Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

D0vendyret skrev (12 timer siden):

Her er det om å prøve å provosere som en toåring. 

Butsja-brigade mottok ærestittel av Putin

Absolutt galskap ikke bare å utføre, men også å belønne og promotere krigsforbrytelser. Her er ordren fra Putin. "Heroism and courage":

FQou3kGWQAwVH1s?format=jpg&name=medium

Oversettelse:

Sitat

DECREE - PRESIDENT OF THE RUSSIAN FEDERATION

On the assignment of the 64th separate motorized rifle brigade of honorary title

For mass heroism and courage, fortitude and courage shown by the personnel of the brigade in combat operations to protect the Fatherland and state interests in armed conflicts, I decree:

1. Assign the honorary name "Guards" to the 64th Separate Motorized Rifle Brigade and continue to call it: 64th Separate Guards Motorized Rifle Brigade.

2. This Decree comes into force from the date of its signing.

The President Moscow, Kremlin
Russian Federation V.Putin
April 18, 2022 No. 215

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
shockorshot skrev (12 timer siden):

Mja sant det, men likevel det kan være store regionale forskjeller selv innad i samme by her i Norge, med hvor langt våren har kommet og hvordan den ser ut. Dette gjør at jeg tror det er vanskelig for noen som ikke har god erfaring med vår i området å faktisk beskrive hva som kan være og hva som ikke kan være av vegetasjon, med høy treffsikkerhet.

Igjen, her antar jeg fra et norsk erfaringsgrunnlag så jeg vet ikke om det faktisk er sånn der borte. 

I følge denne The Guardian artikkelen er gaster som en vet var ombord gjenkjent av slektninger på denne oppstillingen;

‘We need answers’: relatives seek Moskva warship’s missing crew | Russia | The Guardian

Det kan indikere at denne oppstillingen faktisk fant sted. I samme artikkel antas det at 200 av besetningen ligger på sykehus med brannskader, men de totale tapene fortsatt er uklare. Artikkelen omtaler også at tapstall er en statshemmelighet, og omtaler også hvordan russiske pårørende blir behandlet av militæret.

TILLEGG: Vurderingene til ISW:

Russian Operations Assessments April 18.pdf (understandingwar.org)

har vist seg ganske gode. Her mer enn antyder de at russerne ikke har hatt nok tid til å reorganisere styrkene og at kampmoralen og evnen til å skaffe nye mannskaper fortsatt er mangelfull. Det er ca. tre uker til Putin eventuelt kan erklære seier den 9. mai, altså den årlige markeringen av Sovjets seier over Tyskland. Det er vel grunn til å tro at også Putin ønsker en slutt på denne krigen, men for å slutte må han ha betydelig fremgang, fremstår han som en taper er han ferdig. Dette er et temmelig uløselig problem, Ukraina og Vesten vil absolutt la Putin fremstå som en taper, men det vil sannsynligvis bare forlenge blodbadet, den eneste måte å få slutt på dette er å finne en fremforhandlet løsning. Alternativet er et pallassopprør i Kreml, men det kan være et urealistisk håp.

Endret av Windfarmer
Mer info
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Russiske styrker har vist nok stormet Azovstal stålverket i Mariupol etter å først å ha bombet anlegget med "bunker-busters" nå i morgentimene. Det er estimert at minst 1000 sivile, samt siste rest av motstandsstyrkene i byen har søkt tilflukt på anlegget, inklusive i de store underjordiske kjellerne. En bunkerbuster er laget for å trenge ned i bakken og ødelegge underjordiske installasjoner, som bunkere og i dette tilfellet, kjellere.

Dette er naturligvis ikke første forsøk, men dette skal ha vært en større offensiv. Jeg har ikke sett noen sikker informasjon om resultat enda og det er etter alt å dømme en pågående storming.

Dette er viktig for Russland da beleiringen av byen har bundet opp opp mot et dusin av Russlands BTG'er (Battalion Tactical Groups). Russland hadde før krigen ca 170 BTG'er, som betyr at så mye som 7% av Russlands totale resurser er bundet i denne ene byen. Av disse er 76 stasjonert i Donbasregionen, og 11 av disse har kommet til i løpet av de siste dagene, som da betyr at hele 16% av styrkene i denne regionen er bundet opp i Mariupol. Så det er åpenbart viktig for Russland å bli ferdige med denne byen for å flytte disse styrkene videre for å sikre Donbasregionen.

Russland har for øvrig enda 22 BTG'er lenger nord på Russisk side som tilsynelatende klargjøres for operasjoner i Ukraina.

Endret av Serpentbane
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (2 timer siden):

Men Sjkrebetse skrev et nytt innlegg søndag kveld der han går hardt ut mot Russlands offisielle historie om årsaken til at skipet sank og at mannskapet ble evakuert.

