Gå til innhold

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng siden 15. sep. 2023 i alle områder

 1. Falsk ekvivalens. Russerne lyver som en kroppslig funksjon, mens stort sett alt ukrainske myndigheter og det aller meste ukrainske medier poster viser seg å være sant. Alt skal tas med en klype salt til det er endelig bevist. Men ukrainske statlige kilder og medier er uendelig mye mer troverdige enn russiske.
  23 poeng
 2. Kjør på. https://help-ukraine.dev/how-to-donate-crypto-to-ukraine https://vaukraine.no/doner-til-ukraina/
  21 poeng
 3. Det står at de skal finne en felles løsning som er levelig for begge. Du kan overføre 1000kr til: https://www.unicef.no/nodhjelp/innsamling-til-ukraina Post gjerne resultatet her i tråden.
  21 poeng
 4. Sånn. Det gikk fort: Ukraina og Polen enige om å løse konflikten rundt importforbud https://www.nrk.no/nyheter/polen-1.12878559
  21 poeng
 5. Hvorfor synes du det er imponerende? Kan det kanskje tenkes at det faktum at Belarus har vært et eneveldig, delvis lukket og lite transparent diktatur i flere tiår har noe med saken å gjøre?
  21 poeng
 6. Merket bidraget med nicket ditt, spotta deg denne gangen.
  20 poeng
 7. Nå bare finner du på greier om ting du ikke har satt deg inn i. I motsetning til RT er KyivPost ikke et statlig medie, og er hverken finansiert eller detaljstyrt av myndighetene. De er ikke en «offisiell kilde», men en uavhengig avis. De har vært i konflikt med samtlige ukrainske regjeringer, inkludert den nåværende.
  19 poeng
 8. 50 stykker NM199 fra Norge til Ukraina. Norge donerer beltevogner til Ukraina https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/sak/id2994359/
  19 poeng
 9. Bruk heller penga her: https://www.rodekors.no/vart-arbeid/internasjonal/europa/ukraina/ https://www.unicef.no/nodhjelp/innsamling-til-ukraina https://www.saintjavelin.com/collections https://www.reddbarna.no/du-kan-bidra/nodhjelp/ukraina/ https://u24.gov.ua/ https://vaukraine.no/doner-til-ukraina/
  18 poeng
 10. Kommer fra en person som mener "to barn og en kone" uironisk skal motta sertifisering for å ha vært stridsdeltagere i Ukraina. Er det noe mer du ønsker å spekulere i mens du er på tråden? Hadde du lest artikkelen, hadde du faktisk skjønt at sertifikatene ikke uttdeles per familiemedlem. Inb4 flytting av målposter til "jamen det er jo en Ukrainsk avis. Helt utroverdig"
  18 poeng
 11. Polen, Europa forøvrig, USA samt flere land har ikke råd til at Russland vinner frem i Ukraina, det er et dårligere alternativ på absolutt alle områder. Derfor vil støtten fortsette.
  17 poeng
 12. Forresten er dusinvis på dusinvis av dronefly på vei mot Krim-halvøya på et skala som ikke tidlig har vært sett. Massevis av eksplosjonslyd i det beksvarte nattemørket. Luftvernforsvaret ser ut til å ha hatt meget seriøse problemer, etter tapet av to S-400 batterier vendt mot nordvest og flere radarinstallasjoner har et stort gap blitt åpnet, som flere Storm Shadow kryssermissiler tok seg gjennom og ødela en HQ med kommunikasjonsfasiliteter i Sevastopol omegn om dagen. Den ukrainske sjøoffensiven fortsetter med full styrke.
