Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Morgenbladet har i dag en meget god artikkel hvor de intervjuer Norges fire ledende utenrikspolitikere Søreide, Huitfeldt, Fiskaa og Melby om den russiske trusselen, opprusting i Norge og krigen i Ukraina.

Det snakkes om Ungarn, Kina, våpenstøtte, hvorfor John Mearsheimer tar grunnleggende feil, handel, opprusting osv.

Sikkerhetspolitikk: Norges ledende utenrikspolitikere tenker høyt
https://www.morgenbladet.no/aktuelt/2023/06/23/sikkerhetspolitikk-norges-ledende-utenrikspolitikere-tenker-hoyt/

EDIT: Har abonnement og tenkte ikke på at den er bak betalingsmur. Kan oppdatere innlegget senere med noen sitater fra artikkelen.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dagens videorapport fra "Reporting from Ukraine" beskriver hvordan UA nå fokuserer sine langdistanse-angrep på russisk logistikk, noe som har vært nevnt av flere her inne allerede. Ved å ta ut broforbindelser tvinger UA russerne til å sende mer transport på færre forbindelser, og dermed øker risikoen for flaskehalser og opphopning av materiell. Det spekuleres videre i at UA vil fortsette med denne strategien, og kanskje til og med ta ut Kertsj-broen. Dermed vil russisk transport eksponensielt reduseres, og til slutt stoppe helt opp.

Det hevdes videre at russiske eksperter selv advarer mot det som er i ferd med å skje, og at de frykter at UA nå setter russiske styrker opp for å skulle feile massivt over hele fronten.

Selv kan jeg ikke annet enn å applaudere UA som gjennom kløkt, kreativitet og ikke minst tålmodighet sikter mot å male i stykker den russiske forsvarsstrategien bit for bit. Først sikrer de seg mot at naboen får forsyninger, dernest splitter de muligens styrkene opp i mindre enheter gjennom å ta ut veier og andre transportårer, og så får vi se hvordan de etter hvert eskalerer offensiven.

Personlig tror jeg vi ikke skal forvente et lynangrep med det første, men med det vi ser konturene av nå kan det være at slikt kommer, og da kommer det fort. Og kanskje til og med på flere områder samtidig.

Endret av <generisk_navn>
la til lenke
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
21 minutes ago, <generisk_navn> said:

 

Jeg feilsiterte ovenfor, beklager, bare ignorer. Får ikke redigert på mobil...

 

11 minutes ago, Brother Ursus said:

 

 


Skuffende at GLSDB tar så lang tid.

Av denne grunn må Ukraina skyte av stort det de har av Storm Shadow, så fort de får dem. Og det ofte innenfor 70-150km i stedet for å utnytte 250km rekkevidden.

 

I så fall blir vel etterfyllingen av Storm Shadow desto viktigere? Jeg vil jo tro at det er en kontinuerlig forsyning når en slik kapabilitet er opprettet. Og at vesten nå også skalerer opp produksjonen av denne og andre typer våpen det går større mengder av. Regner med dette bla. styres fra rammstein møtene som jevlig blir avholdt.

 

Endret av Enceladus
  • Liker 2
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (2 timer siden):

Generelt kan man si at i krig er det en dårlig strategi å gå for 2. plass. Jeg har tidligere vært kritisk til klasebomber, fosfor, napalm osv pga den ekstreme lidelsen det påfører ofrene, men jeg har i de siste månedene moderert min motstand mot denne typen våpen. Så lenge disse brukes for å fordrive fiendtlige styrker ut av områder der det ikke er sivile, altså slike områder som er på den ukrainske landsbygda der russerne har forskanset seg i skyttergraver kan det forsvares for å drive russerne på defensiven.

Napalm brenner opp og er borte, men gir muligens endel forurensing? Hvit fosfor brenner vel også opp etter en stund og er kanskje slik sett tilsvarende. På denne måten er disse to alternativene sikkert å foretrekke.

