Gå til innhold

Ikke lenger råd til å spise kjøtt - Er det en villet politikk?


qwerty11

Anbefalte innlegg

Noen som har sett ingredienslista til de Beyond Meat-burgerne? Man finner de stort sett i utgått-hylla på Rema. Der har de  hevet på omtrent alt som finnes av E-stoffer i et forgjeves forsøk på å få dette ultraprosesserte produktet til å smake som ekte kjøtt. En ting er sikkert, sunt er det ikke.

Endret av uname -i
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
uname -i skrev (17 minutter siden):

Noen som har sett ingredienslista til de Beyond Meat-burgerne? Man finner de stort sett i utgått-hylla på Rema. Der har de  hevet på omtrent alt som finnes av E-stoffer i et forgjeves forsøk på å få dette ultraprosesserte produktet til å smake som ekte kjøtt. En ting er sikkert, sunt er det ikke.

Alt som finnes av e-stoffer er vel å ta i litt? Ingredienslista er under, jeg har markert de jeg tror er E-stoffer, mulig at det er noen flere også. 

Jeg er enig i at det ikke ser særlig sunt ut, og ikke laget av råvarer, men tilsynelatende potetmel foret med proteinisoolatar, smak og farge. 

Det er trist, dersom det er slik at folk som ønsker å prøve et vegetarisk kosthold, går i fella og kjøper den dritten her.

Vann, erteproteinisolat (16 %), rapsolje, kokosolje, risprotein, smakstilsetninger, stabilisatorer (metylcellulose), potetmel, epleekstrakt, fargestoffer (røbetekstrakt), maltodekstrin, granatepleekstrakt, salt, kaliumklorid, sitronjuicekonsentrat, maiseddik, gulrotpulver, emulgator (solsikkelecitin).

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
uname -i skrev (25 minutter siden):

Noen som har sett ingredienslista til de Beyond Meat-burgerne? Man finner de stort sett i utgått-hylla på Rema. Der har de  hevet på omtrent alt som finnes av E-stoffer i et forgjeves forsøk på å få dette ultraprosesserte produktet til å smake som ekte kjøtt. En ting er sikkert, sunt er det ikke.

Har du sett lista over E-stoffer i et økologisk eple?

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mennesker flest i Norge og Vesten spiser ca. 10 ganger for mye kjøtt i utgangspunktet. Mange spiser det til hvert eller nesten hvert måltid. For forfedrene våre var kjøtt svært sjeldent. Både kjemiske og radiologiske undersøkelser av knokler og fossilisert avføring viser f.eks at mennesker hadde 100+ gram fiber i en enkelt avføring. Mens inntak av animalia sansyneligvis lå på rundt 5% av alle kalorier. Hovedsakelig insekter, egg, frosker og andre ting som var lette å fange. Selv da måtte disse ofte forberedes med ild og varme slik at man ikke ble syk eller døde av å spise dem.

I ernæringsvitenskap finnes det et "norsk paradoks" hvor norsk folkehelse forbedret seg voldsomt når tyskerne invanderte landet vårt og tok all buskapen. Når folk tildels gikk sultne og ikke spiste kjøtt og meieriprodukter, så ble de altså veldig mye sunnere, veldig raskt, i løpet av få år.

Det har siden 1920 og 1930-tallet vært en bevisst og villet politikk å få folk til å spise så mye kjøtt og meieriprodukter som mulig. Denne politikken eksisterer ennå.

Så nei, kjøttprisene er ikke villet politikk som sådann. Men de burde være det. Med tanke på hvor mye kjøttproduksjon og konsum koster miljøet og menneskeheten burde prisen på en kilo biff være tusenvis av kroner over hele verden.

Dessverre er også frukt og grønnsaker veldig, veldig dyrt i Norge. Mens godteri ofte er billig.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Baranladion said:

Alt som finnes av e-stoffer er vel å ta i litt? Ingredienslista er under, jeg har markert de jeg tror er E-stoffer, mulig at det er noen flere også. 

Jeg er enig i at det ikke ser særlig sunt ut, og ikke laget av råvarer, men tilsynelatende potetmel foret med proteinisoolatar, smak og farge. 

Det er trist, dersom det er slik at folk som ønsker å prøve et vegetarisk kosthold, går i fella og kjøper den dritten her.

