Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

55 minutes ago, Snikpellik said:

De gode nyhetene ruller inn på belter i dag:

Austin: Abrams-stridsvogner snart på plass i Ukraina
https://www.nrk.no/nyheter/1.16563046


Danmark donerer yderligere 45 kampvogne til Ukraine
https://www.bt.dk/politik/danmark-donerer-yderligere-45-kampvogne-til-ukraine

 

Hvor fikk Danmark T-72 fra lol.

Deres Leo 2 doneres forøvrig i begynnelsen av 2024 i følge artikkelen:

Quote

Også 14 mere moderne Leopard 2-kampvogne doneres til Ukraine i et samarbejde mellem Danmark og Holland. De forventes at ankomme i starten af 2024.

 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

I løpet av de siste ukene har Norge fraktet en stor donasjon bestående av NM199 beltegående transportkjøretøy til Ukraina. 51 vogner er nå levert.

Vognene ble fraktet fra Narvik, og kom frem i forrige uke. Planen har vært hemmelig for offentligheten, og litt over 100 personer har vært involvert i å frakte utstyret.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/zE1Jv1/slik-bidrar-norge-til-ukraina

  • Liker 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Vil denne nye utviklingen, "operasjonen", i Nagorno-Karabakh kunne påvirke krigen i Ukraina? Altså kommer russerne til å sende flere ""fredsbevarende styrker"" til Nagorno-Karabakh? Som igjen vil si færre i Ukraina... 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/XbQe8b/aserbajdsjansk-operasjon-i-nagorno-karabakh-eksplosjoner-hoeres-i-stepanakert

Jeg skjønner ikke helt hvorfor VG gjengir begrepet "fredsbevarende styrker" om de russiske i artikkelen, når begrepet kun som det er brukt her kan komme fra psykopat-hulen kreml. Å tro at disse styrkene kan ha noe som helst med fredsbevaring å gjøre er øøøørlite naivt.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
5 minutes ago, Pop said:

Vil denne nye utviklingen, "operasjonen", i Nagorno-Karabakh kunne påvirke krigen i Ukraina? Altså kommer russerne til å sende flere ""fredsbevarende styrker"" til Nagorno-Karabakh? Som igjen vil si færre i Ukraina... 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/XbQe8b/aserbajdsjansk-operasjon-i-nagorno-karabakh-eksplosjoner-hoeres-i-stepanakert

Jeg skjønner ikke helt hvorfor VG gjengir begrepet "fredsbevarende styrker" om de russiske i artikkelen, når begrepet kun som det er brukt her kan komme fra psykopat-hulen kreml. Å tro at disse styrkene kan ha noe som helst med fredsbevaring å gjøre er øøøørlite naivt.



Det går rapporter om at russiske "fredsbevarende tropper" muligens har forduftet. Samtidig er Shoigu i Iran, som grenser til Azerbaijan, og det går et rykte om at det skjer ting i Iran også. Iran har tidligere flyttet styrker opp til grensen med Azerbaijan. Dette kan bli et himla kaos.

Russlands svakhet som militærmakt kan potensielt egge på andre konflikter med tidligere sovjetstater.

Jeg kan ikke se for meg at Russland skulle klare å gjøre noe med Azerbaijan nå om de så ønsket, utover kanskje noen flyangrep. Men da risikerer man også ytterligere azerbaijansk og tyrkisk støtte til Ukraina. Det måtte liksom bli iransk intervensjon, eller atomtrusler. Og jeg har ikke spesielt stor tro på noen av delene. Armenias eneste håp er nok USA som fredsmekler. Så får vi håpe Azerbaijan mener alvor når de sier at de "bare" vil etniske rense 146.000 armenere fra Nagorno-Karabakh og ikke myrde dem for fote.

