Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

https://www.newsweek.com/putin-banana-ban-shortage-ecuador-ukraine-1869848

Putin's Bananas Ban Backfires as Russians Told to Grow Their Own Fruit

Russians have been told to grow their own bananas as a shortage looms, days after President Vladimir Putin issued a ban on imports from Ecuador, its largest supplier of the fruit, seemingly over an arms shipment spat.

 

 

Russland stanset altså importen av frukt fra Ecuador, etter at Ecuador sendte militær støtte til Ukraina. Et par dager etter Ecuadors beslutning, meldte det russiske mattilsynet at det var funnet fluer i bananer importert fra Ecuador. Som om fluer fra Ecuador kan leve i russiske minusgrader ;) Det ble også meldt forleden at Russland vil ta alternativ betaling fra India i form av bla. bananer, siden de ikke kan bruke rupier til særlig mye annet.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2024/02/14/195982134/kampen-om-avdiivka-na-bruker-bade-russland-og-ukraina-sine-beste-soldater

Kampen om Avdiivka: Nå bruker både Russland og Ukraina sine beste soldater

I månedsvis har russiske og ukrainske styrker sloss om kontrollen med Avdiivka i Donetsk. Nå går kampene inn i en mer avgjørende og blodig fase.

"De svært harde kampene har pågått natt og dag med store tap på begge sider.

Ifølge anslag fra vestlig og ukrainsk etterretning har russerne mistet tusenvis av soldater og store mengder militært utstyr.

Avdiivka er i utgangspunktet ikke strategisk viktig for noen av partene, men i likhet med det ekstremt blodige slaget om Bakhmut, kan Avdiivka bli et oppmarsjområde for videre fremrykking for den russiske hæren. I tillegg ønsker Putin en kjærkommen militær seier før presidentvalget i mars."

 



Sieverodonetsk. Bakhmut. Vuhledar. Og nå Avdiivka.

Russland ser ikke ut til å problem med å såkalte pyrrhosseire, som koster mer enn de smaker, og hvor man ødelegger det man forsøker å kapre.

https://no.wikipedia.org/wiki/Pyrrhosseier

Etter hver slik pyrrhosseier har også Russland vært svekket. Det skjedde i alle tilfellene nevnt over. Og det satte Russland ute av stand til å gjøre noen reelle avansement andre steder i lang tid.

Jeg mistenker fremdeles dette for å være en ukrainsk strategi. Man gir Putin blod på tann så han gjør kostbare feil for små, symbolske pyrrhosseire.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 6
Lenke til kommentar

Hmm, kva er no dette?
 

Sitat

 

Etterretningskomiteen i Representantenes hus advarer onsdag om en «alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel».

Det er snakk om en «destabiliserende utenlandsk militær kapasitet», ifølge etterretningskomiteens leder Mike Turner.

Trusselen skal være knyttet til Russland, ifølge CNNs kilder. Myndigheter vil ikke utdype om dette stemmer eller hva trusselen handler om.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-om-sikkerhets-trussel/80978119

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Avdiivka er i utgangspunktet ikke strategisk viktig for noen av partene

Dette er vel ikke riktig. Ut ifra hva jeg har skjønt har Avdiivka en viss strategisk betydning da det er et knytepunkt ganske nær Donetsk og det vil gjøre forsyningssituasjonen til orkene betydelig enklere hvis de tar tettstedet.

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Regimet i Moskva er i økende grad nødt til å overbevise russere om at de kjemper mot NATO og Vesten, for å rettferdiggjøre det faktum at det ikke er noen bevegelse eller seier i sikte.

Det er jo i det minste en halv sannhet. Russland har jo lenge hatt en hybridkrig gående mot Nato. Nato derimot fører ikke krig mot Russland.. ;) 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
sedsberg skrev (14 minutter siden):
Gjest MKII skrev (5 timer siden):

Ikke at Trump på noen måte er et geni, men intelligens på den ene siden og hukommelse og evnen til å huske på den andre siden er to forskjellIge egenskaper.

"Jeg husker ikke" er nok Trump-språk for "det vil jeg ikke si".

Eller Trump-språk for "Hvis jeg åpner kjeften under ed så inkriminerer jeg meg selv"

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (9 timer siden):

Vi kan også stille spørsmål om USA sine 3,49% kan relateres til NATO ettersom store deler av deres militære aktivitet skjer utenfor NATOs "verdensdel". Hvilken nytte har f.eks NATO av de amerikanske prosentene som går til deres styrker i Stillehavet, Asia etc?

Det kan jo tilføyes at de Vest-Europeiske landene har båret en vesentlig kostnad av USAs militærbudsjett, i form av flykningestrømmen som har fulgt operasjonene som USA har gjennomført. Et økonomisk (og moralsk) ansvar USA har unngått konsekvent. Jeg har dessverre ikke noen tall, men utfra det jeg leser de ukrainske flyktningene koster oss, så tenker jeg at vi har vært godt innenfor 2% hele veien.

