Gå til innhold

Kan vi slutte å være redd for såkalt "woke"-kultur?


Anbefalte innlegg

Snikpellik skrev (1 time siden):

Husker da spillet Last of Us 2 kom. Noen ble skikkelig sure fordi en av karakterene var transseksuell eller noe sånt og kalte det «woke». Noen boikottet til og med spillet. 

Hvem er snowflakes og blir krenka da?

Ser du, det er akkurat det samme dustete argumentet andre veien.

Nye perspektiver, nye måter å fortelle på, politisk utfordrende budskap er det som alltid har drevet kunst og kultur fremover, og slik vil det alltid være. At noen ser på det som «kontroversielt» er historiefortellingens største styrke og hva som gir det liv.

Det som er kontroversielt som før var nyskapende virker i dag bli mer og mer som det som kan være fortellingens største utfordring og det som faktisk dreper det unike da dem som prøver seg med noe nytt og kontroversielt eller nyskapende eller de som faktisk prøver presentere ting realistisk ut ifra gitt historiske tid blir stengt ned av sterke meninger hos folk som finner resultatet ekskluderende eller unødvendig inkluderende (som du gir et eksempel på), og må dermed gjøre om ting til å bli like mainstream som alt annet.

Jeg husker alt snakket rundt Frozen som skulle representere "Norge" rundt år 1840.Det var kun en farget person i filmen som var ei som var på besøk i kongeriket og militæret bestod av kun menn. Denne ble sluppet 2013 og det var helt greit.
I Frozen 2 så var Arendelle full av fargede og det var kvinner i militæret. Denne ble sluppet i 2019 og da var det ikke lenger greit at ikke Norge hadde afrikansk og asiatisk innvandring på denne tiden i filmen, og det var ikke lenger greit at kvinner ikke var soldater i militæret.

Dette er så klart en Disney tegnefilm alla fiksjon så eksempelet er på kanten, disse filmene er laget for barn og skal vise at barn kan bli hva de vil når de blir voksne og at alle uavhengig av hudfarge er inkludert i fortellingen. Det er fair nok. Men det er likevel et eksempel på hvor mye som har skjedd på denne fronten det siste tiåret og hvordan filmskapere endrer seg etter folkeopinionen for å ikke bli ansett som ekskluderende, rasistiske eller som en gjeng sexister.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
henrikwl skrev (På 26.4.2022 den 11.12):

Du påsto: «LGBTQ+ handler om sex», hvorpå min motpåstand var «nei, det handler om følelsesliv, identitet og kjærlighetsrelasjoner mellom mennesker»

Jepp, og jeg står fremdeles ved den påstanden og alt jeg gjorde var å dementere en av de påstandene, og jeg tror du ikke vil like hvordan jeg ville håndtere resten av listen du påstår LGBTQ+ står for. Dermed lot jeg være for å holde diskusjonen sivilisert. Jeg har nemlig et veldig godt poeng når det gjelder "identitet".

henrikwl skrev (På 26.4.2022 den 11.12):

Det du trekker frem her har ingenting med hverken sex eller relasjoner å gjøre, og følgelig heller ingenting med LGBTQ+ å gjøre hvis du står ved din første påstand.

Jepp, det er å dementere ett poeng motstanderen hevder å ha.

henrikwl skrev (På 26.4.2022 den 11.12):

Du innrømmer i hvert fall at du har en klar agenda, og at noen form for rasjonell diskusjon er meningsløs.

Rasjonell? Du spøker med meg? Det finnes ingen rasjonalitet i dagens LGBTQ+ bevegelse, før når homofile menn sloss for rettigheter vanlige menn hadde så var det en viktig sak. Ikke ville de bli fengslet for seksualiteten sin, ei heller bli trakasert og banket opp på gata. Så regnbuebevegelsen tatt over av intersekt feminister som flytter målstenger som vanlig.

