Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

knutinh skrev (49 minutter siden):

Sei er den billigste hele fisken i fiskedisken - men har gått mye opp i pris. Avskjær av hode/nakke/buk på kveite er billig.

Jeg fisker nok selv til å dekke mitt eget forbruk, men skjærer ofte filet og enten selger disse, eller gir bort til noen som hjelper meg med diverse annet. En god bytteavtale. Så tar jeg restene og tilbereder god mat av utradisjonelle stykker. Når måltidet er over, tar jeg kKraft og rensede småbiter fra gryta, fryser det og lager fiskesuppe en annen gang. Kan anbefales om man har god tilgang på egnede kystområder å slenge ut en sluk. Vil tro at fra ca Ferder til Kirkenes er godt egnet.

knutinh skrev (17 minutter siden):

Jeg har lenge hatt lyst til å lage bacon (og mozzarella) selv. Billig råvare, enkel prosess og dyrt sluttresultat. Og muligheten til å lage noe bedre eller annerledes.

Samme her, men det har enn så lenge blitt med tanken og sikleverdige youtubevideoer :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (3 minutter siden):

Jeg fisker nok selv til å dekke mitt eget forbruk, men skjærer ofte filet og enten selger disse, eller gir bort til noen som hjelper meg med diverse annet. En god bytteavtale. Så tar jeg restene og tilbereder god mat av utradisjonelle stykker. Når måltidet er over, tar jeg kKraft og rensede småbiter fra gryta, fryser det og lager fiskesuppe en annen gang. Kan anbefales om man har god tilgang på egnede kystområder å slenge ut en sluk. Vil tro at fra ca Ferder til Kirkenes er godt egnet.

Da er du heldig. Skulle tro det var mulig å fiske kveite i nord, slenge den på is, kjøre den til Østlandet og selge den rett til kunder til en fornuftig pris.

Du bor i Troms? Min erfaring med Nordnorge er at det er lite folk og en liten andel av disse spiser sopp. Dvs man kan finne urørt kantarell så langt øyet rekker. Det er en billig måte å piffe maten opp på utover vinteren.

-k

Lenke til kommentar

Det er nok mulig i teorien, men hvis jeg fyller et fiskekar eller en frysebil og kjører sørover så blir det fort kommersielt, skattbart krever kvoter, altså risikabelt.

Det stemmer. Tja, kantarell er ettertraktet her også så det gjelder å holde stedene hemmelige. Mine beste steder er funnet av andre og har vært tomme de siste gangene jeg var der så jeg er stadig på jakt etter nye. Fant et nytt sted i oktober og plukket par kg. Det holder et par år. Tørker noe og forveller noe og gir bort litt til venner og familie. Regner man timelønn så er det ikke spesielt lønnsomt, men nå gjør jeg det ikke for pengene, men turgleden. Samme med fisk. Har spesialisert meg på kveite og får i snitt én per tur, hittil i området 10-50 kg. Får også en del bifangst.

Bra med bærhøst også. Har et "hemmelig" sted å høste molte og et annet for tyttebær. Fikk ikke plukket i fjor, men det kan bli noen 10L-bøtter på en helg.

I år satser jeg på pukkellaks i juni, makrell og kveite i juli, molte i august og noen få kjente slag sopp utover høsten. Har satt av ca 200 liter fryservolum til egen innhøsting og har 200 liter til som buffer for innkjøp av mat på tilbud m.m.

Herlig å være ute i naturen og få så flotte opplevelser, som også hjelper på matbudsjettet. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (4 minutter siden):

Det er nok mulig i teorien, men hvis jeg fyller et fiskekar eller en frysebil og kjører sørover så blir det fort kommersielt, skattbart krever kvoter, altså risikabelt.

Det er vel i prinsippet det «fiskebilen» gjør men jeg tror at de bare har frossen fisk. Uansett er det sikkert mange mekanismer som gir regionale prisforskjeller. Jeg hørte nylig at hvis man bestiller nye vinduer utenfor Oslo så får man betydelig lavere pris. Leverandørene (eller butikkene) legger til et betydelig «Oslo-påslag». Presumptivt pga større betalingsevne eller fordi husene er dyrere så … ett eller annet.


Tilbake til kokt pålegg: rå svineskinke er en billig vare. Kok den, bein ut, skjær i tynne skiver så har du nært 10-doblet verdien (69.90 på tilbud. Kontra 4-500,- for Jakobs skinkepålegg av skinke).

