billigmerke) + pannekaker (billigmerke eller hjemmelaget). Totalt kanskje 50 kr for 4 porsjoner.

2. Pasta karbonara med hjemmelaget saus og sparsomt med bacon og parmesan. Anslår prisen til 50 kr for 4p.

Hvis forumets samlede krefter klarer å hoste opp mange retter som koster i størrelseorden under 20 kr/pers så kan vi kanskje samarbeide om å lage vår egen kokebok-tråd om billigmiddager. Kanskje be om å splitte det ut fra denne tråden om det blir mange oppskrifter.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (16 minutter siden):

Hvilke fullverdige middager er de billigste? Jeg kjenner noen* men vil gjerne ha flere forslag.

De to billigste jeg kommer på er:

1. Tomatsuppe med makaroni (billigmerke) + pannekaker (billigmerke eller hjemmelaget). Totalt kanskje 50 kr for 4 porsjoner.

2. Pasta karbonara med hjemmelaget saus og sparsomt med bacon og parmesan. Anslår prisen til 50 kr for 4p.

Hvis forumets samlede krefter klarer å hoste opp mange retter som koster i størrelseorden under 20 kr/pers så kan vi kanskje samarbeide om å lage vår egen kokebok-tråd om billigmiddager. Kanskje be om å splitte det ut fra denne tråden om det blir mange oppskrifter.

Har jo denne som minner veldig om det du foreslår:

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hjemmelaget fiskegrateng/pøsegrateng/bacongrateng/kyllinggrateng eller hva man vil ha. Går sikkert med bønner eller mais også for den saks skyld. Tilbehør, brød, meierismør, raspet gulrot, salat. Antakelig mulig med poteter eller kålrot ved siden av også for den om liker slikt. Kyllingen bør man krydre i så fall ellers smaker det ikke stort. Uansett rett bør man tenke på hva man liker av smak og konsistens på det man putter i.

Lage 10 liter med hjemmelaget lapskauis og fryse ned så man har to  ganger i uka i 3 måneder.

Lage 5 liter med spaghettigryte og fryse ned. (kjøttdeig, løk, paprika, tomatsaus, champignon og diverse som man liker.) Spaghettien lager man for hver gang da det tar 5-10 minutter og funker dårlig å fryse med tanke på konsistens/smak/opplevelse. Det blir rett og slett vassent, overkokt og ugunstig glykemisk indeks når man skal varmebehandle pastaen alt for mange ganger.

Hjemmelagde kjøttkaker. Stor batch

Hjemmelagde karbnonader. Stor batch.

Hemmelaget bacalao.

Hvis man ikke vil fryse ned men har slekt, venner, familie, naboer, kollegaer går det an å spleise på råvarer og lage større batcher som flere får glede av.

Hjemmelaget fisk og chips med saus og mushy peas. Billig og godt, men tidkrevende. Chipsen skal feks stekes og avkjøles tre ganger på diverse temperaturer for å få den bra. Det er ikke noe man lager på 20 minutter. Man kan sikkert jukse med halvfabrikat men smaksopplevelsen blir dårligere jo flere snarveier man tar. Man må også til fiskehandleren selv om det sikekrt finnes noe frysetorsk man kan bruke. Den ultimate fisken skal være fersk hyse, men det er det flere meninger om.

Hjemmelaget kjøttpudding/fiskepudding/kjøttboller/fiskeboller osv.

Kotelett/kyllingfilet/løvbiff med potetstappe, wokblanding, hvit pepper og rømme. Kanskje et press med sitronsaft og et dryss med urter.

Sausbruning og diverse kan være litt tricky hvis man ikke har fått øvd seg. Jeg vet ikke om folk lærer slikt i dag. Har man ikke laget middag før bør man starte enkelt og komme i mål før man avanserer til vanskeligere retter. Husk å rydde etter hvert så ikke benker, bord og vask er overfylt av rot og griseri når maten er klar.

Endret av BadCat
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (24 minutter siden):

Hvilke fullverdige middager er de billigste? Jeg kjenner noen* men vil gjerne ha flere forslag.

De to billigste jeg kommer på er:

1. Tomatsuppe med makaroni (billigmerke) + pannekaker (billigmerke eller hjemmelaget). Totalt kanskje 50 kr for 4 porsjoner.