  16 poeng
 13. Ukraina rammet en russisk base nord for Sevastopol på okkuperte Krym tidligere i dag. Ifølge øyenvitner ble det observert Storm Shadow-missiler i lufta i området. Ukrainsk etterretning bekrefter angrepet. Russiske lokale myndigheter hevder de "avverget angrepet", til tross for bilder og videoer som viser nedslag og kraftig røyk. https://www.aftenposten.no/verden/i/eEv3AK/direktestudio-krigen-i-ukraina?pinnedEntry=85970 Basen skal være et viktig kommandosenter for den russiske svartehavsflåten. Geolokasjon: 44°42'52.5"N 33°42'16.5"E Mer bilder og video:
  16 poeng
 14. Dette har noen interessante implikasjoner for asylinnvandringen til Europa som jeg ikke engang har lyst til å røre med en langtrekkende drone i denne tråden, men som antagelig bør diskuteres i en annen tråd eller inkluderes i fremtidige diskusjoner om temaet.
  16 poeng
 15. To Buk-M3 TEL kjøretøyer (rakettramper montert på kjøretøy) med beltedrift ble ødelagt av HIMARS ved Svitlodarsk i Popasnafronten ikke langt fra Bakhmut nesten samtidig, og da spotterdronens opptak stoppet, så det ut at et tredje kjøretøy var i all hast rømte av løpende russerne, det hadde kommet i brann. 9K317M Buk-M3 er sist nytt i Buk familien, introdusert senest i 2016. De to kjøretøyer var TEL rakettramper, det tredje kan være et kommandokjøretøy på hjul. Det var helt sikkert mer enn bare de to synlige treff på droneopptaket 22 km fra frontlinjen. Det ble dessuten funnet ut at et S-300V2 batteri hadde blitt slått ut en gang i sommeren siden juni 2023, en TEL og en TELAR var funnet som vrak. TELAR betyr mobil rakettrampe kombinert med mobil radarstasjon. Disse er heller ikke vanligkost, de var helt nytt i likhet med Buk-M3. Stedet hvor de var funnet, var i Luhansk oblast, Donbass, trolig ved en nedlagt flyplass i Peremozhne "bare" 45 km fra nærmest ukrainsk posisjon. Et BM-30 Smerch ble oppdaget av en ukrainsk spotterdrone i Søndre Donbass-fronten, og deretter tatt ut med HIMARS som tidlig var uten av stand til å finne disse fordi de var meget sjeldent nærmere enn 30 km fra frontlinjen, opptil 50 km vekk pga. disses skuddvidde på 70 km, men de har vist seg svært lite treffsikkert på lang hold, hvilken er hvorfor klasevåpen var det foretrukket valget for bruk av BM-30. Bare to har blitt ødelagt under hele krigen. Hvis ukrainske spotterdroner er i stand til å komme ganske dypt inn og opprettholde kontakten med HIMARS, betyr det at BM-30 flerrørs rakettbatterier er blitt sårbart.
  16 poeng
 16. Men hvorfor er det slik? De jobbes hardt med det problemet og Ukraina promoter åpenhet rundt tema ved å tillate innsyn: https://www.oecd.org/corruption/anti-corruption-reforms-in-ukraine.htm Dette har vært et fastsatt mål siden 2014 og er et av hovedfokus for å oppnå bedre samarbeid med vestlige nasjoner: https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-anti-graft-police-zero-major-wartime-corruption-2023-08-21/ I 2019 ble det opprettet en slags "Action plan" ut av dette opprinnelige prosjektet: https://www.oecd.org/corruption/acn/projects-for-supporting-ukraine-anti-corruption-reforms.htm At din mentale oppfatning ikke har fått med seg dette er ikke overraskende, du virker svært misinformert. Det er ikke rart Ukraina sliter med korrupsjon, det er eimen av Russland som henger igjen.
  15 poeng
 17. https://www.kyivpost.com/post/21653 Romania Significantly Extends ‘No-fly’ Zone on Ukrainian Border The previous restrictions in Romania limited aircraft and drones to flying no closer than 8 kilometers to the Ukrainian border, the new rules almost triple that. Romania opprettet en flyforbudssone som går 8km utover egen grense og inn i Ukraina. Nå øker de i samarbeid med Ukraina størrelsen på denne forbudssonen. De ukrainske anleggene for kornlasting ved Danube-elven ligger bare 150-200 meter over på ukrainsk side fra Romania. Romania vil altså direkte involvere seg i forsvaret av Ukraina. Russland har her ingenting de skulle ha sagt da det ikke foreligger noen offisiell krigserklæring.