Lenke til kommentar
DjSlayer skrev (8 minutter siden):

Jepp, det er å dementere ett poeng motstanderen hevder å ha.

Det var ikke det du gjorde. Du trakk inn noe helt urelatert, og hvis det du trakk inn var ment å dementere min påstand så var det samtidig en dementering av din opprinnelige påstand også siden de tingene har like lite med sex å gjøre som de har med kjærlighet og relasjoner å gjøre.

Jeg orker ikke å både rydde opp i din egen argumentasjon og forklare deg den, samtidig som jeg plukker den fra hverandre. Enten så får du legge fra deg dette blendende hatet som gjør deg så emosjonell og irrasjonell, eller så er jeg ferdig her.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
LarZen skrev (2 timer siden):

The Last of Us 2 er fantastisk. Og det føltes på ingen måte tvungent eller stappa in der for å være woke og politisk korrekt. 

At noen homofober sutret og droppet spillet er deres tap.

Vi ser nå at GTA har fått fjernet noen sener pga transseksuelle ble gjort narr av. Det er woke piss. Transer kan bli gjort narr av og krenka som alle andre.

Enig i at det spillet er fantastisk, og jeg er glad for å høre at du personlig ikke synes det var woke eller "politisk korrekt".

Men spillet ble massivt kritisert for å være woke. Problemet er i høy grad at folk tar ting de ikke liker, og kaller det woke. Selv her på forumet var det masse brukere som uttrykte sinne.

Jeg synes det var greit at Rockstar endelig fjernet de stereotypiske trans-karakterene fra spillet. De har blitt kritisert for det fra spillet kom ut i 2013, og det finnes andre, bedre måter å gjøre narr av og krenke folk enn transfobi.

Er dette woke? Næh, det er å ta til seg kritikk og vise empati for en minoritet som er ekstremt utsatt for hat og trusler på bakgrunn av slik stereotyping. Er det å bli krenka? Nei, å være uenig er ikke alltid å bli krenka for noe.

Det eneste som er verre enn folk som blir krenka av alt, er de som beskylder andre for å bli krenka av alt. Det sistnevnte er for meg på grensa til hysterisk, nærmest en slags frykt for forandring.

Sitat

Star Trek Discovery er en bra serie synes jeg og det er er fokus på homofili ++ i serien. Ingen problem. Helt topp. Men etterhvert i sesongene så begynner fokuset på det å ta for mye plass. «Universet er i ferd med å kollapse, men hvordan går det med forholdet deres?» Det er woke piss. 

Høres ut som en sidehistorie med karakterdrevet historiefortelling, et valg manusforfatterne har tatt. Smak og behag?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er ikke rettet mot noen spesielle her i tråden, men kanskje de (ofte konservative) som synes det blir litt for mye 'wokeness' i spillene og filmene sine, burde slutte å si til barna sine at kultur, film, teater og kunstneriske utdanninger er verdiløse? Det er jo tross alt de som utdanner seg der som lager mesteparten av det vi konsumerer som kultur og media senere. Hollywood fylles ikke akkurat opp av konservative kids som har tatt en liberal arts utdanning. Hvis man ville ha litt mindre 'wokeness' i film og spill, burde kanskje de folka starta å heie på de utdanningene litt mer blant meningsfellene sine, enn hva de gjør i dag.

Man får jo det man sår.

Endret av shockorshot
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
LarZen skrev (5 timer siden):

Vi ser nå at GTA har fått fjernet noen sener pga transseksuelle ble gjort narr av. Det er woke piss. Transer kan bli gjort narr av og krenka som alle andre.

 

Det blir litt sånn som "gi gamle folk sitteplass på bussen"-argumentet. Du er ikke påbudt å tilby dem sitteplassen, men det blir sett på som vanlig høflighet og folkeskikk å gjøre det likevel. Og så henviser jeg til George Carlin-klippet om "punching down" jeg posta tidligere.

