Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Fustasjeopphengsforkobling skrev (På 16.11.2021 den 13.33):

Han skriver litt tja.. vanskelig kanskje, men så er det også komplisert og vanskelig å formidle enkelt. Slik jeg forstår ham er hovedpoenget at p.t er det helsevesenet som må brette opp ermene slik at samfunnet ellers går rundt. Det er derfor de er der, selv om man kan forstå at i krisetid så blir det tøffere enn i normal hverdag. Da er statens oppgave å sørge for at dette fungerer (noe de har forsømt i mange år, på tross av alle varsku-ropene). Istedenfor å ta det ansvaret virker det som man isteden endrer prinsippene i hvordan man tenker helsevesen. Hvis smitteverntiltak er rettferdiggjort nå er det god sjanse for at tiltak vil være rettferdiggjort hver høst og vinter fremover. Det trenger ikke være covid engang, men kun typ forkjølelser/influensa som kan forårsake at helsevesenet må brette opp ermene, men nå skal folket måtte ta støyten slik at helsevesenet kan "drifte normalt", men få ut fingeren å fikse opp i helsevesenet da!! Det er på overtid for lenge siden! Man kan selvsagt ikke forvente å "drifte normalt" når det er krisetid. MEN! Det er staten som først og fremst må sørge for at de har et operativt helsevesen, som kan håndtere situasjoner slik at samfunnet går rundt. Folket har allerede respondert og gjort en stor innsats i lang tid i påvente av å bli vaksinert. Det er storparten av folket nå blitt, og dermed står man langt bedre rustet enn ifjor. I tillegg har man hatt tid på seg til å tenke og planlegge ytterligere, og man har også planer for å håndtere situasjoner som covid nå, og de tåler langt høyere tall enn vi ser idag. Med all sannsynlighet vil vi nå idag (etter vaksinering) aldri nå kapasiteten som vi har muligheter for å kunne håndtere selv uten tiltak, men likevel innføres enda mer inngripende tiltak enn hva vi hadde tidligere (den gang uten vaksinering, som gjorde at man kunne sprenge kapasiteten i kriseplanene). Istedenfor å ta diskusjonene omkring dette så "premieres" folket ved å tildeles segregerende særfordeler (gjennom skinnlogikk), slik at det lystig logres videre uten å tenke og diskutere grundig igjennom hva som foregår. Det ser ut som om man tenker at når det ikke (lenger) rammer en selv, så er det ikke så nøye med de andre. Men endres prinsippene i tankegangen så får det konsekvenser som i fremtiden kan slå enda hardere tilbake. Det må unngås. Politikerne må nå ta ansvar og ruste opp helsevesenet skikkelig. Som han skriver mot slutten:

Men det nye, implisitte prinsippet om å bruke smittevernloven for å hindre denne type kapasitetsoverskridelser, kan det bli stadig nye smittevernsbegrensninger i årene som kommer – ikke minst fordi influensa- og RS-bølgene kan bli større senere hvis de begrenses av smittevernstiltak nå.  

Et slikt prinsipp bør i hvert fall ikke innføres nesten helt uten debatt. Stortinget bør derfor snarest stille statsråden spørsmål om grunnlaget og begrunnelsen for å innføre tiltak. Hvor mange innlagte ser man for seg uten tiltak? Hva tror man eventuelt man kan oppnå gjennom ytterligere vaksinasjon? Hva tenker man om årene som kommer?

Så er det ikke slik at han så godt som driter i helsearbeidere og innsatsen de legger ned, slik du antyder. Alle har sympati med dem, men er det først "krig" må soldater såklart  forvente at det koster ekstra. De er forøvrig ikke de eneste det har kostet for, og helsearbeidere er vant til å stå i høyt press, spesielt i vintermånedene. Hvorfor? Fordi de er blitt forsømt igjen og igjen og igjen, på tross av at de har ropt i årevis. Det er hverken helsearbeiderne eller folkets ansvar, men politikerne. Konsekvensene er det derimot helsearbeiderne og folket som må smake. Da må det ropes høyt at nå må det gjøres noe! Det er ikke godt nok å dytte ansvaret videre ned på folket som må fortsette å ta støyten. Den alarmen og debatten bør skje nå! Ikke til neste år, eller om 5, eller 10 år videre inn i forsømmelsen.

