Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
5 hours ago, Dubious said:

Coop har 15 milliarder på medlemskontoer, så med mindre alle tar ut pengene samtidig... 

De rentene de får på disse pengene er nok en temmelig sterk bidragsyter, ja.

I tillegg så har vel alle medlemmer satt inn 300 Kr på boka/kontoen og det utgjør også en del.

Jeg bruker stort sett Trumf-butikker og føler jeg sparer mye mer på det i løpet av året.

Lenke til kommentar
14 minutes ago, kremt said:

Jeg er ganske sikker på at det var 100 kroner men dette kan nok variere etter hvor man befinner seg.

Godt mulig det har endret seg siden sist jeg sjekket. Det er vel bare logisk om det har økt over tid.

Husker ikke nøyaktig hva det var, men det var mer enn 100 kr. Var vel mellom 150 og 250 en plass som stod i min bok ...

Lenke til kommentar
0laf skrev (På 1.4.2023 den 15.26):
Sjokolade1 skrev (På 1.4.2023 den 13.23):

Så det du sier er at gjennom historien har det aldri skjedd at en bedrift som tidligere har vært lønnsom, senere har gått konkurs?

Jovisst, men de siste årene har Coop gått svært bra, men det kan selvfølgelig være de går konkurs om ti eller femti år, men det er vel neppe noe for dagens politikere å frykte, eller?

Sjokolade1 skrev (På 1.4.2023 den 13.23):

Du som har så innsikt kan jo fortelle meg hvor stor marginen var i prosent, og deretter fortelle meg hvor mange prosent prisøkning leverandørene hadde mot dagligvarekjedene 1. februar.

Hvordan i alle dager skal jeg vite hva marginer og leverandørpriser er i innværende år?
Dersom du mener Coop går med underskudd, så må du gjerne lenge frem dokumentasjon på det?

Norske myndigheter og folk er opptatt av transparens, blant annet for å kunne avdekke korrupsjon og uheldige konkurranseforhold. Derfor må tilbydere av noen tjenester som strøm, internett, mobiltelefoni og forsikring oppgi sine påslag og/eller selge sammenlignbare / identiske tjenester. Den samme transparensen bør vurderes innført i flere deler av næringslivet, f.eks påslag på dagligvarer. Det kan være med på å avdekke korrupsjon eller usunne konkurranseforhold både mellom butikkene og hos distributørene. I tillegg kan vi unngå at varer som prissjekkes ofte selges med tap, finansiert av grådige påslag på varer med lite prissjekking. Altså at vi eksponerer prisfeller og oppnår riktigere priser i markedet.

Og hvis ikke transparensen strekkes så langt som til at sluttforbruker kan se påslaget på hver enkelt vare, så bør det i hvert fall være transparent for skatteetaten eller konkurransemyndighetene. Inklusive kontrakter om hylleplassering, kampanjeframheving osv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis man tenker seg om er ikke prisen problemet men dagligvarebutikkene i sin helhet. Det er bedre produkter å få lokalt/kortreist og da styrker man den type handel man ønsker å se mer av. Jeg har liten eller ingen tro på at det skal komme fornuftige produkter inn i dagligvarehandelen på landsbasis. Unntaket er dagligvarebutikker som tar inn kortreist fisk, grønsaker og diverse.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
BadCat skrev (2 minutter siden):

Hvis man tenker seg om er ikke prisen problemet men dagligvarebutikkene i sin helhet. Det er bedre produkter å få lokalt/kortreist og da styrker man den type handel man ønsker å se mer av. Jeg har liten eller ingen tro på at det skal komme fornuftige produkter inn i dagligvarehandelen på landsbasis. Unntaket er dagligvarebutikker som tar inn kortreist fisk, grønsaker og diverse.

