Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

2 hours ago, skaftetryne32 said:

 i min ungdom sendte man de nynazistiske barna til Auschwitz, en del av dem kom hjem med et helt annet syn på saken, noen hadde visstnok grått ganske ukontrollert, noen er fremdeles fascister. Det er dessverre ikke et alternativ og gi glenn diesen den voksenopplæringa han så desperat trenger. 

Jeg var selv med som lærer i ungdomsskolen på tur med de hvite bussene mens jeg ennå var student. Auschwitz, Sachsenhausen og Ravensbrück var blant stoppestedene gjennom Polen og Tyskland. Det var mange reaksjoner å håndtere etter besøkene. Og hovedinntrykket er at ingen av disse elevene, som var helt vanlig norsk ungdom, aldri vil havne i radikaliserernes klør, verken på den ene eller andre politiske siden. En ting er hvordan man kan og bør behandle andre mennesker, og der står man egentlig ganske fritt, innenfor loven. Men diskusjonene dreide seg mer om hvordan man IKKE behandler mennesker. Og leirene ga en god pekepinn på hvor man havner om man kan styre slik føreren og en liten gruppe rundt han som alle lever med redde ja-mennesker rundt der igjen.

Synd vi ikke kan gjøre slike turer obligatorisk for sosiopatiske treskaller som diesen, som attpåtil skal undervise andre. For som @Arve Syndenogså påpeker, det er ikke et mål å hindre akademisk frihet, eller ytringsfrihet for den saks skyld. Men det bør være i en utdanningsinstitusjons interesser at det som frontes er god utdanning, faglig kompetanse, toleranse, medmenneskelighet og rettferdighet. Som man ikke kan si at regimer som det russiske akkurat representerer. Nå blir Universitetet Sør-Norge assosiert med slike personer, med slike holdninger, som de absolutt ikke er tjent med.

  • Liker 6
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
15 minutes ago, Mr.M said:

er han i slekt med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen? Ikke det at Sverre Diesen liksom kan noe for det, men bare lurer.

Ikke som jeg vet. Vil bare anta at jeg hadde sett noe om det i media dersom de var i slekt. De representerer jo et ganske motstridende syn på krigen i Ukraina, og jeg gjetter på at en journalist som fant sammenhenger der hadde fått en sak på det.

Lenke til kommentar
19 minutes ago, Snikpellik said:

Det meldes at Russland har avlyst 9. mai-paradene i en lang rekke byer.

Om det har sammenheng med noe annet enn at det trolig er lite utstyr igjen å vise frem, er ukjent.

 

En konspirasjonsteori kan jo være at Rassland arrangerte en falsk flaggoperasjon med dronen(e) over Kreml for å ha et alibi for å avlyse 9.-maiparadene så de kan skylde på faren for "terroraksjoner" (Les:Gjengjeldelse fra Ukraina for terroren Rassland bedriver). Dermed slipper Rassland å fortelle at avlysningen egentlig er fordi den ekstremt "spesielle militæroperasjonen" har tømt Rassland for våpen å vise frem...

Endret av Gjest MKII
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
12 hours ago, torbjornen said:

https://www.nrk.no/nyheter/ukraina_-_-har-skutt-ned-18-russiske-droner-i-lopet-av-natten-1.16396922

Det ser ut til at russarane har rikeleg med droner. Er planen at ukrainarane skal bruke opp alt luftvernet, slik at Russland kan ta knekken på Zelenskyj og resten av det ukrainske leiarskapet?

Taktisk og strategisk binder angrep med droner over heile Ukraina opp luftvern. Og litt etter som kva Ukraina har tilgjengeleg så bruker dei "dyrt" luftvern mot "billige" droner. Akkurat prisen betyr vel lite for Ukraina, det er andre som betalar. Eit større problem er forsyningssituasjonen, Ukraina kan ende med å ha for lite luftvern spreid ut over eit for stort område. Det same med mannskap, dei blir spreid over store areal slik at alle mål ikkje kan bli godt dekka.

