Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Luftangrep mot ukrainsk kornhavn

Russland skal natt til madag ha gjennomført luftangrep mot en av Ukrainas viktigste eksporthavner for korn, ifølge ukrainske myndigheter.

Innbyggerne i havnebyen Izmail ble oppfordret til å søke ly etter midnatt. Og gjennom natten meldte ukrainske medier om lyd av eksplosjoner i området, som ligger ved elven Donau overfor grensen til Romania.

Det siste luftangrepet natt til mandag fant sted bare noen timer før Russlands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan skal møtes i Sotsji i Russland for å diskutere korneksport via Svartehavet.

(NTB - Reuters)

Nok ein gong klar melding frå Russland: Vi ynskjer ikkje nokon avtale som lar Ukraina få eksportere korn, og drit i kva Erdogan eller andre måtte meine.

Skal tru kva Tyrkia/Erdogan tenkjer om dette?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Ukrainas president Zelenskyj sier de har fått på plass en veldig viktig avtale med Frankrike om trening av piloter. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Søndag hadde han samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Hva treningen innebærer var han ikke konkret på. Frankrike har ikke F-16-fly som Ukraina har blitt lovet av blant annet Norge.

Franske kampfly neste?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Bhahaha! Hvorfor er jeg ikke overrasket? Det har kommet for dage at droneoperatørene som angriper Moskva har kommet til Moskva via ... buss. Det går fortsatt kollektivtransport fra b.la Kyiv til Moskva (via Polen og så Estonia). Grensevaktene der gadd ikke å sjekke passasjerene så det var fritt frem.

https://www.kyivpost.com/post/21123

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (9 timer siden):

Det er en video jeg ikke kan poste av en russisk båt ved navn KS-701 Tuna som blir blåst i fillebiter av en Bayraktar. Ser ut som minst seks russere blir drept og flere skadet.

 

 

Jeg tenker at denne videoen er innenfor. Ja vi ser russere bevege seg, men vi ser ikke noen særlige resultater av angrepet.

Jeg poster det her og vil gjerne ha tilbakemelding fra moderator om dette faktisk er utenfor reglene. Da kan vi i såfall like godt slutte å dekke krigen her. 

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

En viktig påminnelse når Kremlbottene og deres lakeier påstår at Russland aldri påstod de ville ta Kyiv på 3 dager. Her er en montasje fra statspropagandaen der dette blir påstått:

 

Og rett fra kjeften til hestetrynet, selv:

https://time.com/3259699/putin-boast-kiev-2-weeks/

Sitat

Barroso said he asked Putin if Russian troops had crossed into eastern Ukraine, La Repubblica reports. “That is not the question,” Putin reportedly said. “But if I wanted to, I could take Kiev in two weeks.”

The Kremlin did not deny that Putin made the statement, but insisted it was taken out of context.

“Whether these words were said or not, in my viewpoint, the quote given is taken out of context, and it had an absolutely different meaning,” Kremlin aide Yuri Ushakov said, Interfax reports. Ushakov blasted Barroso for making public the content of what the aide said was intended to be a private conversation.

 

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Sitat

According to Tatyana Zolotavina, the wife of one of the men, 380 soldiers from Chelyabinsk have been sent to fight in Ukraine. She says in a video that three days before they were sent, the men were hidden from an inspection by regional authorities by locking them in boxcars.

 

Lenke til kommentar

Jeg ser at Aftenposten melder at Ukrainahar rapportert russiske droner som skal ha falt ned på Rumensk territorium. Sånt rent praktisk tipper jeg at det ikke kommer til å få konsekvenser, utenom en kraftig fordømmelse. Det er nok ingen som tenker artikkel 5 for noe sånt. Kanskje artikkel 4, dvs at Romania rådslår med andre NATO-nasjoner.

Oppdatering: Romania selv avviser at dette har skjedd.

Endret av iMarius
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Romania avviser:

 

Ukraina sier at to russiske droner falt ned og detonerte i Nato-landet Romania

Ifølge det ukrainske utenriksdepartementets talsperson Oleg Nikolenko har Ukraina to russiske droner falt ned og detonert i Nato-landet Romania.

Nikolenko skriver dette på Facebook mandag morgen.

Det skjer etter at Russland natt til mandag angrep havnen Izmail ved elven Donau sørvest i Ukraina og ødela både kornlagre og andre bygninger, ifølge Ukraina. 

– Dette er enda en bekreftelse på at russisk missilterror ikke bare utgjør en trussel mot sikkerheten i Ukraina, men også mot sikkerheten til nabolandene, inkludert Natos medlemsland, skriver han.

Romanias forsvarsdepartement avviser på sin side at det har vært en droneeksplosjoner på rumensk territorium, ifølge Reuters.

To russiske droner skal ha detonert på rumensk territorium under angrepet mot den nærliggende havnebyen Izmail i Ukraina i natt. Det opplyser talspersonen for det ukrainske utenriksdepartementet, Oleg Nikolenko.

Futenriksdepartementet, Oleg Nikolenko.

En talsperson for det rumenske forsvarsdepartementet benekter derimot at det skal ha vært noe angrep mot rumensk territorium, ifølge Reuters.

