Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Veritæs skrev (52 minutter siden):

Du tror kanskje at jeg holder med Russland? Skjønner at du mest sannsynlig heier på Ukraina laget. Jeg håper laget ditt vinner for din del.
Jeg er her kun av nysgjerrighet og synes krig er dessverre "interessant". Jeg heier på ingen lag, har også null innsats i hele greia. Det påvirker meg omtrent like mye som om Liverpool eller City vinner ligaen, om Team Red Bull eller Ferrari er raskest. 

Det er en temmelig infantil verdensanskuelse. Du vil før eller siden ha en personlig innsats i dette enten du vil eller ikke dersom Russland vinner.

Lenke til kommentar
1 hour ago, xRun said:

Trumps "plan" for å få en svært rask slutt på krigen i Ukraina skal ha lekket via Ungarns statsminister Orban:

Trump will not give a penny to Ukraine - Hungary PM Orban
https://www.bbc.com/news/world-europe-68533351

Høres kjent ut 😜

  

On 22.5.2023 at 5:05 PM, Abigor said:

Klart trump kan stoppe krigen på 24 timer. Enkleste sak i verden det. Kutt støtten til Ukraina og gi det til Russland istedenfor. Som takk for valget i 2016.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ikkje at det har noko å seie, eller er demokratisk i det heile tatt....

Sitat

Putin kan få 82 prosent av stemmene i presidentvalget, ifølge meningsmålinger
President Vladimir Putin kan få så mye som 82 prosent av stemmene i presidentvalget i Russland, ifølge meningsmålere som støttes av Kreml.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/onj0X7/putin-kan-faa-82-prosent-av-stemmene-i-presidentvalget-ifoelge-meningsmaalinger

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Sitat

Stoltenberg trur Nato-landa blir samde om ny generalsekretær

PUBLISERT KLOKKEN17:05 INATO

Etter ti år som generalsekretær for Nato, seier Jens Stoltenberg at han er trygg på at medlemslanda blir samde om kven som skal etterfølge han.

– Det har vore ei ære og eit privilegium å vere generalsekretær i ei skjebnetid for tryggleiken vår. Men alt har si tid. Og eg er trygg på at det beste for Nato, og også for meg, er at ein no samlar seg om ein ny leiar, seier Stoltenberg til NRK.

Han har fått forlenga perioden som generalsekretær fleire gongar, blant anna på grunn av situasjonen i Ukraina.

Å ha eit slikt verv i 10 år er lenge. Ein skal vere takknemleleg for at Stoltenberg har vore villig til å stå i stillinga over så lang tid, og ein kan ikkje forvente at han skal måtte ta enno ein periode.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
1 hour ago, Abigor said:

Høres kjent ut 😜

  

 

Det er ca 3 måneder siden sist gang USA vedtok mer støtte til Ukraina, så hvordan ville Trump egentlig *endre* noe? De gir ikke støtte nå og de ville ikke gi støtte da heller.

Å gi støtte til Russland ville heller ikke stoppe krigen. Det ville nok føre til at USA ble sanksjonert, og det ville øke sannsynligheten for at Europa ville måtte bidra med soldater for å støtte Ukraina. Muligheten for at amerikanske våpen skulle brukes mot soldater fra Europeiske NATO land er så koko at jeg tror ikke selv Trump ville være med på det.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (1 minutt siden):

Muligheten for at amerikanske våpen skulle brukes mot soldater fra Europeiske NATO land er så koko at jeg tror ikke selv Trump ville være med på det.

Allikevel kan dette ikke utelukkes hvis Trump skulle vinne valget og inngå en "Doha-avtale" a la Afghanistan eller endog en Molotov–Ribbentrop-pakt rett over hodet på europeerne - som har vært Putins mål nr. 1 helt siden sommeren 2021 da han startet en rekke tilnærminger mot Biden som klokelig sagt nei, vel vitende at det vil få det amerikanske alliansesystemet til å kollapse. Da er den europeiske NATO nødt til å vende sine våpnene mot amerikanske soldater som kan risikere å komme under kommando av en Putin-alliert. Putin ønsker det, og det klarte ikke republikanerne å innse! 

"If the Americans don't give money and weapons, along with the Europeans, then the war is over. And if the Americans don't give money, the Europeans alone are unable to finance this war. And then the war is over."