Å ha alt samlet i èn butikk er forsåvidt ganske greit og gjør det nok totalt sett billigere, selvom man må regne med å betale mer for noe man kan få billigere andre steder, og må ta til takke med kjedeligere eller annerledes kvalitet enn man kan få andre steder. Hvis vi skal se på pris, så tror jeg det er en fordel at dagligvarehandelen eksisterer, og at man ikke må i 4 forskjellige butikker (slakter, fisker`n, grønnsakshandelen og korn/ris/melforhandleren) for å få tak i det man skal ha. 

Så er jo forbrukeren også litt "skyld" i at det har blitt så merkelig som det har blitt, man velger utelukkende de man tror er billigst og handler alt der, selvom feks krydderet er 10 ganger så dyrt som i sjappa på hjørnet. Vi lar oss lure, av VG`s handlekurv eller "supertilbud" og kjøper med masse annet som er overpriset. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (1 time siden):

Å ha alt samlet i èn butikk er forsåvidt ganske greit og gjør det nok totalt sett billigere, selvom man må regne med å betale mer for noe man kan få billigere andre steder, og må ta til takke med kjedeligere eller annerledes kvalitet enn man kan få andre steder. Hvis vi skal se på pris, så tror jeg det er en fordel at dagligvarehandelen eksisterer, og at man ikke må i 4 forskjellige butikker (slakter, fisker`n, grønnsakshandelen og korn/ris/melforhandleren) for å få tak i det man skal ha. 

Så er jo forbrukeren også litt "skyld" i at det har blitt så merkelig som det har blitt, man velger utelukkende de man tror er billigst og handler alt der, selvom feks krydderet er 10 ganger så dyrt som i sjappa på hjørnet. Vi lar oss lure, av VG`s handlekurv eller "supertilbud" og kjøper med masse annet som er overpriset. 

Jeg forstår godt at Nordmenn slenger innom den nærmeste Kiwi-en og plukker med seg billig frossenpizza på vei hjem. Kjapt, mettende, fornøyde barn, og til en pris man kan tåle. Smaker det samme hver gang og krever lite innsats.

Jeg forstår godt at lovende "mathaller" har lett for å ende opp som rene spisesteder hvor rike fruer (og menn) kan ta seg en champagne, fjernt fra mathaller rundt om i Europa som faktisk kutter opp slakt og selger råvarer.

Jeg skulle ønske at vi hadde levende matbutikker som slaktere, bakere, fiskehandler etc. Som ikke var med i en kjede, som stort sett var bemannet av eieren, som alle hadde litt forskjellige varer og kvaliteter. Det er vel et problem at man i praksis må ha god parkering og/eller være ekstremt sentralt, at man bør ha flere slike butikker i en klynge, og at man må få kunder til å bryte med innlærte mønster. I Oslo sentrum har man enda halal-slaktere. Om du skal ha gris er det vel omtrent bare Torshov igjen. Det finnes mange gode småbutikker drevet av folk med Tyrkisk bakgrunn.

For at jeg skal få ønsket mitt oppfylt så må Nordmenn igjen bli interessert i mat og råvarer og tilberedning. Ikke bare en liten kjerne med nerder og/eller rikfolk, men brede lag av folket som kan tenke seg å kjøpe en hel, fersk kylling uten at den må koste 300,- pr kg. Eller som ser kritisk igjennom eplene og plukker bare hvis de er fine og ferske. Når etterspørselen og volumet finnes der så er det antagelig mulig å drive.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (På 5.4.2023 den 15.18):

Jeg skulle ønske at vi hadde levende matbutikker som slaktere, bakere, fiskehandler etc. Som ikke var med i en kjede, som stort sett var bemannet av eieren, som alle hadde litt forskjellige varer og kvaliteter. Det er vel et problem at man i praksis må ha god parkering og/eller være ekstremt sentralt, at man bør ha flere slike butikker i en klynge, og at man må få kunder til å bryte med innlærte mønster. I Oslo sentrum har man enda halal-slaktere. Om du skal ha gris er det vel omtrent bare Torshov igjen. Det finnes mange gode småbutikker drevet av folk med Tyrkisk bakgrunn.

