Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

 

Quote

Zaporizhzhia: Ukraine suggests UN peacekeepers for nuclear plant

https://www.bbc.com/news/world-europe-62820287

Hva tenker dere om dette? Realistisk?

Quote

Shelling continued while the 14-strong IAEA team visited the site and its head, Rafael Grossi, warned of a very real risk of nuclear disaster. Although most of the team left the plant after two days, it said two of its officials would remain there on a permanent basis

Betryggende å høre at to blir værende. Men hvem er det som skyter her? Det kan jo tenkes at Ukraina skyter i området. Jeg har ikke sett bevis som tilsier dette enda, vi kan vel ikke akkurat utelukke det? Kan IAEA teamet redgjøre for dette?

Quote

- Putin "Our servicemen are there - are we shooting at our own?" he asked, in response to claims that Russia could be responsible for shelling at the plant.

Ja det forundrer meg ikke at det er russerne som skyter på annlegget. De lyger og dikter opp fantasier hele tiden. Det har vi etterykkelig fått bevist gjennom hele denne krigen.

Quote

The IAEA's report says that there were Russian military vehicles stationed in two turbine halls and under the overpass connecting the reactor units and includes a photo showing Russian-flagged military trucks with the Z insignia parked inside a large building.

However, on Wednesday Mr Putin denied that there was any Russian military equipment on-site at Zaporizhzhia.

Tatt i løgn enda en gang. IAEA sin rapport motsier Putin og vi har også tidligere sett bilde og videobevis av milltære kjøretøyer på området, såvel som satelittbilder.

 

 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
27 minutes ago, JK22 said:

Det er visuelt bekreftet at ukrainske styrker har nådd Volokhiv Yar 15 km nordover, og dermed i realiteten avskåret E40-vegen og den viktigste forsyningsvegen til Izium. Nå finnes det bare en eneste forsyningsveg tilbake for russerne.

Hvordan mener du forsyningene til Izum transporteres? Mulig du har rett at dette er et stort tap for russerne, men utifra kartet virker det ikke som et stort tap. E40/M03 går til Kharkiv, så hvordan er dette den viktigste forsyningsveien?

Utifra kartet ville jeg si at en mer naturlig rute for forsyninger er tog til Borova og så P-79 helt til Izium. (Eventuelt tog helt til Sosnove/Sviatohirsk og deretter tog nordover til Izium.)

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar
37 minutes ago, MK3 said:

Det eksisterer ikke tilstrekklig antall transportskip for frakt av LNG til Kina/India.

«RUSSIA - Shipping DISASTER for Russian OIL & GAS. Insurers Veto Cover for All Russian Ships & Cargo»

Og då var det klart for at Kina kan gå inn i forsikringsmarknaden for skip. Kina kan då lage skipa, eige skipa, operere skipa og forsikre dei. Det blir interessant når forikringsutbetalinga også blir i Remimbri.😉

Lenke til kommentar
2 hours ago, Gibblay said:

De har i liten grad mulighet i å frakte gass til Asia, fordi infrastrukturen er rør til Europa. Olje er sikkert mulig, da det er bare å frakte den et annet sted. Det er gassen som er viktig for alle parter etter mitt skjønn.

Nå blir Europa nødt umiddelbart å løse dette, og det blir som å rive av et plaster. For russerne er det vanskeligere, da de aldri vil få samme status som energileverandør i Europa igjen. De vil bli avhengig, eller en vasall av Kina, og jeg er meget usikker på om russerne er så tilfreds med det.

Russland får nok aldri same status som energileverandør til Europa. Det slår ut både for Russland og resten av europa. Om det er betre eller dårlegare for Russland å være vassal til Kina eller europa er usikkert. Det ser ut til at Kina akspeterer å betale i Rubler, det er ein stor inrømmelse i forhold til europa som har tviholdt på Euro eller US dollar.

Utfordringa til europa er å finne tilgang til like billig energi som det Russisk gass har vært. I store nok volum til å erstatte den russiske. Løysinga er ikkje LNG, kjøleprosessen gjer at den alltid blir dyrare enn gass levert i røyrledning.