En kan og bør ha 2 tanker i hodet samtidig, det jeg reagerer på er ikke at en ønsker å ta en debatt over at vi har et helsevesen som er underdimensjonert for å takle høyt press, men jeg er i mot forestillingene om at helsepersonell bare skal brette opp ermene og jobbe hardere å utsette seg selv for unødvendig høy risiko når de allerede har gjort det i snart 2 år, jeg er og mot at en bare skal la det sture og gå slik folk som trenger det ikke får hjelp. Et ønske om mer byråkrati rundt innførselen av tiltak er jeg og skeptisk til. 

Den kalde harde sannheten er at vi står i en situasjon hvor vi etterhvert vil trenge midler som fungerer relativt umiddelbart å da er dessverre de eneste alternativene vi har enten å innføre smitte dempende tiltak eller å "ta støyten" med de konsekvensene det har. Begge deler kan være rasjonelle på sin måte, men jeg personlig er tilhenger av den første leiren hvor vi innfører så lite inngripende tiltak som mulig for å forhindre smitte og kollaps i helsevesenet. Så kan en gjerne ta debatten rundt hvorfor helsevesenet vårt er så skjørt samtidig. 

Endret av Evil-Duck
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Medan smitten stadig slår nye rekordar og innlagde går oppover skjer det også positive ting. I samband med at 16-17-åringane er i ferd med å bli fullvaksinerte har talet på fullvaksinerte bikka 70%.

Sitat

4.222.892 har fått første dose

PUBLISERT KLOKKEN13:10 IKORONAVIRUSET

4.222.892 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag. 3.780.041 personer har fått andre dose.

78,3 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 70,1 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 91,5 og 87,4 prosent.

Blant ungdom i alderen 16–17 har 91,5 prosent fått første dose, og 30,7 prosent har fått andre dose.

I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 73 og 1,1 prosent.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
31 minutes ago, Subara said:

Det hadde vært interessant å spørre fastlegene om de anbefaler eller ikke anbefaler en slik test.

Enig. Å stikke en lang pinne opp i nesa kan jo også gjøre deg syk da den ikke hører hjemme der. Det har blitt sagt i forbindelse med diverse screening-programmer at de forårsaker mer sykdom enn de forebygger.

Lenke til kommentar

Nokre har hevda at ein skulle la samfunnet vere mest mogeleg ope, samstundes som ein skulle kunne greie å beskytte sjuke og eldre mot koronaviruset. Men det har heile tida vist seg at når smittetrykket i samfunnet aukar vil smitten også nå dei gamle og sjuke.

Sitat

KORONAVIRUSET

14:11 

Mange utbrudd på institusjoner

 

De to siste ukene har antall dødsfall ved sykehjem og lignende institusjoner mer enn doblet seg, og det er nå flere dødsfall på slike institusjoner enn på sykehus.

Antall varslede utbrudd i helseinstitusjoner har økt de siste ukene og det var 22 varsler fra helseinstitusjon i uke 45, det høyeste antall på en uke så langt i pandemien. Omfanget og alvorlighetsgrad av de fleste utbruddene er mindre enn før vaksinering, men det er enkelte unntak. I tillegg ble det i uke 45 varslet om 40 utbrudd utenfor helseinstitusjon fra 27 ulike kommuner. Utbruddene var tilknyttet barnehage/grunnskole (12), helseinstitusjon (22), og annet (6). Antall varslede utbrudd tilknyttet barnehage/grunnskole har gått ned fra 21 i uke 44 til 12 i uke 45.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Kjøleskap skrev (9 minutter siden):

Husker dere da de plutselig bestemte seg for at koronakrisen var over i slutten av september? Hvordan synes dere det går nå? 🤣

Husker dere da vaksinen skulle være løsningen på denne pandemien? 🤣 Så viste det seg at vi er fucked uansett og må belage oss på amputerte liv i uoverskuelig fremtid.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/fhi-rekordmange-utbrudd-i-sykehjem-og-sykehus.cNsLfoAVI

Sitat

Forrige uke ble det ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) varslet om rekordmange utbrudd på sykehjem og sykehus. Totalt ble det meldt om 22 utbrudd, viser instituttets ukerapport for uke 45.

