Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Fibonacci skrev (5 minutter siden):

Hva?! Det nekter jeg å tro.

Du kan latterliggjøre det så mye du vil, men en ting som er alvorlig er at hans sier at de ikke hadde gått ut i fra dette i modelleringene sine. Modelleringene vil jeg tro blir brukt som grunnlag når de skal vurdere gjenåpningen. Du kan se langt etter gjenåpningsfase del 4 nå i slutten av september. Det kan også være et varsko om at mulig tilbakesteg til fase 2 kan bli en mulighet også. Lokalt tilpassede tiltak har det vært sagt blir løsningen for steder med høyt smittetrykk, men mange kommuner sliter utrolig med kapasiteten nå, så det kan fort bli til at man må ta et steg tilbake.

Endret av Fnugle
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (22 minutter siden):

Det er forventet at jeg er fysisk på kontoret.

Ahh OK. Da får man desverre ikke gjort så mye. Hårreisende at dette kreves idag. Kanskje en sak for media? Ser ikke bra ut for arbeidsgiver det der. 

Morromann skrev (21 minutter siden):

Hvorfor er det uansvarlig? Store deler av befolkningen er nå fullvaksinerte, og de som ikke er det er i stor grad også tre uker inn i første dose samt at de ikke tilhører noen risikogruppe.

Jeg har skjønt, ut i fra for eksempel undersøkelser jeg leser at det er en andel av befolkningen som fortsatt er så redde for corona at selv ikke vaksinene gjør at de føler at det er tryggere. Men de det da gjelder bør helst ta et eget ansvar for å unngå smitte mener jeg nå. Men det er feil å forvente at resten av samfunnet skal vise spesialhensyn til de som er mer enn gjennomsnittelig engestelige. I Oslo er det såpass mange som uansett ikke har noe annet valg enn at de må reise kollektivt; så da kan man ikke bare ta hensyn til de som er veldig engstelige for corona.

Man burde absolutt vente med åpningen til alle som vil har fått en booster-vaksine. Åpner vi nå vil kollapsen være et faktum innen noen få uker. 

Snikpellik skrev (19 minutter siden):

Uansvarlig å reise rundt nå? Den var ny, samfunnet er tilnærmet åpent som vanlig i mesteparten av landet og har vært det siden i vår. Folk er nødt til å reise på jobb, skole osv. og da er mange avhengige av å bruke kollektiv.

Man kan da ikke bruke myndighetenes uansvarlighet som argument for at man skal selv oppføre seg uansvarlig? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Laken skrev (Akkurat nå):

Man burde absolutt vente med åpningen til alle som vil har fått en booster-vaksine. Åpner vi nå vil kollapsen være et faktum innen noen få uker. 

Så ikke bare skal man vente til alle har fått to doser, men også tre? Du er jo fullstendig rabiat. Jeg har sett mange ville flytte mållinjen for når vi skal være ferdig med dette de siste månedene, men ingen så langt som deg. Vi burde heller sendt den tredje dosen til land med lav vaksinedekning.

I Danmark har de hatt smittetall fra 700-800 og opp til 1200 i seks uker nå. Ingen kollaps der.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Laken skrev (2 minutter siden):

Man burde absolutt vente med åpningen til alle som vil har fått en booster-vaksine. Åpner vi nå vil kollapsen være et faktum innen noen få uker. 

Haha, the neverending story!

Vi må vente til.... [Fyll ut neste kriterie her] har vært mantraet siden mars 2020 og kommer til å være det i 2030.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

frykter å måtte kaste vaksiner

"Denne uken sendes det ut rekordmange vaksiner- mer enn en million doser denne uken og nesten en million til neste uke."

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/OryGAl/fhi-frykter-vaksinedoser-kan-gaa-i-soepla

da bør man vel legge vekk alle rigide regler om kommunegrenser, hvor du er bostedsregistrert, aldersgrupper, osv. og bare stikke alle som vil? Før eller siden skal jo "alle" ha sitt uansett (total summen blir lik til slutt)

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ny koronavariant påvist i Norge
https://www.nrk.no/nyheter/koronaviruset-1.14855584

Sitat

En ny variant av koronaviruset er oppdaget i Danmark. Den samme varianten er også påvist i Norge, bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Varianten, som er en undervariant av deltaviruset, kan være mer smittsom enn deltavarianten, skriver Berlingske. Varianten har foreløpig betegnelsen AY. 3 og B. 1.621.

Folkehelseinstituttet bekrefter til ABC Nyheter at de har sett enkelte tilfeller av B. 1.621, men at det ikke er en bekymringsvariant med stor utbredelse så langt. Karoline Bragstad, seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte, sier at det foreløpig ikke ser ut til at det finnes virus med undergruppe AY. 3 i Norge nå.

Deilig.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Kan stå overfor en «dobbelepidemi» til høsten
https://www.tv2.no/nyheter/14182443/

Sitat

Norge og Danmark forbereder seg på en voldsom influensasesong oppå en ukontrollerbar koronasituasjon: – Vanskelig å skille de fra hverandre.

