Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (4 minutter siden):

Russisk milblogger, tilsynelatende én av de noe mer realistiske, hevder vestre Kozachi Laheri er under ukrainsk kontroll. Det er på andre siden av Dnipro-elven der spesialstyrker landet i går natt og har holdt på en stund. Jeg trodde russerne raskt ville lukke det brohodet ved å sende forsterkninger, men så langt har det ikke skjedd. De leker nok litt katt og mus også. Kan hende Russland vil at Ukraina skal sende inn større styrker, så de kan fange dem på feil side.

Hvis det er sant, er det veldig overraskende fordi raidet på Kozachi Laheri var en suksess ved å ikke holde seg fast noe sted slik at man kan dra hvor som helst for å ta innsvingen på intetanende russiske militære og spre kaos. Hvis ukrainske tropper valgt å bli værende, må det betyr at de har baser i umiddelbar nærhet og forsyningsruter som kunne fortsette tross russisk artilleri og flystyrker, så de kan etter egne valg slå retrett ved første tegn på trøbbel.

Hvis russiske forsterkninger ikke settes inn, kan det betyr at man ikke ønske å gå inn i fellen hvor ukrainske spesialtropper venter på dem med beredte artilleri på den andre siden, og vil dermed forsøker å demme inn det tapte området - og da mener det at de ikke har nok menn og våpen å sette inn med den vanlige tapsintensiteten. Det er nakne og dårlig grunn med sandrikt jordforhold i Pidstepne-området i sørvest, og pga. ukrainsk artilleri er all militærsbevegelse ganske dypt inn på land, så de kan ikke rykker mot ukrainerne fra sør. Kozachi Laheri ligger nemlig mellom floden og en sandørken som består av enorme sanddyner, så russerne må dit fra sørvest og fra øst. I øst er det mye skogvekst der, så russerne kan holde stand - men det er helt åpent mot vest.

Meldinger om et overfall på en russisk kolonne bare 8 km fra Kakhovka (gamlebyen) mot nordøst er interessant, for det kan mener at russerne har dårlig med menn for sikringsoppgave langs bredden ettersom disse skulle ha portvakt på observasjonsposter og streifvakt i form av patruljer langs gangvegene - og dette innbar selvsagt rotering av menn over et stort område, med gap som kan oppdages og utnyttes. Jo færre menn, jo større gap. Hvis en gruppe på tretti menn kan snike seg rett gjennom, er det skandaløst. For russerne. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar

De russiske stridsvognbesetningene er ikke hva de var. T-90 som kom til Ukraina, ofte fikk nylige utdannede besetninger istedenfor erfarne krigsvante besetninger. Der hadde stridsvognføreren tatt feil av terrenget og kjørt utover et stup utenfor Klishchiivka i Bakhmut-området (øst for tettstedet, der på høyere lend hadde russerne kjørt sine stridsvognene og SP dit for å bombardere Klishchiivka og Andriivka, som er omgjort til ingenmannsland hvor russerne holdt stand i få stillinger, og gjør disse uinntakelig med egne artilleri.) Det blir bare flere og flere ødelagte og skadede T-90 i Ukraina, blant annet fabrikknye eksempler som hadde kommet til Ukraina kort tid før. Det er også sett i andre opptak at russerne ødela sine stridsvogner som de ikke kunne berge, fremfor å bare dra vekk. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Drogin skrev (42 minutter siden):

Kill zone

Jeg vil tro kill-zone eller drepsone for artilleri, betyr at området kan beskytes med artilleri. Og helst da at en har noen muligheter med å finne ut hvor en skal skyte. Dette kan være opservasjonsposter som finner mål å skyte på eller det kan observeres på annen måte. For å hindre at fienden kan rykke fremover så trenger en at en ser det og har våpen som kan beskyte fienden der den prøver å ta seg fremover.

Endret av Svein M
  • Liker 3
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (34 minutter siden):

Kan desse gjere nytte i Ukraina?

Tror jeg neppe er en god ide, dette er et bemannet (9 mann), relativt tungt overvåkingsfly som har en ceiling på 12500m. NATO har vel fly og droner som er bedre egnet til den type overvåking som trengs rundt Ukraina, som f.eks typer av AWACS/Sentry fly og Global Hawks droner.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (31 minutter siden):

Det Orion har av våpen og sensorer er jo beregnet på å spore og angripe ubåter. Ukraina kunne sikkert brukt dei i Svartehavet, Russland har vel noko slikt som 6 ubåter der?

Ja, både Orion og Poseidon er dedikerte til anti-ubåt overvåking/krig, med torpedoer, krysser-raketter, miner, bomber etc..