FHI ser også en klar stigning i antall dødsfall, og antall coronarelaterte dødsfall var i uke 45 det høyeste på én uke så langt i år.

For de siste fire ukene er medianalderen på de døde 82 år.

Blant de eldste er situasjonen nå mer alvorlig enn den har vært i løpet av 2021, sier kriseleder og avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, i Folkehelseinstituttet.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Fibonacci said:

Husker dere da vaksinen skulle være løsningen på denne pandemien? 🤣 Så viste det seg at vi er fucked uansett og må belage oss på amputerte liv i uoverskuelig fremtid.

Sånn er det når verden står midt oppe i det som sies å være den største krisen siden andre verdenskrig. Alt går ikke på skinner da.

Nå var vel ikke budskapet i slutten av september at pandemien var over, det var 'økt beredskap' og det kunne fortsatt komme tiltak utover vinteren. Men det drukna i sjampanjeskåling og Rajas dans på byen.

Endret av ToxicTed
  • Liker 7
Lenke til kommentar

I Oslo er mange etternølarar vaksinerte i det siste:

Sitat

– Det kan være mange årsaker til at personer velger å vente med å vaksinere seg. For eksempel er noen tydelige på at de ikke ønsker å ta vaksinen, noen vil avvente grunnet graviditet, og noen har fått vaksine i utlandet som ikke er registrert i norske registre. Noen har også brukt tid på å bestemme seg for å ta vaksinen, sier leder av vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe.

 

Sitat

I Oslo er nå andelen ferdigvaksinerte over 18 år på 87 prosent. Totalt er den på 84,8 prosent.

 

Sitat

– Jeg vil tro det er noen som har sittet på gjerdet og med tanke på smittetrykket kanskje kjenner på at det er lurt å ta vaksinen. Noen har ønsket å vente på mer data om bivirkninger og forskning, men at de føler seg tryggere nå som de har lest seg opp, sier lederen for vaksinesenteret i vest, Anita Solberg Syversen.

Hun utdyper:

– Vi opplever at det er mange som kommer til oss som har gjort grundige undersøkelser om hvilken vaksine de ønsker og hvilke bivirkninger de kan forvente.

https://www.ao.no/de-siste-ukene-har-det-skjedd-en-stor-endring-blant-uvaksinerte-i-oslo/s/5-128-212452?plussalt_url=

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (17 minutter siden):

Husker dere da vaksinen skulle være løsningen på denne pandemien? 🤣 Så viste det seg at vi er fucked uansett og må belage oss på amputerte liv i uoverskuelig fremtid.

Husker egentlig ikke dette at det var noe alle mente, men det har vel blitt tolket slik av enkelte. Man har vel lenge visst at vaksinen ikke virker 100%, og at det er usikkerhet knyttet til immuniteten over lang tid. 

Husker også at man har anbefalt enn noe høyere vaksinasjonsgrad før man har anbefalt gjenåpning av land, noe mange land ikke har gjort. Så får man høre frå Israel at man ikke bør vente for lenge med å gi 3.dose, likevel somler mange land. Så sum summert kan man egentlig ikke være så overrasket.

Men husker også hvordan verden var med covid-19 før vaksine, og husker hvor mye brattere sykehusene ble fylt opp selv med strenge tiltak og med færre smittede.. Selv om man skulle ønske at vaksinen hadde bedre effekt på de eldste og sårbare etter 6 mnd og at den hadde fungert betre mot videre smitte, så er det ingen tvil at om vaksinen gjør til at vi ikke er helt fucked. Om verden hadde gjenåpnet opp på samme måte i dag uten vaksine så kan vi virkelig snakke om definisjonen på fucked.

 

Endret av Fnugle
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (8 minutter siden):

Husker dere da vaksinen skulle være løsningen på denne pandemien? 🤣 Så viste det seg at vi er fucked uansett og må belage oss på amputerte liv i uoverskuelig fremtid.

