Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Under et besøk til Estland fikk Storbritannias utenriksminister spørsmål om han mener Ukraina har rett til å angripe russisk jord.

- Legitim rett innen egne grenser, det er klart. Men Ukraina har også rett til å vise styrke utenfor egne grenser for å undergrave Russlands evne til å angripe inn i Ukraina, svarte Cleverly.

Han føyde til at «legitime militære mål» utenfor Ukrainas grenser er del av landets selvforsvar.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/angrep-i-russland-legitim-rett/79404603

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke helt på teorien om at droneangrepene i Moskva er false flag, siden de spiller ned disse angrepene, i stedet for å spille de opp som opptakt til en mobilisering.

Men jeg tror på at de er ukrainske og at det er organisert langt opp i systemet der. Ser ikke bort fra at Zelensky ble informert i forkant. Men hva gjorde de der? De tok jo ingen liv, kun et par skadde og eksplosjonene så små ut. Jeg får det ikke til å stemme at meningen er å angripe russere generelt, for det har de åpenbart ikke gjort. Jeg får det heller ikke til å stemme at de forsøker å skremme den jevne moskovitt, for at de sekundært skal presse fram et regimeskifte. Det er en uhyre svak og sannsynligvis mislykket taktikk. Jeg tror heller at dronene bare ligger og vokter som haier rundt en ensom robåt, i tilfelle det skulle dukke opp et virkelig verdifullt mål. Ukraina har neppe intensjoner om å terrorisere den jevne sivile russer, da de ikke er bygget på hevn og terror på samme måte som Russland. Russere er tross alt et broderfolk, selv om diktatoren deres er ond. Derfor tror jeg dronene først og fremt patruljerer i påvente av et virkelig verdifullt mål. Fisker man lenge nok så får man jo noe stort til slutt..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dronene over Moskva virker først og fremst å ha som mål å påføre Kreml en ydmykelse. Alle moskovitter kan se at de ikke har kontroll over eget luftrom. Det bryter ganske greit med 'samfunnskontrakten' Putin har med det russiske folk. Mulig det snart kommer en ny dronebølge over Moskva som er mer destruktiv enn denne. Moskva har plenty av legitime militære mål. ;)

  • Liker 4
Lenke til kommentar
26 minutes ago, Enceladus said:

Hvilken tanks kan Leo1 sammenlignes med? T-72? Og i hvilken form av krigføringen er det aktuelt å benytte dem? De vil vel ikke bli brukt helt i front når Ukraina har Leo2, Abrams og Challenger 2?

Uansett gledelig med mer utstyr!

Tror man kan fint sammenligne f.eks Leopard 1A5 med T-72B. Altså nyeste utgave av Leopard 1 med eldste utgave av T-72 som russland benytter. De nyere utgavene av T-72 er nok noe bedre. Men det er ikke enorm forskjell.

Leopard 1A5 er overlegen T-62 og T-64, som russland også benytter.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

 

Den russiske statlige giganten Gazprom driver angivelig med langt mer enn bare energi.
Selskapet bidrar også med å rekruttere soldater til frontlinjen i Ukraina, ifølge The Wall Street Journal.

Etter å ha fått grønt lys fra Kreml i februar, skal gassgiganten ha etablert egne sikkerhetsselskaper og rekruttert ytterligere styrker, som den siste tida er sendt i krigen for Russland under forsvarsdepartementets kommando.

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/skal-rekruttere-soldater-ikke-dra/79410383

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (1 time siden):

Hvilken tanks kan Leo1 sammenlignes med? T-72? Og i hvilken form av krigføringen er det aktuelt å benytte dem? De vil vel ikke bli brukt helt i front når Ukraina har Leo2, Abrams og Challenger 2?

Uansett gledelig med mer utstyr!

Kommer ant på hvilken versjon. Jeg tenker det stort sett vil være oppgradert 1A5 som har moderne termiske sikter og et datastyrt... øh... Fire Control System... 🤪 Altså, de er ganske så moderne rent teknisk.

Men, det er noen drawbacks. Det er en lettere tanks, og da oversettes dette fort til mindre beskyttelse, både fra andre tanks, men også håndholdte våpen og miner, selv om lettere også kan være en fordel i visse terreng. Videre er det en mindre kaliber kanon, "bare" 105mm. Denne har til gjengjeld sannsynligvis moderne APFSDS (armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) ammunisjon i tillegg til HEP og HEAT, som i mange tilfeller vil gjøre den svært så dødelig likevel. I praksis en høyhastighets pil av stål med en tupp av hardere stål, som wolframkarbid. Samme virkemåte som den beryktede Depleted Uranium ammunisjonen som har vært omtalt en del.

