Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Pop skrev (11 timer siden):

Under trumpis forrige periode som president hadde han en ganske proteksjonistisk handelspolitikk og var negativ til internasjonale avtaler og organisasjoner som han mente ikke tjente USAs interesser tilstrekkelig. Han trakk USA ut av avtaler som Trans-Pacific Partnership (TPP) og Parisavtalen om klimaendringer, og han forsøkte å reforhandle handelsavtaler som North American Free Trade Agreement (NAFTA).

Hvis han vinner valget igjen i år, kan det være at han fortsetter å prioritere en slik politikk og konsentrerer seg om USAs indre økonomi og nasjonale interesser (han klarer neppe to store områder på en gang når han ikke engang klarer å si en hel setning), med mindre fokus på internasjonale spørsmål og allianser (byebye NATO?). Dette kan innebære mindre involvering i utenrikspolitiske spørsmål og muligens redusert deltakelse i internasjonale konflikter/kriger eller diplomatiske initiativer, som vil si at putler får viljen sin med veskehunden trump. Ukraina ligger i så fall dårlig an om ikke europeiske land finner ut at de må levere tyngre våpen uten at USA har gått foran.

Men var det ikke rekordmange industriarbeidsplasser som forsvant ut av USA under Trump da? Og som Biden har brakt tilbake.

Trump er en svindler som ikke har noen egentlig ideologi. Ut over selvforherligelse, naturligvis.

Han holder seg slett ikke unna utenrikspolitikk, og valgte både å flytte den amerikanske ambassaden i Israel, og bombe en iransk general, for eksempel. Denne iranske generalen var en av de som hadde markert seg som bekjemper av ISIS... Trump har også snakket om å invadere Mexico. Så det blir neppe mindre involvering utenriks. Bare det at det blir mer destruktivt.

 

  

Dragavon skrev (2 timer siden):

"I et intervju med ukrainske Radio Liberty sier generalmajor Patrick Ryder, talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet, at flyene bare skal brukes på ukrainsk territorium."

Forbanna idioter og ren idioti. De må slutte å legge kunstige bånd på Ukraina. La Ukraina kjempe på sin måte. Det er akkurat som de ikke vil at Ukraina skal vinne.

Endret av Markiii
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Mannen med ljåen skrev (4 minutter siden):

..."flyene bare skal brukes på ukrainsk territorium."

Er Krym og Donetsk definert som russisk eller ukrainsk territorium i denne konteksten?

Er dette et stort tap, når Ukraina har droner som kan ødelegge oljeraffinerier langt inne i Zland?

Alt som tilhører Ukriana defineres som Ukriana, selv om Russland hevder noe annet.

Ukraina kan nå mål i Russland, men vestlige våpen er betraktelig mer potente. Det sagt, all den tid Ukrainas enklere våpen klarer å påføre strategiske mål skade så gjør det forsåvidt jobben. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er uansett uaktuelt å fly F-16 inn i Russland med mindre det russiske luftforsvaret skulle kollapse helt. Russerne har fremdeles veldig mye luftforsvar tilgjengelig.

Men jeg liker ikke alle disse betingelsene for å gi utstyr, det kan oppleves som umyndiggjørende av ukrainerne og vi bør ikke la russerne bestemme hvordan krigen skal utkjempes.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Er vi sikker på at alle disse begrensningene som giver/selger setter på våpnene som Ukraina får, er reelle? Har vi hørt noe om hva konsekvensene kan være?
Det er vel greit å bare høre trussel om atomkrig 1 gang om dagen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

General Staff of the Armed Forces of Ukraine:

Quote

On March 20, there were 67x tactical engagements.

The enemy launched a total of 2x missile and 54x air strikes, 41x MLRS attacks on positions of Ukrainian troops and various settlements. Unfortunately, the russian terrorist attacks have killed and wounded civilians. Residential apartment blocks and private houses got destroyed and damaged.

On March 20, the Ukrainian Air Force launched air strikes on 10x concentrations of troops, weapons and military equipment of the occupiers.

The Ukrainian Missile Forces hit 1x ammunition depot of the russian invaders.

russerne fortsetter å gå etter sivile mål i Ukraina og daglig dør sivile i Ukraina som følge av russlands krig og gjentakende krigsforbrytelser. Heller enn å faktisk gi så det svir er mange vestlige land fortsatt mest opptatt av å love donasjoner frem i tid fremfor å faktisk gi støtte umiddelbart. Eller sette opp kunstige begrensninger på Ukrainas bruk av donerte våpen eller våpensystemer. 

