Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
20 minutes ago, torbjornen said:

Kvar vil Russland konsentrere innsatsen etter at dei har fått kontroll i Bakhmut? Vil dei prøve å avansere vidare vestover frå Bakhmut, eller vil dei flytte innsatsen til andre stader langs frontlinja?

I ein eller annan artikkel på nett (BBC?, NRK?) sa noke "eksperar" at Russland truleg ville prøve å rette ut frontlinja for å gjere den kortare og enklare å forsvare. Utan å vere meir presise. Eg forstod det som at Russisk strategi kom til å gå over til å halde på det dei har erobra. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Problemet for Ukraina er jo også at hvis de gir opp Bakhmut, så er Chasiv Yar neste. Og så byen etter det. Og byen etter det. Slik at man like gjerne forsøke å holde Bakhmut så lenge som mulig. Særlig hvis det er sant at det faller syv russere for hver ukrainer. Nå vet jeg ikke hva den påstanden er basert på, men tviler forsåvidt ikke på det mtp. taktikkene vi ser russerne benytte, hvor de bruker blokkeringsenheter for å presse mobiliserte rå rekrutter ut i minefelt.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

https://www.nbcnews.com/investigations/two-ukrainian-pilots-are-us-training-assessment-attack-aircrafts-f-16s-rcna73426

Sitat

To ukrainske piloter er i USA for å få en vurdering for hvor lang tid det vil ta å trene dem opp til fly jagerfly, blant annet F-16.

Det skriver NBC, og refererer tre ikke navngitte kilder.

Ukrainernes kvalifikasjoner blir evaluert på flysimulatorer på en base i Arizona, og det kan være aktuelt å hente over flere piloter. Dette er første gang ukrainske piloter blir testet og evaluert i USA.

USAs president fikk i forrige uke direkte spørsmål om F-16 jagerfly. Da svarte han at Zelenskyj (Ukrainas president) ikke trenger dem nå, og at USA per nå utelukker å sende F-16 fly.

Kildene til NBC understreker at det ikke er direkte trening ukrainerne får nå, og at de ikke kommer til å fly F-16 mens de er der.

 

Lenke til kommentar

 

 

Russerne holdt på å kutte av ukrainernes eneste fluktrute, men nye forsterkninger skal ha lyktes i å forhindre det. Veldig farlig spill av ukrainerne. Jeg lurer på om de forsøker å utnytte russisk desperasjon eller om de virkelig gambler så høyt.

Ukrainerne skal ha forlatt østsiden av Bakhmut-elven.

Kanskje russerne dytter hardere og hardere jo mer kontroll de tror de har? Jeg bare håper ukrainerne vet hva de driver med.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://www.manilatimes.net/2023/03/05/news/close-to-50-chinese-ships-anchoredoff-west-philippine-sea-island/1881377

Close to 50 Chinese ships anchored off West Philippine Sea island


Kina fortsetter å skvise sine naboer og forsøker å stjele ressurser og territorie fra dem.

Filippinene har vært på vei mot Kina, og vekk fra USA i flere år, men nå har dette snudd. USA skal gjenetablere 4 baser på Filippinene.

Ønsker ingen videre diskusjon, bare notis av interesse for alle som følger med og er redde for Kinas posisjonering og en mulig større krig mellom autokratier og demokratier.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Litt mer om tap.

Øverstkommanderende for NATOs felles væpnede styrker i Europa, Christopher Cavoli sier at russerne har mistet mer enn 200.000 soldater i Ukraina, inkludert mer enn 1800 offiserer, samt flere enn 2000 stridsvogner, skriver Der Spiegel.

Han sier også at den russiske hæren i snitt bruker mer enn 23.000 artillerigranater hver dag. 

https://www.spiegel.de/ausland/ukraine-russland-news-heute-kiew-meldet-85-abgewehrte-angriffe-in-bachmut-a-beb5ce0a-d7b9-4430-9aee-6d9535b5984f

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (13 timer siden):

Presidentval i USA er klart på sida av denne tråden utanom at det kan påverke i kva grad USA fortsetter å støtte Ukraina. Slik systemet funger i USA så spørst det om Trump kjem tilbake, i tilfelle undrar eg på kven som ser seg tjent med han som president. Og då tenker eg på dei som bidrar raust til valkampen, ikkje dei som stemmer på han.

Spørsmålet er heller kva linje DeSantis eventuelt følger om han blir neste president i USA. Igjen er spørsmålet kva føringar dei som betalar valkampen legger.

Ja jeg tenkte særlig på støtten til Ukraina, og nei jeg tenkte ikke spesielt på Trump egentlig, men retorikken han om ikke skapte på høyresiden i alle fall gav en stemme og en solid forankret plass i både politiske diskusjoner, media og sosiale media. Og hvis den vokale delen av amerikansk høyreside er bare ørlitegranne representativ for høyresiden generelt så er landet virkelig i utforbakke, med en befolkning mer opptatt av meninger enn fakta. Og spredningen av denne retorikken er et kjempeproblem for Biden. 

