Gå til innhold

Er norsk mat verdens dårligste?


Anbefalte innlegg

Jeg kom over en artikkel hvor alle verdens kjøkken / cuisines har blitt rangert basert på retter fra landet, og tror dere ikke at Norge kom på siste plass. Av alle de 95 landene som var med i oversikten ble Norge rangert som det landet i hele verden med dårligst mat. 

Er dette noe de fleste er enige i, eller fortjener vi å være høyere oppe på listen? Det er jo ingen overraskelse av mat fra Thailand, Italia, Hellas osv. er bedre rangert enn Norges fårikål og lapskaus som kun bruker salt og pepper som krydder, men er det virkelig ingen andre land i hele verden som har dårligere cuisine enn det Norge har? 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har reist mye og er veldig glad i mat. Ingen tvil om at vi er dårlig ift resten av verden. Spesielt østen. Men, det er gjerne bias men jeg synes vi har utrolig mange råvarer likevel. Som sjømat, vilt osv.

Vi er gjerne 'kjedelige' ift krydder, men vi kan somregel stille med gode råvarer som kjøtt/fisk samt råkost. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi har jo kjempegode råvarer og et regelverk som stiller høye krav til behandling av dem. Vi har også stjernekokker som er helt i toppen på verdensbasis. Men disse lager jo typisk internasjonale retter. Ser man på klassiske norske retter er det godt med en slik middag, men andre gang og over tid er det jo dørgende kjedelig. Da sammenligner jeg med andre deler av verden. Lager jeg mat selv, som jeg gjør nesten hver dag til familien, er det ofte asiatisk. Mange smaker og mye av dem og man får variasjoner nesten hver gang ved å benytte litt ulike utgaver av en saus, et krydder, lengden på tilberedning osv.

Samtidig kommer jeg på en del land med verre mat også. I hovedsak europeiske, hvor det er en håpløs overbruk av fett slik at alt smaker av det og/eller salt. Og desserter som bare er sukker overload. Typisk en del sentraleuropeisk er lite imponerende. Lenger syd blir det bra igjen synes jeg.

Endret av Pop
Lenke til kommentar

Nei, Norsk mat er ikke verdens dårligste.
Listen det henvises til kommer herfra: https://www.tasteatlas.com/best/cuisines - og rater ikke verdens dårligste mat, men verdens beste - der Norge får 95 plass. Slike lister bør man ta med en stor pølseklype salt, da det bare er subjektiv viss vass i tabloid stil. 

Jeg har også reist mye - også er jeg jaggu kokk også. Norsk mat er ikke spesielt moderne. Mye grunnet klimaet vårt. Derfor har vi importert mye matkultur fra andre nasjoner de siste 30-40 åren. I skrivende stund er jeg i Montenegro, og jeg må si jeg savner norsk kvalitetsmat. Vi har kanskje ikke verdens beste utvalg - men det vi har - er av særdeles høy kvalitet. 

Tradisjonene våre er nok litt sære for utenforstående. Derfor er det lett å havne på slike rare lister som et "sært matland" - noe vi også er, uten at det gjør maten vår noe særlig dårlig.

Verdens dårligste mat finner du sannsynligvis i Nord-Korea. Fattige land som har begrenset med naturressurser og utfordringer med klimaet har nok heller ikke spesielt mye å skryte av. Mongolia blant annet. Hva med litt bedervet geitemelk til frokost?

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Uttrykket <InsertCountryHere>mat mister mer og mer sin mening.

Det er for dumt at retter som nordmenn så og si aldri spiser (fårikål, lutefisk, pinnekjøtt,++) definerer det norske kjøkken.

Når turister kommer til landet, så er det ikke denne maten som møter de:

Mat har nå nesten ingen landegrenser lenger, så en bedre definisjon av <InsertCountryHere>mat ville vært hva folk flest spiser i det daglige i det landet.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mykje av grunnen til at vi scorer litt lavt på slike undersøkingar er jo at veldig mykje av tradisjonsmaten er fattigmannskost frå ei tid der det var lite mat. Folk flest levde på graut og lapskaus akkurat som resten av Europa. Det som blei typisk særnorske matrettar var då slike ting som fårikål og pinnekjøtt. Her vil eg også påstå at grunnen til at fårikål er vår nasjonalrett er at med ferskt lammekjøtt og nyhausta kål så er råvarene så gode i seg sjølv at det ikkje er nødvendig å krydre maten og då kamuflere smakane. 