Orban bryr seg ikke skadevirkninger det vil ha på den internasjonale rettsordningen og det vestlige hegemoniet - men så er det tegn på at han har territoriale ambisjoner mot Ukraina, Slovakia og Romania. Han bryr ikke seg om Putins målsetninger som i praksis betyr at russiske stridsvogner vil stå mot de ungarske grenseposter og at flere hundretusener kommer til å flykte, sammen med økonomisk kollapstilstand som kan få meget alvorlige ringvirkninger for det ungarske folket, som en dag kan oppleve en russisk innmarsj. 

Om Trump skulle bryte helt med europeerne hvor store deler bestemt mente dette er en eksistenskrise, og deretter yte støtte til Putin i verste fall, kan dette dessuten få meget alvorlige domestiske konsekvenser, da mesteparten av makteliten i USA vil først måpe, deretter eksplodert i pur raseri, noe som kan lede til borgerkrig - spesielt hvis Trump får absolutt immunitet og begynte med å forfølge hans fiender samt arrestere flere millioner mennesker som kan bli kastet inn i konsentrasjonsleirer bare fordi de er immigranter. Da kommer meget mange amerikanerne til å få nok. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
37 minutes ago, torbjornen said:

Å ha eit slikt verv i 10 år er lenge. Ein skal vere takknemleleg for at Stoltenberg har vore villig til å stå i stillinga over så lang tid, og ein kan ikkje forvente at han skal måtte ta enno ein periode.

Har hele tiden hatt en forhåpning om at Stoltenberg skulle bli sittende til Russland er fullstendig nedkjempet, men har respekt for at han ønsker en etterfølger. Er det lov å håpe på at Victoria Nuland kan bli Stoltenberg s etterfølger? Hun har stor kjennskap og et nært forhold til Ukraina, og er vel klar for nye utfordringer om noen uker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Ukrainerne holdt stand på alle fronter med unntak av Ivanviske vest for Bakhmut, det er notert at russerne bare avansert der det finnes massevis av dekning som bebygde topografi, på alt annet har disse blitt strandert og tvunget til å bli værende endog i flere dager uten forsyninger pga. FPV-trusselen, dessuten tok ukrainerne i bruk de små Switchblade-droner på nytt mot dem (de større er trolig forkastet, russisk jamming var for sterk for NATO-standardiserte utstyr). 

En god nyhet er at det nå er observert mer ammunisjonsbruk enn tidlig på ukrainsk side, det sees at kolonner som tidlig hadde trygt avansert over ingenmannslandet, nå desimeres med granater og kontraskytningen er i gang på nytt; en Archer i løpet av liten tid tok ut et par 122mm D-30 (som bruker nordkoreanske ammunisjon som kun er på 122mm) batterier i Nordøstfronten. Og samtidig virker det som at russerne har fått problemer, det ser ut at ammunisjonsforbruket er blitt noe mindre; muligens fordi den månedlige tilgangen "bare" er på 150,000 til 250,000, en stor del må selvsagt reserveres for senere tid. Russerne har nådd produksjonstaket med 1 mill. per år med 300,000 i tillegg - og medregnet alle kalibre er det sagt at det er "tre millioner" hos CNN som er litt for tabloid. Vesten har en årlig produksjon på 2,4 mill. i alle kalibre trolig fra 20mm eller 30mm til 203mm. 

Men dessverre er de russiske Phoeinx-kloner fremdeles veldig dødelig, et MiG-31 eller Su-35S klarte å skyte ned et ukrainsk MiG-29 fly med R-37M missiler som er dels basert på det gamle Phoenix-missilet fra F-14 flyet. Det har vært en lang rekke dårlige nyheter for Ukraina i året 2024, de har til nå mistet 4 M1A1 stridsvogner, 47. brigade som holdt stand vest for Avdijivka er svært kraftig utslitt, hele tre kommandanter måtte skiftes ut. 

F-16 skandalesaken bare fortsetter; det virker som at det ikke er mange nok piloter under utdanning og det er sagt at bare 6 F-16 kan være stridsberedt senest i juli 2024, da er det altfor sent. I høsten var det innsett at NATO har et stort problem med å erstatte piloter og fly i krigstid, og dessverre virker det som at man ikke har gjort meget for å rette på dette. Nedskytningen av MiG-29 flyet i det siste vist at man ikke bare må ha BVR-kapable fly, men også effektiv radarovervåkning som kan tidsnok oppdage MiG-31/Su-35S. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Orban bryr seg ikke skadevirkninger det vil ha på den internasjonale rettsordningen og det vestlige hegemoniet - men så er det tegn på at han har territoriale ambisjoner mot Ukraina, Slovakia og Romania. Han bryr ikke seg om Putins målsetninger som i praksis betyr at russiske stridsvogner vil stå mot de ungarske grenseposter og at flere hundretusener kommer til å flykte, sammen med økonomisk kollapstilstand som kan få meget alvorlige ringvirkninger for det ungarske folket, som en dag kan oppleve en russisk innmarsj. 