Og hvor blir det egentlig av F-16? Er det ikke snart på tide at vi får et par operative skvadroner i Ukraina?

Hvorfor blir det ikke donert mer luftvern? Og hva med de nye laser-luftvern systemene? Hvorfor er det ingen av dem i Ukraina? Er det virkelig ingen europeiske politikere som klarer å sette nok press på Olaf Scholz slik at tyskerne donerer Taurus missiler? Mens vi venter på dem så kunne faktisk UK skjerpet seg kraftig og donert Long Range Storm Shadow. 

Endret av bojangles
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (1 time siden):

Men jeg liker ikke alle disse betingelsene for å gi utstyr, det kan oppleves som umyndiggjørende av ukrainerne og vi bør ikke la russerne bestemme hvordan krigen skal utkjempes.

Det er mye militær verdi i hemmelighold av spesifikasjoner, materialer, produksjonsteknikker og annet. Derfor er det særdeles uheldig om et F-16 skulle ramle ned på Russisk territorie i relativt fin stand, som så vil bli fraktet til en lab, undersøkt og analysert i alle bauger og kanter. Sev om F-16 er en aldrende konstruksjon så er det likevel mye nye oppgraderinger og teknologi vi ikke ønsker å dele med russerne. Det er også grunnen til at ennå nyere og mer avanserte fly ikke er særlig aktuelt å donere.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 time siden):

Kanskje vi skulle donere F-35 mens vi venter på F-16?

Det hadde naturligvis gitt dem en enorm fordel i luften, men også mangedoblet de operasjonelle utfordringene som er store nok med F-16. Desuten er ingen interessert i muligheten for at et fly krasjer og havner i hendene på Russland, Kina eller noen andre før vi tvinges til å bruke dem.

Man kan også peke på tilgjengelighet, men vesten har i praksis nok fly, og USA produserer ca 160 F-35 per år om jeg ikke husker helt feil, dette er nok til å dekke Ukrainas behov og forsyne egne og allierte styrker med mindre forsinkelser. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Manglende piloter, teknikere, vedlikeholdere for F16 er største utfordring.
En time flyging med F16 krever opp til 16 timers vedlikehold, med 8-12 personer som kjenner flyet inn og ut.

For å få trent pilotene så må de nok bruke en god del tid på simulator.
Språk utfordringer er det også.

Skulle jeg gjette meg når F16 er klar til combat, (ikke fly) men combat, etter sommer, kanskje 2025.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Quote

USAs sikkerhetsrådgiver i Kyiv – lover fortsatt støtte til Ukraina

 

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan er i Kyiv onsdag. Han lover at den amerikanske støtten til Ukraina vil fortsette.

En stor amerikansk hjelpepakke til Ukraina har kjørt seg helt fast i Kongressen. Sullivan har tro på at denne til slutt vil bli vedtatt.

– Fra vårt perspektiv har vi stor tro på at vi skal få dette gjort. Vi skal få denne hjelpen til Ukraina, sier Sullivan til pressen i Kyiv.

 

Mindre snakk og mer handling - nå er det mange politikere som prater og prater om hva de skal donere men få som faktisk evner å levere. Tror ikke så mange bryr seg om hva som kanskje kommer av hjelp frem i tid - all den tid det går tapt liv i Ukraina hver eneste dag fordi Ukraina ikke har nok våpen og ammo til å forsvare sitt land, folk, kultur og demokrati. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (2 timer siden):

Dette høres lovende ut.

Ukraina har startet produksjonen av et missil med 640km rekkevidde, og andre som skal ligne på HIMARS. De sliter med produksjon av diverse artilleri granater grunnet mangel på både penger og krutt

https://ukranews.com/en/news/993309-ukraine-begins-producing-missiles-with-range-of-more-than-640-km-the-washington-post

 

Dette er sannsynlige kjente prosjekter, men ukrainerne har oppdaget i likhet med vestlige at det er store problemer med drivladning (krutt) fordi praktisk talt hele verden har underdimensjonell produksjon av våpenkrutt uansett eksplosivblanding - selv russerne og nordkoreanerne sliter sterkt - og tilgang på rakettbrensel har også blitt problematisk; spesielt fordi kjemikalier må produseres i selve Ukraina eller skipes inn fra Polen.