  15 poeng
 18. Jeg vil vel heller påstå at det at politikere byttes ut er et sunnhetstegn, mens at det ikke byttes ut militærfaglig ledelse viser at politikerne har tillitt til den faglige ledelsen og at det fungerer. Det er heller ingen ukrainere som faller ut av vindu eller ved en ulykke får i seg giftig sopp. På russisk side er situasjonen stikk motsatt. Der sitter diktatoren mens hodene ruller i militæret. Russland Få eller ingen politiske bytter Mange militære utbyttinger Ofte folk som detter ut av vinduer Ukraina En del politiske bytter Få eller ingen militære bytter Ingen som detter ut av vinduer
  14 poeng
 19. Vær så snill: Dont feed the troll Alle ser jo at duden her er et ruzzisk nett troll som er ute etter å provosere. Eg har blokkert trollet fom nå.
  14 poeng
 20. https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/09/18/7420328/
  14 poeng
 21. Du går selv i fellen til Putin og ser verden gjennom veldig enkle svart-hvitt briller. Det er mange som tilhører venstresiden, inkludert meg selv, som verken er spesielt glad i uregulert masseinnvandring eller religioner som islam, men som støtter vestlige verdier og Ukrainas frihetskamp mot russisk imperialisme.
  14 poeng
 22. Det kommer informasjon om at ting i Andriivka var helvete på jord for russerne og at ting gikk skikkelig galt Ukrainerne klarte å drepe befalet til den russiske grupperingen, 72nd Seperate Motor Rifle Brigade Russerne åpnet ild på hverandre når de innså at de var omringet og én av gruppene begynte å overgi seg Det er en video av russisk artilleri (antagelig mortar) som angrep sine egne soldater som var i ferd med å overgi seg til ukrainerne. De ukrainske soldatene overlevde. Flere av russerne var ikke så heldige. Dette kan ha skapt et hull i den russiske linjen sør for Bakhmut Russlands reserverer er i svært stor grad allerede festet til Zaporizhzhia og særlig Robotyne-området
  14 poeng
 23. Er det ikke sykt slitsomt å spinne om alt til å handle om innvandring hele tiden?
  14 poeng
 24. Flott syn av en skadet Ropucha-klasse i tørrdokken.
  14 poeng
 25. Svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol ser ut til å være ødelagt. Geo:
  13 poeng
 26. "Folkeopplysning". Er det det ordet dere bruker i trollfabrikken? Litt som når man sier kolombianske landbruksprodukter om narkotika da?
  13 poeng
 27. https://www.businessinsider.com/ukraine-punches-russia-anti-tank-defenses-armored-vehicles-counteroffensive-verbov-2023-9 Ukraine breached Russia's fearsome defenses with vehicles for the first time, analysts say — a major milestone in its fightback Ukraine appears to have punched through Russia's anti-tank defenses, reports said. Troops seem to have used armored vehicles to get past trenches and "dragon's teeth" defenses. Ukraine is starting to exploit gaps in Russia's so-called "Surovikin Line." Dette er såpass godt nytt at det fint kan nevnes igjen. Artikkelen har mye mer informasjon.
  13 poeng
 28. Støtten "tørker inn" hevder enkelte. Faktum er at stadig mer finner veien til Ukraina. Vesten har våpen nok til den siste russer.
  13 poeng
 29. Er det noen som ikkje har skjønnt det enda, at russland / putler sitt mål er å okkupere heile Ukraina? Det har det vore heile tida.