2. Pasta karbonara med hjemmelaget saus og sparsomt med bacon og parmesan. Anslår prisen til 50 kr for 4p.

Hvis forumets samlede krefter klarer å hoste opp mange retter som koster i størrelseorden under 20 kr/pers så kan vi kanskje samarbeide om å lage vår egen kokebok-tråd om billigmiddager. Kanskje be om å splitte det ut fra denne tråden om det blir mange oppskrifter.

har ingen middags-oppskrifter på stående fot, men bare komme med en generell betraktning, og der er at (for min del i alle fall) kan kjøtt-komponenten ofte sløyfes helt. Dvs. er det øvrige smakfullt nok, så savner jeg ikke kjøtt. Har f.eks. begynt å kjøpe endel Grandiosa Tynn bunn/Mozarella og solmodne tomater. (kr. 38,75 Kiwi) Siden den ikke har kjøttkomponent av noe slag, er det derfor mer ost (og muligens krydder) Her savnes ikke kjøtt i hele tatt, den er frisk og god.

En annen billig "vomfyll" vare, er gjerne pannemix, bestående av poteter i terninger, løk, og skinke. For min del kunne skinken vært sløyfet, for man smaker den ikke uansett synes jeg. Har hendt jeg har kjøpt ferdigstekt brunet løk for å piffe opp.

btw, var innom Coop Ekstra i dag og spanderte på meg en rett fra varmdisken, Pasta Arrabiata, ikke noe kjøtt i den, og savnet det ikke, da sausen og krydderiet i seg sjøl er mer enn nok.

"Konklusjonen min" er at hvis man bare hadde lært seg å lage gode sauser og tilbehør, så er penger spart (siden det er kjøtt og kjøttfarser som er den dyre ingrediensen i mat)

Vi har nok mye å lære av indisk kokekunst, de lager utroligste uten å benytte særlig mye av kjøtt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Subara skrev (På 24.4.2023 den 14.24):

Hvilket merke er best av Isbjørn is og First Price? Kanskje sammenligne sukkerinnhold og mengden av syltetøy, jordbær og nøtter.

scannet eskene, øverste First Price (Krone-is sjokolade) og Isbjørn-is (Krone-is jordbær) Rema1000

fW8Xc0F.png

pBQRMZa.png

de inneholder begge mye rart, men av den mest verdifulle ingrediensen, kremfløte, er det 10% vs. 18%

men hvem som er "best" kommer vel an på smak & behag. Jeg synes begge forsåvidt er ok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg klipper av i hjørnet på en slik og  drar alt ned i munnen med ei håndvenning. Like sulten etterpå.

Jeg har heldigvis greid å slutte å kjøpe det selv om jeg synes den "Pølsegryte" er ok.

Når dere skriver 4 porsjoner så tenker jeg under én. Jeg er helt ødelagt når det gjelder mat.

330 gram middag skal jeg spise etterpå. Det går bedre nå for jeg har kommet meg fra 120kg til ca 104. Bare 35 kg igjen.

Da jeg var ung veide jeg ca 85 kg men jeg har bestemt meg for at jeg for første gang skal få veie noe over 70 kg. Da dreiv jeg og tynte meg selv i friidret mot folk som var slanke. Jeg var ikke feit men det var alltid mye mat hos bestemor og bestefar, så det var stadig noen ekstra kg på kroppen. BMI var ca 24-25 og det er i det øvrre sjiktet av normalvekt, rett før det tipper over i overvekt. Det er langt opp til fedme. Når man kommer til 35 i BMI og skalaen bli rød for fedme. :( Mørkerød, fare, fare, fare begynner på 40. Der har jeg heldigvis aldri vært og skal heller aldri.

På starten av 2010-tallet var det en lege som mente at jeg  måtte få i meg mer næring. For lite kan bli til for mye hvis man ikke følger med.

Quote

Fedme, helse og følgesykdommer

Ved overvekt (BMI på over 30) kan man gradvis utvikle symptomer og komplikasjoner i form av andre sykdommer. Eksempler på slike følgesykdommer er type 2-diabetes, høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier, visse kreftformer og søvnapné.