Vann, erteproteinisolat (16 %), rapsolje, kokosolje, risprotein, smakstilsetninger, stabilisatorer (metylcellulose), potetmel, epleekstrakt, fargestoffer (røbetekstrakt), maltodekstrin, granatepleekstrakt, salt, kaliumklorid, sitronjuicekonsentrat, maiseddik, gulrotpulver, emulgator (solsikkelecitin).

 



Jeg er enig i at det ikke er sunt (total sett) - men vegetariske burgere med innholdsliste slik den du poster er himmel og hav mye sunnere enn kjøtt og særlig behandlet rødt kjøtt som burgere som er fulle av nitrater, endotoksiner, kolesterol, slaggstoffer.

Det er nok heller ikke så mange kjøper vegetarprodukter som det fordi de tror det er kjernesunt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, DukeNukem3d said:

Mine/Våre forfedre spiste nok langt mer enn noen få hundre gram kjøtt per måned. Så dette håndterer vårt DNA utmerket. 

Større problem får det nok når vi dytter ting ned i munnen som inneholder like mye sukker som kilovis av blåbær 😂

Er du så sikker på det? Hvor langt tilbake tenker du med "forfedre"? Kjøtt var svært krevende å skaffe i eldgamle dager. Kjøtt har stort sett alltid vært tungvint å tilberede før vi fikk strøm. Kjøtt har stort sett vært tungvint å oppbevare før vi fikk kjøl/frys.

Jeg er ikke sikker på at de gaflet i seg kjøtt slik som vi gjør..

Dessuten så levde våre forfedre en brøkdel av tiden vi lever, noe som gjør at de lange helseeffektene av kosthold ikke var like viktig. Ingen fikk kreft etter passerte førti år i steinalderen av opplagte grunner :p

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (1 time siden):

Mine/Våre forfedre spiste nok langt mer enn noen få hundre gram kjøtt per måned. Så dette håndterer vårt DNA utmerket. 

Større problem får det nok når vi dytter ting ned i munnen som inneholder like mye sukker som kilovis av blåbær 😂

Jeg kjenner ikke til ditt DNA, men mitt egen DNA kommer fra en menneskerase som har spesialisert seg på å være sankere, i spredd litt jakt. 

DNA'et mitt er mest vandt med røtter og bær. Røtter og bær, røtter og bær, og innimellom en kjøtt- eller fiskebit. 

Men vi kunne jo ikke bare spasere innom Rema og forsyne oss av verdens største matfat, akkurat. Forhistoriske mennesker trengte ethvert gram sukker fra blåbær de fant! Der de mest sannsynlig alltid løp sultne rundt, har vi i dag et overspise-problem, med alle de ulemper det medfører. Og spesielt salt og sukker trigger matlyst. Derfor er dette noe som brukes i omtrent all mat, slik at vi fortsetter å stappe innpå, lenge etter at vi har fått dekket både dagens og morgendagens fysologiske behov ...

 

Er det ikke slik at over halvparten av dagens nordmenn i dag klassifiseres som overvektige? 

NEI. Herregud. Jeg tok feil.
Det er ikke 50% av oss som er overvektige.
Vi er over 70%! Søtti! 

Djiiizes!

https://www.nrk.no/trondelag/fedmeproblem-i-norge_-70-prosent-av-folket-er-overvektige-1.14244273

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (37 minutter siden):

Jeg kjenner ikke til ditt DNA, men mitt egen DNA kommer fra en menneskerase som har spesialisert seg på å være sankere, i spredd litt jakt. 

DNA'et mitt er mest vandt med røtter og bær. Røtter og bær, røtter og bær, og innimellom en kjøtt- eller fiskebit. 

Men vi kunne jo ikke bare spasere innom Rema og forsyne oss av verdens største matfat, akkurat. Forhistoriske mennesker trengte ethvert gram sukker fra blåbær de fant! Der de mest sannsynlig alltid løp sultne rundt, har vi i dag et overspise-problem, med alle de ulemper det medfører. Og spesielt salt og sukker trigger matlyst. Derfor er dette noe som brukes i omtrent all mat, slik at vi fortsetter å stappe innpå, lenge etter at vi har fått dekket både dagens og morgendagens fysologiske behov ...

 

Er det ikke slik at over halvparten av dagens nordmenn i dag klassifiseres som overvektige? 

NEI. Herregud. Jeg tok feil.
Det er ikke 50% av oss som er overvektige.
Vi er over 70%! Søtti! 

