Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
12 hours ago, Inspector said:

Russland krever at USA beviser at de ikke sto bak sprengingen av gassrørledning: 

https://www.vg.no/tag/nord-stream-sabotasjen

Denne typen omvendt bevisbyrde kan bare skje i et diktatur som ikke forstår grunnleggende rettspraksis.

Og jeg som trodde at Putin var jurist……..

Quote

Russland anser eksplosjonene ved gassrørledningene som en «internasjonal terrorhandling» og vil ikke tillate at det feies under teppet, skriver ambassaden i en uttalelse.

sier terrorstaten russland, so daglig bryter alt av konvensjoner, og begår krigsforbrytelser og terrorbombing av sivile og sivile mål. Bandittstaten russland begår overgrep både mot egne borgere og sine naboer. 

russland burde kanskje ikke snakke om terror i det hele tatt? 

Endret av bojangles
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Inspector skrev (1 time siden):

Russland krever at USA beviser at de ikke sto bak sprengingen av gassrørledning: 

https://www.vg.no/tag/nord-stream-sabotasjen

Denne typen omvendt bevisbyrde kan bare skje i et diktatur som ikke forstår grunnleggende rettspraksis.

Og jeg som trodde at Putin var jurist……..

Putin har ikke noe i mot at folk tror han er jurist, men det har han aldri vært. Han studerte litt på det juridiske fakultet og det nærmeste en kommer tilsvarende norske studier, så har han en grad i offentlig administrasjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Der synes ikke å være verken folk eller materiell for at russerne kan iverksette noen stor offensiv med det første:

Russian Offensive Campaign Assessment, February 15, 2023 | Institute for the Study of War (understandingwar.org)

Og med en "stor offensiv" tenker jeg på det russerne forsøkte å gjennomføre for ett år siden der en samler store mekaniserte styrker kombinert med luftstyrker der alt er koordinert med sikte på å nå bestemte mål. Sist vi så noen slikt var under Irak I og Irak II, der målene ble nådd på dager eller uker med svært lave tap på egen side, og tilsvarende ødeleggende tap på Iraks side.

Men slike operasjoner er altså russerne ikke i stand til å gjennomføre.

Et annet tema som har vært omtalt gang på gang de siste seks månedene er hva som skjer i Bakhmut, det blir neppe noen tilbaketrekning fra Bakhmut før 24. februar, i følge Putins kokk kan russerne muligens greie å omringe Bakhmut i løpet av mars eller april.

Russiske styrker fortsatte offensive operasjoner rundt Bakhmut 15. februar. Talsperson for den ukrainske østlige grupperingen av styrker Serhiy Cherevaty rapporterte at det var minst 25 kampoppdrag mellom russiske og ukrainske styrker i Bakhmut-området i løpet av det siste døgnet.[23] Den ukrainske generalstaben rapporterte at ukrainske styrker avviste russiske angrep nær Bakhmut selv, så vel som Fedorivka (18 km nord) og Ivanivske (6 km vest).[24] En russisk milblogger hevdet at Wagner-gruppens styrker forsøkte å rykke frem i retning Vesele (19 km nordøst for Bakhmut) og med hell avanserte mot Rozdolivka (18 km nord for Bakhmut).[25] Geolokaliserte opptak publisert 15. februar indikerer at ukrainske styrker sannsynligvis har posisjoner i den vestlige utkanten av Krasna Hora (6 km nord for Bakhmut).[26] Russiske milbloggere hevdet at Wagner Group-krigere avanserte i den sørvestlige utkanten av Paraskoviivka (8 km nord for Bakhmut) og at de har omringet ukrainske styrker i bosetningen, selv om ISW ikke har observert visuell bekreftelse av disse påstandene.[27] Geolokaliserte opptak publisert 14. februar indikerer at russiske styrker sannsynligvis sikret marginale fremskritt i den nordøstlige utkanten av Bakhmut.[28] En russisk milblogger hevdet at Wagner Group-krigere utførte angrep i Bakhmuts utkant fra Blahodatne (10 km nord for Bakhmut), Krasna Hora og Stupky-området i Bakhmut.[29] Wagner-finansmannen Yevgeny Prigozhin uttalte at han forventer at Wagner-gruppens styrker vil omringe Bakhmut innen mars eller april, men erkjente at flere faktorer, inkludert den vestlige leveringen av våpen, kan forsinke Bakhmuts omringing.[30] Russiske milbloggere hevdet at russiske styrker har kuttet av en del av motorveien E40 fra Bakhmut til Slovyansk og at ukrainske styrker nå må bruke et nettverk av landeveier for å forsyne gruppene deres i Bakhmut fra nord.[31] ISW har ikke observert visuell bekreftelse på at russiske styrker når noen del av E40 som er nødvendig for å hindre den ukrainske bakkelinjen (GLOC) mellom Bakhmut og Slovyansk. Russiske milbloggere hevdet at ukrainske styrker gikk til motangrep nær Ivanivske og beveger seg fritt langs motorveien T0504 mellom Kostyantynivka og Bakhmut.[32]