  13 poeng
 30. Dette sa Sindre på Arendalsuka i 2022: Han sier rett ut at han ikke kan eie aksjer mens Erna er statsminister. Og så eide han masse aksjer likevel. Sprøtt å se hvor lett han juger. Kilde: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/202309/NNFA19091523/avspiller
  13 poeng
 31. De gode nyhetene ruller inn på belter i dag: Austin: Abrams-stridsvogner snart på plass i Ukraina https://www.nrk.no/nyheter/1.16563046 Danmark donerer yderligere 45 kampvogne til Ukraine https://www.bt.dk/politik/danmark-donerer-yderligere-45-kampvogne-til-ukraine
  13 poeng
 32. Joda, mange vil være rasister. Men de vil helst ikke bli kalt det. For det gjør det vanskeligere for dem å både si og gjøre rasistiske ting. Plenty med individer innenfor kristendommen (og ateisme forøvrig) som ikke har et politisk korrekt syn på homofili. Men det er lett å glemme at de kun representerer seg selv. Det spørs åssen du gjør det. Gjør du det på en faktisk rasistisk og xenofobisk måte? Inkluderer det noen løsninger for samfunnet og innvandrere som helhet, eller er det kun protest, vårt land først? Dette forumet heter Diskusjon.no, ikke FullstendigEnighet.no Å ligge unna kulturkrig-coolaiden hadde vært en god begynnelse. Putin-regimer er hva som skjer når man lar anti-egalitærisme få spire og gro for mye... Også; jeg vet at dette kan virke som off-topic, men husk at sluttspillet til den reaksjonære bølgen som herjer i vesten, og spesielt i USA, er omtrent den samme ideologien som Putin og Kreml fremmer, både i hjemland og utland de "spesialopererer"...
  13 poeng
 33. Fortsetter du i det sporet her, er det ikke lenge før du prøver å prakke på oss kosttilskudd mens du messer om at kjemikalier i vannet endrer den seksuelle legningen til frosker. Og ja. Det høres faktisk så vilt ut det du sier.
  13 poeng
 34. Det virker som om Ukraina skal få ATACMS. Det virker også som USA enten ikke lengre bryr seg om Ukraina angriper inn i Russland, eller i det minste vil at russerne skal tro at de ikke gjør det. Det mest aktuelle målet er vel fremdeles Kerch, og Krim er tross alt Ukraina. ATACMS har ikke stort mye større rekkevidde enn Storm Shadow, og er antagelig ikke like god. Men Ukraina trenger åpenbart større volum av langtrekkende likevel til bruk mot andre mål.
  13 poeng
 35. Nedleggingen av det norske invasjonsforsvaret og skiftet til det katastrofale utrykningsforsvaret med hovedbasis på profesjonelle soldater (det blir altfor få soldater...) hendt i Bondevik-årene da han var statsminister for andre gang i 2001-2005, dette hendt for hender på Høyre som hadde ansvaret for forsvarsministeriet. Det var Høyre som gikk i bresjen for å legge ned vernepliktsforsvaret, og de hadde en forræder på innsiden av militæret, general Sverre Diesen som fortsatt å fremme hans visjon om et profesjonelt forsvar da Stoltenberg kom til makten i oktober 2005. Diesen har et meget stort ansvar for nedleggingsarbeidet som han den dag i dag nektet å ta skylda for i likhet med Høyre. Da Stoltenberg overtok, hadde han nemlig blitt hellig overbevist om at Diesens modell og en fortsettelse av Høyres politikk var levedyktig. Dessuten hadde grovarbeidet funnet sted før han kom til, og i tråd med datidens styretradisjon endret man ikke på endringene gjort av forgjengeren - som Støre/Vedum har prøvd seg på i 2021-23 med vekslende hell. Han hadde ikke skikkelig kontroll, hele fire ganger måtte ministre går fra forsvarsministerplassen i fire år. Da Solberg kom til makten, hun gjort INGENTING for å styrke forsvaret - det vist seg at det bare var prat og retorikk. Istedenfor var ideen om å være "den flinkeste