– Det er en løgn! En åpenbar og kynisk løgn! skriver faren. [VG]

Allerede innledningsvis i krigen ble det meddelt noe om at Putin ikke var oppmerksom på at vernepliktige var involvert i Ukraina. Nå ser vi de samme argumentene på ny knyttet til Moskva. Jeg har ikke oversikt over dette, men der synes å være et regelverk om at vernepliktige ikke skal delta i kriger på fremmed jord, eller at vernepliktige ikke skal settes i fare med mindre det er krigstilstand. Jeg tror dette er noe av bakgrunnen for at de nå diskuteres om denne spesialoperasjonen skal skifte navn og at det skal hete krig. Dette vil også gi Putin vann på mølla til å tvangsinnkalle reservister og andre grupper. 

Hvis noen andre på forumet har fått med seg mer, så meddel det.

Lenke til kommentar

 

csm_UST_Grafik1_Laendervergleich_EN_f5a0c4ff9e.png.f8f5831aeea1cf81da6774323eb58396.png

FQszfPnWQAIxm2b.png.2d4eb51c811ad2e68c5fc1b264364c3e.png

 

Edit: Ser at disse grafene kommer fra en paper som ble gjort offentlig i starten av april og tar for seg den første uka av krigen. Er vel ikke noen nyhet at vi var altfor trege og feige. Lar dem likevel stå, gir en innblikk av hvem som reagerte rask og kontant i starten av krigen, i motsetning til Norge. Må vel bare akseptere at svenskene er mindre feige enn oss. Synes personlig disse grafene er en skam for Norge og det er innenfor tidsperioden da vi ga den eneste finansielle støtten til Ukraina (2 milliarder kroner, 27 mars).

Endret av shockorshot
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
5 minutes ago, shockorshot said:

"Godt" å se at Sverige gir vesentlig mer enn et av de rikeste landene i verden, som også er deres nabo. Dette er for svakt og for dårlig av oss.

csm_UST_Grafik1_Laendervergleich_EN_f5a0c4ff9e.png.f8f5831aeea1cf81da6774323eb58396.png

 

 

1. Denne er vel ikke helt riktig. Eller, ser ut som de tidligere annonserte tallene. Landene har siden sendt masser mer uten å annonsere like tydelig.
- Halve militærhjelpbudsjettet til USA er for å forsterke NATOs østflanke.
- UK har har gitt mye mer. Riktig nok ikke annonsert beløp.

2. Enig i at Norge bør gi langt mer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, DDDD said:

1. Denne er vel ikke helt riktig. Eller, ser ut som de tidligere annonserte tallene. Landene har siden sendt masser mer uten å annonsere like tydelig.
- Halve militærhjelpbudsjettet til USA er for å forsterke NATOs østflanke.
- UK har har gitt mye mer. Riktig nok ikke annonsert beløp.

2. Enig i at Norge bør gi langt mer.

Ja oppdaget at de tok for seg den første uken av krigen, rett etter jeg postet grafene og oppdaterte deretter med en edit. Lot dem likevel stå, siden det viser hvor tannløse vi er i Norge.

Lenke til kommentar
shockorshot skrev (40 minutter siden):

Edit: Ser at disse grafene kommer fra en paper som ble gjort offentlig i starten av april og tar for seg den første uka av krigen. Er vel ikke noen nyhet at vi var altfor trege og feige.

 

Vi var det første landet av alle til å vedta milliardbeløp til Ukraina, så vi startet showet. Men ja, vi kunne gitt ennå mer penger. Selv om vi har gitt en god del mer økonomisk støtte enn våre naboland (f.eks 10 ganger mer enn Danmark).

Lenke til kommentar
JK22 skrev (19 timer siden):

De ukrainske soldatene er sterkt motivet, men de er generelt langt mindre fatalistisk, muligens fordi man har mye bedre levevilkår enn i Russland.

Om vi ser på Numbeos statistikk over levestandard kommer Russland enten likt eller bedre ut sammenlignet med Ukraina på alt annet enn "climate index", som jeg antar handler om co2-utslipp per innbygger e.l.
 


 

capture_2022-04-19_151715.jpg

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (17 timer siden):

Det kan være en aldri så liten hevn for at Russland blokkerte Google News. En annen ting er at Ukraina kanskje ikke har egne satellitter på det nivået, og googles brukergrensensitt er jo veldig tilgjengelig og enkelt. Det kan forenkle planlegging av angrep inne i Russland.

I Ukraina skjules presisjonsbilder for å gjøre det vanskeligere for Russland. Etter å ha kikket en del på google maps i Ukraina så er det også ting som kan tyde på at de har copy paste nøytrale landskap over steder med militær interesse.