Djiiizes!

https://www.nrk.no/trondelag/fedmeproblem-i-norge_-70-prosent-av-folket-er-overvektige-1.14244273

 

BMI er en dårlig måte å måle overvekt på, feks er bodybuildere overvektig osv

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

qualbeen skrev (1 time siden):

Jeg kjenner ikke til ditt DNA, men mitt egen DNA kommer fra en menneskerase som har spesialisert seg på å være sankere, i spredd litt jakt. 

DNA'et mitt er mest vandt med røtter og bær. Røtter og bær, røtter og bær, og innimellom en kjøtt- eller fiskebit. 

Men vi kunne jo ikke bare spasere innom Rema og forsyne oss av verdens største matfat, akkurat. Forhistoriske mennesker trengte ethvert gram sukker fra blåbær de fant! Der de mest sannsynlig alltid løp sultne rundt, har vi i dag et overspise-problem, med alle de ulemper det medfører. Og spesielt salt og sukker trigger matlyst. Derfor er dette noe som brukes i omtrent all mat, slik at vi fortsetter å stappe innpå, lenge etter at vi har fått dekket både dagens og morgendagens fysologiske behov ...

Det er ikke en debatt om hvorvidt man var jegere eller sankere. Man var jegere og sankere. Og noen steder mer det ene enn det andre, f.eks eskimoene hadde ikke stort å sanke. Jeg vet ikke hvorfor det de siste årene har begynt å dukke opp folk som skal spille ned jegeraspektet.

"For 10 000 år siden levde alle mennesker på Jorden som jegere, sankere og fiskere. Rundt år 1500 fvt. hadde spredningen av jordbruk og husdyrhold ført til at andelen av jegere og sankere blant verdens befolkning var falt til én prosent. I dag er andelen antakelig mindre enn 0,001 prosent."

Var jegere / sankere i 200.000 år, mye lenger enn vi har vært bønder. Antagelig er det derfor vi tåler moderne vestlig kosthold så dårlig som vi gjør (som du kom med eksempel på)

Endret av DukeNukem3d
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Kjøtt utgår aldri for mitt vedkommende, kylling, biff, kjøttdeig, burger, osv smaker godt og føles veldig riktig for kroppen. Jeg varierer dog dette utover uka med annen mat som er mettende, til det finner jeg tørre belgvekster som erter, linser, bønner, osv som en god løsning. Det er billig, enkelt å lage, smaker greit med riktig tilbehør samt at det inneholder mye proteiner.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Egentlig burde vel kjøttet være dyrere. Hvis de økte dyrevelferden drastisk, der alle individer kunne leve et tilfredsstillende liv, med nok plass og behovene dekket, ville det blitt mye dyrere å holde dyr. Da måtte man tatt høyere pris, og folk ville spist mindre kjøtt, men det ville vært sunnere og mer bærekraftig produsert. Man ville fått mer areal til dyrking av menneskemat, redusert CO2-avtrykk og gladere dyr. 

Dette er dessverre ikke årsaken til at maten er dyrere akkurat nå, men at folk spiser mindre kjøtt har jeg ikke noe imot. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 25.9.2023 den 11:29 AM):

Det er ikke bare en villet politikk, det er offisiell politikk.

De ønsker å redusere kjøpekraften og forbruket, spesielt for arbeiderklassen. Det er dem som ikke skal ha råd til forbruksvarer.

Dermed kan politikerne oppfylle forpliktelsene sine overfor FN, EU og WEF uten at de selv må kjøpe færre privatfly, yatcher og champagne.

Jepp, dette.

Derfor eliten er så glad i MDG o.l.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Ikke rart at kjøttet blir dyrt. Nå vil de slakte tusenvis av kalver før tiden for å redusere tilførselen av kjøtt. De gidder ikke å sette ned prisen til det akseptable for at folk skal kunne kjøpe mer. Les her: https://www.nrk.no/vestland/_skuddpremie_-pa-kalv-skal-lose-kjottknipe-1.16606925

Såg også at matbutikkene for første gang på måneder har kjøttdeig på tilbud. For kr 52 pr 400g. Litt av et tilbud 😂

Endret av qwerty11
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
qwerty11 skrev (1 time siden):

Ikke rart at kjøttet blir dyrt. Nå vil de slakte tusenvis av kalver før tiden for å redusere tilførselen av kjøtt. De gidder ikke å sette ned prisen til det akseptable for at folk skal kunne kjøpe mer. Les her: https://www.nrk.no/vestland/_skuddpremie_-pa-kalv-skal-lose-kjottknipe-1.16606925

Såg også at matbutikkene for første gang på måneder har kjøttdeig på tilbud. For kr 52 pr 400g. Litt av et tilbud 😂

Blir det ikke bare en ond sirkel? Problemet er jo systemet, som tvinger bøndene til å produsere kvantum for å tjene penger, og så er resultatet at det blir overproduksjon. Behovet er altså tilfredstilt hos forbruker. Setter man ned prisen, så vil behovet igjen øke, og så havner man i samme situasjon igjen. 