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

begynt lure på om kaffe nå har blitt en vare de tar ekstra godt betalt for, for å nærmest subsidiere andre varer? Det er jo en drikk som folk kjøper omtrent uansett hva det koster, og det vet de.

er blitt generelt svinedyr for tiden, så snubler man over på-tilbud bør man raske godt med seg.

Copp Extra hadde Friele Frokostkaffe filtermalt 500 gr. til 51 kr. for tre-fire uker siden. Tok dessverre bare med 2 poser.

(føre dette, var det Kiwi med Evergood 250 gr. til 30 kr. som var kupp)

skrik ut her inne hvis dere oppdager kaffe-tilbud.

Lenke til kommentar

Har vært noen kupp på Coop Extra her jeg bor, 250g kokemalt friele kaffe til 28 kroner posen. Kjøpte meg 4 poser. Noen uker før var det som Mr.M sier Friele kaffe til 51 kroner for 500g

Men det jeg stusser over for tiden, hva er det med denne begrensede perioden med "STORE" oster? Siste merke jeg så var ute med dette var Jarlsberg, men så er det kun for en begrenset periode, hva er det for noe tull?

Hva med å gi folk valget mellom å kjøpe store oster om de vil, ikke sett tidsbegrensninger på det.

 

Lenke til kommentar
Sidekick skrev (28 minutter siden):

Men det jeg stusser over for tiden, hva er det med denne begrensede perioden med "STORE" oster? Siste merke jeg så var ute med dette var Jarlsberg, men så er det kun for en begrenset periode, hva er det for noe tull?

Hva med å gi folk valget mellom å kjøpe store oster om de vil, ikke sett tidsbegrensninger på det.

Kampanjeperioder.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Mr.M said:

begynt lure på om kaffe nå har blitt en vare de tar ekstra godt betalt for, for å nærmest subsidiere andre varer? Det er jo en drikk som folk kjøper omtrent uansett hva det koster, og det vet de.

er blitt generelt svinedyr for tiden, så snubler man over på-tilbud bør man raske godt med seg.

Copp Extra hadde Friele Frokostkaffe filtermalt 500 gr. til 51 kr. for tre-fire uker siden. Tok dessverre bare med 2 poser.

(føre dette, var det Kiwi med Evergood 250 gr. til 30 kr. som var kupp)

skrik ut her inne hvis dere oppdager kaffe-tilbud.

Hadde ikke Kiwi prislås på Evergood 250 gram? Er den opphevet?

Lenke til kommentar
d'espresso skrev (3 minutter siden):

Hadde ikke Kiwi prislås på Evergood 250 gram? Er den opphevet?

priskutt, ikke lås,

og da er det bare begrenset periode. gikk vel ut slutten av februar hvis jeg husker rett. (?)

neste gang det blir noe sånn i en av kjedene, skal jeg kjøpe 10-15 poser. Går jo med, godt innenfor B-F datoen.

Lenke til kommentar
Gjest Baardsen skrev (På 26.3.2023 den 18.51):

Fantastisk god Dansk Salami fra Nordfjord kjøtt på Rema 1000 til kun 15 kroner. Nå vet ikke jeg om dette selges i hele landet men verdt en titt om du er ute å handler.

 

Mr.M skrev (På 26.3.2023 den 20.15):

er 150 gram pakke også, så røverkjøp i disse tider.

bare legge til om det, at pakken jeg fikk med meg sist gang, smakte gammel sur lusekofte. helt uspiselig,Forestiller meg at det har vært harskt fett i blandingen. Jeg vet ikke, men jeg er ferdig med den der.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Utvilsomt at prisene snart kommer til å øke betraktelig og mer enn det folk forventer og trur, 50% av det vi spiser er importert. Man har sett en sterkt prisvekst i utlandet

Så prisøkning for importvarer i lokal valuta + en prisøkning i form av svekket krone.

For ikke å nevne kostnadsøkningen bonden har pga den svak valutaen da alt ifra maskiner, kunstgjødsel og drivstoff øker. Og pris harmonisering av strømmen med Sentral-Europa, som har gjort at strømmen har blitt 5 ganger dyrere enn normalen.

Lenke til kommentar
Musefella skrev (1 time siden):

Utvilsomt at prisene snart kommer til å øke betraktelig og mer enn det folk forventer og trur, 50% av det vi spiser er importert. Man har sett en sterkt prisvekst i utlandet

Så prisøkning for importvarer i lokal valuta + en prisøkning i form av svekket krone.