Lenke til kommentar
Samms skrev (51 minutter siden):

Og biter, det gjer sanksjonane i europa også.

Yara har stoppa produksjon av urea i europa, Hydro har stoppa i alle fall eit smelteverk i europa, Nitrogenmuvex stoppar produksjon av kunstgjødsel, Acerinox har stoppa stålverk fleire stader i europa. På grunn av dyr energi/gass. Det var overskriftene hjå Financial Times og Blomberg.

Og spør europeiske forbrukarar om dei merkar at prisen på straum, gass, bensin og diesel har gått opp.

Det blir interessant når no sentralbankane skrur opp renta for å få kontroll på pris-stiging på konsumvarer.

Jeg snakker ikke om utvalgte industrier knyttet til utvalgte råvarer. Jeg snakker om industrien i sin helhet. Covid epedemien som i stor grad førte til nedstigning av verden og verdenshandelen førte til en nedgang i handel på 9%, hovedsaklig knyttet til turisme og tjenestenæringen der fallet var 20%. Men man kan ikke plukke ut turistnæringen og si at det er målekriteriene fordi det er der man ble hardest rammet. 

I samme periode eksploderte kostnadene, ikke alle firma klarte seg. Men, økonomien klarte seg. Og enkelte bransjer hadde til og med stor oppgang. 

Som jeg skrev over, den største utfordringen EU har er ikke knyttet til kostnadene, som selv om de stiger ikke er nok til å slå bein under økonomien. Økonomien snurrer og går, handelen snurrer og går. Pengene flyter som før. 

Utfordringene knyttet til gass er aller mest praktiske, fordi mange ikke har et alternativ fysisk sett. 

I Russland er situasjonen imidlertid at den generelle økonomien stopper opp mer og mer for hver dag, internasjonal handel og tjenestesalg, eksport, import, dette har fått en kjempesmell. Og, Kina, India, Pakistan osv. kan ikke demne opp omkring dette. I neste omgang stopper mye av lokal industri opp, eller går ned på sparebluss. Med unntak, men generelt. Alt dette rammer middel og øvre middelklasse spesielt.

Man finner eksempler på det motsatte på begge sider, men enkelteksempler er ikke fasiten. Naturligvis kjemper Russland for å endre trendene, dette slaget er absolutt ikke over...

Lenke til kommentar
54 minutes ago, JK22 said:

Det hendt akkurat slik som skildret, så snart de lette infanteristyrkene tok Verbivka og rykket inn i Balakliya hvor de deretter gjennomsøkte byområdet etter russiske styrker under rasende kamper, fulgt de motorisert-mekaniserte styrker med stridsvogner, panservogner og technicals etter gjennom bresjene. Det er visuelt bekreftet at ukrainske styrker har nådd Volokhiv Yar 15 km nordover, og dermed i realiteten avskåret E40-vegen og den viktigste forsyningsvegen til Izium. Nå finnes det bare en eneste forsyningsveg tilbake for russerne. Russiske flystyrker var aktiv der, men det virker som at de sliter med å finne ukrainerne som lot til å adoptere et forskjellig taktisk konsept som gjør dem mindre synlig fra luften. Et Su-25 fly var skutt ned.

Nå er det krise for russerne i Iziumfronten. Tapet av det viktige knutepunktet i Volokhir Yar som utvilsomt har blitt sikret i bredden av de ukrainske avansementstyrkene, betyr at hele fronten mot søndre Kharkiv omegn kan ikke holdes. Og det er åpenbart at det ikke finnes reservestyrker i det russiske forsvaret som hadde blitt sterkt tynnet ut, i møte med angripende ukrainerne som i tillegg kan være lommekjent i landskapet. Russerne må deretter retirere helt tilbake til Shevchenkove - om ukrainerne ikke kommer dit først, da vil flere tusen russiske soldater være omringet. Hele fronten har sannsynlig kollapset, det er åpenbart at de russiske styrkene hadde fått panikk etter å ha sett hva som hendt i Balakliya og observert at ukrainske soldater tilsynelatende beveger seg "overalt", og ikke er lenge under kontroll. Hele landskapet mellom Donetselven og Oskilelven er blitt åpent. 