gutta i skolerommet" blitt en besettelse for de norske politikerne som valgt å ignorere Artikkel 3 og fokusert på Artikkel 5 i likhet med sine kollegene i resten av NATO, spesielt de vesteuropeiske EU-medlemmene som fikk for seg at hvis de deler på felles ansvar om nasjonal forsvar, kan de kutte hvert for seg, og allikevel forbli sterk i samlet styrke. Denne ideologien var dødsdømt, for ingen hadde tenkt på at når de kutte og kutte, vil de ha for lite å fordele på i slutten, slik at "noen" må ta mer enn andre. Dette var årsaken bak strømpriskrisen da tyskerne trodde de kunne ta mer fra andre land når alle hadde gjort lite (med få unntak som Norge) for å øke energiproduksjonen - og dermed utløse katastrofe idet strømprisene steg til himmelen. Det samme hendt med NATO, sikkerhetsbehovet overgikk kapasiteten som har blitt for liten, og amerikanerne i tyskernes plass vil ikke påta seg for store byrder. Dumhet og grådighet var det som skapte disse tilstander. Man var ganske bra dum ved å spare på penger og kutte ned, og gjøre egne sikkerhetspolitikk til en utgiftspost ved å tro at man er sterk sammen, uten å innse at alle andre gjør det samme med få unntak. Man var altfor grådig ved å ta bort penger, sultefore egne militære og kutte ut forsvarsindustrien man vil omgjøre til eksportvirksomhet under en sykelig tro om at teknologi kan spare dem for menn og ammunisjon. Vi ser i Ukraina at presisjonsvåpenteknologi, kommunikasjonsteknologi og flyteknologi er i virkeligheten en luftspeiling fordi fysikkens lover kan ikke oppheves uansett hvor mye en skulle ønske. Da kongressen i sommeren fikk en rapport basert på studier av presisjonsvåpenets effekter i en sann større mellomstatlig krig som i Ukraina, fikk man sjokkskader av å realisere at det ikke er nok ammunisjon for amerikanske fly for større konflikter med Russland og Kina. Vi hadde tatt feil lekser av krigene i 1991 og 1999.
  13 poeng
 36. Finland forbyr innkjøring av russiske biler i landet. Forbudet trer i kraft ved midnatt. Det skriver den finske rikskringkasteren Yle.
  13 poeng
 37. En kan fort se seg litt blind på slike oversikter. Fordi vi har sett større tall tidligere er det fort å tenke at det ikke har gått så bra siste døgn. Men det har jo faktisk det. gått bra altså. Antall døde russere per døgn er relativt stabilt nå, men de fikk også tatt ut 2 luftvernsystemer, og 41 artilleri system. Dette bidrar til å gjøre ting enklere for UA fremover. Slava Ukraina.
  12 poeng
 38. Enig, og Putin har sannsynlig mistet Armenia og ødelagt de armensk-russiske relasjonene, som kan få meget mange innflytelsesrike armensk-russerne til å reagere, selv Lavrov kan miste fatningen - og han er en av de få som er i stand til å utøve fysisk vold på Putin. Angrepet på Nagorno-Karabakh, som bare har militsstyrker og frivillige hjelpeavdelinger, er uprovosert og et klart overgrep som hendt på tross av skarpe advarsler fra alle kanter, med et unntak - Putin selv, som kan ha valgt å ignorere hans eksperter på nytt. Disse armensk-russerne er ikke en ubetydelig kraft som kan ignoreres, og de hadde funnet seg mektig irritert over hans politiske krumspring. Mannen bak MiG flyene er av armensk herkomst. Det er ikke bare i Kaukasus; russerne har tapte terreng i Sahel hvor islamistene er på frammarsj med støtte av den subkonvensjonelle tuareghæren CMA i Mali som har aktuelt uerklærte regjeringsstyrker oppstilt med tyngre våpen, og i Sentral-Afrika er en russisk kolonne funnet overfalt og forlatt av flyktende russiske leiesoldater. Mange afrikanerne er ved å få en anelse om at russisk støtte kan være en oppskrift for katastrofer.