For ikke lenge siden, ville jeg nok innvendt mot disse endringene i GTA V, fordi jeg som mange andre, tok for gitt at verden gikk i en mer tolerant retning. Nå som jeg ser at b.l.a. den konservative delen av USA har starten en heksejakt på transpersoner (og folk flest som ikke tenker som dem, forøvrig), og hvor mye skade det gjør, tenker jeg at det bare er fint at kunstnere gjør det de kan for å unngå å sparke nedover, samt fokusere mer på å løfte opp minoriteter.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (2 timer siden):

Kan noen vise meg kritikken om mangel på representasjon i Frozen 1 og beskrive omfanget av kritikken i millioner mennesker..?

...de håper vel heller på bedre billettsalg hos de som går på kino i størst grad:
https://www.statista.com/statistics/538268/frequency-going-to-the-movies-ethnicity-usa/

Kanskje det er som du sier at de som går på kino i størst grad i statene basert på 2000 mennesker som har stemt i en internetpoll ikke kan like eller forholde deg til en karakter med mindre karakteren er av samme hudfarge som dem selv. Så Disney endret på dette for å øke billettsalget sitt og da fikk de blant annet Løytnant Mattias og en drøss av bakgrunnskrakterer. ..Det er jo en mulighet det også.

Rart ikke Disney har gjort dette med Mulan og andre filmer som Moana og byen Wakanda (Black Panter) for å tjene mer penger på disse filmene også om dette er logikken? 2020 versjonen av Mulan burde vel hatt en god del karakterer i det asiatiske militæret sitt med kaukasisk og afrikansk utseende så salget ville steget hos den kaukasiske og afro-amerikanske delen av befolkningen sin? Men neida, det skjer jo ikke - jeg vet det, du vet det, alle vet det. Det er "woke" PK agendaen, det er ikke billettsalg eller andre bortforklaringer som du prøver deg på. Da ville det samme vært tilfelle i andre filmer som utarter seg i Afrika og Asia også.
Hadde de vært konsekvente så ville det i alle fall vært litt trolig at faktisk penger og inntekter ved at mennesker kjenner seg igjen i bakgrunnsrollene kunne vært grunnen, men det stemmer jo ikke? Da dette ikke gjelder filmer som er basert på andre steder enn de kaukasiske.

Og dette er nyere filmer etter at etnisk variasjon var blitt et tema i Disney og Hollywood. Nye Mulan, Black Panter og Moana kunne hatt like mange av alle hudfarger. Men nei, Frozen som er basert på Norge i en tid der det bortimot ikke fantes variasjon i landet, der endrer de helt på befolkningen fra film en til film to etter at denne PK woke agendaen hadde blitt en del av bransjen.

Jeg kan gjenta meg selv fra forrige innlegg: Dette er så klart en Disney tegnefilm alla fiksjon så eksempelet er på kanten, disse filmene er laget for barn og skal vise at barn kan bli hva de vil når de blir voksne og at alle uavhengig av hudfarge er inkludert i fortellingen. Det er fair nok.

Men om du skal prøve å vri dette over på noe annet eller prøve å virke totalt ignorant om at det i det hele tatt eksisterer så kom med noe som er litt konsekvent i alle fall. Kinobillett salg i USA fordi minoritetene i landet går mer på kino og trenger flere med egen hudfarge i bakgrunnen for å gidde se en film blir for dumt.


r/Frozen - Anybody else notice how much Arendelle shifted in diversity from Frozen to Frozen II? 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
knutinh skrev (11 timer siden):

et system som straffer deg for å være venn av meg eller samarbeide med meg.