Og man vet at ukrainerne hadde tatt kontrollen over vegen mot Savyntsi, hvilken kan betyr at vegene gjennom Balakliya er åpnet, og det er mulig at de vil presse seg østover. Men i kontrast til fronten mot søndre Kharkiv omegn, finnes det ledige styrker i Iziumområdet som kan sendes mot Savyantsi eller sikre Vesele. Skjønt, det må sies at russerne i Izium vil være i et dilemma; å avdele styrker annetsteds når truende ukrainske styrker lurker mot egne senter og venstre flanke er å ta et sjansespill. Det vil ta mange dager for forsterkninger å komme fram fra andre fronter; skogene nord for Slojansk må sikres, og styrkene i Belgorodregionen må ta en lang omveg mens det er helt umulig å trekke styrkene ut fra Popasnafronten uten å kansellere offensiven der og trekke sine styrkene bort - hvor ukrainerne har noen av sine beste styrkene. 

Trolig vil motstanden mot ukrainerne være sterkest i retningen Vesele, men det ser ut at flere motstandslommer kan ha oppstått ettersom alt talt for at fronten har kollapset. Mellom 5,000 og 8,000 russiske soldater kan ha gått tapt - døde, skadede, savnede og i panikkstemning. Ukrainerne ser ut til å kjøre i ring rundt russerne og deretter bringe inn tyngre skyts for å renske ut disse som bli stående.

I Khersonfronten ser det ut som at ukrainerne også avansere, men saktere - noe som later til å gå på nervene på de russiske forsvarerne. Nå er de så desperat at de tok i bruk rakettskyts vanligvis ikke beregnet for feltinnsats som Smerch MRLS. 

Fantastisk godt nytt!

Det skjer så mye nå at det er vanskelig å få oversikten, så takk for oppsummeringene/analysene dine! Setter stor pris på det :)

Endret av Enceladus
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Serpentbane said:

Jeg snakker ikke om utvalgte industrier knyttet til utvalgte råvarer. Jeg snakker om industrien i sin helhet. Covid epedemien som i stor grad førte til nedstigning av verden og verdenshandelen førte til en nedgang i handel på 9%, hovedsaklig knyttet til turisme og tjenestenæringen der fallet var 20%. Men man kan ikke plukke ut turistnæringen og si at det er målekriteriene fordi det er der man ble hardest rammet. 

I samme periode eksploderte kostnadene, ikke alle firma klarte seg. Men, økonomien klarte seg. Og enkelte bransjer hadde til og med stor oppgang. 

Som jeg skrev over, den største utfordringen EU har er ikke knyttet til kostnadene, som selv om de stiger ikke er nok til å slå bein under økonomien. Økonomien snurrer og går, handelen snurrer og går. Pengene flyter som før. 

Utfordringene knyttet til gass er aller mest praktiske, fordi mange ikke har et alternativ fysisk sett. 

I Russland er situasjonen imidlertid at den generelle økonomien stopper opp mer og mer for hver dag, internasjonal handel og tjenestesalg, eksport, import, dette har fått en kjempesmell. Og, Kina, India, Pakistan osv. kan ikke demne opp omkring dette. I neste omgang stopper mye av lokal industri opp, eller går ned på sparebluss. Med unntak, men generelt. Alt dette rammer middel og øvre middelklasse spesielt.

Man finner eksempler på det motsatte på begge sider, men enkelteksempler er ikke fasiten. Naturligvis kjemper Russland for å endre trendene, dette slaget er absolutt ikke over...

Ulike synspunt der. Det at enkeltindustrier stenger ned tar eg som eit teink på at økonomien blir svekka. Og høgare priser slår ut, det betyr at forbruket skifter, kanskje nok til å slå beina under økonomien. Vestleg økonomi er ein forbrukarøkonomi. Om forbruk blir innskrenka til mat, hus og varme så blir svært mykje anna vekke. Som med Russland, den generelle økonomien stoppar opp. Handel med andre varer og tjenester stoppar.

