Jump to content

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
 • Content Count

  1908
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Jens Kr. Kirkebø last won the day on April 27 2020

Jens Kr. Kirkebø had the most liked content!

Community Reputation

3336 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Du misforstår meg. Jeg snakker om B2B-markedet, altså der storforbrukere og kraftsalgsselskaper kan kjøpe kraft fra produsentene. Om du driver et selskap som videreselger kraft til sluttbrukere, kan du enkelt få kjøpt kraft fra produsentene på langsiktige avtaler. Alle som selger kraft på fastpris bør pålegges å handle inn denne kraften på egne fastpriskontrakter over samme tidsperiode, så sluttbruker ikke sitter igjen med risikoen for at salgsselskapet går konkurs om kraftprisen går til himmels. Sjekk ellers elskling.no for fastpriskontrakter. Lyse tilbyr 97,21 øre nå over 3 år. Men det lønner seg nok å vente til sommeren med å bestille fastpris. Og 10 års kontrakter har jeg aldri sett, lengste er 5 år.
 2. Du har tydeligvis aldri stått bak 82 år gamle damer i kassakøen i butikken Heldigvis er dette også et tilbakelagt problem de fleste steder da de eldre sjelden bruker selvbetjeningskassene.
 3. Det trengs ingen garantiordning. Bare lovgivning/regler som sørger for at den som selger fastprisavtaler også inngår langsiktige kjøpsavtaler for kraften slik at de ikke tar noen finansiell risiko. Det er mange kraftprodusenter som med glede selger kraft for flere år fremover for f.eks 40 øre/kWh.
 4. Vår gamle VW Jetta hadde elektrisk kupevarmer som vi brukte til å varme opp og avise bilen vinterstid. Den var på 800W og gjorde jobben helt greit. Det ble ikke badstu inni men man hadde nok fint overlevd i lang tid med yttertøy på med 800W tilførsel av varme.
 5. Rundt 85% virkningsgrad kan du regne på en gassfyr for boligbruk. For platetopper er det langt verre. En gasskoketopp ligger på ca. 35% virkningsgrad, mens induksjon klarer 75%. Energiforbruket med gass er altså over dobbelt så høyt som for induksjon. Riktignok går spillvarmen ut i rommet, men det trenger man jo bare halve året. Den andre halvdelen må kanskje kjøleanlegget jobbe hardere for å fjerne spillvarmen.
 6. Det evige svaret derfra er vel energiøkonomisering, dvs. at vi ikke skal produserer mer kraft men forbruke mindre. Problemet er at mye av den lavthengende frukten alt er tatt (varmepumper, LED-lys osv.). Ja, det er en del sinker med panelovner og glødepærer ennå, men vanskelighetsgraden for ytterligere ENØK-tiltak vil garantert stige bratt fremover. Kombinerer man det med elektrifiseringen av transportsektoren så ser man fort at det vil være en ganske dødfødt løsning.
 7. Det er ikke mange årene siden vindkraft på land kostet 70 øre/kWH. Nå koster den knapt over 20 øre. Utviklingen vil nok bli tilsvarende for flytende havvind, når volumene kommer og turbinstørrelsen øker.
 8. Bilen min slår på baklysene i tåle, om den er noenlunde tett. Det skal egentlig ikke så mye dimming av sollyset til før den tenner lysene. Det skjer ved tungt skydekke også.
 9. Det er vel ikke så mye bedre å være avhengig av gass, enn av strøm? Skal man regne husholdningsforbruk så bør både gass og olje/bensin/diesel tas med i regnestykket. Da er nok ikke forskjellen på en norsk og en tysk husholdning like stor lengre....
 10. Og om man summerer ekport og import betyr det at vi betaler kun €17,5 pr. MWh for nettoimporten. Det må sies å være svært billig. Uten UK-kabelen hadde importen kostet €67 per MWh, altså nesten 4 ganger så mye.
 11. På tide å bytte bank? Særlig om banken er DnB... Sbanken kan anbefales.
 12. Nei, likestilt er det ikke. Kontaktløs betaling med mobilen er autentisert og uten begrensninger. Kontaktløs betaling med bankkort er uten autentisering og medfører derfor en del begrensninger (maksbeløp uten å taste pin-kode, kan bli bedt å taste pin-kode uansett om beløpet er lavere osv.). Skal man tilby fullverdig betaling med bankkort behøves derfor skjerm og pin-kode-tastatur. Dette behøves ikke for mobilbetaling. Det er heller ikke alle bankkort som tilbyr kontaktløs betaling.
 13. Innen 25 år har gått har teknologien gått så langt videre at det ikke er lønnsomt å ha så gamle enheter i drift. Ref f.eks TVer: Hvem vil ha en 25 år gammel TV i dag? Nye TVer av dobbel størrelse koster langt mindre.
 14. Tror det dreier seg om ca. 35GW for vannkraftens del. Et kullkraftverk på 50GW bør da minst klare 350TWh i året. Tviler på at det finnes noen engang i nærheten av den størrelsen.
 15. Kort er en tungvint og døende betalingsmåte, på vei ut. Det er nesten 2 år siden jeg sist hadde med meg betalingskort når jeg handlet. Om få år vil vi nok bruke mobilen alle mann, bortsett fra de som fortsatt sverger til kontanter. Å sette krav om kortautomat nå er like fremtidsrettet som å kreve mynt- og seddelautomat, for å sette det litt på spissen.
×
×
 • Create New...