Gå til innhold

Hva er den farligste maten?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
kremt skrev (Akkurat nå):

Oppdrettsfisk. Full av tungmetaller.

Det tar jo evigheter å dø av tungmetaller, i alle fall i det nivået som er i oppdrettsfisk. Kjøttet fra haien håkjerring derimot er giftig om den ikke tilberedes riktig. 

Hvis du spiser isbjørnlever vil du dø relativt raskt og smertefullt av overdose A-vitamin.

Så er det jo mange andre ting som kan være giftig ved feil tilberedning/lagring, som ulike bønner og linser, poteter.

En del fruktkjerner i f.eks epler, plommer, kirsebær inneholder ganske betydelige mengder cyanid. 

 

Lenke til kommentar

Kveite som er over 2 meter lang kan være farlig å spise, og er også forbudt å fiske de da de har mye miljøstoffer i seg, slik som Dioksin og PCB. 

Disse organiske miljøstoffene blir akkumulert i kroppen over tid, og kan føre til nedsatt immunforsvar, redusert fruktbarhet, føre til endringer i hormonbalansen, og økt risiko for kreft.

Lenke til kommentar

Hva som er farlig er vel litt situasjonsbestemt. Du har denne fyren som spiste mye usunn mat, men som fremdeles lever og sikkert er veldig sunn: https://www.vg.no/sport/i/K04we/phelps-gleder-meg-til-aa-spise-det-jeg-vil-naar-jeg-vil

Folk med en mer normal livsstil ville vel dødd innen 3-5 år med et slikt matinntak.

Men jeg vil vel si at mat med mye mettet fett og transfett, og mye sukker, er det farligste .. mat som har mye dritt og lite næring som hjelper hjertet, blodårer og metabolisme med å gjøre dét det skal.

Jeg regner også med at du mener mat som er medium lett tilgjengelig både samfunnsmessig og økonomisk for den største delen av befolkningen.

Mye er jo et nødvendig onde også, med mindre man vil snu om livsstilen og bli vegetarianer. Da tenker jeg på oppdrettskylling og all oppdretts"kjøtt". Som jo har medisiner og steroider i seg.

Jeg tenker dog at mat som dette er noe av det sunneste man kan spise, hvis man bytter ut den fine pastaen med grov pasta:

 

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
frohmage skrev (26 minutter siden):

Ingen "mat" er jo farlig om den inngår i et variert kosthold, men av det vi spiser en del av tipper jeg at salt er noe av det farligste. Ville ikke spist et hekto av det på en gang. 

Salt er også livsviktig i rette mengden.

Hakarl (fermentert, og tørket hai) kan være farlig da haien har urin i blodet. Noe som kan ha giftige stoffer i seg.

Lenke til kommentar
Sorten skrev (1 time siden):

Salt er også livsviktig i rette mengden.

Hakarl (fermentert, og tørket hai) kan være farlig da haien har urin i blodet. Noe som kan ha giftige stoffer i seg.

Jeg kjenner ingen nordmenn som sitter og spiser kokt hai og poteter. Men jeg har lest en plass at det var et land som hadde en litt spesiell tradisjon.

 

Jeg tror det var Island, eller Færrøyene. Uansett, matretten heter "fermentert hai". De graver ned haien, og fermenterer den. Det er farlig mat det.

Lenke til kommentar

Rabarbrablader er farlig. Innholder oksalsyre. Stilken kan spises.

Edit:

Hakarl er en nasjonal islandsrett (hákarl betyr hai på islandsk). Haien som brukes er vell håkjerring. Som grovetussen sier må den tilberedes rett (fermentert). Retten oppsto for ca. 400 år siden, trolig oppdaget av noen som var veldig sulten. Siden de viste at den var giftig på den tiden.

Endret av Sorten
Lenke til kommentar

Importerte frukt, bær og grønnsaker som ikke er varmebehandlet, eller som var varmebehandlet i utland før import kan være direkte helsefarlig pga. Bakterier, parasitter og virus.

Eks. Sukkererter fra Kenya var kilden til et Shigella bakterieutbrudd i desember 2019 på østlandet. I Kenya er det kjent at såpe ikke er vanlig å bruke, og grønnsaker skylles også ofte i skittent vann.

Bønnespirer kan også være farlig, siden de produseres under høy fuktighet og temperatur kan det være at man også produserer farlige bakterier som sitter på frøene i samme slengen. Bønnespirer har ført til flere E. Coli utbrudd, og dødsfall. Råmelk er også en kilde til E. Coli.