Russiske styrker fortsatte offensive operasjoner langs den vestlige utkanten av byen Donetsk

   

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

👇

Direkte:

Fremlegging av regjeringens gigantpakke til Ukraina, samt taler fra de andre stortingspartiene som støtter pakka:
https://www.nrk.no/urix/noreg-gir-milliardar-til-ukraina-1.16299728

Støre har gitt hjelpepakken navnet Nansen-programmet, den har 5 års varighet - noe som er helt unikt da den går inn i neste stortingsperiode. Så den vil gjennomføres uansett hvem som styrer Norge.

De to eneste partiene med store innvendinger er Frp og Rødt. Frp støtter likevel pakka, noe Rødt ikke gjør. Derfor er Rødt det eneste partiet som ikke er tilstede.

Opptak av Zelenskys tale:
https://www.nrk.no/video/se-zelenskyjs-tale_cd59707c-b171-4a77-a496-7b44dd47ebc4

Sitat

– Takk, statsminister Støre, jeg takker for dine fine ord om Ukraina og for ditt lederskap. Det gjør begge våre land sterkere.

– Og jeg takker deg for dette globalt viktige eksempelet Norge setter. Jeg er takknemlig for alle deres essensielle og urokkelige støtte.

– Nå er det den 358. dagen. Men den store forskjellen mellom mars i fjor og februar i år, er tilliten. Tilliten til at den frie verden ikke vil forråde sine frihetsverdier, trygghet om at Ukraina ikke vil stå igjen alene mot en slik fiende, og at Europa ikke vil gi fra seg noen av sine områder til fienden.

– Norges bidrag er virkelig historisk.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (8 timer siden):

 

Konflikten mellom Wagner og den regulære hæren og Prigozyn og Putin ser hvert fall ut til å være høyst reell.

Lurer på hva som må til for at dette blir en voldelig konflikt. Hadde jo vært veldig greit hvis Wagner og hæren skulle gå til krig mot hverandre. I det kaoset skulle det vel være enkelt for Ukraina og hive dem ut.

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Yale SPH har publisert en ny, stor undersøkelse om hvordan Russland kidnapper og internerer ukrainske barn - et ledd i deres pågående folkemord i Ukraina.

RUSSIA’S SYSTEMATIC PROGRAM FOR
THE RE-EDUCATION & ADOPTION of UKRAINE’S CHILDREN

https://hub.conflictobservatory.org/portal/sharing/rest/content/items/97f919ccfe524d31a241b53ca44076b8/data

Omfanget av disse forbrytelsene er vanskelig å fatte, men jeg skal prøve å få ned noen av hovedpunktene i Yales funn.

Yale skriver at flere enn 6000 ukrainske barn til enhver tid sitter i Russlands varetekt. Disse barna er i alderen fire måneder til 17 år, og har blitt holdt i leirer og andre fasiliteter siden den fullskala invasjonen av Ukraina startet 24. februar i fjor.

Totalt er tallene langt høyere, og 14.700+ barn er offisielt dokumentert som "deportert".

Det er funnet minst 43 anlegg i dette nettverket av leire, som strekker seg fra den ene enden av Russland til den andre. 12 leire i området rundt Svartehavet, 7 på den okkuperte Krim-halvøya, 10 gruppert rundt Moskva, Kazan og Yekaterinburg. 11 av leirene ligger over 500 mil fra Ukrainas grense, inkludert to leire i Sibir og én helt øst i Russland. Den leiren som er indentifisert lengst unna Ukraina i undersøkelsen befinner seg i Magadan oblast, over 6200 kilometer fra Ukraina.

Minst 32 (78%) av disse leirene bedriver systematisk omskoleringsarbeid som utsetter ukrainske barn for Russland-sentrisk akademisk, kulturell, patriotisk og militær utdanning. Noen barn som påstås å være foreldreløse blir senere plassert hos fosterfamilier. Yale har identifisert tjue barn fra disse leirene som er rapportert å ha blitt plassert hos familier i Moskva oblast, og meldt inn på lokale skoler der.