Og, om republikanerne får makten er dette naturligvis en katastrofe for Ukrainsk støtte når den tid kommer. Men det er ikke før etter november 2024. Før den tid skal det imidlertid drives valgkamp, og man skal ikke se bort fra at selv demokratene vil forsøke å vinne stemmer mot valget. 

For, retorikken er enkel, men den smitter også av ut over MAGA for å si det sånn. 

Allerede nå er dette et problem for Biden, og jeg synes det er vanskelig å bedømme synet i den amerikanske fefolkningen generelt, men i verste fall kan det være Biden må velge mellom å støtte Ukraina videre og ofre neste presidentperiode, eller å kutte støtten. Med mindre Ukraina klarer å levere betydelige seire gjennom sommeren og ut over høsten. 

https://www.nytimes.com/2023/03/01/us/politics/ukraine-russia-war-support-biden.html

Endret av Serpentbane
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Russiske soldater som ble mobilisert i slutten av februar har beskrevet at de ble beordret til å angripe en ukrainsk forsvarslinje med skytevåpen og spader.

Det opplyser Storbritannias forsvarsdepartement på Twitter søndag.

“Spadene er trolig skyttergravredskaper som blir brukt i nærkamp”, heter det i meldingen.

Spadene det er snakk om er såkalte MPL-50, og har blitt brukt i Russland siden 1869.

En av soldatene skal ha uttalt å være verken “fysisk eller psykisk” klar for kampene.

Britisk etterretning skriver de ser bevis for en økning i antallet nærkamper i Ukraina.

De knytter det til at den russiske kommandoen fortsetter å insistere på offensive fremstøt, til tross for dårlig utstyrt infanteri, med lite støtte fra artilleriet på grunn av minkende ammunisjonslagre.

  • Innsiktsfullt 6
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Russiske Andrey Arestov døde i Ukraina i januar, etter å ha blitt mobilisert i slutten av september. Han var ifølge broren vognkommandør på en T-90M Proryv-3 (2017).

Hva er spesielt med det? At svært nylig mobiliserte uten erfaring blir satt som mannskaper på noen av de beste og mest moderne stridsvognene de har. Det forteller at Russland trolig har en alvorlig mangel på trente/erfarne mannskaper, eller så er de som har ansvaret for dette totalt idioter (eller sannsynligvis: begge deler).

Dette skriver broren til avdøde på VK (oversatt):

On January 16, my beloved brother Andrey Arestov died. He was called up for mobilization on 27 September. After a week and a half of the draft, he was sent for a ribbon. Later signed a contract. At first he was the commander of the T-72 BZ tank, later the commander of the T-90M Proryv. Prior to being drafted, he worked at SLK Cement as a loader. Farewell on March 7 from 10:00 to 11:00 DK Crystal.

https://vk.com/wall-83631337_282895

  • Innsiktsfullt 8
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
10 hours ago, zorry said:

Kanskje SOS-barnebyer starter opp der nede?  Da er jeg klar!

For øvrig så tenker jeg at pessimisten @Samms tar feil når det gjelder hvordan Ukraina vil hente seg inn etter en krig. Jeg tror Vest-Europa og Ukraina gjennom denne krigen har bygget sterke bånd og at vi sammen vil hjelpe dem på fote. Når krigen er ferdig vil Ukraina etter hvert bli en viktig partner både i EU og NATO. Med Ukraina på laget er det ikke engang så sikkert at vi trenger Tyrkia spesielt mye heller, selv om det selvsagt hadde vært optimalt om tyrkerne kunne greie å dreie bort fra den retningen de ser ut til å være på nå. Mange flotte mennesker der nede også, men dessverre råttent på toppen

Europa kan kanskje på en litt surrealistisk måte takke Putin for oppvekkeren krigen har vært for jeg er ikke overbevist om at det holdt med en Trump-periode i USA for at våre ledere skulle forstå at det ikke er holdbart at vi ikke selv tar tak i de sikkerhetspolitiske utfordringene i verden. Bare så synd at Ukraina betaler denne høye prisen. Vi skylder dem mye.

Vel, det er fleire som ikkje er så optimistiske:

What history shows: How will the war in Ukraine end? | Russia-Ukraine war | Al Jazeera

"The short answer: While each conflict is unique and tends to defy history, a clear-cut defeat of either side in this war is unlikely, said experts. A more likely scenario is protracted fighting leaving both sides exhausted but unwilling to admit defeat, resulting in a frozen conflict or an eventual uneasy truce. The likelihood of a quick end to hostilities is remote."

 

Det lover ikkje godt for hverken Ukraina eller Russland.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...