Når klasebomber er forsøkt avviklet er vel det fordi de har en tendens til å etterlate et enda større antall blindgjengere enn andre bomber og gir dermed økt fare for sivile når krigen er over. Men denne avveiningen mellom kost/nytte synes jeg ukrainerne selv må få ta i eget land og er derfor for å levere klasebomber til Ukraina. Ukrainerne er i motsetning til russerne helt sikkert mer opptatt av å bruke dem med omhu og utfra hensynet til de som senere skal leve i områdene.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Som mange av har visst siden 2009 er drittsekken og noksagten Obama helt uforberedt og uten ferdigheter når det kommer til utenrikspolitikk. 

Nå har han faen meg gjentatt sine løgner fra 2014 om at Krim ikke ble invadert av væpnede styrker, gjentatt Putins løgner om store antall russiskspråklige som ønsket å slutte seg til Russland.

Når selv mainstream politikere som McCain og Mitt Romney klarte å se at Russland var den største trusselen mot vestlig og demokratisk sikkerhet er det utilgivelig at Obama sitter ti år senere og forsvarer sin totale falitt som president. Det sies at Axelrod innførte en nesten kult-lignende strategi for Demokratene å beskylde motparten for å gjøre hva de selv gjør (rundt 2008). Det er jo tydelig nå at selv Russia Collusion/Rusia Hoax ikke var annet enn en svertingskampanje mot en Trump, hvor det burde vært rikelig med annen vanvittig policy å ta ham på, rett og slett for å få praten vekk fra H. Clinton og Obamas fullstendige fiasko i utenrikspolitikken. 

Det er rett og slett kvalmende å se denne idioten sitte og forsvare sine handlinger i 2014, når man vet at det har resultert i titusenvis, hundretusenvis av myrdete Ukrainere, millioner på flukt. En europeisk storkrig. Intervjuet over er fra 2023.

 

Intervjuet under er fra 2014 hvor han signaliserer til Putin at det absolutt ikke noen big deal om han skulle velge å invadere og annektere. https://www.nytimes.com/2014/08/09/opinion/president-obama-thomas-l-friedman-iraq-and-world-affairs.html

 

Dette er Merkel nivåer av russisk appeasement, og fornektelse i å ta selvkritikk for sine Chamberlainske ståsteder i forrige tiår. Motbydelig lesing av en absolutt bløffmaker som aldri skulle hatt fredsprisen. Som tidligere nevnt er demokratenes utenrikspolitikk en katastrofe for Europeisk sikkerhet. 

Obamas uttalelser denne uken går nå runden på twitter og latterliggjøres.

 

Endret av Regenburg
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Delvis skrev (55 minutter siden):

Han der Wagner sjefen, hvor står han? Dette er vel langt på vei sannheten?
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/0QqkE2/wagner-sjefen-krigen-var-ikke-noedvendig-for-aa-denazifisere-ukraina

Uttalt av han derre der? Er det oppsiktsvekkende? Hvorfor er han med i krigen for Russland da, hvis det er meningen hans?

Man må se hele videoen hans. Ser at den siste monologen hans går runden under "Ukraina bombet ikke Donbas i 8 år, de bombet russiske (militær)stillinger". Men ser man hele videoen så er det helheten en slags raljering mot vanstyret i de russiske okkuperte områdene, dvs "Tyvenes regime" som jeg har skrevet om tidligere her i tråden. Medvedchuk (?) som ble arrestert og byttet mot mange soldater osv. Det han mener er altså at tyvene/byråkratiet fra Moskva ramponerte og ruinerte Donbas, ikke de ukrainske granatene.

Antar det er en lignende greie bak denazifiseringen. Stort sett flyttes ansvaret vekk fra diktatoren og over på de militære (som om de ønsker å starte en krig!) med disse utfallene hans.