Ungarn pleide jo å styre Slovakia og Romania back in the day, under Østerrike-Ungarn, tatt i betraktning hvordan madjarene oppførte seg og behandlet rumenere og slovaker da regner jeg med at begge heller vil ha sin versjon av Russland-Ukraina enn å oppleve det igjen…

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Noe er veldig galt her. Først ødeleggelsen av HIMARS. Deretter ødeleggelsen av en uidentifisert kolonne. Og sist visuell verifisering av et angrep på et NASAMS-batteri. Dessuten var et MiG-29 fly sendt så nær fronten, at det bli skutt ned - trolig var det sett på et eldre opptak med luftmålsmissiler på seg, og det var på den samme fronten som de andre episodene. 

Dette opptaket viser egentlige uidentifiserte kjøretøyer i en kolonne rundt 35 km fra fronten - slik at det var på vrakrestene det var oppdaget at det var MAN KAT1-kjøretøyer som hadde eksplodert. Etter karakterene på eksplosjonene å dømme er dette rakettbrensel; slik at det finnes bare to logiske forklaringer på dette; om det var ammunisjon for HIMARS - eller M901 rakettrampekjøretøyer for Patriot. Opptaket var offentliggjort ved 9. mars, og sannsynlig var opptil et par dager eldre. Da hadde det meget brått kommet et opphør i de ukrainske meldinger om nedskytninger av russiske fly siden 3/4. mars 2024. Logisk sett må det da betyr at ukrainerne har stoppet all bruk av Patriot - eller rett og slett mistet våpnene for nye angrep. 

Ukrainske luftvernsoperatører har ikke vært i stand til å varsle sine kolleger om kommende dronefly som hadde kunne operere helt forstyrrelsesfritt, samtidig som det er sett at det er usedvanlig liten tidsforbruk mellom oppdagelsen og angrepet med Iskander-missiler som så ut til å ha blitt avfyrt på "kloss" hold; og det var ikke den ballistiske varianten - den er for upresist med et CEP på rundt 30-60 m - men kryssermissilvarianten, "Iskander-M". Angrepene tyder på mindre sprengkraft og stor hastighet, da må det mene at ett nytt våpen var tatt i bruk. Jeg tror det er "Novator 9M729", som er dårlig kjent, som kan avfyres på "kloss" hold, og deretter når sitt mål svært raskt, trolig med ballistiske bane i den siste fasen. Men våpenet ville ikke ha vært fatalt uten droneflyet som av en eller andre grunn kunne unngå deteksjon - og det har vært snakk om at russerne har "stealth" droner som Sukhoi S-70 Okhotnik-B - som i senåret 2023 skal ha avsluttet prøvestadiet. 

Ifølge russerne var et S-70 dronefly på kampoppdrag i sommeren 2023, da var det en rekke mystiske angrep dypt inn i Ukraina hvor russerne var i stand til å angripe delikate mål som et tog lastet med vestlige MRAP. Hvordan disse angrepene - minst fem i alt - hendt, hadde aldri vært forklart. Det var først i januar 2024 det kom fram at S-70 hadde vært i Ukraina i akkurat dette tidsrommet. Det hadde opprinnelig vært planlagt at det nye droneflyet vil komme i tjeneste senest i 2025, men i sensommeren ble det plutselig besluttet at S-70 skulle i tjeneste allerede tidlig i året 2024. 

Da kan det betyr at et meget fatalt våpen - en HIMARS-killer - har kommet i tjeneste i mars 2024. Ukrainerne kan ha oppdaget dette, og det kan ha fulgt til at MiG-29 flyet sendes ut for å stoppe disse stealth droneflyene. Trolig er det bare 2 stykker. 

Jeg må dessverre konkludere med at det var to Patriot rakettramper og muligens et NASAMS kontrollsenter som kan ha blitt ødelagt av Iskander-M/S-70 "teamet". 

Dette kan snu hele krigen til Russlands fordel. 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Hmmm... 

1) Ukrainerne får nå mer ammunisjon enn før. Etter Macron gav opp hans motstand er 800,000 ikke-vestlige granater fra Tyrkia, Sør-Korea, Sør-Afrika, India og Pakistan underveis. 