Vel det skal jo ikke skje, så dårlig arbeidslov, jeg mener det er jo ekstreme tilfeller, og selvsagt jobber der man ikke kan være åpent nazist f.eks, selv om det i utgangspunktet ikke skal påvirke jobben, så lenge det politiske standpunkt ikke påvirker jobben bør man stort sett være trygg, men dette er ganske vanlig i land med ikkeeksisterende arbeidslover så der kan man sparke folk for å ikke være "woke" nok, men det er jo fremdeles et arbeidslov problem som tillater at den slags skjer. Så lenge arbeiderne ikke har beskyttelse så kan ledere gjøre som de vil, og det er det mange eksempler på fra over dammen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Har egentlig aldri forstått meg helt på hele "woke" konseptet. Det er vel bare en annen måte å merke folk som du er uenig i. Jeg vil tro høyresiden bruker dette som det de mener venstresiden gjør ved å kalle folk for "rasister", "fascister" osv, merkeknagg med andre ord. Teit synes jeg faktisk. 

Er det virkelig et problem at folk er uenig med deg? Det er vel problematikken jeg ser for meg her. 

Hvis jeg påpeker at noe er rasistisk, er jeg da "woke" eller har jeg misforstått?

Det som er verre enn dette "woke" greia er jo at republikanere driver å fjerner bøker og lignende fra bibliotek i sørstatene fordi de har emne de ikke er enig i, som f.eks at det handler om seksualitet (homofili osv). 

Hele woke opplegget er etter det jeg forstår noe som har kommet ut av den amerikanske høyrevridde bevegelsen men jeg finner altså hele opplegget veldig teit. 

Lenke til kommentar
Omnia vincit amor skrev (5 minutter siden):

Har egentlig aldri forstått meg helt på hele "woke" konseptet. Det er vel bare en annen måte å merke folk som du er uenig i. Jeg vil tro høyresiden bruker dette som det de mener venstresiden gjør ved å kalle folk for "rasister", "fascister" osv, merkeknagg med andre ord. Teit synes jeg faktisk. 

 

Woke opprinnelig var ikke negativt ment men betydde og betyr egentlig enda, å varsle om urett og i samfunnet, og spesielt om rasisme. De færreste mener det generelt er dårlig å være woke. Problemet er at enkelte har dratt det for langt å ser rasisme overalt, og skal påpeke og rette på denne "rasismen". Det være seg å inkludere svarte skuespillere i filmer og andre ting der de ikke passer inn, eller kvinner skal vises som sterkere enn menn (dette gjelder i media, og tar det opp siden jeg ser det er mye prat om det i tråden). Det er selvfølgelig et spekter akkurat som i "alt-right" og "ytre-høyre" og noen klager har enkelte gode poeng. Det som er problemet er når man syter for den minste ting, og vil forby det ene og det andre bare for å få det slik man selv vil ha det. Ofte føler jeg at slike personer egentlig driter i minoriteter og kvinnerettigheter, men vil bare styrke sitt eget ego med å støtte "den rette sak". 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Omnia vincit amor skrev (33 minutter siden):

Det som er verre enn dette "woke" greia er jo at republikanere driver å fjerner bøker og lignende fra bibliotek i sørstatene fordi de har emne de ikke er enig i, som f.eks at det handler om seksualitet (homofili osv). 

"Woke" gjør det samme, Hukleberry Finn har blit fjernet fra visse biblotek fordi den inneholder ordet "nigger", sammen med en rekke andre bøker. Så hvis det er målestokken for ille, fjerne bøker så er begge like skyldige.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (13 timer siden):

Vel det skal jo ikke skje, så dårlig arbeidslov, jeg mener det er jo ekstreme tilfeller, og selvsagt jobber der man ikke kan være åpent nazist f.eks, selv om det i utgangspunktet ikke skal påvirke jobben, så lenge det politiske standpunkt ikke påvirker jobben bør man stort sett være trygg,

Jeg hadde forelesninger med en kjent rabulist og kommunist med medlemsskap i AKP-ML og Rødt. Vi visste at han var glødende engasjert som samfunns-debattant med «sære» meninger. Han var også en engasjert og god foreleser i reguleringsteknikk. Tanken slo meg aldri at våre 20-årige sinn måtte forskånes for påvirkning fra ham, eller at jeg skulle gjøre opptak i salen for å prøve å ta ifra ham jobb eller ansvar når han sa noe dumt eller ufølsomt (som alle mennesker jeg noensinne har møtt har gjort til tider). Jeg lurer på om den oppvoksende generasjon er litt sartere enn oss.