For at jeg skal få ønsket mitt oppfylt så må Nordmenn igjen bli interessert i mat og råvarer og tilberedning. Ikke bare en liten kjerne med nerder og/eller rikfolk, men brede lag av folket som kan tenke seg å kjøpe en hel, fersk kylling uten at den må koste 300,- pr kg. Eller som ser kritisk igjennom eplene og plukker bare hvis de er fine og ferske. Når etterspørselen og volumet finnes der så er det antagelig mulig å drive.

Jeg er i prinsippet helt enig, et slikt levende marked overalt hadde også vært en inspirasjon for å lage annen mat enn all den halvfabrikata man lett faller tilbake på, men jeg tror det ville gjort maten mye dyrere. 

Lenke til kommentar
On 3/27/2023 at 10:56 PM, Subara said:

Jeg synes Coop Mega jevnt over holder høyere kvalitet enn Rema 1000 og Kiwi, også på billigmerkene.

Coop sin Xtra serie er kanskje bedre. Generelt har jeg veldig lite kjennskap til denne serien. Kiwi kjører First Price og denne serien synes jeg varierer helt fra temmelig ubrukelig til omentrent like bra som dyreste alternativ (melprodukter). Rema sin Prima-serie har jeg også lite erfaring med, men det lille jeg har kjøpt av det har i alle fall vært helt ok i forhold til prisen.

Jeg er generelt en person som heller går for tilbudsvarer når de har noe som er aktuelt (unngår som regel junkfood og sukkervarer) og det hender også jeg rasker meg meg noe fra -40%/-50% nedpriset så lenge det er fornuftig. Om en bare ender opp med å kaste det etter en noen dager ender en bare opp med å lure seg selv.

Generelt synes jeg at handleposene koster rundt 250 kr mer nå enn før, og jeg kjøper ca de samme tingene.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (På 7.4.2023 den 11.42):

Jeg er i prinsippet helt enig, et slikt levende marked overalt hadde også vært en inspirasjon for å lage annen mat enn all den halvfabrikata man lett faller tilbake på, men jeg tror det ville gjort maten mye dyrere. 

Både og. 500g kjøttdeig vil nok være dyrere hos en slakter enn på Rema.

Men ferske, rene råvarer kan være billigere enn prosesserte produkter.

Jeg legger mao til grunn at hvis man hadde en «klynge» bestående av god gammeldags slakter, fiskebutikk, baker og innvandrerbutikk, så ville man kjøpe mer rene enkle råvarer og lage ting fra bunnen av. Som ville kompensere noe av merprisen sånne kan ha.

Jeg innbiller meg at ved å ha mer rene råvarer i skap, fryser og kjøleskap så er det lettere å planlegge mengder og å bruke rester. To poteter er f.eks lett å putte i en omelett dagen etter.

Det er selvsagt mulig å svi av mye penger på middag i sånne butikker. Hvis man kjøper breiflabb heller enn sei, lufthengt t-bone heller enn høyrygg, og hvis man rasker med seg boller og kakestykker i tillegg til brød.

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Folk er så opptatt av pris (se økningen av lavpris-butikkene som Kiwi, Rema og Coop Extra) at en mer eller mindre har presset ut slike matspesialister fra mindre steder, rett og slett fordi man ikke kan konkurrere nok på pris til å ha nok omsetning, noe som igjen fører til lavere kvalitet. De kan mer overleve i større byer eller mer nisjemarked hvor kundegrunnlaget er stort nok til at det blir business ut av det.

Kundene stemmer med lommeboka hver eneste dag, og det styrer igjen hvilke tilbud vi får.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (4 minutter siden):

Folk er så opptatt av pris (se økningen av lavpris-butikkene som Kiwi, Rema og Coop Extra) at en mer eller mindre har presset ut slike matspesialister fra mindre steder, rett og slett fordi man ikke kan konkurrere nok på pris til å ha nok omsetning, noe som igjen fører til lavere kvalitet. De kan mer overleve i større byer eller mer nisjemarked hvor kundegrunnlaget er stort nok til at det blir business ut av det.