EDIT: Angående språkbruken i VG så har russerne mange ganger måttet mekle mellom andre sovjetrepublikker for å bevare freden. Men de var alltid på Armenias side, og behandlet azeriene som annenrangsborgere sammenlignet med armenerne.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 minutter siden):

Tsjekkia og Slovakia. Danskene betaler ut disse, slik at tsjekkerne og slovakene kan oppgradere til nye vogner.

I mellomtiden må Leo1A5 som er kommet til Ukraina, få reservedeler fordi de var utsatt for sterk slitasje under trening, og da innbar det at reservedelene for disse stridsvognene må sankes inn fra hele NATO inkludert Norge. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
16 hours ago, Simen1 said:

Det hadde vært fint om Ukraina kunne føyd på totalkostnad som eget punkt på lista over russiske tap.

Til en viss grad er det vel mulig å kjøre litt serviett matte på totalen. Nå er det jo naturligvis mye gammelt russisk skrot som er bombet og sprengt i filler så det er jo vanskelig å sette en verdi på eldgamle T-tanks men det er kanskje heller ikke vesentlig om en ser litt stort på det? For alt som er senket, sprengt i luften og har eksplodert må erstattes. Så en kan jo bare utgå fra hva koster det å skaffe feks 4628 nye tanks? Eller 500+ luftvern systemer? Og en faktor som ikke kommer til syne i Excel arket en setter opp for å regne på dette er jo leveringstid. Og nå har vi jo fått indikasjoner på at det kanskje er tre ganger flere falne russiske soldater enn det som har vært offentlig kjent. Og til sist er jo jokeren opp i alt dette kvaliteten på det nye materiellet russland produserer fremover. De er fortsatt under sanksjoner så deletilgang er ustabilt, dog ikke umulig som vi har sett. Men vi har også sett at kvaliteten på russisk utstyr varierer, og det er vel ingen grunn til å tro at det vil bli høyere kvalitet når budsjettene tøyes og produksjonskapasiteten økes?

Konklusjonen er allerede før de første tallene er ført inn i Excel at krigen i Ukraina har kostet russland enorme summer, veldig mange liv og det vil ta veldig lang tid for å russland å bygge seg opp igjen militært. 

Mye gjenstår men  kjapp oversikt og estimat av det jeg fant umiddelbart:

FdWeO6L.jpg

Fly, luftvern systemer, artilleri, kjøretøy, UAV, spesialutstyr, mangler så om noen har sett prisestimat er det bare å kommentere så skal jeg legge til.

For russiske krigsskip er det tatt ut mange forskjellige, fra minesveipere til landgangsfartøy og ubåter. Så der gir det lite mening å forsøke å finne en meridian pris, der er det nok stykkpris som gjelder. Hvordan er det med fly? Blir vel egentlig å forsøke å summere opp antall tapte fly etter type også forsøke å summere sammen. Det er gode og utfyllende lister over både antall fly russerne har tapt og hvilke flytyper det er så nok å gå etter. 

Er flere nettsider som virker å ha mye info om priser osv, dog er det knyttet mye usikkerhet til tallene. Feks https://www.thedrive.com/the-war-zone/here-is-what-russias-military-aircraft-and-missiles-actually-cost

Flere av kategoriene som vi får daglige oppdatering om er, vel ganske generelle. Som fuel tanks and vehicles. Stort tall på tap, men hva betyr det i klingende mynt? Vanskelig å regne på da vi ikke helt vet kategorien egentlig rommer. Og hva er egentlig kategorien spesialutstyr?

Su-30SM feks koster ca 50 mill $ stk og russland har tapt 11 av disse. Men prisene virker å være kostpris. De må jo erstattes med prisene som er idag, og mtp på generell prisøkning så kan en vel trygt si at nybygg blir definitivt ikke billigere, også mtp at elektronikken må handles inn på svartebørsen. Kjapp hoderegning gir oss pris på 550 mill $. Javel men hva vil det koste russland å bygge tilsvarende multi combat fly idag? Med sanksjoner osv. 25% ekstra? 50% eller kanskje det dobbelte? 