Endret av Nedward
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Nedward skrev (6 minutter siden):

Det kan jo tilføyes at de Vest-Europeiske landene har båret en vesentlig kostnad av USAs militærbudsjett, i form av flykningestrømmen som har fulgt operasjonene som USA har gjennomført. Et økonomisk (og moralsk) ansvar USA har unngått konsekvent. Jeg har dessverre ikke noen tall, men utfra det jeg leser de ukrainske flyktningene koster oss, så tenker jeg at vi har vært godt innenfor 2% hele veien.

Et annet tema i samme bane er jo hva Ukrainakrigen egentlig har kostet USA. 

Det ser flott ut på ulike oversikter, men hvordan priser USA den hjelpen de gir til Ukraina? Kan det tenkes at de sender en masse utstyr som i USA's militær doktrine er utdatert, men som får en helt ny verdi og pris på papiret når det sendes til Ukraina?

En annen sak Trump skal være forsiktig med i sin NATO skepsis, er det faktum at Europa har betalt mindre for forsvar i forhold til BNP enn USA. Men hva betyr det for den amerikanske økonomien at Europa har kjøpt våpen fra USA i villelse de siste 80 årene? Vi hadde riktignok Marshallhjelpen og alt det der, som var gaver av overskuddsmateriell USA hadde, men de siste 40 - 50 årene har Norge og Vest Europa betalt for det vi har kjøpt. Vi hadde bl.a. to generasjoner Orion, og nå har vi kjøpt fire P - 8 Poseidon for å overvåke havområdene i nord. Disse har vi betalt for, det samme gjorde vi med siste generasjon Orion.

Og denne overvåkningen driver vi først og fremst i USA's interesse.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det er vill spekulasjon på nettet hvor 99 % virker ha ingen som helst anelse om den reelle faren, men mange har latt merke til noe meget eiendommelig; i konflikt med allmenn praksis hadde russerne nektet å oppgi detaljer om lasten som sendes opp den 9. februar 2024 - vanligvis er det ganske vagt når det er militær last som er klassifisert, men her er ingenting i det hele tatt utover faktumet om at det var krigsministeriet i Moskva som hadde beordret oppskytningen. Dette er Kosmos-2575. Det er mulig at en anti-satellitt våpenplattform kan ha blitt sendt opp med atomvåpenbestykkede missiler. Selv sovjeterne visste bedre; selv da de prøvd å sende opp en "superfestning" i 1980-årene, satset de på kinetisk våpen og laserforstyrrelsesstråler (veldig effektiv i null-G, da man kan "dytte" satellitter), og det samme gjort russerne. 

Til nå. For med Kosmos-2575 oppskutt 9. februar 2024 og Kosmos-2574 oppskutt i 27. desember 2023 har russerne to ukjente objekter i omløp rundt verden, og ingen hva disse er. 

US fears Russia preparing to put nuclear weapons in space - Washington Examiner

“Most satellites with a line of sight to the nuclear detonation will be destroyed from the resulting x-rays. Military space capabilities for command and control along with reconnaissance assets may still function for a period following the detonation, but the economic impact of degraded informational space products will be immediate.”

Det er rundt 8,000 aktive satellitter i det jordiske nærrommet, og ettersom en atomdetonasjon utløst i magnetosfæren vil produsere meget uforutsigbare ringvirkninger ettersom effekten kan spres helt ukontrollert, er det nærmest umulig å forutse skadevirkninger. Dessuten vil EMP-effekten skapt i magnetosfæren få meget alvorlige følger på bakken, for i 1962 hadde man ganske hardføre elektronikk, i dag er vår elektronikk mange ganger mer sårbart. 

Det er et angrep på menneskesivilisasjonen. Da amerikanerne og sovjeterne tok kontakt med hverandre i sensommeren 1962, hadde en samlet gruppe av romforskere, vitenskapsmenn og fysikerne gått sammen og forlagt halt på bruk av atomvåpen i verdensrommet samtidig som både militære og sivilbyråkrater var forskrekket over detaljene i rapportene fra testene. Siden den gang hadde man en forståelse at romtraktaten måtte respekteres for enhver pris. Selv da man hadde stridshoder på ABM-missiler var de ment for å ta ut stridshoder i atmosfærisk entring. Atomdetonasjon på LEO - lavjordisk omløp på rundt 300-400 km over bakken - er totalforbudt. 

Hvis Putin er så gal at han er villig til å ruinere menneskesivilisasjonen, er dette ikke mulig å overse. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (3 minutter siden):

Det ser flott ut på ulike oversikter, men hvordan priser USA den hjelpen de gir til Ukraina? Kan det tenkes at de sender en masse utstyr som i USA's militær doktrine er utdatert, men som får en helt ny verdi og pris på papiret når det sendes til Ukraina?