Slaget er langt frå over og ein del føringar er lagt. Tyskland har fyllt gasslagara til over 80%. Med dyr gass. Det blir interessant å sjå om det er kjøpekraft og marknad for all gassen til denne prisen. Berre statlege overføringar og garantier held liv i Uniper, eit av dei store energiselskapa i Tyskland.

Pris på mat på den internasjonale marknaden har gått kraftig opp. Tørke i USA, europa, Kina og India har i alle fall ikkje auka avlingane. Flåm i Pakistan hjelper heller ikkje.

Akkurat Pakistan kan då blir første landet som må eller likevel velger å handle mat istadentfor å betale renter på utenlandsgjeld. Det siste er ei mogeleg bombe mot det finansielle systemet om fleire følgjer etter.

 

Lenke til kommentar
Raul07 skrev (37 minutter siden):

Har sett det samme klippet i dag, og det er utrolig fascinerende å se dette. Både Macron, Biden og Zelensky som hadde tett kontakt kommer særdeles godt ut av det, mens det viser hvor virkelighetsfjern og kaldblodig Putin var (er). Det slår også kraftig hull på noen av konspirasjonsteoriene til pro-russerne, men der er det vel ingenting som hjelper uansett.

Hvordan rådgiverne hans reagerer med vantro og nærmest ikke kan tro hva Putin sier er også egentlig beskrivende for hvordan vi alle tenkte på den tiden.

Dokumentaren heter A President, Europe and the War på engelsk, og handler om de siste fem årene med Macron. Jeg fant den her, lagt ut av Macron selv (slå på teksting). Delen om krigen er fra 17 min og ut:

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Samms said:
  • Klarer ikkje Russland å transportere olje og gass til Kina?
    • Reuters 22 juli, olje frå Russland til Kina er opp 55%.
  • Europa kjem til å slite med dyr energi og resesjon framover.
  • Kina og India kjem til å tjene på dette, kanskje også USA.
  • Russland taper noko på fronten, moralsk spelar liten rolle i maktpolitikk og økonomisk er usikkert.

 

Gass kan de glemme. Finnes ikke infrastruktur til å frakte gassen til Kina. Om ikke Russland finner kjøpere tilknyttet gassrørene vestover kan de bare legge ned produksjonen til disse. Dvs over 80% av inntektene på gass forsvinner. Oljen går også i rør men er enklere å frakte. Blir uansett vanskelig siden rørene igjen går vestover og det er begrenset med havner i Russland. Pr i dag finnes det heller ikke infrastruktur for dette.

Europa kommer helt klart til å slite men det finnes ikke noe valg. Vi må frakoble oss fra Russland på alle mulige måter.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (1 time siden):

Russland får nok aldri same status som energileverandør til Europa. Det slår ut både for Russland og resten av europa. Om det er betre eller dårlegare for Russland å være vassal til Kina eller europa er usikkert. Det ser ut til at Kina akspeterer å betale i Rubler, det er ein stor inrømmelse i forhold til europa som har tviholdt på Euro eller US dollar.

Utfordringa til europa er å finne tilgang til like billig energi som det Russisk gass har vært. I store nok volum til å erstatte den russiske. Løysinga er ikkje LNG, kjøleprosessen gjer at den alltid blir dyrare enn gass levert i røyrledning.

Du synes å ha glemt den neste største leverandøren av gass til EU, Norge. Vi har fortsatt store gassreserver, bl.a. i Nordsjøen, dette er moden teknologi og å utvide denne, herunder å bygge nye rørledninger, burde kunne gjøres på kort tid bare såpekokerne i forvaltningen kunne unngå å benytte årevis på saksbehandlingen.

Det vil bli vanskelig i en overgangsperiode, men husk nå at europeere har enorme reserver før det blir noen nød. Jeg har tidligere spøkefullt sagt at Tyskland burde sende noen titusen tyskere til Norge, de har bobiler og motorsag, så kunne de sage seg noen millioner favner ved hvis de er redd for å fryse til vinteren. Veden kan de få gratis, Norge er i ferd med å vokse igjen av kjedelig ruskeskog.