Det er bare enda en variant av Putin som lar et av redskapene sine raljere mot et annet (shoigu). Antar hovedmotivet er at Shoigu skal hundses og svertes såpass mye og fortløpende at han ikke kan begå militærkupp. Men håper gjerne på ekte splitt i russiske lederskapet. Wagner sjefen er vel forresten ikke en del av Moskva eliten, men en slags "marginal" som Putin bruker til sitt. Som om en eller annen torpedodørvaktsjef på et av Petter Stordalens hotellbarer raser mot lederen av lønnsavdelingen for hotellkonsernet. Er ikke farlig for Putin i det hele tatt. 

Apropos disse offentlige twitter raljeringene. Jeg hadde et artig tanke-eksperiment i går der jeg prøvde forestille meg hva Hitlers diverse lederskapsfigurer ville gjort om de hadde twitter. Se for deg Göring som angripes av Waffen SS Dietrich i 1944 for ikke å ha klartå forsyne Stalingrad fra luften eller stagge bombingen av strategiske logistikksentere osv. Himmler angripes for å gi beste våpenet til SS og ikke Wehrmact, så de mangler riktig type antitanks kanoner mot T-34, så de må bruke flak 88, og Adolph Eichmann radbrekkes på twitter av en eller annen Monke eller Model for å ha gitt togene til KZ lager større prioritet enn ammunisjon til fronten. Dönitz raser mot Speers manglende fokus på Ubåter og Abhwehrs knekkede Enigma kode som årsakene til at ubåtkrigen går i dass mens han regelrett skriker mot ressursbruken av fantasifulle Vergeltungswaffen 1 og 2 under "fantasten" Werhner von Braun.

Ikke på noe tidspunkt får Gröfas i bunkersen kritikk i et slikt tanke-eksperiment. 

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
&lt;generisk_navn&gt; skrev (4 timer siden):

En liten video som viser bruk av M72 øst i Ukraina. 

Erindrer selv hvor mye drill og styr det var med dette på rekruttskolen, og dermed den store kontrasten til denne milde varianten av å finne ut etter hvert. Men god og fornuftig og ikke minst kreativ bruk av et billig våpen.

Sies i kommentarene at rakettkaster nr 2 der er en slags serbisk variant (m-68?) som har en annen type sikring. Derfor sliter han med å avfyre den. Var en av mine mer stolte dager som nordmann da Støre ga beskjed om å sende 2000 M-72 til Ukraina. Det var håndfast hjelp i det minste, selv om det var en dråpe i havet åpenbart. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

En russisk-holdt bro mellom Krim-halvøya og Kherson har fått alvorlige skader og er nå ubrukelig, sa en representant for Russlands okkupasjonsregime fredag. Vladimir Saldo, leder av Khersons marionettadministrasjon, sa at broen som krysser Tshonhar-stredet må stenges for trafikk i rundt 20 dager.

– Brua fikk verre skader enn vi først anslått, sa Saldo i TV-sendingen.

I følge Saldo har reparasjonsarbeidet startet. Den okkuperende administrasjonen sa at broen ble skadet i et angrep der Ukraina kan ha brukt Storm Shadow-missilene den mottok fra Storbritannia.

STT-AFP

Endret av Jarmo
  • Liker 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
15 minutes ago, Jarmo said:

En russisk-holdt bro mellom Krim-halvøya og Kherson har fått alvorlige skader og er nå ubrukelig, sa en representant for Russlands okkupasjonsregime fredag. Vladimir Saldo, leder av Khersons marionettadministrasjon, sa at broen som krysser Tshonhar-stredet må stenges for trafikk i rundt 20 dager.

– Brua fikk verre skader enn vi først anslått, sa Saldo i TV-sendingen.

I følge balansen har reparasjonsarbeidet startet. Den okkuperende administrasjonen sa at broen ble skadet i et angrep der Ukraina kan ha brukt Storm Shadow-missilene den mottok fra Storbritannia.

STT-AFP

Er "balansen" en feiloversettelse av navnet Saldo? :D

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...