  12 poeng
 39. 👇 https://www.bbc.com/news/world-latin-america-66715773
  12 poeng
 40. Onkelen din er en kuk. Bare husk på det hver gang du tenker på den hendelsen.
  12 poeng
 41. Kort oppsummert: Tsjekkiske NAFO-folk saboterte en pro-russisk demonstrasjon ved å utnytte tsjekkisk lovverk og ha en "underskriftsaksjon" rett bak podiet til pro-russerne. De ukrainske flaggene var større og mer iøynefallende enn de russiske ❤️
  12 poeng
 42. Det er bare å fortsette å spre fokus på hvilke partier som stritter i mot støtte til Ukraina. De Rødt-politikerne jeg har vært i klinsj med i valgkampen HATER at jeg har dratt fram våpenstøtten støtt og stadig. Må bare få gjenta at det tok 13,5 måneder fra fullskala invasjonen startet til Rødt som aller siste parti ga sin "våpenstøtte". Skjønt våpenstøtten var begrenset ved å unnta støtte til å sende jagerfly, stridsvogner og soldater. Skjønt hele 40% av landsmøtet i mars syntes også denne våpenstøtten gikk for langt. Rødt understreker fortsatt at en slags nøytral holdning til at både Russland og Ukraina bør jobbe for fred i Ukraina. Som om den brutale invasjonen burde "balanseres". Rødt sine medlemmer er som gruppe er Norges største spredere av russisk propaganda norske sosiale medier, både før og etter den begrensede våpenstøtten. Det sier meg at støtten ikke sitter særlig dypt i det partiet og at flertallsvedtaket der 59,6% av partiet stilte seg bak "våpenstøtte" var et temmelig hult skuespill myntet på valgkampen. Rødt sine egentlige holdninger skinner veldig tydelig gjennom skuespillet. https://www.nettavisen.no/rodt/vapenstotte/norsk-politikk/sa-mange-har-meldt-seg-ut-av-rodt/s/5-95-1053359 https://roedt.no/vapenstotte-til-ukraina-forslag-og-dissenser-landsmotet
  12 poeng
 43. Det er også greit å huske på at det er forskjell på granater. Vestlige artillerigranater er mer nøyaktige, har bedre rekkevidde, og har bedre effekt i målet. Russland har i løpet av hele krigen hatt mye større forbruk av artillerigranater, men alt tyder på at de siste ~6 månedene har Ukraina hatt overtaket i artillerikrigen. Ikke når det gjelder antall, men når det gjelder oppnådd skade. Dette vil kunne fortsette, selv om Russland skulle klare å fyre av sju ganger flere artillerigranater. Det blir også mer og mer tvilsomt at Russland vil klare dette, ettersom antallet haubitser de har tilgjengelig faller raskt, og forsyningslinjene blir fortløpende angrepet. Granater som hoper seg opp og/eller eksploderer i våpendeponier langt bak frontlinjene hjelper ikke Russland i krigen. Med ATACMS kan man forvente at logistikken blir enda vanskeligere for Russland.
  12 poeng
 44. https://www.cbc.ca/news/world/ukraine-war-estimated-casualties-1.6940723 Ingen andre kilder? Russernes egne ufrivillige kilder, postet tidligere i tråden indikerer at Ukrainas estimat over Russiske sårede og drepte er ekstremt konservativt. Til og med Amerikanernes estimat over en halv million drepte og sårede Russiske soldater er langt lavere enn hva som antageligvis er realiteten.
  11 poeng
 45. Sør-Korea har hittil bare sendt humanitær støtte til Ukraina. Dette er riktignok mineryddingskjøretøy, men det er et skritt i riktig retning.
  11 poeng
 46. Du gjør jo akkurat som putin vil du og da, spesielt når du driver å gir venstresiden meninger de ikke har, noe som skjer utrolig ofte etter at trollfabrikkene kom opp.