Og når det gjelder Russland og olje så er det ikke bare transporten som er problemet, det har heller ikke havner og annen infrastruktur for å få ut denne oljen. Og du skal ikke være redd for at bl.a. Iran vil ta over Russlands andel av verdens oljeproduksjon, de har allerede infrastrukturen.

Endret av Windfarmer
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (1 time siden):

Hvordan mener du forsyningene til Izum transporteres? Mulig du har rett at dette er et stort tap for russerne, men utifra kartet virker det ikke som et stort tap. E40/M03 går til Kharkiv, så hvordan er dette den viktigste forsyningsveien?

Utifra kartet ville jeg si at en mer naturlig rute for forsyninger er tog til Borova og så P-79 helt til Izium. (Eventuelt tog helt til Sosnove/Sviatohirsk og deretter tog nordover til Izium.)

Det er et stort spørsmåltegn om tilstanden på Horokhovatka-bruen mellom Borova og Izium, den var nemlig under ukrainsk kontroll i begynnelsen på krigen. Ukrainerne sprengte de fleste bruene etter seg i nordøstre Ukraina. Og jernbanelinjene til Izium har blitt sterkt skadet, aktuelt ved å være i skogene nord for Slovjansk gjør ukrainerne bruk av tog fra øst til Izium umulig. 

Hvis de siste meldingene er riktig, og ettersom det lot til å være så lite som fem-syv bataljoner i fronten som har kollapset, betyr det at hele landet fram til Kupyansk er nærmest forsvarsløst. Det er simpelt for små styrker på et så stort område med så mange sideveger, gennomskåret av bekk og småelv med mye skogsvegetasjon, til å holde tilbake avanserende styrker som kan manøvrere rundt om etter egne vilje. Vi vet at en stor del av den ukrainske bilparken hadde blitt overført til militæret og omgjort til technicals, akkurat for et slikt formål; en lynsoffensiv med meget motoriserte styrker i kompanistørrelse som spre seg ut og åpne opp bresjer for de etterfølgende panserstyrkene.

Hvis Kupyansk faller - vil Iziumfronten også kollapse. Ukrainske styrker er allerede underveis mot Vesele og har trolig åpnet en veg nordvest for Izium, ettersom russerne tidlig hadde hindret styrkekonsentrasjoner mot E40 mellom Vesele og Izium; nå er det mulig for tyngre artilleri å komme fram. Det kan betyr at bare forbindelsen mot øst vil være tilbake, og der kryr det av ukrainske soldater i skogene nord for Slovjansk. Russerne kan ikke bli stående i Izium i slutten.

Og; hvis broene i Kupyansk tars intakt, er ukrainerne i stand til å avansere fram til Svatove og eventuelt Starobilsk. Så mye som 35,000 russiske soldater settes i stor fare om dette skjer. I verste fall kunne ukrainerne innta storbyen Luhansk! 

Altfor tidlig å si. Men ukrainerne har fått en god start så langt man har sett.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

2016
My time is past. Every human has a limit. I believe Kadyrov has passed his peak,” the Chechen leader said, referring to himself in the third person, in an interview on Saturday.

<figcaption>Ramzan Kadyrov</figcaption> Ramzan Kadyrov

Kadyrov has been the president of Chechnya, a southern Russian republic with a turbulent and violent history, since 2007. Before that he served for two years as republic's prime minister and held several other significant posts related to security and governance before that.

Speaking to NTV television, Kadyrov refused to speculate who could become president of Chechnya after him, saying his team had plenty of strong candidates. He said would not seek a position in the Russian federal government.

2022

Chechen Leader Kadyrov Says He Deserves 'Indefinite' Break, Sparking Speculation About FutureChechen leader Ramzan Kadyrov (file photo)

Chechen leader Ramzan Kadyrov (file photo)
 

Ramzan Kadyrov, the leader of Russia’s Chechen region, said on Telegram on September 3 that he deserves to take an “indefinite and long” break from his post, sparking speculation about whether he was seriously considering stepping down or seeking some favor from the Kremlin.

-----------------------

Såååå. Ploy ploy, eller ser han at det kan være lønnsomt å trekke seg tilbake med rikdommene han har sikret seg, og heller leve et mindre risikabelt og krevende liv et annet sted?