Sitat

Military training was part of the program at camps in Chechnya and Russia-occupied Crimea. One camp near Grozny, Chechnya detailed how boys would take a course “for a young fighter” at the Russian University of Special Forces. This camp was organized at the initiative of Russia’s federal government and was for designated at-risk boys, including those with criminal records.

Another camp in Russia-occupied Crimea titled “School of Future Commanders“ was organized by the Yunarmia movement — an “all-Russian military-patriotic public movement” — and attended by approximately 50 children from Ukraine. Children at the camp were able to handle military equipment, drive trucks, and study firearms.Vladimir Kovalenko, chief of staff of the Sevastopol regional branch of Yunarmia, was present at the camp and reported that the camp program was “aimed at fostering patriotism and love for the [Russian] homeland.”

Children at a school in Russia-occupied Kherson oblast were also visited by representatives of Yunarmia who advertised opportunities to visit camps like Artek and spoke about ”the concept of Motherland and the requirements to the future defenders of the Fatherland.”

Ved to leire, Artek og Medvezhonok er retur av barn satt på hold på ubestemt tid ifølge ukrainske foreldre som har klart å spore opp barna sine. Medvezhonok er en av de største leirene Yale har identifisert, og har på et tidspunkt vært vertskap for minst 300 ukrainske barn. Foreldre beskriver også at de ikke er i stand til å få ut informasjon hverken om barnets status eller oppholdssted. Det er ukjent hvor mange ukrainske barn Russland har internert, og hvor mange som er løslatt tilbake til familiene sine.

Hele denne operasjonen er ifølge Yale sentralt koordinert av Russlands føderale regjering og involverer alle myndighetsnivåer.

FpA9aNBXoAMI2Fc?format=jpg&name=large

Noen flere skjermbilder:

Spoiler

1542848544_Skjermbilde2023-02-16kl_10_26_59.thumb.png.cd885a6db34241c317f754820aeeba4d.pngFpA9bEbWAAAXBoo?format=jpg&name=large

FpA9ZtnWAAIVbsu?format=jpg&name=large

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

https://www.nytimes.com/2023/02/15/world/europe/russia-military-vuhledar-ukraine.html

Moscow’s Military Capabilities Are in Question After Failed Battle for Ukrainian City

A disastrous Russian assault on Vuhledar, viewed as an opening move in an expected spring offensive, has renewed doubts about Moscow’s ability to sustain a large-scale ground assault.

KYIV, Ukraine — As Moscow steps up its offensive in eastern Ukraine, weeks of failed attacks on a Ukrainian stronghold have left two Russian brigades in tatters, raised questions about Russia’s military tactics and renewed doubts about its ability to maintain sustained, large-scale ground assaults.

Vuhledar, which sits at the intersection of the eastern front in the Donetsk region and the southern front in the Zaporizhzhia region, has long been in Moscow’s sights. It has been used by Ukraine as a base for harassing shipments on an important rail line supplying Russian forces.

But as has happened in previous Russian offenses, including one in November, “the enemy suffered critical losses,” Col. Oleksii Dmytrashkivskyi, a spokesman for Ukrainian military forces in the area, said in an interview.

As they have done throughout the war, the Russian commanders made some basic mistakes, in this case failing to take into account the terrain — open fields littered with antitank mines — or the strength of the Ukrainian forces, Colonel Dmytrashkivskyi said. Two of Russia’s most elite brigades — the 155th and 40th Naval Infantry Brigades — were decimated in Vuhledar, he said.

In one week alone in the Vuhledar clash, the Ukrainian General Staff estimates, Russia lost at least 130 armored vehicles, including 36 tanks. That estimate has been supported by drone footage reviewed by independent military analysts and by accounts from Russian military bloggers, who are ardent supporters of the war but sharp critics of its conduct by top Russian commanders.

Mr. Wallace, the British defense secretary, cited reports on Wednesday that “a whole Russian brigade was effectively annihilated” in Vuhledar, where he said that Moscow “lost over 1,000 people in two days.”

Many of the captured soldiers had been newly mobilized under a call-up Mr. Putin announced in September of some 300,000 recruits, while others had been recruited by the Wagner mercenary group, many of them from prisons, according to Ukrainian and Russian accounts.

In recent weeks, a rivalry between Wagner forces and the regular Russian Army has opened up, with the mercenary group claiming that its fighters are more capable.