Man kunne jo solgt ut alt det overskuddskjøttet til en billig penge, men da vil det jo ikke være noe særlig behov siden folk hamstrer, og så får man et problem med alle slakteklare dyr, som slaktes og lagres på nytt? 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (1 time siden):

Blir det ikke bare en ond sirkel? Problemet er jo systemet, som tvinger bøndene til å produsere kvantum for å tjene penger, og så er resultatet at det blir overproduksjon. Behovet er altså tilfredstilt hos forbruker. Setter man ned prisen, så vil behovet igjen øke, og så havner man i samme situasjon igjen. 

Man kunne jo solgt ut alt det overskuddskjøttet til en billig penge, men da vil det jo ikke være noe særlig behov siden folk hamstrer, og så får man et problem med alle slakteklare dyr, som slaktes og lagres på nytt? 

En trenger ikke å selge det til en billig penge. En kan sette ned prisen litt og da kommer folk til å kjøpe mer. Så har de ikke lenger et overskudd kjøtt. 

Vi produserer uansett mye mindre kjøtt i dag enn for noen tiår siden. Problemet er all importen. I ferdigpreparerte produkt trenger ikke selger å bruke norsk kjøtt. De kan kjøpe utenlands og da blir det mye utenlandsk kjøtt for norske forbrukere. Og billige og usunne ferdigpreparerte produkter. Mot sunt norsk kjøtt. Som verken er proppet full av hormoner eller kjemikalier.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
qwerty11 skrev (På 25.9.2023 den 10:55 AM):

Synes det er helt utrolig hvor mye kjøtt har økt i pris de siste årene. Når jeg flyttet for meg selv i 2011 kostet en pakke kjøttdeig 400g ca. 25 kroner. Du kunne få det på tilbud helt ned til 19 kroner.

Så kjøttdeig var en veldig fin ting å kjøpe for en student. Jeg hadde i gjennomsnitt 50 kroner dagen å kjøpe mat for. Jeg åt eksempelvis mye meksikansk gryte med kjøttdeig, som holdt til to middager. Mao rundt 20 kroner middagen.

Nå koster jo kjøttdeig 70+ kroner. Karbonadedeigen tør jeg ikke å tenke på.

Jeg har ikke lenger råd å kjøpe kjøttdeig selv om jeg er i full jobb. De billigste kaloriene en kan få er sjokolade, som alltid er på tilbud, og potetgull, snacks og godteri. Alt usunt og skadelig er billig, alt sunt er svindyrt. 

Det blir fest når det er kjøtt på menyen. De fattige skal bare spise dritt og ødelegge både kroppen og hodet med det.

Jeg vet at World Economic Forum ønsker at vi ikke skal eie noe som helst, vi skal spise innsekter (ikke kjøtt) og være lykkelige.

Begynner vi å se konturene av en viklet politikk fra elitens side?

Er det en konspirasjon for å drive opp kjøttprisene? Neppe. Dog skyldes mye av inflasjonen i år økte strømpriser, som er et resultat av at norske politikere ser det som en plikt å gjøre som EU sier. EU ser det som en plikt å gjøre som storkapitalistene sier.

Altså er det en konspirasjon, om norske politikere er med på den er en annen sak – altså hva som skyldes dumskap og hva som skyldes korrupsjon.

Den veien det går, så sitter kapitalistene igjen med det meste av verdi i Norge om 100 år. Kokingen foregår såpass sakte at vi froskene ikke får det med oss, før det er for seint.

Hadde ikke hatt så mye imot dyr strøm, dersom vi hadde beholdt strømproduksjonen i offentlig eie. Dessverre jobber jo de samme kreftene som ønsker EU-priser også for privatisering, vi er vel allerede nede i 90% offentlig eid strømproduksjon, ned fra 98% for femten år siden. Vindkraften har kun 22% offentlig eierskap og er vel det vi skal bygge mer av de neste åra, så tyskerne kan få produsere strøm i Norge og tjene penger på å sende den til Tyskland.

Endret av Aiven
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...