Mye infrastruktur og flere lagerbygg ble skadet av flere titalls russiske droneangrep mot Izmail i natt.

Romania er medlem av Nato, hvis artikkel 5 forutsetter at et væpnet angrep mot et medlemsland skal regnes som et væpnet angrep mot hele alliansen.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Snikpellik said:

Det er ikke geolokalisert foreløpig, men jeg tror det stemmer at det er på den rumenske siden av elva. Det jeg tenker er at Romania kommer til å spille ned dette så mye som mulig og late som om dette ikke har skjedd.



Tross alt snakket om artikkel fem så er det naturlig nok ingen som faktisk ønsker å invokere det for noe mindre enn et overlagt angrep av en viss skala.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
11 hours ago, JK22 said:

TB-2 dronefly flyr nå langs Dniprofloden, Dniprobukta og på den nordvestre kysten av Krim-halvøya, to opptak er hittil offentliggjort, en patruljebåt ble ødelagt med 6 drepte russerne. Dette er interessant, for da ment det at ukrainerne har fjernet deler av det russiske luftvernsforsvaret på den ytterste enden av Kherson-halvtunga, de har ELINT utstyr på Su-24 fly som kan detektere luftvernsradaraktivitet og dermed kan finne ut om de er helt slått ned. Ukrainerne hadde forresten utviklet dronefly som kan frakte ELINT utstyr. 

I Moskvaregionen ser vi historien gjentar seg, det virker som at russerne ikke stolt på sitt egne SAM utstyr og har valgt å satse ensidig på Pantsir kampluftvernssystemer - som heises opp på høye tårner som disse "flaktårnene" fra Hitler-Tyskland i 1945! Trolig hadde over 150 Pantsir SAM blitt levert til det russiske militæret, og under krigen skal opptil 20 stykker ha blitt slått ut, så det er angivelig omtrent 120 tilbake. Hvis disse måtte overta rollen opprinnelig ment for S-300/S-400 SAM vil det da følge til at Pantsir-regimentene vil bli meget kraftig overstrekket, fordi de er de eneste som kan stoppe HIMARS-angrep og ta ned små mål som droner.

Det har vært observert at det blir færre Tor SAM systemer enn tidlig. Bare litt over 170 Tor-M1/M2 var levert, av dette skal 40 ha gått tapt, og det er kjent at flere var slått ut med HARM uten å være visuelt dokumentert. Hvis alle Pantsir-systemene trekkes ut for posisjonsforsvar av kommandosentre, flybaser og selve Moskva, vil det ikke være mulig å deployere disse på feltet, hvor Buk og Tor måtte overta. Det var 440 Buk systemer i Russland, av dette skal 25 ha gått tapt, og disse fordeles nemlig likt mellom forsvar av bakkestyrkene og forsvar av flybasene og vital militærsinfrastruktur. "Bare" 300 til 350 er oppstilt i feltenhetene. 

TB-2 med sin evne for horisontal bombing med MAM-L missilvåpen i stor høyde er immun mot taktiske SAM, ettersom de kan avfyre sitt våpen på 12 til 15 km hold helt på periferien av den russiske radardekningen, men 24 fly var visuelt bekreftet skutt ned fordi disse ofte var ikke i stand til å være "utenfor" rekkevidden på et bedre organisert og samordnet luftvernforsvar. 

Apropos våpenbruk på lang hold, russerne hadde eksperimentert med høydragsbomber - dette er et bombevåpen som monteres på et angrepsfly ment for angrep på infanteri, stridskjøretøyer og artilleri og ettersom angrepsflyet med jetsdrift flyr for raskt, må bombene underveis mot det tiltenkte målet sløves ned. Mens amerikanerne monterte klappevinger som åpnes seg på sine bomber, valgt sovjeterne å skape meget høy drag på sine taktiske bombene. Disse er ikke aerodynamisk i det hele tatt. 

OFAB-250-270 med påmonterte vinger har vært oppdaget 7. juli ved Bakhmut, dette kom som en overraskelse på mange fordi høydragsbomber med glidevinger kan ha mye kortere rekkevidde. Siden har det ikke kommet flere meldinger om dette. 

 

 

 

Dette kommer til å bli såååå mye verre for Russland når Ukraina får F-16. I tillegg får de også GLSDB i høst eller vinter (omsider) slik at ethvert russisk luftforsvarsystem som blir satt opp sansyneligvis også vil befinne seg innenfor den praktiske rekkevidden. Man ønsker neppe å bruke Storm Shadow på slike mål.

Det viser seg at det var taktisk smart å holde tilbake Bayraktar inntil man hadde fjernet store deler av det russiske luftforsvaret. De har mistet over 500 systemer. Det har gått særlig hardt for seg i Kherson og Zaporizhzhia. Russerne har jo tom. tatt systemer *ut* av Ukraina og satt inn i Russland, særlig i en halvsirkel sør for Moskva. Det er vel nå et halvt år siden de tok systemer vekk fra f.eks Sankt Petersburg, som nå er forsvarsløst fra et NATO-luftangrep. Og jammen tok de alle luftvernssystemene fra Kurilene og nesten alle fra Stillehavskysten sin også.

 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...