De vil altså kunne gjøre stor skade mot det meste de skyter på, og det meste de møter på i Ukraina er neppe de mest moderne russiske stridsvognene. Hvor godt den vil gjøre det mot en T-90 er vanskelig å si, dette er på ingen måte stein, saks og papir, men den er kapabel nok til å gjøre skade og/eller ødelegge den, med gode treff, bedre mannskap (de står normalt ikke rolig og skyter på hverandre) og litt flaks. Men, der vil de nyere og tyngre armerte og utrustede etterkommere nok ha en større sjanse.

Endret av Serpentbane
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

USA kunngjer ny militær støttepakke til Ukraina

Talsperson for den nasjonale sikkerheitsmyndigheita John Kirby kunngjorde støttepakken under ein pressekonferanse i Det kvite hus onsdag.

Den militære støttepakken vil innehalde fleire luftvernsystem, antipansersystem, ammunisjon og artilleri.

Kirby sa også at det såkalla «gjeldstak-forslaget» ikkje vil påverke landet si støtte til Ukraina.

https://www.nrk.no/nyheter/usa-kunngjer-ny-militaer-stottepakke-til-ukraina-1.16428560

Sitat

Macron: Vesten burde lyttet til østeuropeiske Russland-advarsler

Frankrike burde ha lyttet mer til advarsler fra østeuropeiske land om et krigshissig Russland før invasjonen av Ukraina, sier landets president Emmanuel Macron.

I en tale i Slovakias hovedstad Bratislava onsdag sa Macon at det ikke må være splittelse mellom «gamle Europa» og «nye Europa», med henvisning til langvarige meningsforskjeller blant østlige og vestlige EU-medlemmer om flere saker, blant dem Russland.

– Noen sa at dere hadde gått glipp av en mulighet til å ti stille. Jeg tror vi også gikk glipp av en mulighet til å høre på dere. Denne tiden er over, sa Macron til applaus fra publikum.

Macron viste til en kommentar i 2003 fra Frankrikes daværende president Jacques Chirac, om at østeuropeiske land som tok parti med USA og Storbritannia i spørsmålet om invasjonen av Irak, hadde gått glipp av en «god mulighet til å ti stille». Enkelte store vestlige land, blant dem Frankrike og Tyskland, var motstandere av invasjonen.

Utspillet ble møtt med skarpe reaksjoner i Øst-Europa og har bidratt til vedvarende mistillit blant noen av EUs ferskeste medlemsland.

Etter invasjonen kritiserte blant andre Polen Macron for å ha fortsatt kommunikasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Han ble også kritisert for å ha sagt at Russland ikke bør bli «ydmyket» i forbindelse med forsøkene på å få slutt på krigen.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/macron_-vesten-burde-lyttet-til-osteuropeiske-russland-advarsler-1.16428413

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (11 timer siden):

Hvor i helvete bor du? Her har det regnet sammenhengende i 6 uker. Jeg gir det en uke til, så flytter jeg... 

Bor du i trøndelag du også? billig strøm da! sorry for OT...

Nevermind - leste resten av postene nå. Proceed...

Endret av iblazeqt
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva med å sende offensiven inn i Russland og la offensiven gå langs russegrensa og ned bak russiske styrker? 

Da vil de unngå å komme fra "forventet rettning", og å måtte møte forsvarsverkene som er godt forberedt.  

Russland har gått til innvasjonskrig mot Ukraina, det er i ukrainas rett å benytte landskapet som nødvendig, ikke være begrenset at noen linjer inntegnet på ett kart.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

I denne diskusjonen om Leopard 1 og 2 kommer nyheter om at Ukraina får en ny batch M-55s fra Slovakia. En artikkel om disse under fra i fjor. Men, kort fortalt, relativt mye oppdatert T-55 som helt sikkert kan gjøre en nytte mange steder som frigjør nyere tanks til andre oppgaver. 105mm kanon som gjør logistikk mtp. ammunisjon overkommelig. 

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/12/10/super-upgraded-m-55s-tanks-have-arrived-in-ukraine/

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
kjetil_kj skrev (9 minutter siden):

Hva med å sende offensiven inn i Russland og la offensiven gå langs russegrensa og ned bak russiske styrker? 

Da vil de unngå å komme fra "forventet rettning", og å måtte møte forsvarsverkene som er godt forberedt.  

Russland har gått til innvasjonskrig mot Ukraina, det er i ukrainas rett å benytte landskapet som nødvendig, ikke være begrenset at noen linjer inntegnet på ett kart.

Problemet er at det hadde blitt en lang kjøretur gjennom fiendtlige områder, som ikke er uten fiender, for å ikke oppnå et overraskelsesmoment, og ikke egentlig få en taktisk fordel av betydning. Det hadde vært like lett og startet offensiven østover gjennom Svatove og dreid sørover samtidig som dagens frontlinjer fortsetter presset. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det luskes i stille skoger. 

PS: Ser noen påstå det er en gammel video. I såfall, La oss tenke oss at dette er illustrativt for det skjer akkurat nå. Andre er flinkere til å verifisere enn meg. 

PPS: Med tanke på vognene vi ser så kan den vel ikke være så jækla gammel...

Endret av Serpentbane
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...