Google nekter for å ha endret oppløsning på maps på Russiske installasjoner i det siste. Det skal ha vært vist med fullt detaljnivå i lang tid.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Enceladus said:

Har de endelig fått fly nå?

Og er det noe de burde/vil fortelle russerne? Det har jo vært hendelser tidligere der en skulle tro at russerne var overbevist om at ukraina ikke hadde luftstyrker igjen og nærmest slo av luftvernet. F.eks bombingen av oljeraffineriet i Belgorod.

Lenke til kommentar

Så langt har russerne bare sonderte på de ukrainske forsvarsstillingene - utvilsomt fordi man vet overraskelsesmomentet er gått tapt, og dermed etterapet Haig fra Sommeslaget med ideen om å finne og ta ut forsvarerne med tung ildkraft. Men i retur har det vist seg at man taktisk sett er på vikende front; målrettede angrep med droneassistanse, uortodokse respons som lot til å være ukrainernes spesialitet og problemet med for få menn på for mange kilometer - hadde en merkbart effekt. Dette håpet man dermed på å utevekte med konsentrert ildgivning, selv om det ser ut at man simpelt sløset bort dårlige trente menn med eldre våpen fra Donetsk-fronten og sendt inn annenrangstropper i befestede lokaliteter. Litt for mange opptak av "frivillige" fra okkuperte Donbass. Dette fulgt på flere steder til retrett som tapet av Donetsk-forstaden Marinka. Ennå er ikke de beste russiske styrkene satt inn. De venter på angrepsøyeblikket.

Moralsk og politisk sett gjør Putin sitt best for å gjøre alle mulige diplomatiske og politiske løsninger umulig også i møte med Vesten, noe som burde tars opp i største alvor av den russiske eliten som vet det finnes et etterspill som før eller senere må komme, mens Putin helt ignorerte dette. Faktumet om at han belønnet enheten som beskyldes for masseovergrepene i Butsja og dermed gir legitimitet til systematiske krigsforbrytelser (fra Mariupol er det nå Butsja-scener med etterlatte lik i vegene under bevoktning av russiske soldater til skrekk og advarsel), er moralsk sett en katastrofe ettersom Russland kan bli tabubelagt i møte med Vesten. Og "folkeavstemning" i regioner gjennomføres samtidig som det vises fram bevis på skammelig misbruk av sovjetiske symboler mens det er bevis om at Ukraina bevisst slettes bort, avslørt at fredsforhandling mellom Kyiv og Moskva er umulig som et resultat av Putins inngrep. Veldig snodig at kommunistene og fascistene helt åpent samarbeider i Russland. Skammelig! Det er Putins strategi, han vil påføre russerne så stor skam, at normalisering og nedspenning vil bli umulig.

Mye tøv fra Tyskland hvor Scholz har blitt kritisert og fordømte, da det kom fram at han vil heller selge overskuddsmateriale til andre land fremfor Ukraina, og nektet å ta krigsmateriell fra det tyske militærets depoter, og endog nektet de tyske våpenprodusentene å selge til Ukraina - før ukrainerne får "pengestøtte" som kan kanskje aldri komme. Dette tyder dermed på at tyskerne er nødt til å få fjerne Scholz og rydde opp i det korrupte samspillet mellom politikerne og industrimagnater som Putin hadde tatt fordel av. For nå er det garantert at NATO, EU og alle andre vil kaste Tyskland ut av rådskabinettet. Da er tyskerne i samme selskap som ungarerne.

Tyngre våpen sendes nå til Ukraina, 155mm skyts som kan ta spesialammunisjon skal overføres til Ukraina som har 152mm skyts, men for lite avanserte artilleriammunisjon og for lite presisjonsevne. Selv om sovjetisk krigskunst verdsetter artilleri som "slagmarkens dronning", har vestlig krigskunst derimot spesialisert seg i målrettede og effektiv artilleribruk. En britisk artilleribesetning i kompetanse, utstyr og teknologi er bedre enn en russisk. Dessverre tar det tid, så disse kan ikke settes inn. Da burde man heller få inn alt av sovjetisk krigsteknologi i hele Øst-Europa (med et unntak, Tyskland), i særpregenhet ammunisjon. Og USA må overføre så mye som mulig av egne overskuddsmateriale til NATO-allierte i Øst-Europa.

Amerikanske militære realisere nå at satsing på fly og spesialstyrker var et blindspor, slik at de må skaffe seg droner og alt annet for en mellomstatlig krig hvor luftvern, panservern og presisjonsvåpen dypt inn i fiendens rekker må verdsettes. Det var ikke lite ille da man innså at de ikke kunne gi Ukraina det som trenges mest utover Stinger MANPADS og Javelin ATGM. Vi kommer til å se en voldsom opprustning i USA/NATO.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...