Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

 

Ukraina: Russland i gang med storangrep mot flere regioner
Angrepet startet mandag morgen, ifølge myndighetene.

Flyalarmen går i hele landet, ifølge en melding fra det ukrainske forsvarsdepartementet.

– Kyiv, søk dekning, skriver landets luftforsvar i en melding på Telegram, gjengitt av Reuters.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/nQzV3B/ukrainas-forsvarsdepartementet-storskala-luftangrep-fra-russland-mot-flere-ukrainske-regioner

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jalla21 skrev (17 timer siden):

Gode signaler fra Sverige, men vil noen i Norge få ut fingeren?

Det tar vel åpenbart litt tid å øke produksjon, få på plass maskiner, personell, energi, logistikk osv, men er det noe som tyder på at vi ikke har begynt å få på plass det som trengs ? Hvis det er tilfelle at vi ikke har gjort noe for å øke produksjon så er det helt klart vanvittig sløvt. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (4 timer siden):

Kva meiner du vi skulle gjere då? Sende våpen til terrororganisasjonen HAMAS?

Norge har fordømt terroren mot Israel, men har også kritisert Israel for brot på krigens reglar. Norge har prøvd å få til ei tostatsløysing sidan 90-talet, men det lar seg ikkje gjere å få til. Kva meir meiner du at Norge skulle ha gjort?

Ukraina-krigen er mykje meir svart-kvitt. Det er Russland som har gått til angrep mot eit sjølvstendig land med ei målsetjing om å underleggje seg dette landet. Om dette blir akseptert kan det bli fleire slike krigar. Og kor mykje får då små land som Norge å seie mot ein stor røvarstat som Russland? Det er mange russarar i Aust-Ukraina, men det er det også i Kirkenes.

Spørsmålet er om det er så enkelt. Israel referer til jøder sin rett til å bo, hellige skrifter osv. Russland referer til at Ukraina har vært en del av dem (Sovjet), at begge har samme bakgrunn fra langt tilbake og at veldig mange ukriainere i grensetraktene liker Russland

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Mannen med ljåen said:

Hvorfor er "personell" nede i halvparten, i forhold til tidligere?

Noe av forklaringen er kanskje at russland feirer jul og nyttår nå om dagen. Ukraina hadde normalt de samme dagene inntil nå nylig da de valgte å følge mer vestlig tradisjon med julaften, første og andre juledag osv..

 

Screenshot_20240108-094302.png

Endret av Thor.
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
14 hours ago, Jalla21 said:

Vi har sendt ned 10 stk stabsoffiserer. Så det stemmer ikke at vi ikke deltar.
Vi har faktisk ingen skip som har noe der nede å gjøre. Våre fregatter har ikke godt nok luftvern til å være med på dette.

Det stemmer jo ikke. Nansen klassen har 16 cellers VLS, der hver celle kan ta fire stk ESSM. Altså en Nansen klasse kan ta inntil 64 stk ESSM. I tillegg har den en topp moderne radar. De har altså et veldig kraftig luftvern som kan skyte ned det meste av ikke-stealth ikke-hypersoniske missiler og det meste av fly og helikopter. Passer fint til å benyttes i Rødehavet.

Det finnes så klart skip med langt bedre luftvern, men en Nansen klasse kunne Norge fint ha bidratt med.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Dragavon skrev (4 timer siden):

For USA er dette en nasjonal sikkerhetskrise. Nå får Nord Korea testet sine ballistiske missiler mot Amerikanske Patriot batterier og utført løpende forbedringer. Patriot er for meg kjent det eneste luftvernsystemet i Ukraina som kan skyte ned ballistiske missiler av denne typen (og Iskander).

Det burde forsynes langdistansemissiler til Ukraina og gitt blankofullmakt til å jevne enhvert mål det Ukrainske forsvarsdepartementet og generalstaben anser som formålstjenlig, inne i Russland. Hanskene må av.

Lenke til kommentar

Kan noen forklare kornkrisen? Jeg skjønner at Russland har utviklet storproduksjon, at Ukraina alltid har hatt stor produksjon og at østeuropa har mindre produksjon (relativt sett). Samtidig er det frykt for hungersnød om kornet ikke kommer frem til en rekke land utenfor Europa. Hvorfor må ukrainsk korn inn på europeisk marked i større grad nå enn før? Er det ikke derfor polske bønder er urolige?

Endret av Abigor
Lenke til kommentar
14 hours ago, Pop said:

En god kronikk som oppsummerer mye av det som diskuteres jevnlig her; tap på begge sider, effektivitet på det militære, kommende investeringer og vestens utfordringer og svar på russisk hybrid aggresjon.

Russisk revansjisme må slås tilbake i Ukraina (forsvaretsforum.no)

Hm jeg vet sannelig ikke, det er jo nesten en forsvarstale for vesten? "Det er ikke sant at vesten ikke støtter", fordi...

vi vet jo at vesten har støttet, men vi vet også at vesten ikke har klart å kjøre en samordnet støtte fast forankret i et felles vestlig syn på hvordan vesten på best mulig måte kan bidra til seier for Ukraina. Gjennomgangsmelodien har dessverre vært; too little too late fra vesten. 

Vi vet også at dersom vestlig støtte hadde skjedd i langt raskere tempo, framfor å brukes som politisk pressmiddel i en nasjonal maktkamp/pissekonkurranse eller som et politisk pr fremstøt av nasjonale politikere så ville Ukraina kunne hindret eller i det minste forstyrret russernes minelegging, og graving av skyttergraver. Noe som ville gjort offensiv 2023 til noe helt annet for Ukrainas fremgang, og ikke minst ennå større russiske tap i 2023.