Som nemt så har vi i dag mykje bra råvarer, men vi gjer kanskje ikkje så mykje sært med råvarene at det utpeikar seg som ein eigen rett. Når vi steiker kjøtt eller fisk og serverer dette med grønsaker og ein god saus så kallar vi det berre middag. 

Eon annan ting er at det norske kjøkkenet har aldri vært veldig fokusert på middagsrettar. Der det norske kjøkkenet er heilt i verdenstoppen er på frukost/lunsj/kveldsmat. Det er få andre land som er like gode som oss på baking av grove brød med mykje smak. Kombiner dette med meierismør og pålegg som brunost, spekepølse eller gravlaks så er vi i ein heilt annan liga. Dei fleste andre land har triste tradisjonelle frukostar beståande av loff, søte kaker eller kokt ris. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er vel bare nok et eksempel på at sike kåringer basert på brukerstemmer ikke er så veldig bra.

Når det er sagt er det ikke rart at Norge ligger langt nede på lista da den tradisjonelle norske maten er fattigmannskost som ikke ser spesielt bra ut. Norge har mye gode råvarer da. 

Lenke til kommentar

Litt artig det er bilde av pinnekjøtt. Jeg jobber med innvandrere, flere av de fra Afghanistan digger pinnekjøtt og vil ha det ved juletider her.

Forøvrig er jo det som listes som tradisjonsmat noe vi ikke spiser i det daglige i Norge... Pluss at det nok serveres med varierende kunnskap og kvalitet for turister rundt om i Norge.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
plankeby skrev (1 time siden):

Forøvrig er jo det som listes som tradisjonsmat noe vi ikke spiser i det daglige i Norge... Pluss at det nok serveres med varierende kunnskap og kvalitet for turister rundt om i Norge.

Er det så mange stadar turistane får kjøpt slik mat i det heile tatt? Pinnekjøtt blir stort sett berre servert rundt juletider og fårikål kan eg ikkje kome på å ha sett på menyen utanom på institusjonar og ved spesielle anledningar.
Dei fleste restuarantar/caféar som serverer norsk husholdningskost held seg til langt enklare middagsrettar som kjøttkaker, potetball og fiskekaker.

Lenke til kommentar
15 minutes ago, The Avatar said:

... fårikål kan eg ikkje kome på å ha sett på menyen utanom på institusjonar og ved spesielle anledningar.
Dei fleste restuarantar/caféar som serverer norsk husholdningskost held seg til langt enklare middagsrettar som kjøttkaker, potetball og fiskekaker.

Restauranter som ikke lager fårikål fordi det er for avansert, hadde jeg holdt meg langt unna :p

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 1/1/2023 at 10:21 AM, Ardinur said:

Av alle de 95 landene som var med i oversikten ble Norge rangert som det landet i hele verden med dårligst mat. 

Nå jeg tenker over det er det igrunn utrolig sjeldent jeg spiser norsk mat.  Syns ikke pinnekjøtt er noe særlig og går heller sulten enn å spise fårikål, lapskaus, lutefisk eller, skrekk og gru, smalahove.  

Lefse med laks eller kanel, men det er jo mer appetizer og dessert. 

Spiser til daglig i hovedsak asiatisk, italiensk og av og til dansk mat. 

Tror jeg må si meg enig med panelet i at norsk mat må rangeres veldig langt nede på listen. 

Endret av tigerdyr
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (På 1.1.2023 den 10.47):

Vi har kanskje ikke verdens beste utvalg - men det vi har - er av særdeles høy kvalitet. 