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar
28 minutes ago, scuderia said:

Gass kan de glemme. Finnes ikke infrastruktur til å frakte gassen til Kina. Om ikke Russland finner kjøpere tilknyttet gassrørene vestover kan de bare legge ned produksjonen til disse. Dvs over 80% av inntektene på gass forsvinner. Oljen går også i rør men er enklere å frakte. Blir uansett vanskelig siden rørene igjen går vestover og det er begrenset med havner i Russland. Pr i dag finnes det heller ikke infrastruktur for dette.

Europa kommer helt klart til å slite men det finnes ikke noe valg. Vi må frakoble oss fra Russland på alle mulige måter.

Og kineserne kan ikkje bygge rørledning for gass og olje?

Det koker ned til pris på olje, gass og kostnad på investringar. Til Kina kan Russland og bruke tog slik dei gjer i USA der det ikkje er grunnlag for å bygge rørledning. Kva tar mest tid, å finne nye marknader og eksportvegar for Russland eller å finne nye importvegar og leverandørar foreuropa?

Lenke til kommentar
1 hour ago, Samms said:

Det at enkeltindustrier stenger ned tar eg som eit teink på at økonomien blir svekka.

Breaking news: Salget av hestekjerrer har fallt dramatiskt de siste 100 årene. Så nå er vel økonomien heeeeeeelt på knærna'... 😜???

Under corona "forsvant" markedet for utenlandsreiser, "sydenturer", og byturer på fylla', men markedet for byggevarer, fritidsutstyr, hytter, båter, innenlandsreiser med mer skjøt i været! Det er en ALT for overfladisk analyse å konkludere med at fordi enkeltindustrier stenger ned blir økonomien svekket uten å se på makrotall, alternativer og eventuellte løsninger.

Sitter med en STERK følelse av at du helst skulle sett Rassland lettvindt valse over hele Ukraina basert på hvor ofte du møte positive innlegg på vegne av Ukraina med innlegg om hvor godt det går med og for Rassland, hvor dårlig sanksjonene mot Rassland virker, og hvor hardt de rammer Europa selv og så videre... Du har en eller to andre på "lag" med deg og Rassland her, men klarer med beste vilje ikke å forstå hva du ønsker å oppnå... Tror du Europa har noe annet REELLT alternativ? Og NEI: Å la Rassland valse over Ukraina og videre er IKKE et alternativ! 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
30 minutes ago, Windfarmer said:

Du synes å ha glemt den neste største leverandøren av gass til EU, Norge. Vi har fortsatt store gassreserver, bl.a. i Nordsjøen, dette er moden teknologi og å utvide denne, herunder å bygge nye rørledninger, burde kunne gjøres på kort tid bare såpekokerne i forvaltningen kunne unngå å benytte årevis på saksbehandlingen.

Det vil bli vanskelig i en overgangsperiode, men husk nå at europeere har enorme reserver før det blir noen nød. Jeg har tidligere spøkefullt sagt at Tyskland burde sende noen titusen tyskere til Norge, de har bobiler og motorsag, så kunne de sage seg noen millioner favner ved hvis de er redd for å fryse til vinteren. Veden kan de få gratis, Norge er i ferd med å vokse igjen av kjedelig ruskeskog.

Og når det gjelder Russland og olje så er det ikke bare transporten som er problemet, det har heller ikke havner og annen infrastruktur for å få ut denne oljen. Og du skal ikke være redd for at bl.a. Iran vil ta over Russlands andel av verdens oljeproduksjon, de har allerede infrastrukturen.

Ny rørledningar i Nordsjøen er avhenegig av langsiktige kontrakter på levering til avtalt pris. Kort byggetid, noke år, og utan langsiktige avtaler ingen bygging. Faren for resesjon i europa er vel så stor et investorar blir skeptiske. Problemet er neppe treg forvaltning, problemet er at det er ein usikker investering. Det er betre økonomi å utnytte dagens kapasitet fullt ut til maksimal pris så lenge det varer enn å investere og risikere tap.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Gjest MKII said:

Breaking news: Salget av hestekjerrer har fallt dramatiskt de siste 100 årene. Så nå er vel økonomien heeeeeeelt på knærna'... 😜???