Skalldyr er en kjent kilde til Hepatitt A virus.

Det er også andre ting som må, eller burde varmebehandles. Flere typer sopp skal ikke spises rå. Eks. Sjampinjong innholder fenylhydrazinforbindelser, som kan være kreftframkallende. Fenylhydrazinforbindelsene fjernes om soppen får god varmebehandling.

Potet innholder stivelse. Magesyren klarer ikke å fordøye stivelsen, mens bakteriene i tarmen spiser stivelsen. Dette kan føre til mye ubehagelige avgasser.

Endret av Sorten
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sorten skrev (9 timer siden):

Importerte frukt, bær og grønnsaker som ikke er varmebehandlet, eller som var varmebehandlet i utland før import kan være direkte helsefarlig pga. Bakterier, parasitter og virus.

Eks. Sukkererter fra Kenya var kilden til et Shigella bakterieutbrudd i desember 2019 på østlandet. I Kenya er det kjent at såpe ikke er vanlig å bruke, og grønnsaker skylles også ofte i skittent vann.

Bønnespirer kan også være farlig, siden de produseres under høy fuktighet og temperatur kan det være at man også produserer farlige bakterier som sitter på frøene i samme slengen. Bønnespirer har ført til flere E. Coli utbrudd, og dødsfall. Råmelk er også en kilde til E. Coli.

Skalldyr er en kjent kilde til Hepatitt A virus.

Det er også andre ting som må, eller burde varmebehandles. Flere typer sopp skal ikke spises rå. Eks. Sjampinjong innholder fenylhydrazinforbindelser, som kan være kreftframkallende. Fenylhydrazinforbindelsene fjernes om soppen får god varmebehandling.

Potet innholder stivelse. Magesyren klarer ikke å fordøye stivelsen, mens bakteriene i tarmen spiser stivelsen. Dette kan føre til mye ubehagelige avgasser.

Skalldyr: Så reker i lake er best å holde seg unna?

Potet: Forsvinner ikke 90% av stivelsen når man koker dem?

Sopp: Er også ganske kjent at sopp plukka i villmarken kan inneholde mye radioaktiv forurensning. I visse deler i landet er det forbudt eller i hvert fall ikke sunt å plukke sopp, på grunn av nedfall fra tjernobylulykken.

Enig i alt det andre, viktige poeng det der. Jeg tenker det er myyye i butikkene vi ikke blir opplyst om hvordan blir behandlet i andre land før det kommer hit. Blant annet har jeg lest artikler som sier at det er vanlig å gjødsle med menneskeavføring i mange u-land, som fører til at mange lever med nettopp parasitter. Jeg skyller alt av grønnsaker og frukt grundig, og spiser aldri frosne bær før de er kokt eller varmebehandlet grundig heller. Ellers prøver jeg å ta mark-kur én eller to ganger i året bare for å være sikker. Det var en periode for ca 3 år siden jeg mener jeg hadde parasitter, spolorm. Det var ingen behagelig opplevelse. Etter behandling (piller) forsvant det. Tror det kom av svinekjøtt, jeg er vanligvis veldig nøye med å steike det skikkelig, men kan hende jeg var uforsiktig en gang der. Man kan jo være uheldig.


Svar pga bruker ikke kan skrive pga 10-postregel, fikk svar på pm:

  

Sorten skrev (7 minutter siden):

Får ikke skrevet flere kommentarer i dag pga. Maksimalt antall poster(10 stk) er nådd.

Potet stivelse forsvinner med koking ja. 

Med skalldyr menes alt fra østers til kreps. Dyrene smittes pga forurenset vann.

I mange deler av verden er hepatitt A så vanlig at "alle" får den. Barn som får den blir immune, og voksne kan bli alvorlig syk.

Det finnes heldigvis en hepatitt A vaksine (Havrix), og en hepatitt B vaksine (Twinrix). Twinrix virker også mot hepatitt A. Hepatit C kan man ikke vaksineres mot, og er også den farligste av de og krever behandling. Spesielt for de 50-80% som har kronisk hepatitt C (infisert i mer en 6mnd).

Selv så har jeg blitt vaksinert med Twinrix pga arbeid i kloakkanlegg i maskinrom på båt.

Vaksinen gis i 3 doser, andre og tredje dose gis 1 og 6 månder etter den første. Noen får 4 doser om de trenger å vaksineres rask. Da gis andre dose 7 dager etter den første, tredje dose 21 dager og fjerde 12 månder etter.

 

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...