Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Dragavon skrev (2 timer siden):

 

Gitt varigheten og intensiteten på denne treffningen og det som åpenbart er tungt skyts så er dette helt klart mer enn et par tullinger med AK. Men det er umulig å anslå siden vi ikke vet noen verdens ting egentlig i forhold til hvem som var den offensive parten, om det var bevegelse i kampene eller om det var et anslag mot en barikadert gruppering.

Men ut fra videoene så virket det å være ganske begrenset i "geografisk omfang"/bevegelse, og mye foregår oppe og inne i bygninger. Virker som en gruppe som åpenbart er godt bevæpnet og forberedt har barikadert seg i disse byggene, med den andre parten som banker seg inn.

Jeg frykter at dette var en mindre gruppe opprørere som hadde en last stand. Selv om de potensielt tok med seg Russiske soldater/politistyrker, kanskje fler enn de mistet, så ville det isåfall være en uheldig treffning da vi ønsker at disse skal vokse, ikke ødelegges.

Men, om de (mange nok) kom seg unna, eller kampen gikk andre veien, så er det jo positivt.

På en annen side kan dette også være en gruppering med andre formål enn vi ønsker, men, min fiendens fiende...

Blir spennende å se. 

Endret av Serpentbane
  • Innsiktsfullt 8
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Graf over daglige tap av russiske soldater ved fronten fra 22-24:

GG82M5j.jpeg

 

Det siste halvåret har vært blodig for russland, og det har kostet enormt med både personell og materiell. Siden sist sommer har det vært stort fokus på å ta ut russisk luftvern, og har de siste måneder også fått tatt ut flere russiske AWACS fly slik at det virker som de A-50 de evt måtte ha igjen spares. Kombinasjonen av fravær av AWACS og færre luftvern har kostet russerne dyrt. 

Inne i russland har Ukraina rammet 4 oljeraffineri, ammunisjonsfabrikker og depoter. Og langs fronten har det formelig regnet russiske jagerfly ned fra oven de siste ukene. Det er også massive tap av russisk panser, både tanks og pansrede personellkjøretøy. 

De siste ukers positive nyheter om økt vestlig støtte er fantastiske. Men nå er det viktig at løftene blir raskt innfridd slik at vi ser ennå mer luftvern, granater og panser i Ukraina umiddelbart. Missiler med lengre rekkevidde og eller det Ukraina selv sier de har behov for. 

Ingen i vesten vet vel sikkert hvor store lagre av materiell russerne hadde for 2 år siden. Det vi vet er at tapene er enorme. Og med flere kraftige våpensystemer til Ukraina kan det russiske tapet økes heftig fremover. Patriot har fått has på mange russiske jagerfly. Idag er det kanskje også sprengt 3 russiske helikopter. Avventer bekreftelse fra UA men det kan se ut til å stemme etter det vi ser på X nå. 

Kostnadene renner på for russerne, og det taes ut mer materiell raskere enn russland evner å fylle på. 

SckiyGI.jpeg

Endret av bojangles
  • Liker 8
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Når skal russerne tar til vettet og ta bort disse håpløse 100mm haubitskanonene? Disse BMP-3 og BMD-4 sier ka-bloom så ofte at det begynner å bli ganske gammelt. Man ser at infanterister foretrakk å holde seg unna akkurat disse panserkjøretøyer i det siste, de er ofte sett på BMP-1/2, MT-LB og BTR. 

Angrepet på det russiske SP skytset er interessant, FPV-dronen var så sterkt jammet at all forbindelse gikk tapt på minst to hundre meter hold, ennå traff den sitt mål med stor treffsikkerhet. Kanskje en form for AI-styring. 

I mellomtiden er situasjonen i Polen nå veldig alvorlig. Alt tyder på at Tusk har mistet kontrollen. Først prøvd bøndene å blokkere grensen mot Tyskland, nå prøver de å blokkere grensen mot Litauen. Mye tyder på at han er for ettergivende og dermed ikke forsto hva som skjer, da han mumlet om å stenge grensen mot Ukraina fulgt dette til at EU og NATO sendt representanter rett til hans kontor på direkten. For Polen har det blitt veldig kostbart, transitthandelen ikke bare fra Ukraina, men også fra Baltikum, Østersjøen, Tyskland og Tsjekkia har blitt skadelidende. Og folk flest begynner å bli sint, fordi matprisene og likedan importerte forbruksvarer er stigende i det siste. Mange bønder i Polen hadde ikke innsett at den ukrainske mateksporten til EU hadde bidratt til å holde ned matprisene under en tørkeperiode. 

Så hvis Tusk ikke stoppe dette ganske snart, vil alle - EU, NATO, Ukraina, hans egne parti, det polske folket - bli sint. Han må avslutte disse "samtalene" med en enighet som vil få bøndene til å gi opp. Hvis ikke, skal politi og militære med bajonettpåsatte våpen rykker ut. Han nærmere seg en grense før man må si stopp, lokalvalg eller ikke. Mange i Kyiv og Brussel mener å se at Tusk driver med et dobbeltspill for å svekke Ukraina som et potensielt EU-medlem. Da han luftet muligheten om et nasjonalt forbud mot salg av ukrainske varer i Polen, var EU rett i strupen på ham. 

Det er et veldig farlig spill Tusk driver med. Og dette spillet har fulgt til at bønder i flere EU-land hadde begynte med å tro at de tape inntekter pga. ukrainske eksport, uten at dette har troverdighet.