Sitat

men dette er ganske vanlig i land med ikkeeksisterende arbeidslover så der kan man sparke folk for å ikke være "woke" nok, men det er jo fremdeles et arbeidslov problem som tillater at den slags skjer. Så lenge arbeiderne ikke har beskyttelse så kan ledere gjøre som de vil, og det er det mange eksempler på fra over dammen. 

Jeg tror at det er for snevert å fokuserer på det å beholde jobben. Det er et viktig moment, men ikke det eneste. Man kunne undertrykke kommunister og etniske minoriteter på mange måter uten å sparke dem. Både stat og individer har gjort slikt. Kina får borgerene sine til å begå selv-sensur; frykten for konsekvenser gjør at folk på eget initiativ unngår temaer som kanskje kan gi dem en skrape.

Veldig mange Nordmenn er ikke omfattet av vernet til en fast ansatt. Spør en post-doc eller en midlertidig ansatt hos NRK hvor trygt de sitter. Mange av de skarpe hodene har jobber som krever samarbeid og godvilje fra ledelse, kolleger og eksterne. De fleste av oss bytter jobb i løpet av karrieren.

Det finnes alltids rabulister og kontrære som elsker en god fight og som blir ekstra motivert når det stormer rundt henne, når internett-mobben organiserer hevn-tokt, og når hun står alene. Ingenting tyder på at dette gjelder de fleste. Ei heller at vi ved å selektere for de «krigerske» får tilgang til de klokeste innspillene.

 

Det er tankevekkende at debatten om andelen utenlanske forskere reises av Cecilie Hellestveit. En helt legal diskusjon om fordeler og ulemper. En rektor ved en Norsk universitet anbefaler at Norske medier sensurerer henne. En professor kalte henne rasist i offentlighet. En annen som hadde invitert henne til å forelese sa «Dessverre ble flere internasjonale forskere svært bekymret av narrativet ditt i mediene (...) Jeg tror det er best at du venter litt før du foreleser ved fakultetet igjen.»

Dette er hva de sier offentlig, hva de samme (makt-)personene sier og gjør bak lukkede dører vet vi ikke.

Debatten skled over i «woke stamtavle». Cecilie må gå igjennom en urimelig bakgrunnssjekk hvor doktorgraden i juss, ekspertisen i folkerett, detaljer i formuleringene, historikken med selv å forske i utlandet blir saumfart. Logikken er tydelig : hvis vi ikke liker det du sier så vil alt ved deg bli brukt mot deg: en minst mulig krets skal være ren nok til å drive med wrong think, helst null.

Heller enn et samfunn med meninger og innspill fra alle kanter som blir grundig plukket fra hverandre så argumenterer tankepolitiet for et snevert samfunn hvor de selv får utdele personlige konsekvenser til frafalne. Helt uten å se faren for at en Trump-figur bruker deres egne spilleregler mot dem og snur bildet oppned.

Mostanderen er ikke «høyre» eller «venstre». Motstanderen er de totalitære. De som ikke tenker på andre som «mennesker», men «gruppe A» og «gruppe B». De som bruker «empati» som et retorisk våpen men har liten evne til det personlig. De som gjerne ser alt brenne bare de får sin masterplan satt ut i livet.

-k

https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/nWBO3d/den-nye-vekkelsen

Endret av knutinh
  • Liker 4
Lenke til kommentar
10 hours ago, DjSlayer said:

"Woke" gjør det samme, Hukleberry Finn har blit fjernet fra visse biblotek fordi den inneholder ordet "nigger", sammen med en rekke andre bøker. Så hvis det er målestokken for ille, fjerne bøker så er begge like skyldige.