1) Dnipro-prosjektet er sannsynlig "NASAMS-svaret", lite er kjent, men er basert på teknologien bak Vilkha presisartillerirakettsystemet og kan ha en rekkevidde på 28 km og 50 km, selv om det ryktes om 150 km. 

2) Koshan-prosjektet er rett og slett bakkebaserte kryssermissilvåpen, sannsynlig basert på Kh-55 som kan kopieres med stor hell (som Iran har vist) som kan når mer enn 1,000 km, det største problemet var hvordan å lansere disse missilene, men iranerne kan ha vist vegen. 

3) Hrim-2/"Torden-2" er kortavstands ballistiske missiler som kom i tjeneste i 2023, men har vært sjeldent benyttet med lav suksessgrad, og hadde vist seg mer kostbart enn ønskelig. 

4) Vilkha presisartillerirakettsystemet er svært lik HIMARS, basert på eksisterende BM-30 raketter som oppgraderes med et nytt stridshode og har maks. rekkevidde på 70 km og 130 km (Vilkha-M), men færre enn 100 raketter var bygd og det hadde oppstått komplikasjoner som sløvet ned produksjonen i hele to år. 

5) Neptune, et sjømålsmissil basert på et kryssermissil, benyttes nå og da fram til nå, disse produseres bare i små bransjer om gang - for sjømål rundt 200 km i rekkevidde, for landmål rundt 360 km. Det hadde vist seg at disse er lett å oppdage og skyte ned, og var derfor bare avfyrt få ganger. 

Det mystiske missilvåpenet var under utvikling tidligst i 2019, og kan være snakk om Koshan-prosjektet med ukrainskproduserte Kh-55 kryssermissiler eller et ukjent prosjekt basert på Hrim-2, kanskje med flytende rakettbrensel som Scud. Det skal når 700 km, men også 1,496 km. Det er mulig at dette våpenet utvikles i Kharkiv hvor det finnes fabrikker som en gang produserte "Satan" ICBM i sovjettiden. 

Fra Belgorod er det interessant å se at russerne nå bruker opp dusinvis på dusinvis av SAM missiler, stort sett Pantsir-missiler, hver dag i møte med artilleriraketter av alle typer inkludert BM-30 og dronefly i alle størrelse - så meget, at man kan se at ukrainerne har sprengt ut en korridor rett gjennom Belgorod for å sende inn større dronefly som har blitt en seriøs trussel mot russerne. Dermed ser vi ganske mange nedskytninger av praktisk talt enhver som beveget seg, det finnes mer enn nok 40 km+ katyusha raketter som kan produseres i Ukraina, og massevis av dronefly - minst 50 til 80 eller opptil 100 per dag er ikke lenge utenkelig. Russerne bruker nemlig salvetaktikk slik at et enslig mål kan lokke til seg minst et dusin missiler på en gang... 

Hvis Koshan-kryssermissiler tars i bruk, er det egentlig ubegripelig at ukrainerne ikke hadde dette våpenet for ganske lenge siden fordi hele den russiske kryssermissilproduksjonen var basert på ukrainske komponenter som navigasjon, motor og vinge. Praktisk talt alle iranskbygde kryssermissiler er basert på Kh-55; 12 stykker var kjøpt i 1990-årene og deretter gjenstand for kopiering og improvisering innenfor Soumar-prosjektet. Det som er interessant, er at alle fra Iran har kortere rekkevidde enn Kh-55, fordi disse måtte lanseres fra bakken. Mindre varianter var utviklet, disse kalles "Quds" med rekkevidde på 700 km (-1), 1,350 km (-2) og 2,100 km (-3). 

Hva ukrainerne trenger mest av alt er å kunne etterape den iranske produksjonen og da trenger de Koshan-kryssermissiler som trolig er i to varianter gitt de oppgitte rekkeviddene; 640 km og 1,496 km. De kan produsere flere tusen mikrojetmotor, alt de trenger er rakettbooster, navigasjonsutstyr og vingekonstruksjon, da selve skroget vil bare være et hult rør. De må kunne ha 100 kryssermissiler per mnd. 