Både i starten av krigen og faktisk nå i 2024 er det vestlige politikere som lar seg skremme av putins retorikk og dermed vakler i forhold til donasjoner og handlekraft fordi de er redde for å eskalere. Eskalere? russerne bedriver terrorbombing, krigsforbrytelser og henrettelser i Ukraina, med våpenstøtte fra andre autokratier/diktatur. 

Det er for sent å donere til Ukrainas frihetskamp når Ukraina er tom for soldater og det er blitt forbudt å snakke sitt morsmål og demokratiet alt er tapt i Ukraina.

Ukraina er naturligvis glad for alle støtten som er gitt, det er også alle vi som støtter Ukraina, både med penn og penger, men jeg ser ingen grunn hverken til å gi et støtte innlegg for vestlige politikere i denne saken, eller konkludere med at vi har gjort mye rett. Det er litt vel sent å klappe seg selv på skuldra for å gjøre de riktige tingene når konsekvensene av sendrektigheten er økt dødelighet for både Ukrainske soldater og sivile. 

Det vesten må gjøre fremover er å være voksen nok til å erkjenne hva som har vært feil rundt støtten til Ukraina, også se på hva vesten kan gjøre i samlet flokk for at vi på best mulig måte sikrer stabile og jevnlige leveranser av våpen, våpensystemer, ammo og skyts. Så får vesten i fellesskap komme opp med en failsafe metode for å sikre kraftig oppgang i produksjon både av ammo og skyts men også av våpensystemer og det vi ellers trenger plenty av både på egne lagre og til å donere fremover. Og produksjonstakten må faktisk økes så kraftig at vi både har problemfri leveringer til Ukraina, uten opphold, men også stor nok til at vi produserer til lager. 

Vi kan se på verdens historie, perioder av fred og samhandel ender alltid i kriger. Nå er krigen her, rett utenfor døra vår, og det er nå vi må vise handlekraft og politisk kløkt. Og da mener jeg politisk kløkt som i være lydhør og god nok diplomat til å kunne besørge fremdrift sammen med politikere fra resten av vesten. 

Jeg snakker ikke politisk kløkt slik mange politikere definerer det - unnasluntring og lovnader de aldri har tenkt å holde eller gjennomføre. Det vi trenger nå er politisk handlekraft og gjennomføringsevne. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Abigor skrev (2 timer siden):

Kan noen forklare kornkrisen? Jeg skjønner at Russland har utviklet storproduksjon, at Ukraina alltid har hatt stor produksjon og at østeuropa har mindre produksjon (relativt sett). Samtidig er det frykt for hungersnød om kornet ikke kommer frem til en rekke land utenfor Europa. Hvorfor må ukrainsk korn inn på europeisk marked i større grad nå enn før? Er det ikke derfor polske bønder er urolige?

Problemet er så vidt eg skjønner at deler av lasten ender opp i transittlandet, feks Polen, og blir solgt der.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (17 timer siden):

TV-komikeren i serien Folkets Tjener latterliggjorde de korrupte i Ukraina, stilte til valg som den fremste anti-korrupsjonisten i valgkampen og han vant med glans. Det er svært tydelig at det ukrainske folket var lei av korrupsjon. Merk at kun Ukrainske statsborgere hadde stemmerett i det valget. Ingen NATO-folk, som en viss terrorist i Moskva forsøker å hjernevaske folket sitt med.

World corruption index (høyt tall = bra)

CPI.png.a5faea0db5414436e2776b3c859a2089.png

Vi har sett en svært klar trend i 2023: Ukraina er på vei opp, Russland på full fart ned. Russland er stadig mindre fri, stadig mindre fri presse osv. Se bare på alle trollene som tror de har noe å fare med i denne tråden. Jeg spyr!

 

Tenker du på TV-komikeren som i 2019 ble avslørt av Pandora Papers å ha en større skjult formue på offshore-kontoer i skatteparadis sammen med sine forretningspartnere? Som vedkommende nekter å redegjøre for eller kommentere. Noe som er veldokumentert av respekterte journalister i International Consortium of Investigative Journalists.

Om dette er nytt for noen så kan man lese mer om det i lenkene under:

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

The Guardian.

Zelensky virker å være rett mann som leder når Ukraina ble kastet ut i en krig mot Russland, og det er ikke meningen å ta fra ham noe av den delen men å avfeie beskyldninger om korrupsjon som russisk desinformasjon blir for enkelt. 

Å være en stor forkjemper mot korrupsjon blir litt hult når man samtidig skjuler større summer i skatteparadis sammen med sine bekjentskaper.

Lenke til kommentar
59 minutes ago, Dragavon said:

Problemet er så vidt eg skjønner at deler av lasten ender opp i transittlandet, feks Polen, og blir solgt der.

Da er jo løsningen å ikke selge ukrainsk korn i disse landene i øst-europa? Klarer ikke å forstå kombinasjonen av hungersnød og overflod av korn.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Abigor skrev (4 minutter siden):

Da er jo løsningen å ikke selge ukrainsk korn i disse landene i øst-europa? Klarer ikke å forstå kombinasjonen av hungersnød og overflod av korn.

ender opp i= blir stjålet fra lasten.

Når polakker stjeler frå lasta til eit tog for å selge svart, så blir det problemer.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...