2) Det merkes at russerne ikke avfyrer så meget som forventet; på mange steder var glidebomber og FPV benyttet (dessverre med større hell, tjuefem stridsvogner slått ut i de siste ti dager, inkludert to M1A1). 

3) Det meldes at ammunisjonsproduksjonen (for artilleri) i Russland har nådd taket. Ukrainerne derimot har litt til før de når det samme taket.

4) Kanonløp er blitt et voksende problem for russerne. Det meldes nå at både produksjon og utbedring er sprengt, og eldre skyts slites ut raskere enn ønskede pga. nordkoreansk ammunisjon. 

5) Lancet-droner er fremdeles det meste destruktive våpenet i krigen, kun overgått av FPV-dronen - de materielle tapene er altfor høy, hele seks SP skyts ble slått ut (kun en ødelagt) i bare 24 timer i det siste. Ingenting ser ut til å virke. 

6) Glidebomber var forsøkt motarbeidet med Patriot SAM; men to rakettramper med 8-12 missiler har gått opp i røyk, noe annet må til. FAB-1500-M54 er et stort problem. 

7) Vi kan ha fått en "HIMARS-Killer" i form av stealth dronefly i tett samarbeid med et "killer team" i form av Iskander-M som kan få meget drastiske følger for krigen - i Putins favør. 

8 ) De ukrainske sjødroner dominere nå hele vestre Svartehavet, det virker som at all eskorteoppdrag for russiske sivilskip i russisk tjeneste har blitt stanset. Russerne nå seriøst skjule sine fartøyene i havner og Azovhavet. 

9) USA synes å ha sviktet Ukraina for godt. Biden prøver og prøver, men nå er "alle" klart over at så lenge Trump har makten i republikanerpartiet vil det ikke kommer mer.

10) Det meldes at det amerikanske militæret trenger 10 mrd. dollar som de ikke får, for å erstatte stridsmateriell som var sendt til Ukraina, pga. fravær på årsbudsjett - nå i det andre året på rad - er de på sparebluss. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (6 timer siden):

Å avdekke og erkjenne problemstillinger knyttet til krigen er like viktig som å feire Russiske tap. Men det betyr ikke at vi nødvendigvis poster alt av Ukrainske tap i like stor frekvens. At dette ikke gjøres betyr ikke at vi ikke er klare over dem, men det er ikke noe poeng å feire dem.

Syns ikke noe om at man feirer Russiske tap heller. Det er mennesker som i stor grad er tvunget inn i krigen, og mange av dem har sikkert lite til overs for det de må være med på.
 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

CIA-direktør William Joseph Burns advarer den amerikanske kongressen i USA om konsekvensene dersom en ny støttepakke til Ukraina ikke blir vedtatt.

- Det vil være en massiv, historisk tabbe dersom kongressen ikke godkjenner mer militær støtte til Ukraina, sier Burns ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Tida er i ferd med å renne ut, sier Burns i sin oppfordring.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/tida-renner-ut/81105007

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Entern skrev (3 timer siden):

Ungarn pleide jo å styre Slovakia og Romania back in the day, under Østerrike-Ungarn, tatt i betraktning hvordan madjarene oppførte seg og behandlet rumenere og slovaker da regner jeg med at begge heller vil ha sin versjon av Russland-Ukraina enn å oppleve det igjen…

Angående ungarsk stornasjonalisme og irredentisme, er ikke dette mye grunnløst tulleri? Det meste av de store landområdene de krever var det jo tyskerne/østerikerne som la til i det østeriske riket, som senere ble til Østerrike-Ungarn ved et kompromiss…

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Delvis skrev (36 minutter siden):

Syns ikke noe om at man feirer Russiske tap heller. Det er mennesker som i stor grad er tvunget inn i krigen, og mange av dem har sikkert lite til overs for det de må være med på.

Etter å ha sett utallige videoer med såkalte "passive" og/eller "uvillige" Russiske soldater som begår groteske krigsforbrytelser, tar jeg ikke automatisk det narrativet for god fisk. De kan brenne i helvete hele gjengen.

Fortrinnsvis etter at de har brent levende, før de sendes rett til gamle erik. Flammekaster droner when?

Lenke til kommentar
nagina skrev (38 minutter siden):

 

Det er visst typisk Russisk det. Det samme skjedde i WWII. Et tilsynelatende tregt lett bytte å slå tilbake i begynnelsen, og så setter de i gang en vanvittig krigsindustri og maler ustoppelig på.
Dette blir ikke lett. Og man kan tenke seg hvis de får med seg også Kina og Nord-Korea mot Nato. Kanskje vi ikke er så sikre som vi tror?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...