For ikke å nevne kostnadsøkningen bonden har pga den svak valutaen da alt ifra maskiner, kunstgjødsel og drivstoff øker. Og pris harmonisering av strømmen med Sentral-Europa, som har gjort at strømmen har blitt 5 ganger dyrere enn normalen.

55% av det vi spiser er importert. Det er sånn vi får et variert kosthold med blant annet frukt som ikke vokser her i landet. Dette blir nok dyrere i takt med at krona svekkes. I tillegg øker nok €-prisen på typiske russiske og ukrainske eksportvarer som korn/mel, solsikkeolje og raps. Men at andre ting skal øke så mye målt i € skjønner jeg ikke. Hva tenker du på da og spesifikt hvorfor tror du de prisene i € øker?

Hvor stor andel av prisen på norskproduserte matvarer tror du kan tilskrives bonden? Både foredlingsindustrien, distribusjon og salg tar en stor del av den kaka. Videre, hvor stor andel av norske bønders kostnader (inkl uttak av lønn) tror du kunstgjødsel, maskiner, drivstoff og strøm utgjør? Selv om strøm har gått fra rundt 40 til rundt 90 øre for bøndene (de mottar jo som kjent strømstøtte) så betyr det ikke nødvendigvis at det utgjorde noe nevneverdig på driftbudsjettet hverken før eller nå. Sau og korn for eksempel, trenger jo ikke akkurat mye strøm.

Mye av den maten som produseres i Norge, produseres kun for det norske markedet. Det vil si lite eller ingen eksport, som betyr ingen direkte prissmitte som følge av markedet.

I det hele tatt tror jeg du overdriver litt. Prisene kommer nok til å fortsette å øke noe, men det øker nok mest for bestemte varegrupper som f.eks fisk (pga prissmitte fra internasjonal handel), mel, solsikkeolje og rapsolje, men utenom det vil nok de fleste varene følge normal inflasjon (kronekursen er allerede en del av det).

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (40 minutter siden):

55% av det vi spiser er importert. Det er sånn vi får et variert kosthold med blant annet frukt som ikke vokser her i landet. Dette blir nok dyrere i takt med at krona svekkes. I tillegg øker nok €-prisen på typiske russiske og ukrainske eksportvarer som korn/mel, solsikkeolje og raps. Men at andre ting skal øke så mye målt i € skjønner jeg ikke. Hva tenker du på da og spesifikt hvorfor tror du de prisene i € øker?

Hvor stor andel av prisen på norskproduserte matvarer tror du kan tilskrives bonden? Både foredlingsindustrien, distribusjon og salg tar en stor del av den kaka. Videre, hvor stor andel av norske bønders kostnader (inkl uttak av lønn) tror du kunstgjødsel, maskiner, drivstoff og strøm utgjør? Selv om strøm har gått fra rundt 40 til rundt 90 øre for bøndene (de mottar jo som kjent strømstøtte) så betyr det ikke nødvendigvis at det utgjorde noe nevneverdig på driftbudsjettet hverken før eller nå. Sau og korn for eksempel, trenger jo ikke akkurat mye strøm.

Mye av den maten som produseres i Norge, produseres kun for det norske markedet. Det vil si lite eller ingen eksport, som betyr ingen direkte prissmitte som følge av markedet.

I det hele tatt tror jeg du overdriver litt. Prisene kommer nok til å fortsette å øke noe, men det øker nok mest for bestemte varegrupper som f.eks fisk (pga prissmitte fra internasjonal handel), mel, solsikkeolje og rapsolje, men utenom det vil nok de fleste varene følge normal inflasjon (kronekursen er allerede en del av det).

Alt dette må du nesten prøve å finne ut av på egen hånd, jeg bare påpekte at vi med all sannsynlighet vil se en veldig høy prisvekst på matvarer fremover på bakgrunn av de ovennevnte tingen jeg nevnte i min forrige post.

Utover det så har jeg ingen planer om å skrive en master oppgave om dette temaet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Simen1 said:

Mye av den maten som produseres i Norge, produseres kun for det norske markedet. Det vil si lite eller ingen eksport, som betyr ingen direkte prissmitte som følge av markedet.

... hvis du da ser bort fra fisk og annen annen sjømat. Hvis du tar med den så blir det et heeeeelt annet bilde.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...