Spot-on. Det er mange som tar utgangspunkt i enten så er man mot woke og for alt-right, eller så er man for woke og mot alt-right. Jeg tror flertallet er mot begge; ekstremisme er ikke bra. Spesielt i et norsk perspektiv, både woke og alt-right er amerikanske konstruksjoner som passer dårlig inn her. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Kalle Klo skrev (1 time siden):

Spot-on. Det er mange som tar utgangspunkt i enten så er man mot woke og for alt-right, eller så er man for woke og mot alt-right. Jeg tror flertallet er mot begge; ekstremisme er ikke bra. Spesielt i et norsk perspektiv, både woke og alt-right er amerikanske konstruksjoner som passer dårlig inn her. 

Det er ikke det "samme" å endre et ord i en utgave av en bok det står "nigger" i, og å fjerne bøker som omhandler homofili. Helt sykt å sidestille de to.

Førstnevnte skjedde forøvrig i 2016, da lærerforeningen lenge hadde et ønske om å endre ordet. Sistnevnte skjer nå, i delstater republikanere styrer.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
Lenke til kommentar
knutinh skrev (4 timer siden):

Jeg lurer på om den oppvoksende generasjon er litt sartere enn oss.

Dagens ungdom er neppe mer lettkrenka enn tidligere generasjoner, men jeg ser den påstanden støtt og stadig, faktisk så er muligens tidligere generasjoner mer lettkrenka for fy å faen å krenka de blir så fort det blir reagert på at noen oppfører seg som rasshøl, og bli krenka av at noen er krenka er ikke mye å skryte av. Du kan si og mene hva du vil, men en må forvente motreaksjoner åpenbart, det er fremdeles ekstremt mye som skal til før en får sparken i Norge på grunn av ens personlige meninger, når de personlige meningene blir et problem på jobb så er det en annen sak, en går f.eks ikke på jobben uansett hva det er i full SS uniform, da må man forvente reaksjoner, men dette er ikke USA. Problemet deres er fremdeles at de ikke har en fungerende arbeidslov, det er den som tillater at noe som blir sagt på trynebokji eller twatter er en gyldig oppsigelsesgrunn, å late som noe annet er meningsløst.     

  • Liker 5
Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (45 minutter siden):

…Problemet deres er fremdeles at de ikke har en fungerende arbeidslov, det er den som tillater at noe som blir sagt på trynebokji eller twatter er en gyldig oppsigelsesgrunn, å late som noe annet er meningsløst.     

Så du kommentaren min om ansettelsesforhold i f.eks Norsk akademia, kulturlivet og forsåvidt offentlig sektor generelt?

Du legger opp til en språkføring hvor jeg «later som noe» når du ikke en gang adresserer argumentene du har fått. 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Det er vel også ikke slik at man vil radere ordet "nigger" fra å noensinne ha eksistert i Mark Twains bøker, men opplever at det kan være problematisk å bruke i en skole-setting.
Hvorvidt det er riktig eller feil å endre boken til fordel for pedagogikk, er nok en annen diskusjon, samt også hvorvidt Twain utfordret samtidens rasisme, eller falt for den (svaret ser ut til å være begge deler).
Jeg har en tendens til å tro at åpenhet om tingenes tilstand er veien å gå, men jeg er ikke så arrogant at jeg dermed tror det alltid er riktig -eller er riktig overhodet, og valgte selv å sensurere Pippis pappas fulle yrkestittel da jeg formidlet fortellingene for 5-6 åringer, selv om gårsdagens syn på såkalt rase er en viktig fasett ved fortidens historie, og dagens fundament, tror jeg det er hensiktsløst å introdusere det for enhver pris til barn.
For voksne tror jeg vi har masse å lære av å utforske disse bøkene i all sin samtid, fortid og fremtid, men avhengig av klassetrinn og hensikt, kan jeg forstå at noe utelates i en skole-setting.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
18 hours ago, Omnia vincit amor said:

Har egentlig aldri forstått meg helt på hele "woke" konseptet. Det er vel bare en annen måte å merke folk som du er uenig i. Jeg vil tro høyresiden bruker dette som det de mener venstresiden gjør ved å kalle folk for "rasister", "fascister" osv, merkeknagg med andre ord. Teit synes jeg faktisk. 