Og så er det jo alltid dette med korrupsjon. Hvor mye av pengene til nytt materiell forsvinner underveis og hva gjør det med kvalitet og livsløp for de ferdig produserte flyene?

Jeg skal hoppe rett til konklusjonen. russerne hat gått fra å være verdens nest største militærmakt til å komme lengre og lengre ned på listen. For hver dag som går blir de russiske tapene større og større, og kostnaden for å erstatte utstyret vokser tilsvarende. Dessuten har de tapt store mengder personell, de på fronten kan lettere erstattes. Men feks å erstatte døde piloter koster både i tid og penger. Og det gjelder jo også døde erfarne offiserer. 

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
halnes1 skrev (10 timer siden):

Da blir det 372 093 døde og 508 474 skadde.

Dette er lite sannsynlig, hvilken kan betyr at det er store uregelmessigheter i rapporteringen av militære tap i forbindelse med utbetaling til de etterlatte og pårørende som måtte forsørge de skadde. Det vil knapt være overraskende; fra de tsjetsjenske krigene var det oppdaget at ikke bare var tapene skjult bort, de var også gjenstand for korrupte virksomheter hvor utbetalingssummer stjeles i fordekte handlinger. Dette kan ha hendt på mye større skala i dagens krig hvor amerikanske opplysninger ment så mange som 1,5 mill. fra Russland har deltatt i krigshandlinger, og en nylig opplysning er at over 700,000 har blitt avmønstret eller overført ut av aktiv kamptjeneste. 

230,000 døde har blitt registrert i en offisiell dokument om krigserstatning til de pårørende, og dette skal bare være innenfor den russiske føderasjonen. På mange steder virker det som at artilleri var ikke den store dreperen blant russerne, men droner som ofte påførte dem store tap over tid endog langt vekk fra der stridighetene hendt. Og på mange steder hvor disse gikk til hissige motangrep (VDV-styrkene tvunget seg inn i skyttergraver vest for Verbove hvor de kom inn i hissige kamp med ukrainerne) var de regelrett meiet ned med mitraljøse- og maskingeværild. Ubekreftede meldinger vil at tropper med spader sendes forut for å grave ut feltfortifikasjoner for angrepsstyrker, bare for å bli slaktet. 

Sidesprang fra Afrika: 

Situasjonen i Mali har blitt katastrofalt. Timbuktu og Gao har blitt satt under beleiring av de allierte opprørsstyrker - som har trolig tatt kontroll over hele nordbredden av Nigerfloden fram til byen Lere, hvor regjeringsstyrkene mistet en militærbase og to fly (begge L-39 fly). Fra Lere er det ikke langt til Mopti, bare 150 km vekk - et steinkast i Sahel. 

Kuppmakerne i Mali, Burkina Faso og Niger har inngått en militærallianse for å støtte hverandre mot eksterne trusler som mot interne fiender - "ASS", som på engelsk er ikke et tiltalende ord, forkorting for "Allianse of Sahel States" - som kunne ha vært unngått med bruk av fransk - som disse har benektet som lingua franca- da betyr det "l'Alliance des États du Sahel" (AES). 

Juntaen i Burkina Faso har innført fastpriser på nødvendighetsvarer, men det er et meget stort spørsmål hvem som skal betale i et land hvor transportutgiftene har eksplodert pga. oljepris vers inflasjon. Hvis dette tvinges på selgerne uten subsidiering som er altfor kostbart, kan det ruinere nasjonaløkonomien. I Niger er sanksjonene i ferd med å kvele økonomien fordi Nigeria begynner å bli ganske sint. Ikke minst fordi Russland vil sende våpen til Ass. 