Vilkha-prosjektet må i serieproduksjon ettersom mye tyder på at selv om nok ammunisjon for HIMARS vil komme, vil det være for lite i det lange løpet pga. republikanernes sabotasje. 

Men uansett har ukrainerne - og Vesten - meget store problemer. Markedet har sviktet. Staten må komme på banen, og da vist det seg at det er altfor mye byråkrati, politisk innblanding og manglende kontroll på privatkrefter sammen med manglende politisk vilje. Det hadde også vist seg med F-16 saken at man har et meget stort problem med å trene selv erfarne piloter for overgang til nye flytyper, skaffe fram erstatningsfly og overdrevne håndteringsprosedyrer som har blitt ti ganger større i dag enn for førti år siden.

NATO er kommet i en situasjon hvor man kan først erstatte sine piloter og flyene lenge etter krigen er over. Det er skandaløse tilstander som gjør meget mange vestlige militære bekymret, for de ser at det er voksende tegn på at de har mistet kapasiteten for å føre en større konvensjonell krig - som de hadde i 1990-årene. Dette har oppmuntret ekstremistene i Putins miljø til å tro at de kan vinne ikke bare i Ukraina, men også mot NATO. Etter "valget" så man at hele ikke-Vesten hadde demonstrativt vist fingeren mot Vesten ved å akseptere Putins argumenter og forkaste faktumet om at verdensordningen destabiliseres. Dette gjør at Vestens fiender er ved å bli farlig optimistisk på at de kan vinne mot Vesten som i øyne på mange er blitt meget farlig svekket. 

"Vidundervåpen" vinner ikke en krig. Det blir mer og mer åpenbart at de vestlige politikere er på en kollektiv villfarelse uten sidestykke, som gjør at mange - både i Vesten, Ukraina og ikke-Vesten - har blitt meget seriøst nervøst. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Dette har lite eller ingenting med Ukraina å gjøre, men dette kan illustrere Vestens største problemet; den ufattelige hybrisen i den vestlige politikergarden som har gang på gang tabbet seg ut i hele tretti år siden august 1991 - en tendens der man valgt å leve i en alternativ virkelighet der man konstruere fram ett kunstig verdensperspektiv fra et amerikansk-vesteuropeisk sentralistisk standpunkt, man behandle verden utenfra egne preferanser, ønsketenkning og en overdrevne egodrevet selvbetraktning. I 1991-1994 hadde britene og franskmennene feilbehandlet hele saken omkring oppløsningen av Jugoslavia så katastrofalt, at mange den gang hadde vansker med å fatte dette, og dessverre har tankegodset fra den gang - basert på virkelighetsfjerne idealisme, manglende erkjenningsevne og blott mangel på realisme, overlevd for de neste tiårene.

Våre politikere foretrekker å leve i egne bobler frakoblet resten av verden og dermed endt opp med å miste grassekontakten ikke bare med velgerne, men også resten av verden, slik at de blir mer og mer dårligere forberedt på krisehåndtering, konsekvensvurdering og handlingsevne. Dette er dessverre observert på alle områder; og det ser ut til å gli inn i et historisk mønster; det har vært sett mange ganger at når makten bli innadvendt og proaktiv uten bakkekontakt, vil det oppstå alvorlige destabiliserende tendenser som inkompetanse. Det må allikevel sies at dette ofte leder til lederskift med kulturendring til det bedre - eller til større destabilisering og fremvekst av ekstremisme som maktakkumulering.

India er et godt eksempel, likedan Tyrkia. De to landene hadde vært nevneverdig plaget av inkompetente tilstander og stagnasjon, hvor man så den ene politiker etter den andre blir dummere når disse avløses etter tur. Dette fulgt til at "sterke menn" kommer til makten, stemt fram av frustrerte velgerne. Russland hadde en inkompetent ledelse i 1993-1999 pga. Jeltsins personlige brister, Putin var først betraktet som en redningsmann ved at han førte med seg stabilitet som hadde vært sårt tiltrengt. Vi så det samme omkring Erdogan og deretter Modi. Selv Ukraina var utsatt for dette; i 2004-2014 var landet regjerte av inkompetente og upassende skikkelser uansett politisk retning, og i 1991-2004 hadde Ukraina endog det verre enn Russland.