Kundene stemmer med lommeboka hver eneste dag, og det styrer igjen hvilke tilbud vi får.

Likevel selger de frossenpizza til 100-160 kr/kg (noe billigere på lavprisbutikker og på tilbud):

https://meny.no/sok/?query=pizza&expanded=products

De selger svinekjøtt som er marinert, ligger i en stekepose, eller skjært opp til pålegg gjerne til 300-600 kr/kg. Basert på billig råvare (ribbe eller bog).

 

Jeg er enig i at pris er viktig, men _sammen_ med kort kjørevei, lav innsats og høy barne-meny-faktor. Dvs Nordmenn kjøper frossenpizza som ikke er et spesielt billig produkt, men de kjøper det fra den butikken som kan selge den billigst og nærmest huset.

Å hente noen poteter, 1/4 kålhode fra matbod/kjøleskap og ta ut 2 nakkekoteletter fra fryseren er nok en billigere og sunnere måte å fore familien på, men det krever at du bruker 20 minutter på å lage mat.

-k

 

Lenke til kommentar
vidor skrev (3 timer siden):

Coop sin Xtra serie er kanskje bedre. Generelt har jeg veldig lite kjennskap til denne serien. Kiwi kjører First Price og denne serien synes jeg varierer helt fra temmelig ubrukelig til like bra som dyreste alternativ. Rema sin Prima-serie har jeg også lite erfaring med, men det lille jeg har kjøpt av det har i alle fall vært helt ok i forhold til prisen.

Jeg er generelt en person som heller går for tilbudsvarer når de har noe som er aktuelt (unngår som regel junkfood og sukkervarer) og det hender også jeg rasker meg meg noe fra -40%/-50% nedpriset så lenge fornuftig. Om en bare ender opp med å kaste det etter en noen dager ender en bare opp med å lure seg selv.

Generelt synes jeg at handleposene koster rundt 250 kr mer nå enn før i forhold til før, og jeg kjøper ca de samme tingene.

Jeg ville i hvert fall styrt unna First Price nakkekoteletter. Koteletter kan puttes i stekeovnen etter at de er brunet for å bli mykere. Eller langtidsstekes under lokk i stekepannen.

Jeg har kjøpt Prima svisker istedenfor plommesvisker. Det spiller ingen rolle med ingredienser som skal kokes eller inn i stekeovnen. Men ved å spise a natura merker man forskjell på både smak og utseende. For gulrøtter har ikke fasongen noe å si. At løk er mindre enn normalt gjør heller ikke noe. Men tomater uten smak blir for trist.

Det gjelder å ikke være for kresen, eller å spise dyr mat sjeldnere. Da jeg var barn, hadde vi risengrynsgrøt til middag på lørdager. Å innføre en dag i uken med rimelig middag holder utgiftene nede. Ellers var hermetikk populært og lettvint, så mor kunne ha inntektsgivende arbeid. Jeg er alet opp på seikaker i brun saus og fiskeboller på boks. Ikke slik luksus som det forventes å servere nå for tiden. Feks. innkjøp av potteplanter for å krydre salaten og pizzaen. Men kjøttet til søndagsmiddagen ble bestilt hos slakteren, eks. 1/2 gris som ble pakket ned i porsjonspakker og lagt i fryseren. Nå skal vi spise mindre kjøtt. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-magert-kjott/

Coop Mega har ofte gode tilbud i ferskvaredisken før helger og ferier. Men jeg vil ikke ha kjøtt som har ligget for lenge, spesielt ikke rå kylling. Fersk fisk skal være fersk. Sånn sett er frossen mat tryggere å kjøpe på tilbud. Ellers mer krevende å handle nå for tiden, da prisene har steget så mye på kort tid at man ikke husker førpris. Æ-appen, Kiwis prislås på 240 varer og alt det andre de finner på. Noen produkter er rimeligere i store kvanta https://www.nrk.no/rogaland/dobbelt-sa-mye-til-halve-prisen-1.16359932

Lenke til kommentar
Subara skrev (18 minutter siden):

Jeg ville i hvert fall styrt unna First Price nakkekoteletter. Koteletter kan puttes i stekeovnen etter at de er brunet for å bli mykere. Eller langtidsstekes under lokk i stekepannen.