Wagner fighters have led the bloody, monthslong Russian campaign to take the city of Bakhmut, 60 miles north of Vuhledar, while the forces in Vuhledar were made up primarily of regular Russian Army units, though some Wagner fighters were present, Ukrainian officials said.

The Grey Zone, a Telegram channel that is affiliated with Wagner, has been scathing about the Russian military’s efforts in Vuhledar, and called for Russian commanders responsible for the losses to be held accountable in public trials. “Impunity always breeds permissiveness,” a recent post said.

The Russians faced another problem in Vuhledar from Ukraine’s deployment of American-made HIMARS missiles that forced commanders to position large concentrations of forces more than 50 miles from the front. That made it hard to attack with either speed or surprise.

A Russian marine who fought in Vuhledar told the Russian media outlet 7x7 which is based in the Komi region of Russia, that those who survived the battle were considered deserters. The marine, whose identity the news outlet did not disclose, citing the need to protect his safety, said he was part of the third company of the 155th brigade. After the failed assault, he said, only eight soldiers from his company were left alive.

“It would have been better if I had been captured and never returned,” he said.

For the moment, Colonel Dmytrashkivskyi said, the large-scale Russian assaults have subsided, though the Russians are still attacking in small bands of 10 to 15 soldiers, probably probing Ukrainian defenses for weaknesses.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://www.thesun.co.uk/news/21365494/putin-defence-official-falling-window-documents-mysterious-death-russia/

Top Putin defence official dies falling from window ‘leaving documents on balcony’ in latest mysterious death in Russia

The head of the financial support department of the Western Military District Marina Yankina, 58, was said to have left documents on the balcony before plunging 160ft to her death.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Russia Has Deployed 97% of Army in Ukraine but Is Struggling to Advance, U.K. Says
https://www.wsj.com/articles/russia-has-deployed-97-of-army-in-ukraine-but-is-struggling-to-advance-u-k-says-91086284

Sitat

“We now estimate 97% of the whole Russian army is in Ukraine,” U.K. Defense Secretary Ben Wallace told the British Broadcasting Corp.’s “Today” show on Wednesday.

Russian forces were trying to advance on all fronts, he said, adding: “We haven’t actually seen this massing of a single force to punch through in a big offensive. We’ve just seen an effort to advance, and that has come at a huge cost to the Russian army.”

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
Lenke til kommentar
13 hours ago, kote said:

En uke igjen til ettårsdagen. Har ikke gått i tog eller markeringer på mange år, men det hadde vært fint å møte opp på en solidaritetsmarkering for Ukraina. Det skjer over hele landet neste fredag (24.2) til ulike tidspunkt.

Finn en markering nær deg på https://www.facebook.com/events/search/?q=365 dagers

 

Det var en markering utenfor Stortinget i forgårs men taler snakket gebrokkent engelsk og ikke norsk, så jeg er usikker på hvilken organisasjon som arrangerte.

Banneret var klart nok dog, "Russia terrorist state, out of Ukraine!", sånn ca. Oppmøtet var svært så dårlig.

Endret av Pop
Lenke til kommentar
Pop skrev (22 minutter siden):

Det var en markering utenfor Stortinget i forgårs men taler snakket gebrokkent engelsk og ikke norsk, så jeg er usikker på hvilken organisasjon som arrangerte.

Banneret var klart nok dog, "Russia terrorist state, out of Ukraine!", sånn ca. Oppmøtet var svært så dårlig.

Det er små markeringer nesten hver dag i Oslo. Både ved Stortinget, den russiske ambassaden og andre steder. For et par dager siden var den britiske ambassadøren med.

Blir nok et mye større oppmøte 24. februar, forhåpentligvis!

Fo6pdqzWAAAIB_W?format=jpg&name=medium

Begynner kl. 17 i Oslo:
https://facebook.com/events/s/norge-star-sammen-med-ukraina-/1104684056867054/

  • Liker 5
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
1 hour ago, Brother Ursus said:

Det russiske forsvaret er vel en million mann og 2 millioner i reserve. Men de har ikke mer enn 2-300K inne i Ukraina. Kanskje det menes at de har rotert 97% av de stående styrkene sine gjennom Ukraina? Eller deployert 97% av materiellet sitt? Får ikke lest artikkelen da det er betalingsartikkel.

Den millionen inkluderer vel flyvåpen, marine, støttefuknsjoner, administrasjon osv. Ikke faktsike soldater som kan brukes til å invadere et land.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...