Men i Vesten fikk dette mer enn bare domestiske konsekvenser; "den jugoslaviske krisen" var svært dårlig håndtert helt til amerikanerne fikk nok i 1994 og begynte å stramme til for å stanse den storserbiske fascismen, som munnet ut i Milosevics fall i slutten. Dette var det første av mange utenrikspolitiske tabber som stort sett gikk under teppet pga. manglende interesse; al-Qaida kontroversen, Charles Taylors morderveldet i Vest-Afrika, den sentralafrikanske kollapsen i 1993 som i de neste tjue år ledet til fem millioner døde i Rwanda, Burundi og Kongo - 11. september var startskuddet på en fatale feil; avgjørelsen om å invadere Irak i 2003 på bekostning av krigen mot Terror og Afghanistan. Politikerne som håndtere disse, var preget av manglende virkelighetskontakt og ufattelig maktarroganse. Det begås flere og flere feil. 

Til slutt endt dette i dagens situasjon. Mange politikerne i USA og Europa nekter å innse at de ikke lenge er i toppen, og at disses handlinger og holdninger nå leder til mer direkte og skadelige virkninger enn før, ikke minst fordi det ikke lenge er en buffersone som det hadde vært. Ønsketenkning og selvopptatthet har blitt en fast del av den vestlige politikerens virkelighetsorientering. 

Milorad Dodik som det handler om, har startet en separatistkonflikt med myndighetene i Sarajevo ved å fornekte landets rettsvesenet, åpne nye institusjoner og tatt til ordet for å løsrive Srpska for en "gjenforening" med Serbia. I selve Serbia har Biden en tikkende bombe i form av ambassadør Christopher Hill, som lot til å trasse hans kollegene ved å ignorere Nord-Kosovo konflikten og separatistkonflikten i Bosnia Hercegovina, og deretter underminere vestlige politikk. Hill dessverre er en av meget mange som driver med ønsketenkning og drømmeri. 

Og det er tegn på at mange politikerne som kom med løfter, lovnader og annet er i ferd med å søke tilflukt i en kollektiv villfarelsessituasjon fordi det ser ut at når virkeligheten bli for mye og man konfrontere med egne utilstrekkelighet, vil man deretter "flykte" ved å leve i alternative virkeligheter. Dette er ikke gode nyheter for Vesten. Fra Kina og Korea finnes det mange historiske eksempler på at militære og sivile ledere kunne stenge ut verdenen og leve i lala-land, mens alt kollapse rundt dem. I 1597 under den japansk-koreanske krigen hadde en sjalu og ineffektiv flåtekommandant konspirert seg med andre for å fjerne hans rival, Yi Sun-sin, bare for å bli overmannet av det enorme administrasjonsansvaret slik at han i slutten "gav opp". Katastrofen endt med at hele den koreanske krigsflåten ble utslettet. Yi Sun-sin reddet situasjonen da han med bare 13 skip beseiret 133 japanske skip. 

Som med Won Gyun i 1597, mange i USA og Europa har funnet seg i situasjoner som de deretter ikke kunne takle - og endt opp med å oppkonstruere deres egne virkelighet. Som sett i India og Tyrkia ledet dette til at utenforstående gikk inn og begynte med å ta tøylene, på bekostning av demokratiske prinsipper. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
8 hours ago, Simen1 said:

Det er mye militær verdi i hemmelighold av spesifikasjoner, materialer, produksjonsteknikker og annet. Derfor er det særdeles uheldig om et F-16 skulle ramle ned på Russisk territorie i relativt fin stand, som så vil bli fraktet til en lab, undersøkt og analysert i alle bauger og kanter. Sev om F-16 er en aldrende konstruksjon så er det likevel mye nye oppgraderinger og teknologi vi ikke ønsker å dele med russerne. Det er også grunnen til at ennå nyere og mer avanserte fly ikke er særlig aktuelt å donere.

Som vi har sett før i denne konflikten er russerne desperate etter å få fingrene i vestlig teknologi, vi har sett hvor mye de har ofret får å få tak i skadde vestlige donerte tankser, apc, ifv, etc. Russland vil sannsynligvis ofre svært mye for å kunne få tak i en nedskutt F-16. Selv om F-16 for oss er et relativt gammelt fly, er dette teknologi som ligger flere titalls år foran det russerne selv er i stand til å kunne konstruere og ikke minst produsere.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...