Det viktigaste her er jo uansett det vi har sagt heile tida.

Berre ein liten del av pengane går faktisk til Ukraina. Mesteparten av pengane blir brukt i USA, til å lage våpen på amerikanske fabrikker. Så blir våpna sendt til Ukraina.

Det har fleire gonger blitt posta oversikt her.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
JK22 skrev (13 minutter siden):

Det er vill spekulasjon på nettet hvor 99 % virker ha ingen som helst anelse om den reelle faren, men mange har latt merke til noe meget eiendommelig; i konflikt med allmenn praksis hadde russerne nektet å oppgi detaljer om lasten som sendes opp den 9. februar 2024 - vanligvis er det ganske vagt når det er militær last som er klassifisert, men her er ingenting i det hele tatt utover faktumet om at det var krigsministeriet i Moskva som hadde beordret oppskytningen. Dette er Kosmos-2575. Det er mulig at en anti-satellitt våpenplattform kan ha blitt sendt opp med atomvåpenbestykkede missiler. Selv sovjeterne visste bedre; selv da de prøvd å sende opp en "superfestning" i 1980-årene, satset de på kinetisk våpen og laserforstyrrelsesstråler (veldig effektiv i null-G, da man kan "dytte" satellitter), og det samme gjort russerne. 

Til nå. For med Kosmos-2575 oppskutt 9. februar 2024 og Kosmos-2574 oppskutt i 27. desember 2023 har russerne to ukjente objekter i omløp rundt verden, og ingen hva disse er. 

US fears Russia preparing to put nuclear weapons in space - Washington Examiner

“Most satellites with a line of sight to the nuclear detonation will be destroyed from the resulting x-rays. Military space capabilities for command and control along with reconnaissance assets may still function for a period following the detonation, but the economic impact of degraded informational space products will be immediate.”

Det er rundt 8,000 aktive satellitter i det jordiske nærrommet, og ettersom en atomdetonasjon utløst i magnetosfæren vil produsere meget uforutsigbare ringvirkninger ettersom effekten kan spres helt ukontrollert, er det nærmest umulig å forutse skadevirkninger. Dessuten vil EMP-effekten skapt i magnetosfæren få meget alvorlige følger på bakken, for i 1962 hadde man ganske hardføre elektronikk, i dag er vår elektronikk mange ganger mer sårbart. 

Det er et angrep på menneskesivilisasjonen. Da amerikanerne og sovjeterne tok kontakt med hverandre i sensommeren 1962, hadde en samlet gruppe av romforskere, vitenskapsmenn og fysikerne gått sammen og forlagt halt på bruk av atomvåpen i verdensrommet samtidig som både militære og sivilbyråkrater var forskrekket over detaljene i rapportene fra testene. Siden den gang hadde man en forståelse at romtraktaten måtte respekteres for enhver pris. Selv da man hadde stridshoder på ABM-missiler var de ment for å ta ut stridshoder i atmosfærisk entring. Atomdetonasjon på LEO - lavjordisk omløp på rundt 300-400 km over bakken - er totalforbudt. 

Hvis Putin er så gal at han er villig til å ruinere menneskesivilisasjonen, er dette ikke mulig å overse. 

Jeg er ikke helt der.

Hvis russerne virkelig skulle finne på noe slikt - noe som er fullt mulig å gjennomføre i praksis - så tror jeg at bl.a. kineserne ville bli veldig sinte.

Til og med Elon Musk ville bli sint.

En slik "taktisk" manøver ville innebære at all teknologi ville bli ført tilbake til omtrent første verdenskrig. Og det siste russerne da har igjen er en bajonettkrig, mer primitiv enn første verdenskrig. 

Endret av Windfarmer
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg leste at ammunisjonsfabrikker andre steder i Europa nå har skiftarbeid slik at det produseres 100% natt og dag.

Vet noen om det er innført nattskift slik at man får 100% kapasitet til alle døgnets tider,ved norske ammofabrikker?

Om dette ikke er gjort så er jo det en veldig lavthengende frukt, sammenliknet med å vente på investeringer, nytt utstyr osv?

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Russland har jo åpent snakket om å angripe Starlink. Og slik jeg ser det er atomvåpen eneste realistiske alternativ for å gjøre nevneverdig skade på konstellasjonen. Det er for mange satellitter og de er for billige å erstatte til å ha noen som helst virkning med tradisjonelle anti-satellitt våpen.

Altså trusselen virker noenlunde reell for min del. Selv om jeg ikke tror selv Putin er gal nok til å faktisk gjennomføre det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

De to ukjente satellittene er nok hovedsaklig hemmeligholdt for å få vesten til å spekulere vilt sånn at vi avslører hva vi frykter mest - slik at russerne kan tilpasse seg det. Det kan oppnås selv med tomme raketter.

Hvorfor sender ikke vesten like "mystiske budskap" til Russland for å teste deres reaksjoner?

Endret av Simen1
  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...