Er det virkelig et problem at folk er uenig med deg? Det er vel problematikken jeg ser for meg her. 

Hvis jeg påpeker at noe er rasistisk, er jeg da "woke" eller har jeg misforstått?

Det som er verre enn dette "woke" greia er jo at republikanere driver å fjerner bøker og lignende fra bibliotek i sørstatene fordi de har emne de ikke er enig i, som f.eks at det handler om seksualitet (homofili osv). 

Hele woke opplegget er etter det jeg forstår noe som har kommet ut av den amerikanske høyrevridde bevegelsen men jeg finner altså hele opplegget veldig teit. 

 

Quote

Hvis jeg påpeker at noe er rasistisk, er jeg da "woke" eller har jeg misforstått?

Ja, du har misforstått..

 

Men til det andre, har du link eller dok. på at bøker om homofili tas vekk fra biblioteker i noen stater i USA? Jeg vet at det har vært en del diskusjoner rundt hva som skal brukes av bøker i forbindelse med undervisning/skole og skolebiblioteker men ikke at bøker tas vekk fra biblioteker generelt.

Nå er USA litt forskjellig fra oss og skoler styres av en blanding av politikere og vanlige folk som stemmes frem av foreldre/ community? Sikkert også forskjellig fra stat til stat i USA men foreldre har generelt mer makt over skolen og undervisningen der borte enn her i Norge.

Lenke til kommentar
scuderia skrev (1 minutt siden):

Men til det andre, har du link eller dok. på at bøker om homofili tas vekk fra biblioteker i noen stater i USA? Jeg vet at det har vært en del diskusjoner rundt hva som skal brukes av bøker i forbindelse med undervisning/skole og skolebiblioteker men ikke at bøker tas vekk fra biblioteker generelt.

Gjelder skolebiblioteker først og fremst tror jeg. Men disse kan ofte brukes av alle.

Så har man Dont Say Gay-bill i Florida og en aggressiv retorikk mot det noen republikanere kaller pornografi og homopropaganda. Stort sett er det MAGA-republikanerne eller de mest kristenkonservative. Vanlige konservative har ikke sett på dette som et stort "problem" før.

De har vel kanskje sett at denne typen kulturkrig engasjerer og gir stemmer. Her er noen artikler:

Conservatives are removing "pornographic" books from schools. Many feature LGBTQ+ characters.
https://eu.usatoday.com/story/news/education/2022/04/16/critics-banning-lgbtq-book-schools-obscenity/7303774001/

Sitat

In the last nine months, 1,145 unique books have been banned in 86 school districts across 26 states, a wave ‘unparalleled in its intensity and frequency’


US Public School Libraries Pressured to Remove Certain Books
https://www.voanews.com/a/us-public-school-libraries-pressured-to-remove-certain-books/6508506.html

Sitat

Public school districts in multiple U.S. states are grappling with — and, in some cases, acquiescing to — demands by small but vocal groups of parents to rid school libraries of certain books about sexual minorities and racism in America. The desire of some parents to shield students from what they regard as immoral, sexually explicit or racially contentious content is drawing a sharp reaction from defenders of the free flow of ideas and information.


Banned: Books on race and sexuality are disappearing from Texas schools in record numbers
https://www.nbcnews.com/news/us-news/texas-books-race-sexuality-schools-rcna13886

Sitat

Facing pressure from parents and threats of criminal charges, some districts have ignored policies meant to prevent censorship. Librarians and students are pushing back.

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...