Vaksineringa har iallefall hjelpt på, slik at ein berre har ein brøkdel innlagde i forhold til kva ein ville ha hatt med tilsvarande smittetrykk utan vaksiner. I tillegg legg vaksinene ei viss demping på smittespreiinga, sjølv om også fullvaksinerte kan spreie smitten vidare.

Mange av dei som blir innlagde no er enten uvaksinerte eller eldre og skrøpelege fullvaksinerte. Det er lang tid sidan desse vart fullvaksinerte, og ein boosterdose vil truleg gje færre innlagde alt anna likt.

Eg tykkjer ikkje synd i dei som ikkje vil vaksinere seg. Derimot er det ikkje så kjekt for dei som ikkje kan ta vaksinen eller som har dårleg verknad av vaksinene, sidan desse no må passe seg meir enn nokon gong. Men overbelastning av helsevesenet er no mindre sannsynleg, og ein vil kunne leve med forholdsvis enkle tiltak. Ein vil ikkje komme tilbake til situasjonar med full nedstenging før evt. i neste pandemi.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (31 minutter siden):

Husker dere da vaksinen skulle være løsningen på denne pandemien? 🤣 Så viste det seg at vi er fucked uansett og må belage oss på amputerte liv i uoverskuelig fremtid.

Ja man kan nesten få inntrykk av at det ville vært mer rasjonelt å gå inn for å eliminere det opprinnelige og ikke veldig smittsomme koronaviruset tidlig i 2020...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kjøleskap skrev (43 minutter siden):

Husker dere da de plutselig bestemte seg for at koronakrisen var over i slutten av september? Hvordan synes dere det går nå? 🤣

Eg hugsar ein overlege eller noko sånt som gjekk ut i media og sa at korona så og seie var over i Norge. Eg trudde like lite på han då som i dag.

Det kan jo ikkje koma som noko overrasking at smitten tar seg opp når alt er åpna igjen. Vaksina er vel først og fremst noko som skal redusere alvorleg sjukdom av korona, men ein kan framleis bli smitta.

Endret av Zeph
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (51 minutter siden):

En kan og bør ha 2 tanker i hodet samtidig, det jeg reagerer på er ikke at en ønsker å ta en debatt over at vi har et helsevesen som er underdimensjonert for å takle høyt press, men jeg er i mot forestillingene om at helsepersonell bare skal brette opp ermene og jobbe hardere å utsette seg selv for unødvendig høy risiko når de allerede har gjort det i snart 2 år, jeg er og mot at en bare skal la det sture og gå slik folk som trenger det ikke får hjelp. Et ønske om mer byråkrati rundt innførselen av tiltak er jeg og skeptisk til. 

Den kalde harde sannheten er at vi står i en situasjon hvor vi etterhvert vil trenge midler som fungerer relativt umiddelbart å da er dessverre de eneste alternativene vi har enten å innføre smitte dempende tiltak eller å "ta støyten" med de konsekvensene det har. Begge deler kan være rasjonelle på sin måte, men jeg personlig er tilhenger av den første leiren hvor vi innfører så lite inngripende tiltak som mulig for å forhindre smitte og kollaps i helsevesenet. Så kan en gjerne ta debatten rundt hvorfor helsevesenet vårt er så skjørt samtidig. 

Jeg er ikke imot lite inngripende tiltak. Som å vise hensyn ved å bruke munnbind på bussen, vaske/sprite hendene, hoste i armhulen, fjerning av covidsymptomatisk fravær for elever i skolen, eller lignende. Coronasertifikat og kontroll over hvor mange man kan ha besøk av i private hjem og tilstelninger er derimot ikke lite inngripende tiltak. Det er svært inngripende tiltak.