Hva er galt med dem? Nakke er fett og seigt og tåler lav varme i lang tid. Mye bedre og billigere enn vanlige koteletter.

Sitat

Jeg har kjøpt Prima svisker istedenfor plommesvisker. Det spiller ingen rolle med ingredienser som skal kokes eller inn i stekeovnen. Men ved å spise a natura merker man forskjell på både smak og utseende. For gulrøtter har ikke fasongen noe å si. At løk er mindre enn normalt gjør heller ikke noe. Men tomater uten smak blir for trist.

Generelt er valg av råvarer mer kritisk om man spiser dem hel, rå og alene.

Jeg har kjøpt mye råtten løk de siste ti årene. Aldri før. Jeg lurer på om de har endret noe?

Min potetbonde-slektning forteller at det å vaske poteter før bruk er katastrofe for holdbarhet. Potet med jord holder en hel vinter i kjølig bod.

Sitat

Det gjelder å ikke være for kresen, eller å spise dyr mat sjeldnere. Da jeg var barn, hadde vi risengrynsgrøt til middag på lørdager. Å innføre en dag i uken med rimelig middag holder utgiftene nede. Ellers var hermetikk populært og lettvint, så mor kunne ha inntektsgivende arbeid. Jeg er alet opp på seikaker i brun saus og fiskeboller på boks. Ikke slik luksus som det forventes å servere nå for tiden. Feks. innkjøp av potteplanter for å krydre salaten og pizzaen. Men kjøttet til søndagsmiddagen ble bestilt hos slakteren, eks. 1/2 gris som ble pakket ned i porsjonspakker og lagt i fryseren. Nå skal vi spise mindre kjøtt. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-magert-kjott/

Norske tradisjonelle grønnsaker er ofte billig mat. Potet, kål, løk etc. Løksuppe var 5,- per hode for et par år siden.

Sei er den billigste hele fisken i fiskedisken - men har gått mye opp i pris. Avskjær av hode/nakke/buk på kveite er billig.

Pasta, mel og andre tørrvarer gir mange kalorier pr krone.

Hermetisk tomat og frosne erter er sunt, godt og rimelig.

 

Lenke til kommentar
knutinh skrev (12 minutter siden):

Hva er galt med dem? Nakke er fett og seigt og tåler lav varme i lang tid. Mye bedre og billigere enn vanlige koteletter.

OK, kanskje jeg skal gi dem en sjanse til. Jeg synes det er mye fett og brusk, diverse på dem. Selv om det er nakkekotelettens "vesen".

Jeg liker Coop sine koteletter bedre, særlig svinekotelettene. Hver sin smak.

Lenke til kommentar
Subara skrev (3 minutter siden):

OK, kanskje jeg skal gi dem en sjanse til. Jeg synes det er mye fett og brusk, diverse på dem. Selv om det er nakkekotelettens "vesen".

Jeg liker Coop sine koteletter bedre, særlig svinekotelettene. Hver sin smak.

Jeg vet ikke, har ikke prøvd dem. Jeg trodde kanskje at «gris er gris» så lenge det er snakk om ren, ubehandlet råvare.

Jeg har kjøpt first price bacon en gang, men når jeg så at det var tilsatt vann og potetfiber og det spyttet til meg på panna så ble det med den ene gangen. Da kan jeg heller kjøpe dyrere bacon og spise halvparten så mye. Sikkert bedre for meg også.

Jeg har lenge hatt lyst til å lage bacon (og mozzarella) selv. Billig råvare, enkel prosess og dyrt sluttresultat. Og muligheten til å lage noe bedre eller annerledes.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...