De utspekulerte lærerne kjørte kvaifiseringer i gymtimene, så ble de beste sendt med buss for å representere skolen i stevner og diverse til å løpe mot folk som drev med friidrett på heltid. Satan i helvete for et liv. De smarte ruslet rolig bortover mens de røykte og spiste skolebrød. Hvis vi skulle løpe ei halv mil så var det et triks at folk trakk inn i skogen og så kom de ut igjen etter at de siste hadde kommet tilbake samme vei 2,5 km løp frem og tilbake. De smarte slapp unna med 7-800 meter rusling.

Det skal bli så sykt digg å slippe å slepe på 50 kg flesk. Kanskje man får leve lenger også. Det er ikke så vanskelig å bli feit. 10 år med hveteøl og store middager, gå opp 3-4 kg i året. Det går ei stund før man innser at man begynner å bli feit. Det var ikke noe problem å gå ned i vekt da man ruslet 6 timer om dagen med Pokémon Go, men det var ikke noe end game i det spillet, så det ble veldig kjedelig etter ei stund.

Dårlige matvaner går i arv. "Det er bare å spise, det er flere gryter til nede i kjelleren. Tak deg litt mær no." Så flere porsjoner senere. "No får du ikkje mær!" Stekt sild, fårikål, lapskaus og bacalao.

Ei stor felle for meg har vært Kinesisk restaurant. Porsjonene er alt for drøye og trelativt lave priser, så man kan gåt ditt for ofte. Store rabatter ved take away.

Det står skrevet at 70% av den voksne befolkning er overvektige, så usunne matvaner er noe som angår de fleste.

Endret av BadCat
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det stemmer bra for min kropp og høyde. Hvis man er i tvil så kan man alltids stille seg foran et speil og se at man har større mage enn ei kvinne som er gravid. Da er det ikke så vanskelig å tenke i de baner at man må ta grep før man blir alvorlig syk av livsførselen.

Det er bare de siste 5+ årene at jeg har hatt problemer med vekta. Litt før covid var jeg 98,5 kg, ned fra 116.. Det var under covid det ble mye mat, øl og lite bevegelse slik at det gikk oppover igjen.

Jeg har aldri vært feit før det. Bare for tung til å drive med idrett på høyt nivå. Jeg har alltid bra utholdenhet. I forsvaret ble jeg nr 2 av 270 mann, bare slått av en som drev med toppidrett. Da jeg kom i mål ropte troppsjefen. "Jeg er helvetes imponert av deg til å være en som røyker 40 om dagen."

Jeg ble glad av å lese at dere får flere serveringer ut av maten.

Endret av BadCat
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det bør bli regler for hva man kan putte i maten og hvordan den kan fremstilles.

Det jeg håper mest på er lik kilopris uavhengig av mengde. Det er svært lite gunstig å kjøpe familiepakninger for å få lavere kilopris i ei husholdning med 1-2 mennesker. Det og så forbud mot ta tre, betal for to. Det bør gis tilbud for kun én i stedet. Helt greit å kjøpe tre hvis det er tre som skal ha, men når det er kun 1 som skal ha så går det "gæli" å kjøpe 3.

Den nye utingen er 6-pack energidrikke for 99+ pant  mot 138 til 150 kr for 6 stk når man kjøper de enkeltvis. Press til å kjøpe mer er en uting i et land med så mange husstander med kun étt medlem.

Det som trikses mest i hos dagligvaren er pakningenes form og størrelse. Det er mange kunder som blir lurt hver gang. Enten det er at folk betaler mer for lik vare de tror er av bedre kvalitet, betaler for mye for en mindre mengde eller blir lurt til å kjøpe for store mengder.

Litt bedre er det for varer som skal i fryser for da er det ute av syne og sinn, spesielt hvis man har fryseren i en kjeller utenfor leiligheten. Det skal litt mere til foir å gå ut av leiligheten og ned noen trapper samtidig som man fikler med låser og det som er. Da sitter det lengre inne å hente seg mer mat enn man skal. Har man maten lett tilgjengelig i kjøleskap eller kjøkkenskap så kan man lett forsyne seg mer enn man har tenkt.