I Frankrike er det vannmangel, tørketilstand og uttørking av buskvekst mens store deler av Spania forvandles til ørken - og i Italia er mange elver uten eller med lite vann, erosjonsskader hadde gjort betydelige skader i Tyskland og flere sentraleuropeiske land. Da skulle matprisene ha gått oppover, men dette holdes ned med betydelig import fra hele verden deriblant Ukraina. Dette vil ikke bønder som har store problemer pga. brenselspris og kunstgjødsel, innser. Som i Norge er det en bondeforakt i den urbane befolkningen i mange land. Det er viktig for politikerne å holde ned matprisene, og da er Ukraina ikke mulig å komme utenom. Hvis bøndene får det de vil, risikere de å miste alt i slutten. De må innser at klimakrisen har skapt nye betingelser når en stadig større urbanisert befolkning må mates. 

På den ene siden er selvforsyningsevnen veldig viktig; på den andre siden må befolkningens næringsbehovet holdes på et billig nivå også for de fattige som må være i stand til å livnære seg på basisnæring. Akkurat på det siste stedet har det blitt latt merke til at bøndene oppvist manglende forståelse. Dette er konkurransementalitet på feil sted. 

P.S: Hvis de vil vite hva det verste scenarioet er; skue tilbake på historien i 1918-23. Flere millioner måtte pines og hundretusener drepes for å mate en desperat bybefolkning fordi bøndene hadde nektet å selge sine produkter - slik at Lenin sendt ut drapsskvadroner som tok i bruk giftgass mot de meste stridbare bøndene... 

Endret av JK22
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
Sitat

 

Sakte, men bestemt, beveger den ukrainske generalen Oleksandr seg rundt i ulike retninger i et møterom på Forsvarets høgskole (FHS) på Akershus festning i Oslo.

Hans underordnede offiserer, norske forskere og representanter fra et norsk selskap er pent nødt til å vike for mannen i grønn feltuniform.

I hver hånd har generalen en trådløs liten kontroll, og på hodet har han på seg et par store, hvite briller han ser inn i, men ikke gjennom.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-trenger-dette-helst-i-gar/81051669

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Så hvis Tusk ikke stoppe dette ganske snart, vil alle - EU, NATO, Ukraina, hans egne parti, det polske folket - bli sint. Han må avslutte disse "samtalene" med en enighet som vil få bøndene til å gi opp.

Er det en svakhet ved alle som ikke er ondskapsfulle diktatorspirer? De er rett og slett for opptatt av å behandle alle bra og snakke med alle? Er det derfor Støre-regjeringen sitter og sutter på tommeltottene mens Ukraina skriker etter ammunisjon? De vil at alle skal være venner og enige, og de vil ikke ta "forhastede" beslutninger som risikerer at noen føler at de ikke blir hørt?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Markiii skrev (28 minutter siden):

Er det en svakhet ved alle som ikke er ondskapsfulle diktatorspirer? De er rett og slett for opptatt av å behandle alle bra og snakke med alle? Er det derfor Støre-regjeringen sitter og sutter på tommeltottene mens Ukraina skriker etter ammunisjon? De vil at alle skal være venner og enige, og de vil ikke ta "forhastede" beslutninger som risikerer at noen føler at de ikke blir hørt?

Det finnes en grense for enhver. Og disse bøndene er farlig nær grensen. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
9 minutes ago, sedsberg said:

Støre & Co sitter absolutt ikke å sutter på tommeltotter. De følger situasjonen meget nøye. Noe de er blandt de beste i verden på.

Tror det er på tide at noen tar ansvar for å mate Støre&Co med teskje at "Mere våpen og penger er veien til fred i Ukraina " helt til de skjønner alvoret.

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (1 time siden):

Regjeringen Tafatt slår til igjen?

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2024/03/01/195986344/mdg-skuffet-over-manglende-stotte-til-tsjekkisk-vapeninitiativ

Hva faen er det de driver med? Er beslutningsvegring det høyeste idealet?

MDG er et parti som ikke sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen

Mulig jeg er for godtroende om våre folkevalgte, men jeg antar altså at grunnen til at kritikken kommer fra et parti som ikke er der problemstillingene diskuteres mest, er at de ikke kjenner til alle tiltakene som er på gang. Kanskje til og med noen man ikke tar i åpen spørretime? Jeg vet ikke - men jeg tviler på at det ikke finnes en plan for å svi av de 75 mrd som skal ut for å støtte Ukraina på en god måte. :) 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Sagnet om M113 fortsetter. Både russerne og ukrainerne regelrett elsker den meget rommelige og energiske pansertransportvognen, det er svært sjeldent at russiske feltenheter tok i bruk krigsbytte - og M113 står øverst på listen, mens ukrainerne satt sterkt pris på kjøretøyets fremkommelighetsevne og praktiske kapasitet. Disse kalles Emka i Ukraina.

BTR Sikach, pansret bil Kharakternyk – Ukraina har etablert sin egen produksjon av kopier av Humvee og M113 – video | OBOZ. UA (obozrevatel.com)

M113 var utviklet for så rask og billig masseproduksjon som mulig, slik at over 80,000 var produsert fra 1960 til 2007 og dermed er ikke utenfor ukrainernes kapasitet for hjemlig produksjon. Men aluminiumsbeskyttelse betyr at disse er dårlig beskyttet mot alt annet enn håndvåpen og granatsplinter, og som et resultat mistet ukrainerne (og russerne) ganske mange M113 kjøretøyer. Ennå er det presist aluminiumen som gav M113 sterk mobilitet på dårlig grunn som bevitnet gjentatte ganger i Ukraina - de klarer seg godt i mudderet. Nå er begrenset produksjon startet i flere ukrainske fabrikker, hvor Hummer-jeepen basert på eksisterende chassis henter fra andre biler (Ford F50/F150) og MaxxPro MRAP skal bygges ved siden av M113-beltevognen. Så langt er byggingstakten bare 5 per mnd. 

Mye tyder på at M113 vil ha keramisk pansring istedenfor aluminium og festemidler for å ha ekstra beskyttelse. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...