Ukraina må då prioritere, skal dei beskytte infrastruktur og forsyningar langt unna fronten eller soldatatane ved fronten. Og dei risikerer å gå tom for luftvern nokre stader i periodar. Akkurat det å gå tom for luftvern i ein periode på eit frontavsnitt kan bli kritisk om Russland klarer å utnytte det.

Endret av Samms
korrektur
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.nrk.no/urix/har-tysk-pass-_-nektes-likevel-a-delta-i-dronning-sonja-sangkonkurranse-1.16396346

Ho er halvt russisk, og har både tysk og russisk pass. Det er ikkje vanskeleg å forstå at dette kan opplevast som urettferdig for den som blir ramma.

Så er det eit spørsmål om ein skal ha ein kulturboikott av Russland, slik ein har i idretten. Ein har sett at kulturutveksling er nemnt i lekka russiske planar om å skaffe seg politisk innflytelse i naboland, så dette er absolutt ei aktuell problemstilling. Kven skal evt. få unntak frå kulturboikotten?

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (1 time siden):

Kvar målet var spelar vel ingen rolle på at Ukraina først nekta for eit angrep og deretter inrømmer det?

Det spiller en veldig stor rolle, for det er snakk om å tåkelegge egen taktisk kapasitet etter at militære mål treffes. Så lenge det er usikkerhet er det vanskelig for Russland å bedømme om det er snakk om langdistanse våpensystem, militære styrker på bakken, partisaner, eller en ulykke. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Arve Synden skrev (4 timer siden):

Som universitetsprofessor er det en del av Diesens jobb som vitenskapelig ansatt å drive med formidling utad og å delta i ordskiftet i samfunnet. I tillegg står den akademiske friheten og friheten til å ytre seg svært sterkt i de akademiske miljøene. Om temaet han ytrer seg om er innenfor Diesens egentlige fagfelt eller ikke er nærmest irrelevant. Om universitetet er enig eller uenig er egentlig også irrelevant. Som vitenskapelig ansatt trenger ikke Diesen å tenke på å samordne sine ytringer med universitetets eventuelle offentlige politikk. Dette er en del av pakken med akademisk frihet og ordskifte. Noen ganger får det uheldige og bisarre utfall. Grensen vil vel egentlig gå på om ytringene er ulovlige eller ikke. Merk at jeg ikke på noen måte prøver å forsvare Diesen eller ytringene hans, jeg bare påpeker at som professor på et universitet er hans ytringsfrihet svært godt beskyttet, på godt og vondt. Det er slik det bør og må være, men noen ganger får man noen nisser med på lasset som man helst skulle vært foruten.

Er det greit i akademiske miljøer å spre direkte, grove og åpenbare løgner?

  • Liker 6
Lenke til kommentar
29 minutes ago, Serpentbane said:

Det spiller en veldig stor rolle, for det er snakk om å tåkelegge egen taktisk kapasitet etter at militære mål treffes. Så lenge det er usikkerhet er det vanskelig for Russland å bedømme om det er snakk om langdistanse våpensystem, militære styrker på bakken, partisaner, eller en ulykke. 

Målet med å nekte for innblanding er nok både i tilfelle angrep på Krim og eventuelt Moskva å tåklegge for motparten. Fakta er at Ukraina tidlegare har benekta at dei har angripe for seinare å inrømme det. Det betyr at sjølv om Ukraina nekter no så kan det vere dei som har angripi Moskva.

 

Interessant om det stemmer at USA bekymrar seg for at krigen spreier seg:

Mystiske sabotasjeaksjoner i Russland: – Krigen sprer seg - VG

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Markiii said:

Når da?

Eit av dei tidlege angrepa på Krim.

Om du blar gjennom 1848 sider med poster her så finner du nok ein referanse til at dei nekta for og seinare at dei inrømma angrep.

Endret av Samms
Lenke til kommentar
Samms skrev (26 minutter siden):

Eit av dei tidlege angrepa på Krim.

Om du blar gjennom 1848 sider med poster her så finner du nok ein referanse til at dei nekta for og seinare at dei inrømma angrep.

Poenget ditt er? At Ukraina er like ille som Russland?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...