Endret av BadCat
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Man behover ikke å spise alt, men hvis man har litt dårlig kontroll eller er en som belønner seg med mat så er det ikke så lett som det er for noen. Coop er fæle til å tilby 3 for 2. Det er for så vidt greit hvis det er lov til å mikse tre varegrupper så man kan kombinere tre varer til en rett.

Rema har 1 liter melkekaffe til 25 kr. Galskap. 4 liter for en hundrings og ikke bra å drikke i store mengder. Helle i seg en hel liter i stedet for et glass. Hvem orker å gå tilbake til kjøleskapet  med det som er igjen når man kan kjøre ned hele greia og har flere kartonger igjen til senere. Styrter man hele kartongen så slipper man å skitne til et glass også.

image.png.38c95a4192c8736c1b8698e048747630.png

Satan selv er 3x600 gram gilde grillpølse som henger sammen.  Alt for beleilig å kjøpe når man skal game litt i helgene.

Noen greier å begrense seg og gjøre alt etter boka, andre gjør ikke det. Pakningene er ikke tilfeldige. Det er nøye planlagt og tilpasset år for år for å maksimere salg og profitt. Prisen går til forbrukeren og ikke nødvendigvis i form av kroner og høre men i verste fall ødelagt hjelse. Man kan alltids få flere kroner i lommeboka senre, men det er værre å få tilbake helsa.

For  produkter på flasker og beholdere er et mye brukt triks å ha store åpninger slik at det kommer ut mer produkt. Vil du øke salget med oppvaskmiddel med 20% så øker du  dimensjonen på flaskeåpningen med 20%. Hvorfor selge majones på tube, flaske eller pose når man kan selge i glass med hinsides stor åpning. Hvis de er ekstra heldige har ikke forbrukeren en kniv eller skje tilgjengelig så forsøker han å helle på bare litt, oi der kom det ja. Huff.

Jeg vet ikke om dere husker de gamle dressingflaskene fra Idun som var frem til for 20 år siden eller noe slikt. Enten så kom det ikke noe eller så kom nersten hele flaska.

Endret av BadCat
  • Liker 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (2 timer siden):

Når dere skriver 4 porsjoner så tenker jeg under én. Jeg er helt ødelagt når det gjelder mat.

Jeg synes du hadde en fantastisk liste over forslag og kan nesten ikke skjønne at det er samme person som skriver om 104 kg. :) Har selv noen kg over optimalt, men stresser ikke noe med det. Jeg er mer bekymret for generell ulekker usunnhet, i form av for lite ferskt, grønt, for mye ferdigmat osv. Ønsker å utarbeide et sunt, godt og billig reportoar av retter som er forholdsvis enkelt å kjøpe inn og lage. Har planer om et skapstørrelse urte-drivhus som kan få bo inne i vinterhalvåret og tilby mange av de tingene jeg synes er for stress og dyrt å kjøpe ofte, men som hever maten.

Angående porsjoner så tenkte jeg bare gjennomsnittsfamilie med et par gjennomsnittlige voksne og barn, bare for utgangspunkt til å beregne og sammenligne pris pr måltid. Så kan man jo justere mengde selv etter antall personer og hvor mye hver enkelt spiser. En familie på 6 vil nok ha større behov enn en familie på 2, men nå vil jo rangeringen av måltider fra billigst til dyrest nødvendigvis være den samme for begge familiene.

Ikke at mine anekdoter er relevant for en sånn 4p-kokebok, men når jeg lager middag til 4 personer (1 porsjon pr person) så bruker jeg ofte rundt 1 kg fisk eller kjøtt totalt dersom det er noe vi liker godt og kan gå ned til rundt 600g dersom det er mindre populært, men kompenserer med mer tilbehør. Utgangspunktet er likesidet tredelt tallerken. Porsjonsbegrepet er litt tøvete. Det skal holde å forsyne seg én gang, med én porsjon, og bli passe mett, for en gjennomsnittlig person. Ferdigmatprodusenter spekulerer jo ofte i å sultefore folk for å maksimere antall "porsjoner" på pakken. Følger man anvisningen så blir man jo forbannet umett og må straks i gang med å finne på en ad hoc middag nr 2, som selvsagt blir ad hoc-kvalitet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...