En perfekt eksplosjon er i full gang i Afrika. Dette skyldes flere dusin militære som hadde blitt trent av amerikanerne, som har stoppet treningsprogrammet på anmodning av kongressen som spør hva det er som foregår, og en voksende russisk innflytelse som endt opp med å skape umulige situasjoner i Sahel. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Noen mener tallene pressen kommer med er alt for lave. Snublet over denne fra slutten av august. Her kommer det frem at det nesten er 70.000 døde på ukrainsk side og 120.000 på russisk side. (Med skadde: 200.000 ukrainere og 300.000 russere)

"Ukraine gives no official toll of its war dead - the Ukrainian armed forces have reiterated that their war casualty numbers are a state secret - but Margo knows the losses are huge. The figures remain classified. But US officials, quoted by the New York Times, recently put the number at 70,000 dead and as many as 120,000 injured. It is a staggering figure, from an armed forces estimated at only half a million strong"

"Overall Russia's casualties are far greater, some 120,000 dead according to the latest US estimate. But its army, and population, is far larger. Ukrainian soldiers at the front line say Russia's ability to absorb pain appears limitless"
https://www.bbc.com/news/world-europe-66581217

Endret av Medlem
Lenke til kommentar
1 hour ago, Medlem said:

De er i hvert fall i gang med rekrutteringen i Russland(Så Putin ikke må mobilisere)

Russian soldiers say they dream of conquering Ukrainian cities and moving their families there in haunting recruitment ad
https://news.yahoo.com/russian-soldiers-dream-conquering-ukrainian-032433973.html

 

De som melder seg til tjeneste og frivillig skriver kontrakt kan umulig være i stand til å hente grunnleggende informasjon om tilstandene på fronten. De tror antagelig på propagandaen og ønsker å voldta og ødelegge Ukraina.

Det skjer vel uansett mobilisering parallelt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
kote skrev (21 minutter siden):

De som melder seg til tjeneste og frivillig skriver kontrakt kan umulig være i stand til å hente grunnleggende informasjon om tilstandene på fronten. De tror antagelig på propagandaen og ønsker å voldta og ødelegge Ukraina.

Det skjer vel uansett mobilisering parallelt?

Jeg kjenner ikke til propagandaen, men jeg klarer ikke å se for meg at de reklamerer med voldtekt og ødeleggelser.

Norske styrker har frivillig vervet seg til ymse oppdrag rundt om på kloden, og selv om jeg ikke jobber i reklamebyrået Forsvaret bruker, så tror jeg ikke lokkemiddelet eller argumentene som ble benyttet, var at: «hos oss får du muligheten til å dra til Afghanistan for å voldta og ødelegge!»

 

Edit: leste innlegget ditt litt feil. (Hvordan gjennomstreke ord og setninger fra mobil?) Uansett; de som melder seg har sikkert like lyst til å voldta, som alle som melder seg for å støtte Ukraina? Eller? Av frivillige vervinger på russisk side, tror jeg det først og fremst er snakk om total hjernevask, og folka tror de kjemper på de godes side(!!). Mange misliker vesten/USA/NATO, så propagandafolka trenger vel bare å treffe de rette nervene? 😑

 

Men ja; jeg tror absolutt de har blitt fortalt en glanshistorie som ikke ligner noe av realiteten. De har neppe noen innsikt for hva som faktisk skjer i Ukraina, og tror vel fremdeles at det ikke foregår en krig?! Propaganda- og mediekontroll-apparatet til Kreml er utenfor vår fatteevne, og mange har null peil...

Tidligere i denne tråden har det også blitt pekt på at så godt som ingen soldater har blitt hentet inn fra de største russiske byer. Så storbyene har i praksis null tapte menn, som også er med på å forsterke illusjonen om at alt går bra. (Så er riktignok bygda avfolket av stridsdyktige, samt at Russland har tømt sine fengsler og importert uvitende mennesker i abnorme kvanta, for å dytte de inn i kjøttkverna. Men byfolk flest ser ikke mye til dette.)

Endret av qualbeen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...