Under corona "forsvant" markedet for utenlandsreiser, "sydenturer", og byturer på fylla', men markedet for byggevarer, fritidsutstyr, hytter, båter, innenlandsreiser med mer skjøt i været! Det er en ALT for overfladisk analyse å konkludere med at fordi enkeltindustrier stenger ned blir økonomien svekket uten å se på makrotall, alternativer og eventuellte løsninger.

Sitter med en STERK følelse av at du helst skulle sett Rassland lettvindt valse over hele Ukraina basert på hvor ofte du møte positive innlegg på vegne av Ukraina med innlegg om hvor godt det går med og for Rassland, hvor dårlig sanksjonene mot Rassland virker, og hvor hardt de rammer Europa selv og så videre... Du har en eller to andre på "lag" med deg og Rassland her, men klarer med beste vilje ikke å forstå hva du ønsker å oppnå... Tror du Europa har noe annet REELLT alternativ? Og NEI: Å la Rassland valse over Ukraina og videre er IKKE et alternativ! 

Makrotall, andre tal og fasiten på økonomi i 2022 får me på våren 2023. Tilsvarande for 2023, rekneskapen kjem i 2024. Så får me sjå om det var lurt å heie på krig eller ikkje. 

Mi meining er at europa burde latt være sanksjonar. Så fekk heller Polen, USA og dei som var mest gira på å støtte Ukraina sende soldatar og kjempe direkte mot dei russiske styrkane.

Lenke til kommentar
Samms skrev (1 minutt siden):

Ny rørledningar i Nordsjøen er avhenegig av langsiktige kontrakter på levering til avtalt pris. Kort byggetid, noke år, og utan langsiktige avtaler ingen bygging. Faren for resesjon i europa er vel så stor et investorar blir skeptiske. Problemet er neppe treg forvaltning, problemet er at det er ein usikker investering. Det er betre økonomi å utnytte dagens kapasitet fullt ut til maksimal pris så lenge det varer enn å investere og risikere tap.

Så du mener at Tyskland var villig til å være med på byggingen av verdens lengste undersjøiske gassledninger, NS1 og NS2, fra den notorisk upålitelige leverandøren Russland, men ikke er villig til å bygge en ny og kortere linje fra den høyst pålitelige norske sokkel?

Nærmest uansett utvikling vil Europa være avhengig gass i minst 15 - 20 år. Og når det gjelder langsiktige avtaler så har allerede Norge mange slike, en av de ble reforhandlet i 2019 der Norge ikke fikk den optimale prisen fordi NS2 snart skulle åpnes, ikke uventet benyttet Tyskland NS2 som forhandlingskort. Hva skal tyskerne forhandle med nå? LNG fra Qatar?

EU vil at Norge skal trappe opp investeringene i olje og gass - Tu.no

Du ser jo problemer der dørene allerede er slått inn.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Samms skrev (10 minutter siden):

Makrotall, andre tal og fasiten på økonomi i 2022 får me på våren 2023. Tilsvarande for 2023, rekneskapen kjem i 2024. Så får me sjå om det var lurt å heie på krig eller ikkje. 

Mi meining er at europa burde latt være sanksjonar. Så fekk heller Polen, USA og dei som var mest gira på å støtte Ukraina sende soldatar og kjempe direkte mot dei russiske styrkane.

Du er berettiget til nesten enhver mening, men forslaget ditt er både fullstendig sprøtt og passer nærmest som hånd i hanske i Putins våte drømmer. Du foretrekker altså splittelse i Europa og NATO mot den enhet vi har opplevd det siste halvåret. Så er alternativet ditt at mesteparten av Europa skal sitte stille i båten og la USA og Polen gå aktivt inn i Ukraina med militære styrker. Hvis du har fulgt litt med de siste månedene må du nesten vite at det alternativet har vært uaktuelt, bl.a. på grunn av faren for en ukontrollerbar eskalering.

Så det du egentlig foreslår som alternativ er at Putin bare burde få høvle over Ukraina. 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...