Jeg bytter gjerne vekk litt av den kvaliteten mot litt større utvalg any day. I norge omtales norske råvarer som om folk i andre land går i butikken med livet som innsats. Vi har gode råvarer, men grunnen til at vi tror ingen andre har det er fordi vi skal akseptere at alle andre er stengt ute fra det norske markedet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
WiiBoy skrev (På 1.1.2023 den 12.41):

Det er for dumt at retter som nordmenn så og si aldri spiser (fårikål, lutefisk, pinnekjøtt,++) definerer det norske kjøkken.

jeg har lagt merke til at når diverse mat-program reiser rundt med stjernekokker fra land til land, så tar de gjerne tak i det mest "groteske" i det landet de er i, og fremstiller det som det beste landet har å by på. For Norge blir det da sære ting som smalahove (gjerne pyntet med sauens testikler) , rakfisk, uerhjerne og gammelsaltet set,  gammalost eller annet "snadder".

Man kan stille spørsmålstegn om hvor representativt et slikt utvalg er for befolkningen, men vi blir nok oppfattet utenlands som  primitive neandertalere i matveien. Ikke noe vi kan gjøre med det :D

  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (På 1.1.2023 den 14.26):

Eon annan ting er at det norske kjøkkenet har aldri vært veldig fokusert på middagsrettar.

vi har en del gode middager som mer eller mindre har utdødd (?)

"før i tiden" hadde folk gjerne lungemos & stekt flesk, og levergryte, men inntrykk at disse ikke er så vanlig lenger?

(forøvrig fins vel både lungemos og lever tilberedt på ulike måter, i de fleste land i en eller annen variant vil jeg tro.)

Lenke til kommentar

Norge har mange gode råvarer (men mangler den rike jevne tilgangen på fersk frukt og grønt som mange land i varmere strøk har). Vi har strålende vilt og sjømat, veldig gode jordbær, bringebær, blåbær, multer... Kålrot er kanskje den beste rotgrønnsaken og dypt undervurdert. Vi kan spise rått egg uten å bekymre oss.

Norske restauranter er i topp-klasse og scorer godt i Michelen, men er lite representative for "Norsk" kost. De baserer seg gjerne på utenlandske kjøkken, eller bruker lokale råvarer og prøver å komme opp med noe nytt (som skuler mer til Frankrike enn til Kaffistova). Det til forskjell fra f.eks Italia hvor man nesten bare får "Italiensk" mat, og hvor tradisjonskost regnes nesten som en religion.

Jeg synes at vi kan være stolte av pinnekjøtt og fårikål og rakfisk og laks trukket i eddik og sviskegrøt og lefse og julemat og husmannskost. Det er veldig mye god, spennende mat. Selv om det kan oppfattes som "traust" og med lite krydder for oss som fikk det som barn. Så kan man spise kimchi og okonomiyaki og porchetta og pulled pork og mye annet rart innimellom.

Vi trenger ikke å være så "mat-nasjonalistisk" som Italienerene, men vi trenger heller ikke å forkaste egne tradisjoner. Ja takk begge deler?

-k

 

Endret av knutinh
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
gevvo skrev (1 time siden):


Ble litt nysgjerrig på hvorfor hunden Treacle ikke hadde Norge på topp ti, med så mye sauehoder og testikler på menyen?

Når det er sagt, så er det vel land som er langt verre enn Norge?
Har reist, og også bodd i perioder i flere land, og er lite begeistret for engelsk og svensk mat.

Ser på denne "kåringen" at kanelbolle og prestost er noen av de utvalgte rettene for Sverige, kanskje man burde prøve seg på surtrømming, smørgåstårta og sild til alle høytider?

Ser Italia kommer på førsteplass, med god grunn, men ting som trippa romana, suppe laget av magesekk, Lampredotto, kokt kumage og den slags, er ikke akkurat noe for meg.
Heller ikke veldig begeistret for koreansk kimchi, som for meg er råtten kål.
Dog, norsk sauehode, lutefisk eller testikler er heller ikke noe jeg setter pris på (har smakt det aller meste).

Smaken er som baken, men dette virker som en kåring hvor noen halvfeite menn ( og en hund ) har kåret mat basert på Google-søk, uten å reise til landene og prøve de forskjellige rettene.

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...