Det har nå gått halvannet år med restriksjoner som sosial distansering, håndvask og bruk av munnbind, noe som har resultert i historisk lite influensasmitte.

Dette kan høres positivt ut, men skaper likevel bekymring hos ekspertene. I en vurdering av sesongens behov for influensavaksiner, skrev FHI at de i år har bestilt inn langt flere vaksinedoser enn normalt.

– Vi er bekymret for at det blir en kraftig sesong, siden vi ikke har hatt influensautbrudd i Norge på en stund, bekrefter seniorrådgiver i FHI, Kjersti Margrethe Rydland.

Sitat

Forbereder seg på «dobbelepidemi»

Rydland forteller at Norge i år har bestilt 600 000 flere vaksinedoser enn i fjor. Til sammen 1,8 millioner doser er kjøpt inn til bruk av influensavaksinasjonsprogrammet. I tillegg vil det være noen hundre tusen doser tilgjengelig i det private markedet.

– Vi har tatt høyde for å bestille inn nok vaksinedoser til alle i risikogruppen, og til de fleste av helsepersonell, sier hun.

Etter den lange perioden med restriksjoner verden over frykter også Danmark en dobbelepidemi, dette skriver TV 2 Danmark. Vanligvis kjøper de inn 1 million vaksinedoser før en normal influensasesong, men nå har de kjøpt inn hele 1,5 millioner ekstra doser; til sammen 2,5 millioner doser.

– Vaksinene skal sikre at vi tenker et skritt fremover, sa den danske helseministeren, Magnus Heunicke, på en pressekonferanse mandag.

Ifølge vaksineforsker Gunnveig Grødeland blir det en stor utfordring dersom man får en voldsom influensasesong oppå en koronasituasjon som er ute av kontroll.

– Det er vanskelig å skille de fra hverandre, da kan det bli en stor belastning på helsevesenet, sier Grødeland.

Sitat

To mulige utfall

Grødeland forklarer at influensasesongen kan gå to veier. Den første muligheten er at viruset har endret seg, noe som kan få store negative konsekvenser for samfunnet.

– Siden vi ikke har vært eksponert for virus siste år, er det tenkbart at vi står overfor en mer sykdomsfremkallende influensasesong enn tidligere, sier Grødeland.

Dersom dette blir tilfellet, kan en sesong preget av restriksjoner bli realitet.

– Men man skal ikke innføre tiltak før det er nødvending, så det er noe man må vurdere underveis, sier Grødeland.

Den andre muligheten er at influensavirusets reduserte fremkomst kan føre til at det ikke har endret seg like mye som det ville gjort tidligere, og dermed ikke treffer like hardt. Dette var det som skjedde i fjor.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Benbjo said:

Det vet vi jo ikke. Man trodde jo tidlig at etter 2 doser så trengte man ikke ny dose på ganske lenge, men så viser det seg at beskyttelsen reduseres drastisk og er nesten borte etter 6 mnd - igjen dersom vi skal tro data fra Israel. 

Ikke utenkelig at vi må ha ny dose hver 6 mnd (evt bli infisert da - det regnes vel som en booster). De fleste i verden har jo ikke engang fått 1 dose så mutasjoner vil fortsette å oppstå.

Dataene fra USA er vel at det er optimalt med 8 måneder mellom dose 2 og dose 3, og beskyttelsen man får etter dose 3 vil være enda bedre enn den man fikk etter dose 2. Immunforsvaret læres til større og større grad opp til å kjenne igjen viruset ved hver ekstra dose.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Benbjo said:

En bekjent som er sykepleier har fortalt meg det - at dersom man reagerer sterkt på vaksinene så ville man sannsynligvis blitt veldig syk av covid. Usikker på om dette faktisk stemmer, men det er jo logisk. Har ikke hørt noen andre uttale seg om det. 

Det er nok ganske sikkert at det er motsatt. Det er de unge som reagerer mest på vaksinene, og det er de unge som takler viruset best.

En sterk reaksjon betyr altså at immunforsvaret går i full forsvarsmodus når en koronavirus-etterligning introduseres i systemet. Det eneste logiske er at når immunforsvaret reagerer sterkt på en virusetterligning vil det også reagere sterkt på det faktiske viruset. Da bekjempes viruset med en gang, i stedet for å få spillerommet som kreves til å forårsake alvorlig sykdom.

(Edit 1: Forresten, det sies også at om man reagerer veldig sterkt på vaksinene er det også en god mulighet for at man har hatt koronavirus tidligere, uten å ha merket det. Det er fordi immunforsvaret da allerede er lært opp til å gjenkjenne trusselen.)

(Edit 2: Forresten er det også slik at de fleste reagerer kraftigere på dose 2 enn dose 1. Dette er også fordi immunforsvaret da allerede kjenner igjen virusetterligningen fra dose 1, og går rett i forsvarsmodus.)

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...