Men NATO P8 har blitt brukt over Svartehavet, det antas at det var en slik som lokaliserte krysseren Moskva da den ble senket. Men flyet har alt for mange viktige oppgaver i forhold til det eksisterende Poseidon-antallet, f.eks i China-havet og Arktis.

Endret av SilverShaded
Lenke til kommentar

Russia’s latest effort to sway young minds: High-school textbooks praising the conflict in Ukraine
"The new textbooks endorse this narrative and include maps that show occupied regions in Ukraine as being part of Russia. Photos of the books published by state media show they call Ukraine an “ultranationalist state” where all dissent is persecuted and “everything Russian is declared hostile.” Elsewhere, the authors tell students that when they look for information about Ukraine on the internet, they should remember that there is a “global industry for the production of staged videos and fake photos and videos.”
https://edition.cnn.com/2023/08/09/europe/russia-history-books-war-ukraine-intl/index.html

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
bojangles skrev (5 timer siden):

Ja du sier noe. Orion har vel vært gamle i omtrent 30 år allerede. Akkurat som sea king også var gamle i 30 år men fortsatt hang sammen til operativ tjeneste til siste dag. 

P-3C-ene var drøyt 30 år gamle når de ble utfaset.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Casey said:

P-3C-ene var drøyt 30 år gamle når de ble utfaset.

Mulig det, men det er veldig mye lengre siden Norge startet bruken av Orion.  Om de ble faset ut i år er det vel drøyt 30 år siden de gikk ut av produksjon. Konseptet Orion som fly type er mye eldre. Orion fly har blitt produsert helt siden sent 1950 el tidlig 60 tallet. Så det er ikke utenkelig at Norge har slitt ut et par generasjoner Orion. Det er uansett veldig mye lengre enn 30 år siden Norge tok i bruk de første Orion flyene. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (3 timer siden):

Noen som tror en del vestlige ledere innerst inne begynner å bli lei krigen og ønsker nå en slutt på den? Jeg la merke til at den polske statsministeren som var veldig engasjert ifjor, nevner Ukraina såvidt for tiden. 

Nei, jeg tror særlig landene østover i Europa vet hva det handler om, og de vil absolutt at Russland knuses.  

 

Simen1 skrev (8 timer siden):

Jeg liker å sammenligne matpriser i kr/kg. Hva betyr disse tallene i lønn per time innsats til hhv daglig leder og dugnadsarbeiderne?

La oss si dugnaden gikk over to dager a 4 timer og 20 personer, altså 160 arbeidstimer. 20 000 / 160 = 125 kr/t. Nå vet jeg ikke reell pris på varmepumpa til samfunnshuset, men det kan potensielt være en dyrere varmepumpe for alt jeg vet.

Videre, daglig leder tok ut 2 millioner i lønn, over hvor lang periode? 1,5 år? Jobbet daglig leder kun vanlig 8-16 jobb, eller var det kveldsjobb, helgejobbing og mye overtid for å få dette til å fungere? La oss kjapt anslå 3000 timer det siste 1,5 året. 2 millioner delt på 3000 timer = 667 kr/t.

Er det sånn at lederskap med ansvar bør lønnes bedre enn folk som maler og klipper gress og sånn? I min verden helt klart ja. De to typene arbeid er og bør verdsettes ulikt. Jeg er tilhenger av ulik lønn for ulikt arbeid og lik lønn for likt arbeid. Hva er du?

Videre så var daglig leder medeier i selskapet som tjente 20 millioner. Hverken investeringssum eller eierandel er oppgitt, men det er ganske normalt at eierskap bør lønne seg med 10-15% avkastning per år i snitt over tid. Det kalles arbeidende kapital og er et resultat av eierskapets innsats og risiko. Til sammenligning, så bør dette tallet sammenlignes med dugnadsarbeidernes eierandel. Hvor mye gikk de inn med i selskapet? Dersom ingenting så bør de selvsagt heller ikke få avkastning på kapital de ikke har investert.

Når folk sammenligner investeringer til et helt selskap med dugnadsarbeid så blir det riv ruskende galt. Det kan ikke sammenlignes på den måten. Korrekt sammenligning er timelønn vs timelønn, da selvsagt med en forståelse for hva likelønnsprinsippet går ut på. Derfor mener jeg hele saken har en slagside av planøkonomisk tankegang.

Selskapet tjente over 20 millioner på flyktningene står det. Altså tjente de grovt med penger samtidig som de utnyttet gratis arbeidskraft. Varmepumpa er ikke relevant her. Det er ikke sånn at en bedrift skal kunne få gratis arbeidskraft, tjene grovt, og så betale litt etter som de føler for selv. Det er ikke sånn arbeidslivet skal fungere.

Matvarepriser har ikke noe med dette å gjøre. Satte Reitan folk til å jobbe gratis for Rema?

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...