Det som etterlyses er fortgang i debatten. Hvis jeg jobbet overtid hver dag i 1,5 år, og så fikk vite at nå endelig hører de etter og jobber på spreng for å gjøre noe med problemene de har forsømt i en årrekke, så hadde det gitt meg fornyet motivasjon til å stå på ytterligere i "krigen". Kina bygget nye sykehus i rekordfart når viruset ble oppdaget i slutten av 2019. Det er en måte å vise handlekraft på. USA satte inn hæren og sanitærskip. Ett sted man kunne startet umiddelbart er å gi dem kraftig lønnsøkning (noe de har etterspurt). Ikke å fordele ansvaret ned på befolkningen istedet, ved å endre prinsippene i hvordan man skal tenke helsevesen og håndtere dets kapasitetsutfordringer. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Kan bli aktuelt med smitteverntiltak i Oslo igjen – uavhengig av korona
https://www.nrk.no/osloogviken/kan-bli-aktuelt-med-nye-smitteverntiltak-i-oslo-_-uavhengig-av-korona-1.15726939

Sitat

RS-virus sprer seg blant barn, og mange er forkjølet. Samtidig stiger koronasmitten og influensaen er rett rundt hjørnet. Det bekymrer helsebyråden.

– Når forskjellige virusvarianter legger seg oppå hverandre, kan vi få en situasjon der helsetjenesten blir satt under press, som vi ser på legevakten om dagen.

Det sier helsebyråd i Oslo, Robert Steen.

Hvis mange virus sprer seg samtidig og helsetjenesten får problemer, kan det bli aktuelt med smitteverntiltak igjen. Uavhengig av korona.

– Det er en av risikosituasjonene vi er forberedt på kan komme, sier Steen.

Hvilke tiltak som kan bli aktuelle er usikkert.

Sitat

Kommunen kan innføre tiltak

Flere av sykdommene som nå belaster helsevesenet kan ikke i seg selv føre til tiltak med hjemmel i smittevernloven.

Det er fordi de ikke er definert som allmennfarlige sykdommer. RS-virus er et eksempel på dette.

Men fordi pandemien ikke er over og den totale belastningen derfor blir stor, kan tiltak fortsatt innføres.

– Pandemien påvirker fortsatt helsetjenesten, og covid-19-pasienter utgjør en økende belastning for sykehusene og kommunal helsetjeneste. Dette er årsaken til at smittevernråd og tiltak med hjemmel i smittevernloven fortsatt er nødvendige i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Råd og veiledning kan kommunene uansett gi.

– Inngripende tiltak rettet mot en bestemt sykdom krever at den står på listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer.

Kjedelig. Kombinasjonen RS, korona, eventuell influensabølge og andre luftveissykdommer har vi ikke prøvd før. Ser ut til at det kanskje ikke vil gå så veldig bra.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
19 hours ago, Simen1 said:

Hvorfor er det et problem?

Høres ut som det bakeriet har dårlige rutiner for bemanning og bakvakter. En bedrift bør ikke driftes så på kanten bemanningsmessig at et fravær kan velte produksjonen. Hva om vedkommende hadde ramlet stygt og brekt noe? Egentlig samme greia med kontorarbeid. Man kan ikke ha så unike personer at hele bedriften går i stå dersom en er syk, eller sier opp eller dør. Samme med militæret. Personavhengighet ned til 1 person, bør for all del unngås i alle bransjer.

Kanskje lett i store bedrifter å få til. I mindre bedrifter så er det arbeidsgiveravgift å ta hensyn til ved ansettelser og det er dyrt å ha for mange ansatte gjerne. Så det står gjerne å vakler mellom det er liv laga.

Lenke til kommentar

De eldste i Oslo ble fullvaksinert i januar/februar om jeg ikke tar feil.  3. dose ble tilbudt fra oktober - 9 måneder senere. Nei, det var i november.

Sitat

Kommunen fikk de første vaksinedosene til tredje dose den 2. november.

Med økt smittetrykk er det 5 måneder som gjelder.

Sitat

Intervallet mellom andre og tredje vaksinedose er blitt redusert fra 6 til 5. måneder.  Dermed kan alle over 65 år få et vaksinetilbud før nyttår.

https://www.aftenposten.no/norge/i/ML9lwK/oeker-tempoet-paa-tredje-vaksinedose-alle-over-65-aar-faar-tilbud-om-vaks

Endret av Subara
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...