  11 poeng
 47. Håper det. Til tross for at hensikten med ukrainsk mateksport var ment for andre land, har de berørte landene opplevd at skruppelløse grossister regelrett stjålet til seg store andeler og dumpet disse i matmarkedene, hvor landbruksøkonomiene er sårbar fra før. Det må mye mer strengere reguleringer og innføring av et straffesystem til, men dessverre er den politiske viljen preget av en tro på lettvinte løsninger. Ammunisjonssaken er blitt veldig kritisk, til tross for at militære har innsett behovet, er det sett at politikerne ikke er villig til å inngå langvarige kontrakter for anskaffelse av artilleriammunisjon, selv da det har vist seg at det er for lite fra før, og det kom ut at mange regjeringer i NATO hadde forbrutt seg mot reglene knyttet til Artikkel 3, blant annet ved å ha tilstrekkelig ammunisjonstilgang. Ammunisjonsprodusentene er ikke villig til å produsere med tap og vil heller ha kontrakter for mange år eller omfattende statlig finansstøtte, hvilken politikerne ikke har vært villig til å gjøre, selv når militære slår alarm - det er snart flere kanonløp enn granater. Det er for mye gammelt ammunisjon som må skiftes ut, og politikerne hadde helt ignorert dette inntil det er for sent. Vi trenger tjue millioner granater for hele NATO fram til 2027/28. Vi hadde nemlig dette for tretti år siden! GLSDB utebli, og er i ferd med å bli en skandale for Boeing som har mistet mye kreditt som ammunisjonsprodusent nå som det er klart at disse våpnene ikke vil komme til Ukraina på flere måneder. Boeing hadde lovet å ha disse våpnene klart senest i september, nå er det mye som tyder på at noe hadde gått veldig galt. Det føles at GLSDB-prosjektet kan være svindel for å skape en inntektskilde fra Pentagon, og da må dette få meget alvorlige konsekvenser. Boeing hadde dessuten flere prosjekter på gang, blant annet skoleflyprosjektet T-7, og nesten alle har blitt forsinket. Det virker som at uvanene fra sivilflydivisjonen har spredt seg til andre divisjoner i konsernet. "Alle" vet nå at Boeing hadde arvet en "sykdom" fra Douglas som var kjøpt opp for tjue år siden, ved å utkontraktere mye av den interne delvareproduksjonen, forstørre avhengigheten av eksterne delvareleverandører, kuttet bort de robuste marginene og deretter gikk inn for en voldsom fornyelse med overdrevne optimisme. Dette fulgt til misere med B777, deretter 737MAX og annet. T-7 "Rødehauk" er nylig meldt å ha blitt rammet av dette, og flyvåpenet har blitt lut lei hele tullet med B767 (KC-67) som tankfly (som var tvunget på dem av den nasjonalistiske kongressen selv om A330 var best, billig og lettere tilgjengelig) som sliter med problemer den dag i dag. Delvaremarkedet ved å bryte ned alle varer til komponenter og delvarer produsert av forskjellige selskaper er i virkeligheten nytt, fordi i eldre tid hadde man satset på størst mulig uavhengighet ved å produsere alt selv eller ha hele produksjonsprosessen underlagt egne kontroll, som Boeing selv fram til begynnelsen på 2000-årene. Nå er det nesten umulig å finne en vareprodusent som ikke har utkontraktert deler av sin vare, og dette fulgt til økt global transport, økt globaliserte fellesøkonomi - og oppløsningstendenser. Sanksjonsregimet mot Russland har avslørt at dette markedet kan ikke reguleres fordi det bli for mange lenk mellom produsenten og kunden, for mange potensielle omveger og for liten juridisk som bedriftsmessig kontroll. Dette har fulgt til veldige store problemer for Vesten, EU nylig kom med anklager om subsidiering av elbiler i Kina - hvorfra enorme mengder delvarer sendes til EU-bilprodusentene. Dette er en del av utkontrakteringsøkonomien som er blitt en dødelig gift for Vesten.
  11 poeng
 48. Beklager, men eg kjøper ikke dette. Nå har hun hatt lang tid på å tenke seg om, og Høyre har de beste PR-rådgiverene. Håper Erna forsvinner ut av politikken og ikke slipper unna med dette.
  11 poeng
×
×
 • Opprett ny...